Grudzień na słodko czy słono? Wyjątkowe przepisy dla każdego
Lensomai Communication
d.matejczyk|lensomai.com| |d.matejczyk|lensomai.com
+48506945597
Grudzień to bez cienia wątpliwości najbardziej magiczny miesiąc, na który wielu z nas wyczekuje okrągły rok. Ulice przystrojone kolorowymi światełkami, świąteczne dekoracje w sklepowych witrynach i ulubione melodie nie pozostawiają najmniejszych wątpliwości, że Święta tuż tuż. Magiczna aura, która w najbliższych miesiącach będzie otaczała nas ze wszystkich stron, może znaleźć swoje miejsce również na naszych talerzach. Jak sprawić, żeby tegoroczna zima smakowała wyjątkowo? Przedstawiamy nietuzinkowe przepisy na słodkie i słone dania, dzięki którym nie tylko Święta, ale i cały grudzień będą smakowały wybornie.
Zbliżający się koniec roku wcale nie musi oznaczać rezygnacji z próbowania sezonowych owoców i regionalnych smaków. Te znalazły szczególne miejsce w przepisie kucharza Marcina Sikory, który w grudniu proponuje przygotowanie specjału kuchni łemkowskiej, czyli hryczanyków z duszonymi kurkami i śliwkami:
— Hryczanyki, czyli kotleciki z kaszy gryczanej z mięsem mielonym to skarb kuchni regionalnej, który może stanowić podstawę smacznego, zimowego obiadu. Zachęcam do komponowania ich z duszonymi kurkami oraz śliwkami, które w połączeniu z wytrawnymi produktami dodadzą potrawie przyjemnej słodyczy — mówi Marcin Sikora z Winiarni Zamojskiej — Śliwka to owoc, który króluje zimą… i to nie tylko jako dżemy! — dodaje.
https://winiarniazamojska.pl/posts/2022/hryczanyki-z-duszonymi-kurkami-i-sliwkami.html
Inną propozycją, tym razem wyłącznie w wariancie wytrawnym, jest rozgrzewająca zupa grzybowa, czyli symbol nadchodzących Świąt:
— Zupa grzybowa to zdecydowany faworyt na mojej liście grudniowych potraw. Łączenie ze sobą kilku rodzajów grzybów tworzy harmonię, nadając całemu daniu prawdziwie zimowej esencji — podkreśla Marcin Sikora — borowiki, kurki i podgrzybki to rodzaje, które sprawdzą się w tej roli idealnie
Sommelier Wiesław Wysokiński zdradza, jaki rodzaj wina najlepiej zestawić z tą potrawą:
— Esencjonalność świątecznej zupy grzybowej doskonale podkreśli czerwone wino o niezbyt silnej strukturze tanin — radzi Ekspert Winiarni Zamojskiej.
Słodkie dania i przekąski w połączeniu z niskimi temperaturami oraz otaczającą świąteczna aura to zestaw idealny. A skoro mowa o słodkościach w grudniu, na talerzu nie może zabraknąć czekolady, komponowanej z różnorodnymi produktami. Marcin Sikora wszystkim miłośnikom czekolady proponuje wyjątkowe zimowe połączenie:
— W moim tegorocznym przepisie na świąteczny deser proponuję czekoladę w formie ciastka brownie, z batatem, udekorowane solonymi orzeszkami, karmelizowaną żurawiną, borówkami i figami — poleca kucharz Winiarni Zamojskiej, Marcin Sikora.
Idealny duet z czekoladą stworzą wina musujące:
— Lżejsze wina łączymy z lżejszą, delikatniejszą czekoladą. Im bardziej wyrazista czekolada tym bardziej treściwe wino — podpowiada Wiesław Wysokiński, sommelier Winiarni Zamojskiej — do ciemnej czekolady polecam wino o smaku czarnej porzeczki lub wiśni.
Grudzień to miesiąc, w którym połączenie słodyczy z wytrawnymi składnikami smakuje wyjątkowo dobrze, a ponieważ obecnie nawet zimą możemy korzystać z sezonowych produktów, komponowanie potraw ogranicza jedynie nasza wyobraźnia. Zima powinna być smaczna!

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Maciej Dowbor: Domówki i rolki przyniosły nam dużo większą popularność niż telewizja. Ludzie nas odbierają jak dobrych znajomych
Prezenter przyznaje, że domówki online i publikowane w mediach społecznościowych rolki pozwoliły im zbudować mocną pozycję w cyfrowym świecie. Dzięki nim zyskali dużo większą popularność niż z racji udziału w różnych projektach telewizyjnych czy serialowych. Maciej Dowbor odczuwa dużą satysfakcję z tego, że ich działalność internetowa przyciąga miliony odbiorców, zainteresowanie proponowanymi przez nich treściami nie słabnie, a widzowie, z którymi się spotykają na ulicy, traktują ich jak dobrych znajomych.
Konsument
Rynek gier mobilnych w Polsce może być wart prawie 0,5 mld dol. do 2030 roku. Za tym idzie rozwój smartfonów dla graczy

W 2030 roku liczba użytkowników gier mobilnych w Polsce może przekroczyć 7,1 mln, a przychody z rynku będą bliskie 470 mln dol. – wynika z danych Statista. Wraz ze wzrostem liczby graczy rozwija się także rynek urządzeń do gamingu mobilnego. Zdaniem przedstawicieli ZTE Polska, producentów smartfonów nubia, których dwa nowe modele miały właśnie swoją premierę w Polsce, ten segment krajowego rynku wciąż jest słabo zagospodarowany, a do tej pory dominowały na nim głównie urządzenia zaawansowane i drogie. Dużą rolę w udoskonalaniu sprzętu dla graczy odgrywa sztuczna inteligencja.
Dom i ogród
Sandra Kubicka: Najpierw kupiłam małą domową szklarnię na zioła. A teraz zamówiłam duży model do ogrodu i będę tam mieć pomidory, ogórki i truskawki

Modelka czerpie dużą radość z własnoręcznie wyhodowanych ziół i warzyw. Swoją przygodę z ogrodnictwem zaczęła od małej domowej szklarni kupionej w sklepie internetowym, a już niedługo będzie miała szklarnię z prawdziwego zdarzenia. Sandra Kubicka nie ukrywa, że teraz z dużą niecierpliwością czeka na to, jaki plon wydadzą sadzonki pomidorów. Na razie rosną jak na drożdżach.