Gdzie zjeść najlepszy sernik w Białymstoku? Konkurs „Mistrzowski sernik”
29 września w studiu kulinarnym Zmokła Kura w Białymstoku spotkali się restauratorzy i szefowie kuchni, aby zmierzyć się w rywalizacji na najlepszy sernik w mieście. To finał konkursu „Mistrzowski sernik” zorganizowanego w ramach programu „Ja Cię SERniczę!” sfinansowanego z Funduszu Promocji Mleka. Poznajmy zwycięzców i dowiedzmy się, gdzie zjemy najlepsze ciasto w Białymstoku!
Konkurs „Mistrzowski sernik” ma wyłonić najsmaczniejszy sernik w mieście. Białostockie restauracje przez niemal cały wrzesień mogły zgłaszać autorskie przepisy na ten deser, a następnie internauci wybierali propozycje, które staną do walki o podium. Podczas finału restauratorzy przygotowywali swoje ciasta na żywo. Jury oceniało ich wypieki pod kątem oryginalności przepisu, doboru składników – zwłaszcza sera twarogowego oraz walorów wizualnych i smakowych. Co więcej, również sami internauci mieli okazję skosztować zwycięskich wyrobów, bo dla uczestników głosowania przewidziano aż 10 wejściówek na finał konkursu.
W ostatecznej rywalizacji zmierzyli się przedstawiciele 5 lokali: restauracji Regiment, restauracji Baristacja, restauracji Cechowa, Klubokawiarni Duży Pokój oraz restauracji Pawilon Towarzyski. Wszyscy mieli tylko godzinę na przygotowanie autorskiego przepisu. Pierwsze miejsce na podium zajęła Pani Paulina z restauracji Baristacja za Sernik pistacjowy. Drugie miejsce zdobyła Pani Małgorzata z restauracji Regiment za Sernik z białą czekoladą. Z kolei na trzecim miejscu uplasowała się Pani Katarzyna z restauracji Pawilon Towarzyski za Towarzyski sernik orzechowy. Nagrodę publiczności otrzymała Pani Paulina z restauracji Baristacja za swój Sernik pistacjowy.
Zwycięzcy otrzymali atrakcyjne nagrody. Restauracja Baristacja została uhonorowana dwoma voucherami na kurs cukierniczy: od jury oraz od publiczności, restauracja Regiment – blenderem kielichowym, a Pawilon Towarzyski – zestawem ręcznie malowanych talerzy. Autorka przepisu, który zyskał największe uznanie wśród publiczności, również otrzyma voucher na kurs cukierniczy.
Zwycięzcom serdecznie gratulujemy i życzymy kolejnych kulinarnych sukcesów. Ostatnia edycja konkursu odbędzie się w Krakowie, a zapisy rozpoczną się już wkrótce.
Program „Ja Cię SERniczę!” jest sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka.

NDP i brak wzajemności standardów –pięta Achillesa unijnej polityki handlowej

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Edyta Herbuś: Kiedyś niepotrzebnie uwierzyłam, że nie umiem śpiewać. Teraz już wiem, że to była nieprawda
Tancerka cieszy się, że wreszcie dała się namówić do udziału w programie „Twoja Twarz Brzmi Znajomo”, bo podczas nagrań przekonała się, że stać ją na więcej, niż myślała. Znalazła w sobie odwagę do tego, by przełamać pewne swoje wewnętrzne blokady, i teraz jest dumna z tego, co udało jej się osiągnąć. Wcześniej Edyta Herbuś bała się przede wszystkim tego, że nie poradzi sobie wokalnie. Teraz dzięki odpowiednim warsztatom staje już na scenie dużo pewniejsza siebie.
Handel
Polscy naukowcy pracują nad materiałami budowlanymi z roślin. Szerokie zastosowanie mogą mieć przede wszystkim konopie

W związku ze zmianami klimatycznymi i kurczącymi się zasobami naturalnymi naukowcy szukają nowoczesnych, odnawialnych materiałów budowlanych. Przyszłość budownictwa może należeć do roślin jednorocznych – przede wszystkim słomy i konopi. Naukowcy z Wydziału Leśnego i Technologii Drewna z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu pracują nad materiałami roślinnymi, które mogą zastąpić tradycyjne surowce.
Podróże
Tomasz Jacyków: Nie lubię uczestniczyć w wakacyjnym obłędzie migracji ludzi. Unikam jak ognia tego, na co inni czekają cały rok

Stylista zaznacza, że nieco na przekór w wakacje dużo pracuje, a po nich, kiedy kurorty świecą już pustkami, on odpoczywa. W tym roku jednak ze względu na nadmiar obowiązków zawodowych i nawiązanie współpracy z branżą filmową pod znakiem zapytania staje jego urlop, który planował na przełomie września i października.