Food trucki przed Atrium Kasztanowa na zakończenie wakacji
Przedostatni weekend wakacji zapowiada się w Atrium Kasztanowa wyjątkowo smacznie. W dniach 23-25 sierpnia przed pilskim centrum handlowym staną mobilne restauracje oferujące potrawy z całego świata. Pojawią się znane i lubiane food trucki, serwujące burgery, frytki oraz oryginalne dania europejskiej i światowej kuchni. Miłośnicy ulicznego jedzenia będą mogli poznać nowe smaki oraz skosztować różnorodności regionalnych potraw.
Kuchnia z food trucków to wygodna propozycja dla wszystkich fanów dobrego jedzenia. W Pile z bogatej oferty mobilnych restauracji będzie można skorzystać w dniach 23-25 sierpnia. W wydarzeniu wezmą udział food trucki z różnych części Polski, w których na miejscu przygotowywane będą dania inspirowane smakami z odległych zakątków świata. Będzie można spróbować burgerów, frytek czy pysznych przekąsek na gorąco z różnymi dodatkami i sosami, a także zasmakować specjałów z kuchni meksykańskiej, azjatyckiej, greckiej, tex-mex, tajskiej, belgijskiej, amerykańskiej oraz wielu innych. Pojawią się też propozycje dań w wersji wegańskiej. Nie zabraknie słodkości oraz napojów, w tym pysznej lemoniady, a także piwa oraz wielu innych specjałów. Wszystkie potrawy przygotowywane są na miejscu ze świeżych, sezonowych produktów.
Weekend z food truckami to nie tylko kulinarna uczta, ale również możliwość spotkania się z przyjaciółmi, skosztowania oryginalnych potraw na świeżym powietrzu i celebrowania ostatnich dni lata. Pysznie zjeść będzie można też 25 sierpnia, w niedzielę handlową, przy okazji wizyty w pilskiej galerii w poszukiwaniu szkolnej wyprawki czy zakupów brakujących artykułów do domu. Organizatorzy zadbają również o atrakcje dla najmłodszych – od piątku do niedzieli dla dzieci dostępny do zabawy będzie dmuchaniec.
Food trucki zaparkują przed galerią Atrium Kasztanowa w dniach 23-25 sierpnia. Restauracje na kółkach będą czynne w piątek w godzinach od 15.00 do 21.00, w sobotę od 12.00 do 21.00, natomiast w niedzielę od 12.00 do 20.00. Wstęp na wydarzenie jest bezpłatny.
Więcej informacji na stronie: www.atrium-kasztanowa.pl i na profilu www.facebook.com/AtriumKasztanowa.

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Gwiazdy

Maciej Dowbor: Ostatnio kupiłem zdalnie sterowane motorówki dla córki. Ten wspólnie spędzony czas pozwala oderwać dzieci od smartfonów
Zdaniem prezentera nawet niepozorny gadżet może pomóc w budowaniu relacji ze swoimi pociechami i tworzeniu pięknych wspomnień. On sam przekonał się o tym, kiedy jego siedmioletnia córka chętnie zaczęła się bawić małymi, zdalnie sterowanymi motorówkami. Teraz kolekcja systematycznie się powiększa, a w zabawie bierze udział cała rodzina.
Problemy społeczne
Od lipca ułatwienia w dostępie do terapii dla osób z przewlekłą chorobą nerek. Eksperci apelują o włączenie dietetyków w proces leczenia

Na przewlekłą chorobę nerek cierpi nawet ponad 4,7 mln osób. Według prognoz WHO liczba pacjentów wymagających dializ będzie szybko rosnąć. Niskobiałkowa dieta w połączeniu z leczeniem farmakologicznym obejmującym ketoanalogi aminokwasów może znacząco opóźnić konieczność rozpoczęcia dializoterapii. Od 1 lipca Ministerstwo Zdrowia ułatwia dostęp do terapii. Zmiany mają odciążyć specjalistów, dostosować program do codziennej praktyki lekarskiej i uprościć dostęp do terapii.
Żywienie
Dorota Szelągowska: W moim rodzinnym domu się nie przelewało. Od mamy i babci się nauczyłam, jak ugotować coś z niczego

Prezenterka zaznacza, że dużo czasu spędza w kuchni i jak przekonuje, zawsze da się przyrządzić coś smacznego, nawet gdy pod ręką nie ma zbyt wielu produktów. Tego nauczyła się w rodzinnym domu. Dorota Szelągowska uwielbia kulinarne eksperymenty, dlatego też chętnie podgląda, jak gotują inni i z ich pomysłów również czerpie inspiracje.