Gęsina na św. Marcina – gęsie mięso w wydaniu Ewy Wachowicz
Obchody Święta Niepodległości i Dnia Świętego Marcina to doskonałe okazje, by zaserwować gęsinę, która idealnie sprawdzi się do dań popisowych. Gęś ma najbardziej szlachetne mięso spośród drobiu. Jest smaczna, a przy tym bardzo zdrowa i wartościowa, dlatego warto o niej pamiętać nie tylko w listopadzie.
Niedocenianą, a jednocześnie coraz bardziej popularną w Polsce gęsinę można przygotować na wiele sposobów. Kulinarną przygodę z nią warto rozpocząć od sprawdzonych przepisów. Gęsina przygotowana według autorskich propozycji Ewy Wachowicz dla marki Appetita uświetni uroczyste obiady i wykwintne kolacje. Gęś faszerowana kapustą czy gęsie nóżki w czerwonym winie z żurawiną zachwycą smakiem i niezwykłym aromatem.
Gęś faszerowana kapustą
Składniki :
• 1 cała gęś (4-5 kg)
• Sól
• Majeranek Appettita
• Tymianek Appettita
• 250 g boczku w plastrach
• 2 szklanki miodu pitnego
Farsz
• 1½ kg kapusty kiszonej
• 1 łyżka tłuszczu z gęsi
• 250 g boczku
• 5 cebul
• 5 ząbków czosnku
• 50 g suszonych grzybów (namoczonych)
Opis przygotowania:
Tuszkę umyć i oczyścić. Z wnętrza wyjąć cały tłuszcz. Przyprawić solą, tymiankiem i majerankiem – w środku i na zewnątrz. Przełożyć do dużego naczynia do zapiekania, przykryć i wstawić do lodówki na 2 godziny.
Kapustę kiszoną przełożyć do garnka. Dodać grzyby wraz z wodą, w której się moczyły (ewentualnie podlać wodą), przykryć i na wolnym ogniu dusić do miękkości.
Na patelni wytopić trochę gęsiego tłuszczu. Dorzucić pokrojony w kostkę boczek. Gdy się zrumieni, dodać pokrojone w piórka cebule. Po chwili dołożyć posiekany czosnek. Wymieszać i przesmażyć. Dorzucić do kapusty. Pod przykryciem dusić przez ok. 20 minut.
Farsz nałożyć do gęsi. Skórę spiąć wykałaczkami i zasznurować dratwą. Tuszkę obłożyć plastrami boczku i podlać odrobiną miodu pitnego. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec przez ok. 4 godziny pod przykryciem. Potem zwiększyć temperaturę do 200°C i piec ok. 30-45 minut, by nadać gęsi złotego koloru (czas zależy od wagi gęsi). Co ½ godziny podlewać mięso miodem pitnym. Gęś podawać z sosem spod pieczenia i ziemniakami w mundurkach.
Gęsie nóżki w czerwonym winie z żurawiną
Składniki:
• 4 gęsie nóżki
• 2 łyżeczki Tymianku Appetita
• Sól czosnkowa Appetita
• 100 g suszonej żurawiny np. Siesta
• 2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
• Smalec gęsi lub masło klarowane do smażenia
Opis przygotowania:
Gęsinę umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Oprószyć solą czosnkową i tymiankiem. Zostawić w lodówce na parę godzin, by mięso się zamarynowało. W rondlu rozgrzać łyżkę tłuszczu, obsmażyć udka, podlać czerwonym winem, dodać żurawinę i dusić do uzyskania miękkości. Podawać z pieczonymi ziemniakami z przyprawą do ziemniaków i modrą kapustą.
Producent: Colian Sp. z o.o.
Marka: Appetita
Produkty:
- Majeranek Appetita (8 g), cena ok. 1,70 zł/opakowanie
- Tymianek Appetita (10 g), cena ok. 1,70 zł/opakowanie
- Sól czosnkowa Appetita (30 g), cena ok. 1,70 zł/opakowanie

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Podróże

Anna Dec: Klimat się zmienia i w tym roku wybitnie to widać. Musimy być przygotowani na różne warunki pogodowe na wakacjach
Pogodynka przyznaje, że tegoroczne lato jest wyjątkowo kapryśne. Prognozy wskazują, że w najbliższych tygodniach upały będą się przeplatać z chłodem, burzami i obfitymi opadami deszczu. Taka zmienna pogoda nie powinna nas jednak całkowicie zniechęcać do aktywności na świeżym powietrzu. Zdaniem Anny Dec trzeba korzystać z uroków lata i niezależnie od tego, czy świeci słońce, czy też pada, tak organizować czas wolny, by nie siedzieć w domu.
Problemy społeczne
Stres w życiu zawodowym może działać destrukcyjnie. O profilaktykę muszą zadbać zarówno pracownicy, jak i pracodawcy

Co czwarty Polak doświadcza w pracy wysokiego lub bardzo wysokiego stresu, a trzech na czterech pracowników znajduje się w stresowej sytuacji zawodowej przynajmniej raz w tygodniu – wynika z badań Instytutu Psychologii Stresu. Najwyższy poziom częstego stresu dotyczy kobiet i pracowników powyżej 55. roku życia. To grupy najbardziej narażone na poczucie przeciążenia obowiązkami zawodowymi, co odbija się na ich zdrowiu fizycznym i psychicznym, a w kontekście społecznym niesie ze sobą poważne skutki ekonomiczne. W Unii Europejskiej stres zabija rocznie nawet 10 tys. osób.
Gwiazdy
Maciej Dowbor: Ostatnio kupiłem zdalnie sterowane motorówki dla córki. Ten wspólnie spędzony czas pozwala oderwać dzieci od smartfonów

Zdaniem prezentera nawet niepozorny gadżet może pomóc w budowaniu relacji ze swoimi pociechami i tworzeniu pięknych wspomnień. On sam przekonał się o tym, kiedy jego siedmioletnia córka chętnie zaczęła się bawić małymi, zdalnie sterowanymi motorówkami. Teraz kolekcja systematycznie się powiększa, a w zabawie bierze udział cała rodzina.