Komunikaty PR

Gdzie znaleźć witaminy zimą?

2021-12-09  |  11:00
Biuro prasowe

O tej porze roku tęsknimy za aromatycznymi warzywami, dojrzewającymi w letnim słońcu, które są pełne witamin oraz składników mineralnych. Marzymy o pysznej jajecznicy ze świeżym szczypiorkiem lub sałatce z liści szpinaku z przydomowego ogródka. Niestety, zimą, nawet w domowej uprawie, ciężko jest wyhodować własne plony. Jest jednak sposób na to, aby pomimo krótkich, mroźnych dni, cieszyć się bogactwem składników oraz pełnią smaku roślin.

W ramach kampanii #PowrotDoKorzeni marki FRoSTA, znany pasjonat ogrodnictwa i idei zero waste, Sebastian Kulis zdradza trzy sekrety, w jaki sposób możemy zadbać w swoim mieszkaniu o własne źródło witamin. Autor bloga Roślinne Porady i książki „Ogród na cztery pory roku”, 12 grudnia o godz. 9:30, na swoim profilu na Instagramie poprowadzi bezpłatne warsztaty o tym, jakie rośliny o tej porze roku możemy uprawiać w domu lub na parapecie.

- W DNA marki FRoSTA jest dostarczanie produktów, które składają się tylko z najlepszych, naturalnych surowców, bez niepotrzebnych dodatków do żywności. Dokładnie znamy pochodzenie wszystkich składników naszych dań, dlatego rozpoczęliśmy nową kampanię #PowrotDoKorzeni, w ramach której chcemy również inspirować innych do tworzenia własnych zielonych przestrzeni, które będą pewnym źródłem świeżych i zdrowych warzyw oraz ziół - mówi Aleksandra Wysocka, Marketing Director Poland & CEE, FRoSTA.

Rozwiązaniem są - warzywa odrastające! Czyli nacie, pędy, zielenina z warzyw korzeniowych i cebulowych. Ich zielone części są jadalne, pyszne i pełne witamin, a do tego rosną w zasadzie z odpadów. Jak to zrobić? Krojąc buraki, marchewkę, pietruszkę, seler – wystarczy zostawić 3 cm „piętki”, skąd wyrasta nać, a następnie włożyć ten kawałek do naczynia z wodą i ustawić w najjaśniejszym miejscu. Niedługo wyrosną młode listki, które są wspaniałym, świeżym dodatkiem do ciężkich, zimowych dań. Najlepiej serwować je świeże, by zachowały maksimum chrupkości, smaku i witamin.

- Moją najlepszą radą jest - uprawiaj kiełki! To łatwe w przygotowaniu bomby witaminowe. Oprócz mnóstwa pysznego smaku, mają chrupiącą teksturę i długo mogą leżeć w lodówce. Do wyboru mamy całą masę roślin, których kiełki mają różne tekstury – „włoskowata” rzeżucha, pędy słonecznika i różne smaki - słodkawy groszek, ostra rzodkiewka – zachęca Sebastian Kulis z Roślinnych Porad, ambasador akcji #PowrotDoKorzeni i dodaje – Do domowej uprawy zazwyczaj wystarczą nasiona, słoik lub sitko oraz gaza. Nasiona przemywamy świeżą wodą 1-2 razy dziennie, tak by były stale wilgotne, ale nie stały w wodzie. Po 3-4 dniach kiełki są gotowe do jedzenia. 

Już dziś warto pamiętać, że najlepiej przygotować własną, zieloną strefę po koniec lata. Wysiane w sierpniu, czy wrześniu warzywa liściowe, spokojnie zdążą wyrosnąć przed zimą. Wiele z nich jest odpornych na chłód, a nawet lekki mróz, więc można zbierać je z balkonu, grządki czy szklarni nawet spod śniegu. Warto wysiać jarmuż karłowy - urośnie szybko, a przeżyje na dworze ostre mrozy. Sałaty takie jak roszponka, rukola, musztardowiec urosną szybko i wszędzie. Roszponka będzie trzymać się dobrze nawet pod śniegiem. Nie zapominajmy o cykorii, która nadal jest warzywem mało popularnym, a jest pyszna, bardzo zdrowa i piękna, szczególnie jej czerwone odmiany. Również wysiany pod koniec lata szczypiorek oraz pietruszka naciowa, wyrosną jeszcze jesienią i długo będą źródłem smaku i zdrowia.

#PowrotDoKorzeni

FRoSTA we wrześniu br. rozpoczęła kampanię #PowrotDoKorzeni, w ramach której planuje rewitalizację oraz tworzenie ogrodów społecznych, ale także szerzenie wiedzy i zachęcanie do tworzenia własnych, przydomowych zielonych przestrzeni. FRoSTA w ten sposób chce się podzielić dobrymi praktykami z zakresu zrównoważonego rozwoju, które stosuje w ramach swojej organizacji od lat. W ramach inauguracji akcji #PowrótDoKorzeni, marka objęła opieką pierwszy ogród społeczny w rodzimej Bydgoszczy. Działania rozpoczęła wraz z Dyrekcją oraz uczniami IX Liceum Ogólnokształcącego im. T. Nowakowskiego, którzy wsparli działania i chętnie przyłączyli się do rozbudowania istniejącego na ich terenie ogrodu miejskiego.

Informacje o firmie:
FRoSTA to marka, która od 1998 roku wyraźnie wyróżnia się na rynku mrożonej żywności. Najważniejszym wyróżnikiem FRoSTY jest polityka 100% naturalnego smaku! Produkty marki nie zawierają dodatków do żywności – wzmacniaczy smaku, barwników ani aromatów. FRoSTA w swoich daniach używa świeżych ziół, prawdziwego masła czy świeżej śmietany – stąd właśnie bierze się ich naturalny smak. FRoSTA. Smaczna i prosta.  

Kontakt dla mediów:
Agata Zielińska
FRoSTA
e-mail: agata.zielinska@frosta.pl 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Tylko 7% Polaków wie, co oznacza pierwotna czystość wody Biuro prasowe
2025-02-17 | 13:20

Tylko 7% Polaków wie, co oznacza pierwotna czystość wody

Pierwotna czystość oznacza brak jakichkolwiek zanieczyszczeń chemicznych i mikrobiologicznych już w źródle. To główna cecha naturalnych wód mineralnych
Żywienie Skyry – codzienna dawka mocy, z Piątnicy, no bo skąd!
2024-12-31 | 10:00

Skyry – codzienna dawka mocy, z Piątnicy, no bo skąd!

Wraz z nowym rokiem OSM Piątnica powraca z kampanią reklamową „Przejdź na dobrą stronę mocy”, promującą Skyry – jogurty typu islandzkiego. Dzięki wysokiej zawartości
Żywienie Ciasta na sylwestrowy stół
2024-12-30 | 14:50

Ciasta na sylwestrowy stół

Ile ciast potrzeba na świąteczno-noworoczny stół, aby domownicy byli zadowoleni? Wszystko zależy od liczby zaproszonych gości, ale jesteśmy pewni, że często wystarczy jedno ciasto,

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Teatr

Małgorzata Potocka: Nigdy nie przejmowałam się złą opinią, bo na ogół jest ona złośliwa, podła i pełna zazdrości. Moje spektakle są na światowym poziomie

Artystka przyznaje, że z dumą dzierży tytuł królowej polskiej rewii, który zyskała dzięki swojej determinacji, ciężkiej pracy i uznaniu publiczności. Teatr Sabat bowiem to miejsce, które od ćwierć wieku nieustannie przyciąga uwagę odbiorców, a wizja artystyczna oraz umiejętność gromadzenia w jednym miejscu utalentowanych artystów czynią Małgorzatę Potocką jedną z najważniejszych postaci w polskim środowisku teatralno-rozrywkowym. Jak sama podkreśla, krytyka jej działań wynika tylko z zazdrości, dlatego stara się ignorować złośliwe komentarze.

Żywienie

Naukowcy opracowali czynniki wpływające na długowieczność. Decyduje o niej nie tylko dieta i tryb życia, ale też relacje z rodziną

Wiadomo już, że są pewne czynniki, które sprzyjają długowieczności. Aby dożyć 100, a nawet więcej lat trzeba stosować dietę bogatą w warzywa i owoce, odstawić używki, dbać o regularną aktywność fizyczną i zdrowy sen. Niezwykle ważne są także udane relacje rodzinne i towarzyskie. Prof. Grzegorz Dworacki z Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu podkreśla, że kluczem do opracowania czynników długowieczności było wyznaczenie na świecie pięciu tzw. niebieskich stref, w których żyje najwięcej zdrowych, sprawnych i zadowolonych z życia stulatków.

Seriale

Julia Kamińska: Dzięki roli lekarki z większą pewnością wykonywałabym teraz masaż serca. Potrafiłabym pewnie też zrobić szew na skórze

Aktorka przyznaje, że rola lekarki w serialu „Szpital św. Anny” wiąże się z dodatkowymi trudnościami. Przygotowując się do poszczególnych scen, musi bowiem opanować dość trudną terminologię medyczną. Julia Kamińska zaznacza też, że wykonywanie poszczególnych zabiegów również wymaga dużej precyzji, by na ekranie wszystko wyglądało jak najbardziej profesjonalnie. Najwięcej zawsze dzieje się na SOR-ze i producentom zależało, żeby odzwierciedlić właśnie tę atmosferę i ekstremalne warunki pracy.