Gęsina na św. Marcina – gęsie mięso w wydaniu Ewy Wachowicz
Obchody Święta Niepodległości i Dnia Świętego Marcina to doskonałe okazje, by zaserwować gęsinę, która idealnie sprawdzi się do dań popisowych. Gęś ma najbardziej szlachetne mięso spośród drobiu. Jest smaczna, a przy tym bardzo zdrowa i wartościowa, dlatego warto o niej pamiętać nie tylko w listopadzie.
Niedocenianą, a jednocześnie coraz bardziej popularną w Polsce gęsinę można przygotować na wiele sposobów. Kulinarną przygodę z nią warto rozpocząć od sprawdzonych przepisów. Gęsina przygotowana według autorskich propozycji Ewy Wachowicz dla marki Appetita uświetni uroczyste obiady i wykwintne kolacje. Gęś faszerowana kapustą czy gęsie nóżki w czerwonym winie z żurawiną zachwycą smakiem i niezwykłym aromatem.
Gęś faszerowana kapustą
Składniki :
• 1 cała gęś (4-5 kg)
• Sól
• Majeranek Appettita
• Tymianek Appettita
• 250 g boczku w plastrach
• 2 szklanki miodu pitnego
Farsz
• 1½ kg kapusty kiszonej
• 1 łyżka tłuszczu z gęsi
• 250 g boczku
• 5 cebul
• 5 ząbków czosnku
• 50 g suszonych grzybów (namoczonych)
Opis przygotowania:
Tuszkę umyć i oczyścić. Z wnętrza wyjąć cały tłuszcz. Przyprawić solą, tymiankiem i majerankiem – w środku i na zewnątrz. Przełożyć do dużego naczynia do zapiekania, przykryć i wstawić do lodówki na 2 godziny.
Kapustę kiszoną przełożyć do garnka. Dodać grzyby wraz z wodą, w której się moczyły (ewentualnie podlać wodą), przykryć i na wolnym ogniu dusić do miękkości.
Na patelni wytopić trochę gęsiego tłuszczu. Dorzucić pokrojony w kostkę boczek. Gdy się zrumieni, dodać pokrojone w piórka cebule. Po chwili dołożyć posiekany czosnek. Wymieszać i przesmażyć. Dorzucić do kapusty. Pod przykryciem dusić przez ok. 20 minut.
Farsz nałożyć do gęsi. Skórę spiąć wykałaczkami i zasznurować dratwą. Tuszkę obłożyć plastrami boczku i podlać odrobiną miodu pitnego. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec przez ok. 4 godziny pod przykryciem. Potem zwiększyć temperaturę do 200°C i piec ok. 30-45 minut, by nadać gęsi złotego koloru (czas zależy od wagi gęsi). Co ½ godziny podlewać mięso miodem pitnym. Gęś podawać z sosem spod pieczenia i ziemniakami w mundurkach.
Gęsie nóżki w czerwonym winie z żurawiną
Składniki:
• 4 gęsie nóżki
• 2 łyżeczki Tymianku Appetita
• Sól czosnkowa Appetita
• 100 g suszonej żurawiny np. Siesta
• 2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
• Smalec gęsi lub masło klarowane do smażenia
Opis przygotowania:
Gęsinę umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Oprószyć solą czosnkową i tymiankiem. Zostawić w lodówce na parę godzin, by mięso się zamarynowało. W rondlu rozgrzać łyżkę tłuszczu, obsmażyć udka, podlać czerwonym winem, dodać żurawinę i dusić do uzyskania miękkości. Podawać z pieczonymi ziemniakami z przyprawą do ziemniaków i modrą kapustą.
Producent: Colian Sp. z o.o.
Marka: Appetita
Produkty:
- Majeranek Appetita (8 g), cena ok. 1,70 zł/opakowanie
- Tymianek Appetita (10 g), cena ok. 1,70 zł/opakowanie
- Sól czosnkowa Appetita (30 g), cena ok. 1,70 zł/opakowanie

Tylko 7% Polaków wie, co oznacza pierwotna czystość wody

Skyry – codzienna dawka mocy, z Piątnicy, no bo skąd!

Ciasta na sylwestrowy stół
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Seriale

Julia Kamińska: Dzięki roli lekarki z większą pewnością wykonywałabym teraz masaż serca. Potrafiłabym pewnie też zrobić szew na skórze
Aktorka przyznaje, że rola lekarki w serialu „Szpital św. Anny” wiąże się z dodatkowymi trudnościami. Przygotowując się do poszczególnych scen, musi bowiem opanować dość trudną terminologię medyczną. Julia Kamińska zaznacza też, że wykonywanie poszczególnych zabiegów również wymaga dużej precyzji, by na ekranie wszystko wyglądało jak najbardziej profesjonalnie. Najwięcej zawsze dzieje się na SOR-ze i producentom zależało, żeby odzwierciedlić właśnie tę atmosferę i ekstremalne warunki pracy.
Zdrowie
Przybywa osób biorących leki dla chorych na cukrzycę, aby szybciej schudnąć. To rozwiązanie niekorzystne dla zdrowia

Dietetycy ostrzegają przed wykorzystywaniem leków niezgodnie z ich przeznaczeniem. Tak dzieje się coraz częściej z lekami na cukrzycę, które stosują osoby chcące zrzucić zbędne kilogramy. Jak podkreśla dietetyk Jakub Mauricz, może to prowadzić do przykrych dolegliwości zdrowotnych, a nawet zagrażać życiu. Jednocześnie zaznacza, że podstawą leczenia dla osób z nadwagą powinna być zmiana nawyków żywieniowych.
Media
Patricia Kazadi: Maciek Rock jest dla mnie ogromną inspiracją. Uczę się od mistrza

Prowadząca „Must Be the Music” jest przekonana, że nowa odsłona programu zrobi wśród widzów prawdziwą furorę. Ona sama, mimo że zna kulisy, to i tak z dużym zaciekawieniem obejrzała pierwszy odcinek i to, co zobaczyła na ekranie, zrobiło na niej ogromne wrażenie. Patricia Kazadi chwali uczestników, jurorów, a także współprowadzących nową edycję. Nie ukrywa, że dużą inspiracją jest dla niej Maciej Rock, pracowity, utalentowany, a zarazem niezwykle skromny człowiek.