Komunikaty PR

Festiwal Łódź 4 Kultur: warsztaty kulinarne z Bartkiem Pagaczem w Manufakturze

2023-09-12  |  18:00
Biuro prasowe
Do pobrania docx ( 0.01 MB )

W jaki sposób odkryć wyjątkowe smaki Łodzi? Najlepiej wybrać się do Manufaktury na warsztaty kulinarne „Kuchnia Czterech Kultur”, które odbywają się w ramach jednego z najważniejszych festiwali kulturalnych w Łodzi. Podczas rodzinnych zajęć będzie można odkryć tajniki kuchni polskiej, niemieckiej, żydowskiej i kresowej. To jedyna w swoim rodzaju okazja, żeby zanurzyć się w łódzkiej historii smaków.

Kuchnia Czterech Kultur - Warsztaty kulinarne

14.09 – 17.09, strefa kulinarna Qulinarium w Manufakturze

Łódź to nie tylko kulturowa mieszanka, ale także kulinarna. Łódzka kuchnia czerpała z żydowskich, niemieckich, polskich i kresowych specjałów. W przedwojennym mieście żyli i prowadzili swe karczmy, wyszynki i restauracje Żydzi, Niemcy, Polacy i przybysze ze wschodnich krańców kontynentu, którzy żyli pod carskim zaborem. Mieszanina smaków sprawiła, że Łódź wykształciła własną kuchnię, która czerpała garściami z narodowych specjałów różnych nacji. Przemysłowy i robotniczy charakter miasta sprawiał jednak, że na ogół stawiano na proste i sycące receptury – od żelaznych klusek, prażoków i zalewajki po żuliki i gęsie pipki. 

Chcąc przybliżyć wielokulturową kuchnię Łodzi, Manufaktura i Festiwal Czterech Kultur zapraszają na rodzinne warsztaty kulinarne Kuchnia 4 Kultur. Od 14 do 17 września łodzianie poznają tajniki kuchni: polskiej – ze szczególnym naciskiem na łódzkie przysmaki; niemieckiej, żydowskiej i kresowej. Podczas zajęć dowiecie się, jak przygotować łódzką zalewajkę, niemiecki kartoffelsalate, żydowski lekach i wiele innych potraw.

Warsztaty kulinarne Kuchnia Czterech Kultur odbędą się w Qulinarium (strefie kulinarnej) w Manufakturze.

Czwartek, 14.09, g. 17.00 - Kuchnia polska, łódzka: zalewajka, prażok ze skwarkami i pieczonym boczkiem i bobem.

Piątek, 15.09, g.17.00 - Kuchnia niemiecka: sałatka ziemniaczana, kapusta kiszona duszona w piwie.

Sobota 16.09, g.14:00 - Kuchnia żydowska: kugiel z Przedborza i kawior po żydowsku z macą.

Niedziela, 17.09, g. 12.00 - Kuchnia kresowa: baba ziemniaczana, bliny z owocami i kwaśna śmietana.

Warsztaty poprowadzi Bartek Pagacz – łódzki szef kuchni, który szkolił się w prestiżowej Centre de Formation d'Apprentis Louis Prioux w Bar le Duc. Warsztat zostanie poprowadzony w formie live cooking – Bartek przygotuje dwie potrawy, a uczestnicy będą pomagać mu, przygotowując własne porcje – krojąc, obierając warzywa, doprawiając, blendując itp.

Na warsztaty obowiązują zapisy. Należy wysłać e-mail pod adres: kuchnia@4kultury.pl w tytule wpisując datę wydarzenia, a w treści: ilość i wiek uczestników oraz dane kontaktowe do osób dorosłych (telefon i adres e-mail).

W warsztatach rodzinnych aktywny udział mogą brać dzieci od 10 roku życia oraz dorośli. Dziecko podczas trwania warsztatów pozostaje pod opieką swojego opiekuna. Warsztaty trwają ok. 2 godzin.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Autentyczne smaki Italii w Atrium Biała – zapraszamy na wyjątkowy Jarmark Włoski Biuro prasowe
2024-11-05 | 12:00

Autentyczne smaki Italii w Atrium Biała – zapraszamy na wyjątkowy Jarmark Włoski

Poczuj smak prawdziwych włoskich specjałów w Atrium Biała! Od 12 aż do 23 listopada zapraszamy na Jarmark Włoski, który przeniesie was prosto do słonecznej Italii. W sercu
Żywienie Egzotycznie orzeźwiająca nowość!
2024-11-04 | 11:30

Egzotycznie orzeźwiająca nowość!

Herbata zielona, choć znana od wieków, cieszy się nadal w pełni zasłużoną popularnością. Każdego dnia sięgają po nią osoby, które chcą dbać o swoje dobre samopoczucie i
Żywienie Smak i zapach owoców granatu ze słonecznej Grecji w każdej szklance!
2024-11-04 | 10:35

Smak i zapach owoców granatu ze słonecznej Grecji w każdej szklance!

Syropy cieszą się dużą popularnością przez cały rok. Latem służą jako prosty i wygodny sposób na upragnione orzeźwienie. Jesienią i zimą szczególnie chętnie sięgamy po

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Gwiazdy

Piotr Zelt: Od dawna weryfikuję swoje nawyki. Gonię też wszystkich z mojego otoczenia, żeby oszczędzali wodę i porządnie segregowali śmieci

Aktor zauważa, że w dzisiejszych czasach ekologiczny styl życia powinien być nie tylko modą, ale wręcz koniecznością. Zwraca bowiem uwagę na przyspieszającą degradację naszego środowiska i konieczność weryfikacji własnych przyzwyczajeń. Dobitnie tłumaczy to również swoim bliskim i mobilizuje ich do odpowiedzialnego postępowania. Zdaniem Piotra Zelta kluczowe jest przede wszystkim oszczędzanie wody, bo za jakiś czas może jej zabraknąć w naszych kranach, a także segregowanie śmieci i ograniczenie zakupów nowych ubrań oraz urządzeń elektronicznych.

Handel

Polski rynek odzieży sportowej i outdoorowej notuje stabilne wzrosty. Kupujący szukają technologicznych nowinek

Niemal połowa Polaków kupujących artykuły sportowe ćwiczy kilka razy w tygodniu, a 13 proc. robi to codziennie. Większa aktywność powoduje, że rośnie krajowy rynek artykułów sportowych. W latach 2023–2028 ma to być średnio 6 proc. rocznie – wynika z danych PMR. Polscy konsumenci w coraz większym stopniu zwracają uwagę na technologiczne aspekty i rozwiązania w produktach outdoorowych. Producenci tacy jak Columbia Sportswear inwestują więc coraz więcej w patenty i innowacje. W centrum handlowym Westfield Mokotów w Warszawie został właśnie otwarty drugi w Polsce monobrandowy sklep tej marki.