Ekspert obala mity na temat odporności
Czy regularne przyjmowanie witaminy C, suplementów diety i sport wystarczą, by zbudować odporność? W jaki sposób można wzmocnić organizm, żeby zapobiec przeziębieniu? Ekspert Lokalnego Rolnika obala popularne mity.
Zimowe spadki odporności sprawiają, że często zmieniamy styl życia i odżywiania, by dostarczyć organizmowi sił witalnych. Czy jednak powszechnie znane sposoby na wzmocnienie odporności rzeczywiście działają? Odpowiada ekspertka Lokalnego Rolnika Klaudia Penar, dietetyk i współzałożycielka wegańskiej manufaktury Burrak.
Żeby mieć zdrowy układ odpornościowy, powinniśmy przyjmować suplementy diety
Suplementy diety są ważnym czynnikiem dbania o układ immunologiczny, ale niestety nasza odporność to bardziej złożony mechanizm, a na jej kondycję wpływają różne aspekty, takie jak dieta, sen, stres, ruch czy odpowiednie nawodnienie organizmu. Wybierając gotowe preparaty, upewnij się, że w składzie znajduje się witamina C, D, B6, E i cynk. Wraz z suplementacją pamiętaj jednak o prostych zasadach zdrowego trybu życia. Zacznij zasypiać 15 minut wcześniej niż zazwyczaj, wybierz się na półgodzinny spacer po obiedzie, przed snem weź kilka świadomych, głębokich oddechów – nie wymaga to dużej inwestycji czasowej ani finansowej, a może przynieść ogromne zyski dla zdrowia i samopoczucia, a co za tym idzie odporności organizmu.
Największym wrogiem układu odpornościowego jest zła dieta
Dieta jest jednym z filarów zdrowego układu odpornościowego, ale to stres jest największym i często lekceważonym jego wrogiem. Zmniejsza liczbę limfocytów i białych krwinek, które pomagają zwalczać infekcje, przez co osłabia reakcje immunologiczne. Odpoczynek i dbanie o zdrowie psychiczne jest tak samo ważne jak to, co trafia na nasze talerze.
Wysiłek fizyczny gwarantuje poprawne funkcjonowanie układu odpornościowego
Faktem jest, że umiarkowane ćwiczenia to naturalny sposób na obniżenie stresu i poprawę funkcjonowania układu odpornościowego. Dodatkowo regularna aktywność fizyczna, spacery, pływanie, jazda na rowerze czy joga sprawiają, że czujemy się szczęśliwsi, co ma wpływ na nasze zdrowie. Ale więcej i intensywniej nie zawsze znaczy lepiej. Przetrenowywanie jest formą stresu dla organizmu i może w rzeczywistości osłabić odporność. Jeśli wzmocnienie układu immunologicznego jest naszym głównym celem, warto kierować się systematycznością i różnorodnością niż intensywnością przy podejmowaniu aktywności fizycznej.
Dieta roślinna bogata w witaminę C jest gwarancją odporności
Warzywa i owoce będące źródłem witaminy C, takie jak papryka, kiwi, cytrusy, brokuł czy brukselka, są bardzo ważne dla naszej odporności, ale gwarancją silnego układu immunologicznego jest bogata flora bakteryjna. Zapewnia ją dieta wysoko błonnikowa, która przede wszystkim powinna być różnorodna. Menu bogate w błonnik to nie tylko warzywa i owoce, ale również nasiona, orzechy, fasola czy kasze. Nasiona słonecznika zawierają dużo cynku, kasza jaglana dostarcza witaminy z grupy B, a fasola to bogactwo błonnika pokarmowego oraz minerałów tak ważnych dla naszej odporności. Nie zapominajmy, by komponować jadłospis ze składników najlepszej jakości – pochodzących z zaufanych źródeł, wytwarzanych bez udziału ulepszaczy smaku. Zdrowe produkty o czystej etykiecie znajdziesz na www.lokalnyrolnik.pl, który realizuje dostawy zamówień na terenie całego kraju.
O odporność należy dbać głównie zimą
Dbałość o dobrą kondycję układu immunologicznego wskazana jest przez cały rok. Jeśli wkroczymy w okres zimowy z osłabioną odpornością, stajemy się łatwym celem dla infekcji i wirusów. Można to porównać do udziału w maratonie – nie zaczynamy przygotowań do niego tydzień wcześniej. Miesiącami trenujemy ciało i psychikę do wyzwania, jakim dla organizmu jest maraton. Podobnie jest z naszym układem odpornościowym. Należy o niego dbać cały czas, niezależnie od pory roku, żebyśmy byli gotowi na wyzwanie, jakim jest szczyt zachorowań na grypę w sezonie zimowym.
***
LokalnyRolnik.pl to Wirtualny Targ Prawdziwego Jedzenia. Daje możliwość łatwego i wygodnego zakupu rzemieślniczych wyrobów, a także owoców i warzyw od rolników i sadowników. Platforma oferuje zdrowe jedzenie z zaufanego źródła, w cenach zbliżonych do sklepowych. Lokalny Rolnik zachęca do życia w zgodzie z przepisem na zrównoważony świat – harmonią między zdrowym społeczeństwem, prosperującymi społecznościami lokalnymi oraz czystą planetą.
Platforma współpracuje z ponad 120 rolnikami i wytwórcami z całej Polski, którzy w każdym tygodniu aktualizują swoją ofertę na internetowym targu. Zaufani dostawcy oferują ponad 3 500 produktów z czystą etykietą, m.in. warzywa i owoce z ekologicznych upraw, wiejskie jaja i nabiał, mięso, wędliny i ryby z małych hodowli, przetwory, tradycyjne wyroby piekarnicze i cukiernicze. Zakupy dostarczane są w całej Polsce, a dodatkowo we Wrocławiu, w Krakowie, na Śląsku i w Warszawie można je zamówić bez kosztów dostawy i odebrać w jednym z Punktów Odbioru.
Więcej informacji dostępnych jest na www.lokalnyrolnik.pl, www.facebook.pl/lokalnyrolnikpl oraz www.instagram.com/lokalnyrolnik

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Psychologia

Qczaj: Moja siostra przeszła załamanie psychiczne. Dźwigamy na swoich barkach bardzo dużo i czasami po prostu nie mamy już siły
Trener przeżył niedawno prawdziwe chwile grozy po tym, gdy jego siostra trafiła do szpitala. Mimo że jest już dorosła, to nadal czuje się za nią odpowiedzialny, tak samo jak wtedy, kiedy opiekował się nią po wyjeździe mamy do USA. Jednocześnie Qczaj apeluje do tych, którzy zmagają się z jakimś kryzysem psychicznym, by nie wstydzili się mówić o swoich problemach i mieli odwagę prosić o pomoc. Dzięki temu można zapobiec tragedii.
Konsument
Otyłość i niedożywienie u seniorów często idą w parze. Źródłem problemu często tańsza, wysokoprzetworzona żywność

Niemal 64 proc. osób między 65. a 74. rokiem życia ma nadmierną masę ciała. Co piąty senior cierpi z powodu niedożywienia. Szczególną sytuacją jest taka, w której osoba starsza jest otyła, ale jednocześnie niedożywiona jakościowo. U źródeł problemów żywieniowych leżą z jednej strony mechanizmy związane z fizjologią starzenia się oraz różne choroby towarzyszące, a z drugiej – czynniki ekonomiczne i psychologiczne, takie jak samotność czy brak wystarczających środków. Eksperci zwracają uwagę na to, że ważne jest edukowanie i aktywizowanie seniorów, ponieważ zarówno otyłość, jak i niedożywienie prowadzą do poważnych konsekwencji zdrowotnych.
Gwiazdy
Anna Powierza: Mimo wyniku wyborów prezydenckich z czasem będzie mniej podziałów w społeczeństwie. Chciałabym pierwszej damy, która stoi po stronie kobiet

Aktorka nie dziwi się, że wynik wyborów prezydenckich budzi tak ogromne emocje, bo przecież niemal równej połowie głosujących niezwykle trudno pogodzić się z tym, że nie wygrał właśnie ich faworyt. Eksperci zastanawiają się, jak będzie teraz wyglądał polityczny krajobraz, rządzący już podejmują pewne kroki, a Anna Powierza chce wierzyć, że nowy lokator Pałacu Prezydenckiego sprosta wyzwaniu i udowodni, że głos oddany na niego nie został zmarnowany. Na wysokości zadania powinna także stanąć jego żona.