Komunikaty PR

Grilluj jak mistrz!

2023-08-04  |  14:05
Biuro prasowe

O ile przyrządzenie na ruszcie kiełbasy czy kaszanki wydaje się proste nawet dla kulinarnego laika, to więcej pytań pojawia się w przypadku mięs – niezwykle popularnej karkówki czy steków, po które coraz częściej sięgamy w sezonie grillowym. Z pomocą przychodzi marka Sokołów, która nie tylko oferuje najwyższej jakości mięso idealne na ruszt, ale też dostarcza praktycznych porad i inspiruje, by wyruszyć tego lata w kulinarną podróż pełną zaskakujących smaków.

Perfekcyjny stek wołowy z grilla

Pierwszym ważnym krokiem jest wybór wysokiej jakości mięsa – tu należy zwrócić uwagę, czy jest ono sezonowane, przez co staje się odpowiednio kruche oraz czy w jego strukturze jest widoczna charakterystyczna „marmurkowatość”. Doskonale sprawdzą się steki z linii Uczta Qulinarna Sokołów – np. stek z rostbefu czy z antrykotu. Szlachetność wołowiny sprawia, że nie trzeba jej marynować, gdyż przyprawy zniwelowałyby jej charakterystyczny smak. Stosujemy zatem tylko sól i pieprz – tuż przed włożeniem steka na ruszt. Warto pamiętać, że zbyt wczesne zastosowanie soli sprawi, że zgrillowane mięso będzie twarde.

Stek należy umieścić w tym miejscu grilla, gdzie jest wysoka temperatura. Czas grillowania zależy właśnie od niej, od grubości steka, a także od naszych kulinarnych upodobań. W odpowiednim jego ustaleniu pomoże stworzona przez Sokołów bezpłatna aplikacja Stek Timer, dzięki której łatwo przyrządzić mięso w określonym stopniu wysmażenia: rare (krwiste), medium (średnio wysmażone), czy well done (dobrze wysmażone). Warto pamiętać, że stek bezpośrednio po grillowaniu powinien „odpocząć” kilka minut - dzięki czemu znajdujące się w nim soki rozejdą się równomiernie, co zdecydowanie poprawi jego walory smakowe i strukturę.

Soczysta karkówka z rusztu

Karkówka to bez wątpienia grillowy klasyk, cieszący się ogromną popularnością. Tu podstawą wybornego smaku dania przyrządzonego na ruszcie jest zarówno wysoka jakość mięsa, jak i odpowiednie jego zamarynowanie. W asortymencie Sokołowa dostępna jest Karkówka grillowa, czyli plastry mięsa ze specjalnie skomponowanym zestawem przypraw, które zapewniają intensywny, lekko pikantny smak oraz znakomity aromat. Dobrym rozwiązaniem jest też samodzielne zamarynowanie mięsa – wtedy możemy stworzyć taką kompozycję przypraw, która idealnie trafi w nasze gusta kulinarne. Mięso w marynacie warto przyrządzić dzień wcześniej i pozostawić je w lodówce na noc. Bazą marynaty może być sos sojowy, musztarda, miód czy keczup, a jako przyprawy doskonale sprawdzą się m.in. papryka ostra bądź słodka wędzona, oregano, tymianek, pieprz w ziarnach, kmin rzymski, gorczyca i oczywiście czosnek. Możliwości jest wiele, gdyż wieprzowina dobrze komponuje się z wieloma przyprawami i ziołami. Doskonały efekt dają lekko słone i ostre marynaty ze słodkim akcentem. Zamarynowane mięso powinniśmy wyjąć wcześniej z lodówki, by uzyskało temperaturę pokojową. Kładziemy je na dobrze rozgrzany ruszt i nie grillujemy zbyt długo, by zachować jego soczystość.

Tak przygotowane mięso, zarówno steki wołowe, jak i karkówkę, można podać w zestawie z sałatkami i dipami, bądź wykorzystać je do przygotowania wyśmienitych dań, także tych inspirowanych kuchniami świata.

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów Biuro prasowe
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy
Żywienie Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów
2025-04-09 | 10:45

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Jeszcze dekadę temu zakupy spożywcze online wydawały się rozwiązaniem dla nielicznych. Zmieniające się nawyki konsumentów i rosnące oczekiwania wobec jakości
Żywienie Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
2025-03-19 | 23:00

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?

Tiramisu, comfort food i szczęście na zamówienie. Jak jedzenie poprawia nastrój w Międzynarodowy Dzień Szczęścia. Szczęście ma wiele smaków, ale jeden

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Konsument

Konsumenci doceniają działania firm na rzecz środowiska i społeczeństwa. Dla przedsiębiorstw to szansa na rozwój

Zrównoważony rozwój staje się coraz ważniejszym elementem strategii biznesowych firm. Podmioty wdrażające długofalową strategię ESG mogą liczyć na korzyści finansowe, większe zainteresowanie inwestorów oraz poprawę klimatu i społecznej akceptacji. Spółki i przedsiębiorcy, którzy realizują inwestycje zgodnie z najwyższymi standardami środowiskowymi i społecznymi otrzymali Diamenty Zrównoważonej Gospodarki podczas konferencji Sustainable Economy Summit.

Edukacja

Poziom kompetencji cyfrowych Polaków na bardzo niskim poziomie. Spowalnia to cyfryzację gospodarki i firm

Na tle mieszkańców innych państw UE poziom kompetencji cyfrowych Polaków utrzymuje się na bardzo niskim poziomie – wynika z ostatnich danych Eurostat. Niecała połowa deklaruje posiadanie przynajmniej podstawowych umiejętności cyfrowych, a 20 proc. – więcej niż podstawowe. Staje to na drodze do cyfryzacji gospodarki i zwiększenia produktywności przedsiębiorstw.