Komunikaty PR

Ekspert obala mity na temat odporności

2023-02-20  |  11:00
Biuro prasowe

Czy regularne przyjmowanie witaminy C, suplementów diety i sport wystarczą, by zbudować odporność? W jaki sposób można wzmocnić organizm, żeby zapobiec przeziębieniu? Ekspert Lokalnego Rolnika obala popularne mity.

Zimowe spadki odporności sprawiają, że często zmieniamy styl życia i odżywiania, by dostarczyć organizmowi sił witalnych. Czy jednak powszechnie znane sposoby na wzmocnienie odporności rzeczywiście działają? Odpowiada ekspertka Lokalnego Rolnika Klaudia Penar, dietetyk i współzałożycielka wegańskiej manufaktury Burrak.

Żeby mieć zdrowy układ odpornościowy, powinniśmy przyjmować suplementy diety

Suplementy diety są ważnym czynnikiem dbania o układ immunologiczny, ale niestety nasza odporność to bardziej złożony mechanizm, a na jej kondycję wpływają różne aspekty, takie jak dieta, sen, stres, ruch czy odpowiednie nawodnienie organizmu. Wybierając gotowe preparaty, upewnij się, że w składzie znajduje się witamina C, D, B6, E i cynk. Wraz z suplementacją pamiętaj jednak o prostych zasadach zdrowego trybu życia. Zacznij zasypiać 15 minut wcześniej niż zazwyczaj, wybierz się na półgodzinny spacer po obiedzie, przed snem weź kilka świadomych, głębokich oddechów – nie wymaga to dużej inwestycji czasowej ani finansowej, a może przynieść ogromne zyski dla zdrowia i samopoczucia, a co za tym idzie odporności organizmu.

Największym wrogiem układu odpornościowego jest zła dieta

Dieta jest jednym z filarów zdrowego układu odpornościowego, ale to stres jest największym i często lekceważonym jego wrogiem. Zmniejsza liczbę limfocytów i białych krwinek, które pomagają zwalczać infekcje, przez co osłabia reakcje immunologiczne. Odpoczynek i dbanie o zdrowie psychiczne jest tak samo ważne jak to, co trafia na nasze talerze.

Wysiłek fizyczny gwarantuje poprawne funkcjonowanie układu odpornościowego

Faktem jest, że umiarkowane ćwiczenia to naturalny sposób na obniżenie stresu i poprawę funkcjonowania układu odpornościowego. Dodatkowo regularna aktywność fizyczna, spacery, pływanie, jazda na rowerze czy joga sprawiają, że czujemy się szczęśliwsi, co ma wpływ na nasze zdrowie. Ale więcej i intensywniej nie zawsze znaczy lepiej. Przetrenowywanie jest formą stresu dla organizmu i może w rzeczywistości osłabić odporność. Jeśli wzmocnienie układu immunologicznego jest naszym głównym celem, warto kierować się systematycznością i różnorodnością niż intensywnością przy podejmowaniu aktywności fizycznej.

Dieta roślinna bogata w witaminę C jest gwarancją odporności

Warzywa i owoce będące źródłem witaminy C, takie jak papryka, kiwi, cytrusy, brokuł czy brukselka, są bardzo ważne dla naszej odporności, ale gwarancją silnego układu immunologicznego jest bogata flora bakteryjna. Zapewnia ją dieta wysoko błonnikowa, która przede wszystkim powinna być różnorodna. Menu bogate w błonnik to nie tylko warzywa i owoce, ale również nasiona, orzechy, fasola czy kasze. Nasiona słonecznika zawierają dużo cynku, kasza jaglana dostarcza witaminy z grupy B, a fasola to bogactwo błonnika pokarmowego oraz minerałów tak ważnych dla naszej odporności. Nie zapominajmy, by komponować jadłospis ze składników najlepszej jakości – pochodzących z zaufanych źródeł, wytwarzanych bez udziału ulepszaczy smaku. Zdrowe produkty o czystej etykiecie znajdziesz na www.lokalnyrolnik.pl, który realizuje dostawy zamówień na terenie całego kraju.

O odporność należy dbać głównie zimą

Dbałość o dobrą kondycję układu immunologicznego wskazana jest przez cały rok. Jeśli wkroczymy w okres zimowy z osłabioną odpornością, stajemy się łatwym celem dla infekcji i wirusów. Można to porównać do udziału w maratonie – nie zaczynamy przygotowań do niego tydzień wcześniej. Miesiącami trenujemy ciało i psychikę do wyzwania, jakim dla organizmu jest maraton. Podobnie jest z naszym układem odpornościowym. Należy o niego dbać cały czas, niezależnie od pory roku, żebyśmy byli gotowi na wyzwanie, jakim jest szczyt zachorowań na grypę w sezonie zimowym.

 

***

LokalnyRolnik.pl to Wirtualny Targ Prawdziwego Jedzenia. Daje możliwość łatwego i wygodnego zakupu rzemieślniczych wyrobów, a także owoców i warzyw od rolników i sadowników. Platforma oferuje zdrowe jedzenie z zaufanego źródła, w cenach zbliżonych do sklepowych. Lokalny Rolnik zachęca do życia w zgodzie z przepisem na zrównoważony świat – harmonią między zdrowym społeczeństwem, prosperującymi społecznościami lokalnymi oraz czystą planetą.

Platforma współpracuje z ponad 120 rolnikami i wytwórcami z całej Polski, którzy w każdym tygodniu aktualizują swoją ofertę na internetowym targu. Zaufani dostawcy oferują ponad 3 500 produktów z czystą etykietą, m.in. warzywa i owoce z ekologicznych upraw, wiejskie jaja i nabiał, mięso, wędliny i ryby z małych hodowli, przetwory, tradycyjne wyroby piekarnicze i cukiernicze. Zakupy dostarczane są w całej Polsce, a dodatkowo we Wrocławiu, w Krakowie, na Śląsku i w Warszawie można je zamówić bez kosztów dostawy i odebrać w jednym z Punktów Odbioru.

Więcej informacji dostępnych jest na www.lokalnyrolnik.pl, www.facebook.pl/lokalnyrolnikpl oraz www.instagram.com/lokalnyrolnik

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie „Chwalcie siebie!” przekonuje Oranżada Hellena i realizuje niezwykły mural w War Biuro prasowe
2024-07-03 | 15:05

„Chwalcie siebie!” przekonuje Oranżada Hellena i realizuje niezwykły mural w War

Oranżada Hellena wystartowała z nową odsłoną kampanii #hellendż, realizowaną w tym roku pod hasłem „Chwalcie siebie!”. W ramach akcji, na Nowym Mieście w Warszawie, pojawił
Żywienie Chrup wafle Familijne i wygraj rodzinny wyjazd do krainy bajek pod Paryżem!
2024-07-03 | 15:00

Chrup wafle Familijne i wygraj rodzinny wyjazd do krainy bajek pod Paryżem!

Spotkanie z ulubionymi postaciami z kultowych animacji, światowej klasy pokazy oraz pięć niezwykłych krain – to tylko część atrakcji jakie czekają na zwycięzcę loterii „Mus
Żywienie Świadome wybory żywieniowe Polaków. Naturalne składniki nadal w trendach
2024-07-02 | 11:00

Świadome wybory żywieniowe Polaków. Naturalne składniki nadal w trendach

Świadomość konsumentów w kwestii odżywiania rośnie w szybkim tempie, co potwierdzają wyraźne trendy z ostatnich lat[i]. Polacy coraz uważniej analizują składy

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Problemy społeczne

Ukraińcy mają podobne problemy związane z ochroną zdrowia, co Polacy. Problemem jest długi czas oczekiwania na wizytę i wysokie koszty leków

Długi czas oczekiwania, wysokie koszty leczenia i zakupu leków – to największe bariery w dostępie do opieki zdrowotnej, z jakimi mierzą się uchodźcy z Ukrainy w Polsce – wynika z raportu GUS i WHO. – Problemy stają się coraz bardziej podobne do tych charakterystycznych dla całego systemu ochrony zdrowia. Mniej mają charakter nagły, który był charakterystyczny dla okresu tuż po wybuchu wojny – wskazuje dr Dominik Rozkrut, prezes Głównego Urzędu Statystycznego. Większość przypadków, z powodu których Ukraińcy potrzebują pomocy lekarza, to ostre schorzenia. Co czwarty leczy się z powodu choroby przewlekłej. Wyzwaniem pozostają szczepienia ukraińskich dzieci: wskaźnik wyszczepienia rośnie, ale jest poniżej poziomu wśród polskich dzieci.

Teatr

Mateusz Banasiuk: Podczas studiów uczyliśmy się żonglerki maczugami i popisów cyrkowych. Te umiejętności przydały mi się w zawodzie aktora

W pracy zawodowej kolejny raz przydały się Mateuszowi Banasiukowi umiejętności zdobyte w szkole aktorskiej. W spektaklu „Wypiór” wystawianym na scenie Teatru IMKA odtwórca roli Łukasza udowodnił, że potrafi perfekcyjnie żonglować, wzbudzając podziw widowni. W rozmowie z agencją Newseria Lifestyle artysta zdradza, że podczas studiów nauczył się jeszcze kilku innych sztuczek cyrkowych.