Gotuj i piecz z Piątnicą – edycja 2024
OSM Piątnica prezentuje drugą edycję wyjątkowego e-booka, który zawiera wyśmienite dania i przekąski przygotowywane z wykorzystaniem produktów z Piątnicy. Autorami przepisów są laureaci konkursów prowadzonych cyklicznie na fanpage’u marki na Facebooku.
„Gotuj i piecz z Piątnicą – przepisy na dania ciepłe i zimne” to druga już edycja publikacji, w której znajduje się 20 przepisów na pyszne ciasta, desery, przekąski oraz dania obiadowe.
Zaczynamy więc wielkanocnymi propozycjami na czekoladowy mazurek z masą z mascarpone, kolorową sałatkę wielkanocną z Serkiem Wiejskim z Piątnicy oraz znakomity sernik „od serca” na bazie twarogu mielonego z bakaliowo-karmelową polewą.
Kolejne pomysły to słodkie dania dla dzieci: doskonałe lody czy gofry z bitą śmietaną i owocami, które wspaniale sprawdzą się nie tylko z okazji Dnia Dziecka. Przepisy na wakacje bazują na połączeniu znakomitych produktów z Piątnicy ze świeżymi, sezonowymi owocami i warzywami. Jesień natomiast przynosi aromatyczne inspiracje oparte na dyniach, śliwkach, figach oraz orzechach.
Wszystkie receptury zostały przygotowane i przetestowane przez członków społeczności OSM Piątnica zgromadzonej na Facebooku. To pomysły od fanów Piątnicy – dla fanów Piątnicy. A więc kreatywne, smaczne, wykorzystujące najwyższej jakości produkty z Piątnicy. To przepisy najlepsze z najlepszych!
Najnowszy e-book można bezpłatnie pobrać ze strony www.piatnica.com.pl
Gorąco zachęcamy do wspólnego gotowania z użyciem produktów z Piątnicy – no bo skąd!
Egzotycznie orzeźwiająca nowość!
Smak i zapach owoców granatu ze słonecznej Grecji w każdej szklance!
Zioła mają … smak!
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Uroda
M. Klajda (Miss Polonia 2024): Medycyna estetyczna to forma leczenia kompleksów. Każdy powinien sam zadecydować o ingerencji w swój wygląd
Choć medycyna estetyczna jest branżą bardzo atrakcyjną i perspektywiczną, to jednak taka ścieżka kariery nie była dla Miss Polski 2024 idealnym rozwiązaniem. Nie zdecydowała się rozwijać w tym właśnie kierunku, ale śledzi rozwój tej dziedziny. Maja Klajda nie krytykuje, ani też nie chwali tych, którzy decydują się na poszczególne zabiegi. Jej zdaniem, to indywidualna sprawa, zachęca jednak do podejmowania mądrych decyzji.
Konsument
Sztuczna inteligencja wzbudza w Polakach głównie ciekawość i obawy. Ponad połowa widzi w niej zagrożenie
Prawie połowa Polaków twierdzi, że myśląc o sztucznej inteligencji, odczuwa zaciekawienie, ale aż 39 proc. przyznaje, że są to głównie obawy. Dotyczą one niewłaściwego wykorzystania SI, utraty kontroli nad nią i marginalizacji roli człowieka na rynku pracy. Na razie jednak tylko 11 proc. badanych używa narzędzi opartych na sztucznej inteligencji w swojej pracy. Chociaż rozwiązania te zyskują zwolenników, to wciąż duża grupa pracowników nie wie, w jaki sposób mogłyby one wspomóc ich w obowiązkach zawodowych – wskazuje badanie „Polacy o AI. Codzienność, nadzieje, obawy”.
Ochrona środowiska
Polski rynek roślinny rozwija się wolniej niż na Zachodzie. Kraje z największą konsumpcją mamy szansę dogonić za kilkanaście lat
Wartość rynku roślinnego w Polsce przekroczyła już wartość 1 mld zł. Roślinne zamienniki nabiału stanowią ponad połowę tej kategorii, a silną pozycję w sprzedaży mają alternatywy dla mleka – wynika z raportu Polskiego Związku Producentów Żywności Roślinnej. Polski rynek z rocznymi wydatkami rzędu 4,23 euro na osobę wciąż jednak odbiega od kwot wydawanych na żywność roślinną na Zachodzie. Branża liczy na wsparcie państwa w wykorzystaniu potencjału konsumentów.