Komunikaty PR

Gotowanie łączy pokolenia!

2024-01-22  |  13:00
Biuro prasowe
Kontakt
Sylwia Makowska
Orchidea Creative Group

ul. Ruska 51B
50-079 Wrocław
s.makowska|grupaorchidea.pl| |s.makowska|grupaorchidea.pl
517 412 466
https://grupaorchidea.pl/

Dzień Babci i Dziadka to znakomita okazja do wspólnej aktywności dziadków z wnukami. Pomysłów na spędzenie czasu razem może być wiele – jednym z nich jest przygotowanie wspólnymi siłami wybranej, prostej potrawy. Takie międzypokoleniowe „kucharzenie” stwarza dodatkowo okazję do wysłuchania fascynujących opowieści z przeszłości.     

Wszyscy dobrze wiemy, że kontakty z babciami i dziadkami należy utrzymywać przez cały rok, jednak styczniowe święta to wspaniała okazja, aby nadać spotkaniu specjalnego charakteru. Kuchnia zaś to idealne ku temu miejsce – tam zwykle spotykają się ścieżki wszystkich domowników i jest to przestrzeń domu, w której najczęściej toczone są rozmowy. Wszak smak potraw i napojów najlepiej potrafią łączyć pokolenia i dodatkowo mogą stanowić wspaniały punkt wyjścia do rozmów o dawnych czasach, w tym przekazywania tradycyjnych przepisów.

- Dobrze, aby danie, które przyrządzamy z dziadkami było efektem wspólnego wyboru – mówi Anna Burak z firmy Dobrowolscy. - Z drugiej strony, szczególnie w przypadku młodszych dzieci, nie powinna być to potrawa bardzo trudna w przygotowaniu. Polecam wykorzystanie w przepisach naszych wędlin z linii Tradycyjnie Wędzone. To produkty premium, których smak przypadnie do gustu zarówno starszym, jak i młodszym.

Proste pomysły...

Wspólnie można więc przygotować kanapki z wędliną wykorzystując pełnoziarnisty chleb i warzywa np. pomidory, sałatę i ogórki. To prosty, smaczny posiłek, a efekt jest widoczny niemal od razu. Drugim ciekawym pomysłem na wspólną potrawę może być jajecznica z wędliną, wzbogacona według upodobania o cebulę, paprykę czy pomidory. Łatwe do wykonania są też lubiane przez dzieci tosty z wędliną, serem i ulubionymi dodatkami. Gotowe dania można ozdobić keczupem, kiedy leżą już na talerzu.                                                                                            

...i bardziej skomplikowane

Nieco bardziej wymagającym daniem jest zapiekanka z ziemniakami i wędliną. Pokrojone w plastry ziemniaki, wędliny oraz warzywa układa się warstwowo z sosem beszamelowym i zapiekamy w piekarniku. Starsze dzieci mogę też lepić z dziadkami pierogi, co często zamienia się w dobrą zabawę. Jako farsz wykorzystujemy mieloną wędlinę, cebulę i przyprawy. Stosunkowo prostym daniem jest risotto z dodatkiem pokrojonych wędlin i warzywa (np. groszku, fasolki szparagowej czy papryki). Idealna do wspólnego wykonania jest też sałatka, na którą podajemy dokładny przepis.

 

Przepis na sałatkę z wędliną

Składniki:
200 g wędliny (np. Polędwicy bez dodatku konserwantów Dobrowolscy),

3 ogórki kiszone,

2 jajka,

1 marchew,

1 mała cebula,

1 mała puszka zielonego groszku,

2 łyżki majonezu,

sól i pieprz

Sposób przygotowania:
Pokrój wędlinę kostkę, podobnie ogórki kiszone i cebulę. Marchew i jajka ugotuj, po czym również pokrój w kostkę. Zmieszaj składniki w dużej misce dodając groszek. Dołóż majonez, a następnie dopraw pieprzem i solą. Przed podaniem schłodź sałatkę przez 30 minut w lodówce. 

 

Pamiętaj, że przygotowywanie posiłków z wnukami to nie tylko świetna okazja do wspólnego spędzenia czasu, ale również doskonała możliwość przekazania tradycyjnych przepisów i smaków kolejnym pokoleniom. Przedstawione propozycje dań i przepis możesz dostosować do indywidualnych preferencji i gustów rodziny.


Dobrowolscy to rodzinny zakład mięsny założony w 1990 roku przez Stanisława Dobrowolskiego i jego syna Adama, zlokalizowany w Wadowicach Górnych. Specjalizuje się w produkcji wysokiej jakości wędlin i dań gotowych zgodnie z mottem „Łączymy smakiem pokolenia”. Do produkcji wykorzystuje mięso pozyskiwane z tradycyjnego chowu. Od początku współpracuje z lokalnymi hodowcami, co łączy z dbałością o środowisko naturalne. Jest firmą ze 100% polskim kapitałem, która uzyskała liczne nagrody i wyróżnienia, m.in. Podkarpacką Nagrodę Gospodarczą i certyfikaty „Przedsiębiorstwo Fair Play” oraz „Solidna Firma”.

www.dobrowolscy.pl

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Orchidea Creative Group
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Autentyczne smaki Italii w Atrium Biała – zapraszamy na wyjątkowy Jarmark Włoski Biuro prasowe
2024-11-05 | 12:00

Autentyczne smaki Italii w Atrium Biała – zapraszamy na wyjątkowy Jarmark Włoski

Poczuj smak prawdziwych włoskich specjałów w Atrium Biała! Od 12 aż do 23 listopada zapraszamy na Jarmark Włoski, który przeniesie was prosto do słonecznej Italii. W sercu
Żywienie Egzotycznie orzeźwiająca nowość!
2024-11-04 | 11:30

Egzotycznie orzeźwiająca nowość!

Herbata zielona, choć znana od wieków, cieszy się nadal w pełni zasłużoną popularnością. Każdego dnia sięgają po nią osoby, które chcą dbać o swoje dobre samopoczucie i
Żywienie Smak i zapach owoców granatu ze słonecznej Grecji w każdej szklance!
2024-11-04 | 10:35

Smak i zapach owoców granatu ze słonecznej Grecji w każdej szklance!

Syropy cieszą się dużą popularnością przez cały rok. Latem służą jako prosty i wygodny sposób na upragnione orzeźwienie. Jesienią i zimą szczególnie chętnie sięgamy po

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Gwiazdy

Piotr Zelt: Od dawna weryfikuję swoje nawyki. Gonię też wszystkich z mojego otoczenia, żeby oszczędzali wodę i porządnie segregowali śmieci

Aktor zauważa, że w dzisiejszych czasach ekologiczny styl życia powinien być nie tylko modą, ale wręcz koniecznością. Zwraca bowiem uwagę na przyspieszającą degradację naszego środowiska i konieczność weryfikacji własnych przyzwyczajeń. Dobitnie tłumaczy to również swoim bliskim i mobilizuje ich do odpowiedzialnego postępowania. Zdaniem Piotra Zelta kluczowe jest przede wszystkim oszczędzanie wody, bo za jakiś czas może jej zabraknąć w naszych kranach, a także segregowanie śmieci i ograniczenie zakupów nowych ubrań oraz urządzeń elektronicznych.

Handel

Polski rynek odzieży sportowej i outdoorowej notuje stabilne wzrosty. Kupujący szukają technologicznych nowinek

Niemal połowa Polaków kupujących artykuły sportowe ćwiczy kilka razy w tygodniu, a 13 proc. robi to codziennie. Większa aktywność powoduje, że rośnie krajowy rynek artykułów sportowych. W latach 2023–2028 ma to być średnio 6 proc. rocznie – wynika z danych PMR. Polscy konsumenci w coraz większym stopniu zwracają uwagę na technologiczne aspekty i rozwiązania w produktach outdoorowych. Producenci tacy jak Columbia Sportswear inwestują więc coraz więcej w patenty i innowacje. W centrum handlowym Westfield Mokotów w Warszawie został właśnie otwarty drugi w Polsce monobrandowy sklep tej marki.