Festiwal Podróże Pełne Smaków w Food Hallu Powiśle
W Food Hallu Powiśle trwa festiwal Podróże Pełne Smaków. Do niedzieli (17 marca) każdy może dołączyć do wyprawy w najodleglejsze rejony kulinarnego świata. Na odwiedzających Elektrownię Powiśle czeka cała gama aktywacji, niespodzianek oraz pysznego jedzenia, a wśród nich grecki live cooking z Teo Vafidisem, koncert meksykańskich Mariachi, Azjatycki Taniec Smoka oraz warsztaty origami.
Koniec tygodnia zapowiada się światowo – w Food Hallu w Elektrowni Powiśle można odbyć kulinarną podróż dookoła świata. Każdego dnia do końca weekendu można skosztować pysznych dań i wziąć udział w atrakcjach.
W piątek (15 marca) w godzinach 18:00-19:30 goście będą mogli obserwować live cooking w wykonaniu najsłynniejszego Greka w Polsce, szefa kuchni, eksperta kulinarnego, pasjonata i ambasadora kultury greckiej. Teo Vafidis, bo o nim mowa, oprócz wspólnego gotowania, zapewni wieczór pełny anegdotek, uśmiechu i degustacji greckich specjałów. Wstęp na wydarzenie jest wolny.
Sobota (16 marca) upłynie pod znakiem podróży do Meksyku. O godzinie 14:00 rozpocznie się koncert meksykańskich Mariachi, czyli popularnej orkiestry, która wykonuje utwory współczesne i tradycyjną muzykę ludową. Mariachi posiadają w swoim zestawie instrumentów skrzypce, różne odmiany gitary, mandoliny oraz trąbki.
Zwieńczeniem Festiwalu Podróże Pełne Smaków będą niedzielne aktywności (17 marca). Od godziny 12:00 w Food Hallu będzie można zobaczyć Azjatycki Taniec Smoka. Podczas gdy dzieciaki będą brały udział w bezpłatnych animacjach, nieco starsi mogą poznać sztukę origami. Warsztaty sztuki składania papieru, pochodzącej z Chin i rozwijanej później w Japonii poprowadzi ekspertka od współczesnych dekoracji z papieru – Magdalena Rukasz, znana z projektu „Dobrze się składa”. Projekty Magdaleny Rukasz były prezentowane w ramach wystaw w Polsce i Europie, a wykonane przez nią papierowe lampiony oświetlają coraz więcej domów. Na warsztaty origami obowiązują zapisy i wpisowe w kwocie 20 złotych.
Festiwal Podróże Pełne Smaków trwa do 17.03 i jest organizowany wspólnie z marką Coca-Cola. Wśród atrakcji znalazły się również: wieczór z Klubem Komediowym, konkurs jedzenia na czas z OWCA Food, koncert muzyki tureckiej, Pizza Show & Italian Live Music czy Bollywood Dance Show.
Egzotycznie orzeźwiająca nowość!
Smak i zapach owoców granatu ze słonecznej Grecji w każdej szklance!
Zioła mają … smak!
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Uroda
M. Klajda (Miss Polonia 2024): Medycyna estetyczna to forma leczenia kompleksów. Każdy powinien sam zadecydować o ingerencji w swój wygląd
Choć medycyna estetyczna jest branżą bardzo atrakcyjną i perspektywiczną, to jednak taka ścieżka kariery nie była dla Miss Polski 2024 idealnym rozwiązaniem. Nie zdecydowała się rozwijać w tym właśnie kierunku, ale śledzi rozwój tej dziedziny. Maja Klajda nie krytykuje, ani też nie chwali tych, którzy decydują się na poszczególne zabiegi. Jej zdaniem, to indywidualna sprawa, zachęca jednak do podejmowania mądrych decyzji.
Konsument
Sztuczna inteligencja wzbudza w Polakach głównie ciekawość i obawy. Ponad połowa widzi w niej zagrożenie
Prawie połowa Polaków twierdzi, że myśląc o sztucznej inteligencji, odczuwa zaciekawienie, ale aż 39 proc. przyznaje, że są to głównie obawy. Dotyczą one niewłaściwego wykorzystania SI, utraty kontroli nad nią i marginalizacji roli człowieka na rynku pracy. Na razie jednak tylko 11 proc. badanych używa narzędzi opartych na sztucznej inteligencji w swojej pracy. Chociaż rozwiązania te zyskują zwolenników, to wciąż duża grupa pracowników nie wie, w jaki sposób mogłyby one wspomóc ich w obowiązkach zawodowych – wskazuje badanie „Polacy o AI. Codzienność, nadzieje, obawy”.
Ochrona środowiska
Polski rynek roślinny rozwija się wolniej niż na Zachodzie. Kraje z największą konsumpcją mamy szansę dogonić za kilkanaście lat
Wartość rynku roślinnego w Polsce przekroczyła już wartość 1 mld zł. Roślinne zamienniki nabiału stanowią ponad połowę tej kategorii, a silną pozycję w sprzedaży mają alternatywy dla mleka – wynika z raportu Polskiego Związku Producentów Żywności Roślinnej. Polski rynek z rocznymi wydatkami rzędu 4,23 euro na osobę wciąż jednak odbiega od kwot wydawanych na żywność roślinną na Zachodzie. Branża liczy na wsparcie państwa w wykorzystaniu potencjału konsumentów.