Komunikaty PR

Gotowanie sezonowe – porady i przepisy

2021-07-09  |  01:00
Biuro prasowe

Dlaczego warto gotować w zgodzie z rytmem natury?

Jedzenie produktów sezonowych jest nie tylko wspaniałe dla naszego zdrowia. To także wyraz wsparcia dla naszej planety. Kolejny atut? Wiedząc, na który owoc lub warzywo jest teraz sezon, możesz zaoszczędzić pieniądze. Jedzenie sezonowych potraw sprawi także, że Twoje posiłki będą smakować zdecydowanie lepiej. Wybór sezonowych składników i łączenie ich np. z klasycznymi serami czy domowym nie są trudne, wymagają jednak trochę wiedzy i planowania. Oto wszystko, co musisz wiedzieć o gotowaniu sezonowym.

W gotowaniu z wykorzystaniem sezonowych produktów chodzi o przyjęcie naturalnego stylu życia. Nie jest to nowatorska koncepcja. Dziś możemy kupić dowolne warzywo lub owoce praktycznie w każdym czasie. Jednak kiedyś ludzie mogli wybierać tylko z tego, co było dostępne lokalnie i sezonowo. Gotując z uwzględnieniem takich produktów, wracamy do stylu życia, który praktykowaliśmy aż do czasów nowożytnych.

Dlaczego jedzenie sezonowych produktów jest ważne?

Wiele produktów spożywczych podlega zasadzie sezonowości. Łatwo o tym zapomnieć, gdy ma się do nich dostęp niemal non stop. Nadszedł czas, abyśmy na myśl o kolejnej porze roku odczuwali podekscytowanie, z powodu świeżych owoców i warzyw, które będą dla nas dostępne. Z każdym sezonem mamy do dyspozycji zupełnie nową listę składników do wykorzystania. Z jakich powodów warto włączyć je do swojego menu? Najbardziej oczywisty jest ten, że produkty sezonowe są zazwyczaj uprawiane bliżej naszego miejsca zamieszkania. To oznacza, że są zbierane w szczytowej fazie świeżości, a ponieważ są sprzedawane w trakcie sezonu - nie psują się podczas transportu. Smak truskawek w lutym przypomina smak wyrobu seropodobnego zamiast sera. - Kto raz spróbował „sera typu Gouda”, ten wie, że z prawdziwą Goudą ma niewiele wspólnego. – słusznie podsumowuje Ewa Polińska z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej w Mońkach.

Jedz najlepszą, najzdrowszą dostępną żywność

Smak wszystkich potraw jest głębszy i bardziej wyrazisty, gdy są przygotowywane z sezonowo dostępnych produktów. Letnie gazpacho ze świeżych, jędrnych i pachnących słońcem pomidorów, to prawdziwa uczta dla zmysłów. Wykorzystaj przepis poniżej i osobiście się o tym przekonaj. Jeśli mieszkasz w ciepłym i słonecznym klimacie, z całorocznym sezonem wegetacyjnym, gratulujemy - jesteś prawdziwym szczęściarzem. Dla reszty z nas przynajmniej część roku oznacza albo kupowanie owoców i warzyw z odległych krajów, albo rezygnację z lokalnie uprawianych produktów. Aby cieszyć się dłużej smakiem sezonowych produktów, część można konserwować, wekować, kisić, zamrażać lub suszyć. Dzięki dobrze zaopatrzonej spiżarni, będziemy mieli do nich dostęp przez cały rok. I kiedy w listopadzie najdzie nas ochota na racuchy jogurtowe z owocami (przepis poniżej), wystarczy, że po maliny czy truskawki sięgniemy do zamrażarki.

Pysznie i zdrowo bez względu na sezon

Wielu z nas ma ulubione produkty, takie jak jajka czy ser żółty, które na szczęście są dostępne niezależnie od sezonu. I warto je włączyć do swojej diety, tuż obok owoców i warzyw. W przypadku sera istnieją ku temu co najmniej 3 powody. Wzmacnia odporność, poprawia nastrój a poza tym syci i dodaje energii. Jak zauważa Ewa Polińska z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej w Mońkach „Już jeden plasterek żółtego sera zawiera wartości korzystnie wpływające na odporność fizyczną naszego ciała. Dlatego nie powinno zabraknąć go w naszym menu”. Ser żółty można wykorzystać na wiele sposobów. Jeśli potrzebujesz zastrzyku energii z samego rana, przygotuj tosty zawinięte w jajo, według naszego przepisu.

Tosty zawijane w jajo

 

  • 2 jajka
  • 2 kromki chleba tostowego
  • 2 plasterki szynki
  • 2 plastry sera Gouda MSM Mońki
  • Sól, pieprz, szczypiorek

 

Roztrzepać jajka w miseczce tak jak na omlet i wylać na gorącą patelnie. Gdy spód się zetnie, położyć na jajkach jeszcze nie ściętych, dwie kromki chleba tostowego - tak aby obtoczyć je jajkiem z jednej i drugiej strony i tak zostawić na jajkach. Chleb powinien się połączyć z omletem. Całość przewrócić. Doprawić solą i pieprzem. Zawinąć krawędzie omletu na tosty, a następnie położyć plastry szynki i sera. Całość zawinąć do środka tak by wyszła nam kanapka. Podgrzewać jeszcze chwilę do roztopienia się sera.

 

Gazpacho

  • pomidor 850 g
  • papryka 200 g
  • ogórek 200 g
  • cebula czerwona 50 g
  • czosnek 1/2 ząbka
  • pieczywo może być czerstwe 60 g
  • oliwa 60 ml
  • biały ocet winny łyżka
  • sól i pieprz do smaku
  •  

Czosnek, cebulę i ogórka obieramy. Następnie wszystkie warzywa i pieczywo przekładamy do jednej miski i solimy płaską łyżeczką soli, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie dokładnie miksujemy blenderem ręcznym wszystkie warzywa na jednolitą masę, stopniowo dolewając oliwę. Doprawiamy pieprzem, octem i ewentualnie jeszcze solą. Na wierzch możemy dodać pokrojone w kostkę warzywa używane do gazpacho oraz grzanki z pieczywa.

Racuchy jogurtowe z owocami

  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 20 g oleju
  • 30 g cukru
  • 170 g mąki
  • 8 g proszku do pieczenia
  • Mrożone owoce (maliny, truskawki, jagody)

Wymieszać jajka z olejem oraz jogurtem. W osobnej misce wymieszać wszystkie suche składniki. Połączyć suche składniki z mokrymi w robocie planetarnym i wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Nakładać po łyżce masy na patelnię i na wierzch układać po kilka zamrożonych owoców. Smażyć z obu stron do zarumienienia.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne? Biuro prasowe
2025-06-26 | 15:00

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Pieczarki to jedne z najczęściej wybieranych grzybów w polskich domach – są delikatne w smaku, łatwe w przygotowaniu i dostępne przez cały rok. Ale
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy
Żywienie Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów
2025-04-09 | 10:45

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Jeszcze dekadę temu zakupy spożywcze online wydawały się rozwiązaniem dla nielicznych. Zmieniające się nawyki konsumentów i rosnące oczekiwania wobec jakości

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Gwiazdy

Transport

Rośnie skala agresji na polskich drogach. Problemem jest nie tylko nadmierna prędkość, ale też jazda na zderzaku

Za kilka dni zaczynają się wakacje, czyli statystycznie najniebezpieczniejszy czas na drogach. Wśród głównych przyczyn takich zdarzeń na prostych odcinkach drogi są nadmierna prędkość i jazda na zderzaku. Zarządca autostrady A4 Katowice–Kraków w ramach kampanii „Nie zderzakuj. Posłuchaj. Jedź bezpiecznie” zwraca uwagę na zjawisko agresji na polskich drogach i przypomina, że bezpieczeństwo zaczyna się od osobistych decyzji kierowcy.

Muzyka

Alicja Węgorzewska: Czuję się ambasadorką polskiej kultury. Czasami dokonuję niepopularnych wyborów, ale moje pomysły są bardzo odkrywcze

Dyrektor Warszawskiej Opery Kameralnej została uhonorowana prestiżową nagrodą ShEO Awards 2025 w kategorii „Ambasadorka polskiej kultury” i jak podkreśla, w stu procentach na nią zasłużyła. Przyznawane przez tygodnik „Wprost” wyróżnienie trafia bowiem do kobiet, które zmieniają świat, a Alicja Węgorzewska czyni to od lat, nadając polskiej kulturze operowej zupełnie nowy wymiar. Tym razem szczególne uznanie otrzymała za stworzenie i rozwijanie Festiwalu Mozart Junior. W tym roku odbywa się już jego szósta edycja.

Nasza strona używa cookies między innymi w celu gromadzenia statystyk oraz prawidłowego funkcjonowania serwisu. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przegladarki oznacza, że ciasteczka będa zapisywane na Twoim urządzeniu. Pamietaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Kliknij tutaj aby zamknąć