Komunikaty PR

Gdzie zjeść najlepszy sernik w Białymstoku? Konkurs „Mistrzowski sernik”

2022-09-30  |  13:00
Biuro prasowe
Kontakt
PR Manager
Publicon Sp. z o.o.



m.hliwa|publicon.pl| |m.hliwa|publicon.pl
691274042

29 września w studiu kulinarnym Zmokła Kura w Białymstoku spotkali się restauratorzy i szefowie kuchni, aby zmierzyć się w rywalizacji na najlepszy sernik w mieście. To finał konkursu „Mistrzowski sernik” zorganizowanego w ramach programu „Ja Cię SERniczę!” sfinansowanego z Funduszu Promocji Mleka. Poznajmy zwycięzców i dowiedzmy się, gdzie zjemy najlepsze ciasto w Białymstoku!

Konkurs „Mistrzowski sernik” ma wyłonić najsmaczniejszy sernik w mieście. Białostockie restauracje przez niemal cały wrzesień mogły zgłaszać autorskie przepisy na ten deser, a następnie internauci wybierali propozycje, które staną do walki o podium. Podczas finału restauratorzy przygotowywali swoje ciasta na żywo. Jury oceniało ich wypieki pod kątem oryginalności przepisu, doboru składników – zwłaszcza sera twarogowego oraz walorów wizualnych i smakowych. Co więcej, również sami internauci mieli okazję skosztować zwycięskich wyrobów, bo dla uczestników głosowania przewidziano aż 10 wejściówek na finał konkursu.

W ostatecznej rywalizacji zmierzyli się przedstawiciele 5 lokali: restauracji Regiment, restauracji Baristacja, restauracji Cechowa, Klubokawiarni Duży Pokój oraz restauracji Pawilon Towarzyski. Wszyscy mieli tylko godzinę na przygotowanie autorskiego przepisu. Pierwsze miejsce na podium zajęła Pani Paulina z restauracji Baristacja za Sernik pistacjowy. Drugie miejsce zdobyła Pani Małgorzata z restauracji Regiment za Sernik z białą czekoladą. Z kolei na trzecim miejscu uplasowała się Pani Katarzyna z restauracji Pawilon Towarzyski za Towarzyski sernik orzechowy. Nagrodę publiczności otrzymała Pani Paulina z restauracji Baristacja za swój Sernik pistacjowy.

Zwycięzcy otrzymali atrakcyjne nagrody. Restauracja Baristacja została uhonorowana dwoma voucherami na kurs cukierniczy: od jury oraz od publiczności, restauracja Regiment – blenderem kielichowym, a Pawilon Towarzyski – zestawem ręcznie malowanych talerzy. Autorka przepisu, który zyskał największe uznanie wśród publiczności, również otrzyma voucher na kurs cukierniczy.

Zwycięzcom serdecznie gratulujemy i życzymy kolejnych kulinarnych sukcesów. Ostatnia edycja konkursu odbędzie się w Krakowie, a zapisy rozpoczną się już wkrótce.

Program „Ja Cię SERniczę!” jest sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Publicon Sp. z o.o.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów Biuro prasowe
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy
Żywienie Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów
2025-04-09 | 10:45

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Jeszcze dekadę temu zakupy spożywcze online wydawały się rozwiązaniem dla nielicznych. Zmieniające się nawyki konsumentów i rosnące oczekiwania wobec jakości
Żywienie Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
2025-03-19 | 23:00

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?

Tiramisu, comfort food i szczęście na zamówienie. Jak jedzenie poprawia nastrój w Międzynarodowy Dzień Szczęścia. Szczęście ma wiele smaków, ale jeden

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Psychologia

Konsument

Otyłość i niedożywienie u seniorów często idą w parze. Źródłem problemu często tańsza, wysokoprzetworzona żywność

Niemal 64 proc. osób między 65. a 74. rokiem życia ma nadmierną masę ciała. Co piąty senior cierpi z powodu niedożywienia. Szczególną sytuacją jest taka, w której osoba starsza jest otyła, ale jednocześnie niedożywiona jakościowo. U źródeł problemów żywieniowych leżą z jednej strony mechanizmy związane z fizjologią starzenia się oraz różne choroby towarzyszące, a z drugiej – czynniki ekonomiczne i psychologiczne, takie jak samotność czy brak wystarczających środków. Eksperci zwracają uwagę na to, że ważne jest edukowanie i aktywizowanie seniorów, ponieważ zarówno otyłość, jak i niedożywienie prowadzą do poważnych konsekwencji zdrowotnych.

Gwiazdy

Anna Powierza: Mimo wyniku wyborów prezydenckich z czasem będzie mniej podziałów w społeczeństwie. Chciałabym pierwszej damy, która stoi po stronie kobiet

Aktorka nie dziwi się, że wynik wyborów prezydenckich budzi tak ogromne emocje, bo przecież niemal równej połowie głosujących niezwykle trudno pogodzić się z tym, że nie wygrał właśnie ich faworyt. Eksperci zastanawiają się, jak będzie teraz wyglądał polityczny krajobraz, rządzący już podejmują pewne kroki, a Anna Powierza chce wierzyć, że nowy lokator Pałacu Prezydenckiego sprosta wyzwaniu i udowodni, że głos oddany na niego nie został zmarnowany. Na wysokości zadania powinna także stanąć jego żona.