Grilluj jak mistrz!
O ile przyrządzenie na ruszcie kiełbasy czy kaszanki wydaje się proste nawet dla kulinarnego laika, to więcej pytań pojawia się w przypadku mięs – niezwykle popularnej karkówki czy steków, po które coraz częściej sięgamy w sezonie grillowym. Z pomocą przychodzi marka Sokołów, która nie tylko oferuje najwyższej jakości mięso idealne na ruszt, ale też dostarcza praktycznych porad i inspiruje, by wyruszyć tego lata w kulinarną podróż pełną zaskakujących smaków.
Perfekcyjny stek wołowy z grilla
Pierwszym ważnym krokiem jest wybór wysokiej jakości mięsa – tu należy zwrócić uwagę, czy jest ono sezonowane, przez co staje się odpowiednio kruche oraz czy w jego strukturze jest widoczna charakterystyczna „marmurkowatość”. Doskonale sprawdzą się steki z linii Uczta Qulinarna Sokołów – np. stek z rostbefu czy z antrykotu. Szlachetność wołowiny sprawia, że nie trzeba jej marynować, gdyż przyprawy zniwelowałyby jej charakterystyczny smak. Stosujemy zatem tylko sól i pieprz – tuż przed włożeniem steka na ruszt. Warto pamiętać, że zbyt wczesne zastosowanie soli sprawi, że zgrillowane mięso będzie twarde.
Stek należy umieścić w tym miejscu grilla, gdzie jest wysoka temperatura. Czas grillowania zależy właśnie od niej, od grubości steka, a także od naszych kulinarnych upodobań. W odpowiednim jego ustaleniu pomoże stworzona przez Sokołów bezpłatna aplikacja Stek Timer, dzięki której łatwo przyrządzić mięso w określonym stopniu wysmażenia: rare (krwiste), medium (średnio wysmażone), czy well done (dobrze wysmażone). Warto pamiętać, że stek bezpośrednio po grillowaniu powinien „odpocząć” kilka minut - dzięki czemu znajdujące się w nim soki rozejdą się równomiernie, co zdecydowanie poprawi jego walory smakowe i strukturę.
Soczysta karkówka z rusztu
Karkówka to bez wątpienia grillowy klasyk, cieszący się ogromną popularnością. Tu podstawą wybornego smaku dania przyrządzonego na ruszcie jest zarówno wysoka jakość mięsa, jak i odpowiednie jego zamarynowanie. W asortymencie Sokołowa dostępna jest Karkówka grillowa, czyli plastry mięsa ze specjalnie skomponowanym zestawem przypraw, które zapewniają intensywny, lekko pikantny smak oraz znakomity aromat. Dobrym rozwiązaniem jest też samodzielne zamarynowanie mięsa – wtedy możemy stworzyć taką kompozycję przypraw, która idealnie trafi w nasze gusta kulinarne. Mięso w marynacie warto przyrządzić dzień wcześniej i pozostawić je w lodówce na noc. Bazą marynaty może być sos sojowy, musztarda, miód czy keczup, a jako przyprawy doskonale sprawdzą się m.in. papryka ostra bądź słodka wędzona, oregano, tymianek, pieprz w ziarnach, kmin rzymski, gorczyca i oczywiście czosnek. Możliwości jest wiele, gdyż wieprzowina dobrze komponuje się z wieloma przyprawami i ziołami. Doskonały efekt dają lekko słone i ostre marynaty ze słodkim akcentem. Zamarynowane mięso powinniśmy wyjąć wcześniej z lodówki, by uzyskało temperaturę pokojową. Kładziemy je na dobrze rozgrzany ruszt i nie grillujemy zbyt długo, by zachować jego soczystość.
Tak przygotowane mięso, zarówno steki wołowe, jak i karkówkę, można podać w zestawie z sałatkami i dipami, bądź wykorzystać je do przygotowania wyśmienitych dań, także tych inspirowanych kuchniami świata.
Autentyczne smaki Italii w Atrium Biała – zapraszamy na wyjątkowy Jarmark Włoski
Egzotycznie orzeźwiająca nowość!
Smak i zapach owoców granatu ze słonecznej Grecji w każdej szklance!
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Media
Katarzyna Dowbor: Telewizja ma ogromną siłę i dzięki temu mogę zrobić coś dla innych. Nieważne, pod jakimi barwami – ważne, że się pomaga
Szefowa Fundacji TVP z pełnym przekonaniem przyznaje, że jej nowa rola to zarówno ogromne wyzwanie, jak i spełnienie marzeń o niesieniu pomocy innym. Katarzyna Dowbor cieszy się, że znów może pomagać ludziom w różnych kryzysach i w pewnym sensie jest to kontynuacja jej misji z programu „Nasz nowy dom”. Na razie Fundacja TVP wspiera osoby, które ucierpiały podczas niedawnej powodzi, ale pod jej skrzydła mogą też trafić inni potrzebujący.
Gwiazdy
Piotr Zelt: Od dawna weryfikuję swoje nawyki. Gonię też wszystkich z mojego otoczenia, żeby oszczędzali wodę i porządnie segregowali śmieci
Aktor zauważa, że w dzisiejszych czasach ekologiczny styl życia powinien być nie tylko modą, ale wręcz koniecznością. Zwraca bowiem uwagę na przyspieszającą degradację naszego środowiska i konieczność weryfikacji własnych przyzwyczajeń. Dobitnie tłumaczy to również swoim bliskim i mobilizuje ich do odpowiedzialnego postępowania. Zdaniem Piotra Zelta kluczowe jest przede wszystkim oszczędzanie wody, bo za jakiś czas może jej zabraknąć w naszych kranach, a także segregowanie śmieci i ograniczenie zakupów nowych ubrań oraz urządzeń elektronicznych.
Handel
Polski rynek odzieży sportowej i outdoorowej notuje stabilne wzrosty. Kupujący szukają technologicznych nowinek
Niemal połowa Polaków kupujących artykuły sportowe ćwiczy kilka razy w tygodniu, a 13 proc. robi to codziennie. Większa aktywność powoduje, że rośnie krajowy rynek artykułów sportowych. W latach 2023–2028 ma to być średnio 6 proc. rocznie – wynika z danych PMR. Polscy konsumenci w coraz większym stopniu zwracają uwagę na technologiczne aspekty i rozwiązania w produktach outdoorowych. Producenci tacy jak Columbia Sportswear inwestują więc coraz więcej w patenty i innowacje. W centrum handlowym Westfield Mokotów w Warszawie został właśnie otwarty drugi w Polsce monobrandowy sklep tej marki.