Komunikaty PR

Gdzie zjeść najlepszy sernik w Białymstoku? Konkurs „Mistrzowski sernik”

2022-09-30  |  13:00
Biuro prasowe
Kontakt
PR Manager
Publicon Sp. z o.o.



m.hliwa|publicon.pl| |m.hliwa|publicon.pl
691274042

29 września w studiu kulinarnym Zmokła Kura w Białymstoku spotkali się restauratorzy i szefowie kuchni, aby zmierzyć się w rywalizacji na najlepszy sernik w mieście. To finał konkursu „Mistrzowski sernik” zorganizowanego w ramach programu „Ja Cię SERniczę!” sfinansowanego z Funduszu Promocji Mleka. Poznajmy zwycięzców i dowiedzmy się, gdzie zjemy najlepsze ciasto w Białymstoku!

Konkurs „Mistrzowski sernik” ma wyłonić najsmaczniejszy sernik w mieście. Białostockie restauracje przez niemal cały wrzesień mogły zgłaszać autorskie przepisy na ten deser, a następnie internauci wybierali propozycje, które staną do walki o podium. Podczas finału restauratorzy przygotowywali swoje ciasta na żywo. Jury oceniało ich wypieki pod kątem oryginalności przepisu, doboru składników – zwłaszcza sera twarogowego oraz walorów wizualnych i smakowych. Co więcej, również sami internauci mieli okazję skosztować zwycięskich wyrobów, bo dla uczestników głosowania przewidziano aż 10 wejściówek na finał konkursu.

W ostatecznej rywalizacji zmierzyli się przedstawiciele 5 lokali: restauracji Regiment, restauracji Baristacja, restauracji Cechowa, Klubokawiarni Duży Pokój oraz restauracji Pawilon Towarzyski. Wszyscy mieli tylko godzinę na przygotowanie autorskiego przepisu. Pierwsze miejsce na podium zajęła Pani Paulina z restauracji Baristacja za Sernik pistacjowy. Drugie miejsce zdobyła Pani Małgorzata z restauracji Regiment za Sernik z białą czekoladą. Z kolei na trzecim miejscu uplasowała się Pani Katarzyna z restauracji Pawilon Towarzyski za Towarzyski sernik orzechowy. Nagrodę publiczności otrzymała Pani Paulina z restauracji Baristacja za swój Sernik pistacjowy.

Zwycięzcy otrzymali atrakcyjne nagrody. Restauracja Baristacja została uhonorowana dwoma voucherami na kurs cukierniczy: od jury oraz od publiczności, restauracja Regiment – blenderem kielichowym, a Pawilon Towarzyski – zestawem ręcznie malowanych talerzy. Autorka przepisu, który zyskał największe uznanie wśród publiczności, również otrzyma voucher na kurs cukierniczy.

Zwycięzcom serdecznie gratulujemy i życzymy kolejnych kulinarnych sukcesów. Ostatnia edycja konkursu odbędzie się w Krakowie, a zapisy rozpoczną się już wkrótce.

Program „Ja Cię SERniczę!” jest sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Publicon Sp. z o.o.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Unsplash
2025-07-31 | 06:00

NDP i brak wzajemności standardów –pięta Achillesa unijnej polityki handlowej

W raporcie Równi i równiejsi? Czas na środki lustrzane w handlu produktami rolnymi pisano o podwójnych standardach w polityce UE dotyczącej
Żywienie Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE
2025-06-30 | 06:00

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy pestycydy wracają na nasze stoły? Najnowszy raport rzuca światło na poważne niespójności w polityce rolnej i handlowej Unii Europejskiej. Analiza wskazuje, że mimo
Żywienie Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
2025-06-26 | 15:00

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Pieczarki to jedne z najczęściej wybieranych grzybów w polskich domach – są delikatne w smaku, łatwe w przygotowaniu i dostępne przez cały rok. Ale

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Handel

Polscy naukowcy pracują nad materiałami budowlanymi z roślin. Szerokie zastosowanie mogą mieć przede wszystkim konopie

W związku ze zmianami klimatycznymi i kurczącymi się zasobami naturalnymi naukowcy szukają nowoczesnych, odnawialnych materiałów budowlanych. Przyszłość budownictwa może należeć do roślin jednorocznych – przede wszystkim słomy i konopi. Naukowcy z Wydziału Leśnego i Technologii Drewna z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu pracują nad materiałami roślinnymi, które mogą zastąpić tradycyjne surowce.

Podróże

Tomasz Jacyków: Nie lubię uczestniczyć w wakacyjnym obłędzie migracji ludzi. Unikam jak ognia tego, na co inni czekają cały rok

Stylista zaznacza, że nieco na przekór w wakacje dużo pracuje, a po nich, kiedy kurorty świecą już pustkami, on odpoczywa. W tym roku jednak ze względu na nadmiar obowiązków zawodowych i nawiązanie współpracy z branżą filmową pod znakiem zapytania staje jego urlop, który planował na przełomie września i października.