Komunikaty PR

Grzyby mun, shiitake i shimeji

2022-10-03  |  13:00
Biuro prasowe

Jesień to czas zbiorów jednego z niezwykłych leśnych bogactw – grzybów. Amatorzy grzybobrania na pewno dobrze znają nasze rodzime odmiany, takie jak podgrzybki, kurki, prawdziwki, borowiki czy maślaki. Niewielu jednak z nas wie, czym wyróżniają się grzyby, które przywędrowały do Polski aż z Azji – shiitake, shimeji i mun. Sprawdźmy, czym wyróżniają się te egzotyczne gatunki i gdzie w Polsce możemy ich spróbować. 

Grzyby mun

Grzyby mun opisywane są także jako grzyby brzozowe czy judaszowe uszy. Najczęściej występują na czarnym bzie, na akacjach, wierzbach oraz bukach. Rosną głównie na terenie Azji Wschodniej. Można spotkać je także w Polsce – zarówno w sklepach, jak i oryginalnych azjatyckich restauracjach. Grzyby te nie posiadają smakowych walorów, ale podkreślają smak dań orientalnych. W kuchni azjatyckiej stosuje się je w potrawach smażonych w woku, w zupach czy jako dodatek do dań z makaronem. Często wykorzystuje się je także w towarzystwie chili, czosnku, sosu sojowego lub curry.

W kuchni azjatyckiej grzyby są bardzo powszechnie wykorzystywanym dodatkiem do potraw. Grzyby mun, jedne z najpopularniejszych odmian azjatyckich, wykorzystujemy m.in. w mien xao, czyli mięsnym lub wegetariańskim dodatku podawanym z makaronem sojowym, czy w chrupiących nem chay, zwanych potocznie sajgonkami – komentuje Linh Ziółkowska, Managerka warszawskiej restauracji Wi-Taj, specjalizującej się w kuchni wietnamskiej i tajskiej.

Grzyby shiitake

Grzyby shiitake, zwane także twardnikiem japońskim, rosną głównie na spróchniałych, martwych drzewach. Jest to jeden z najstarszych gatunków grzybów jadalnych. Występują głównie na terenach Azji, ale spotykane są także w innych rejonach świata. Ich wygląd przypomina nieco brązowe pieczarki, które charakteryzuje lekko chropowaty kapelusz. Wyróżnia je subtelnie kwaśny smak, co czyni je idealnym dodatkiem do aromatycznych dań kuchni azjatyckiej. Dzięki dość mięsistej strukturze świetnie sprawdzą się także w daniach wegetariańskich oraz wegańskich. 

Delikatna tajska kapusta pak choi czy mięsne do bet xao to potrawy, które nie mogłyby obejść się bez dodatku grzybów shiitake. Dodają one potrawom nie tylko pożądanego smaku umami, ale także intensywnego, „bulionowego” aromatu – dodaje Linh Ziółkowska.

Grzyby shimeji

Grzyby shimeji, czyli tłumacząc z języka japońskiego – grzyby rosnące głęboko w lesie, wywodzą się z Azji Wschodniej. Zazwyczaj spotykane są na pniach buków, a wyglądem nieco przypominają opieńki. Największą popularnością cieszą się w Japonii, gdzie znajdują zastosowanie jako źródło smaku umami. Wyjątkowy aromat zyskują dopiero po obróbce termicznej. Świetnie sprawdzają się jako dodatek do mięs, ryb oraz owoców morza.  

Grzyby shimeji w kuchni azjatyckiej wykorzystujemy m.in. w chrupkich nemach czy w rozgrzewającej zupie tom kha. Jej wyrazisty smak zawdzięczamy nie tylko pomidorom, galandze, trawie cytrynowej, kolendrze czy liściom kafiru, ale także grzybom shimeji, bez których tom kha nie byłaby tą samą potrawą – podkreśla restauratorka.

Kuchnia azjatycka słynie ze swojej niezwykłej aromatyczności, coraz bardziej docenianej także przez Polaków. Miłośnikom grzybowych smaków polecamy skosztować dań, w których występują grzyby niespotykane w naszych rodzimych lasach. Jednym z miejsc na kulinarnej mapie Warszawy, serwującej dania z dodatkiem grzybów mun, shiitake czy shimeji, jest restauracja Wi-Taj, zlokalizowana w samym sercu stolicy – przy Placu Konstytucji 4. 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Klub Pomagania i Niemarnowania WINIARY zmienia codzienność polskich szkół Biuro prasowe
2024-11-14 | 14:00

Klub Pomagania i Niemarnowania WINIARY zmienia codzienność polskich szkół

Uczniowie wrócili do szkolnych ławek, a stołówki ponownie wypełniły się gwarem podczas przerw obiadowych. Od startu programu lojalnościowego – Klubu Pomagania i
Polskie słodycze na polskie święta – Boże Narodzenie z ofertą Colian
2024-11-07 | 11:35

Polskie słodycze na polskie święta – Boże Narodzenie z ofertą Colian

W świątecznej ofercie Colian czekają coroczne klasyki i zaskakujące nowości – każdy znajdzie coś dla siebie! NOWOŚĆ! Pastylki o smaku pomarańczowym w czekoladzie Goplana –
Ciao a tutti, czyli włoski jarmark znów na rynku Manufaktury
2024-09-06 | 10:07

Ciao a tutti, czyli włoski jarmark znów na rynku Manufaktury

Włoski jarmark Fiere del Gusto&buon Gusto  30.08-20.09.2024, godz. 10-22, rynek Manufaktury  Śródziemnomorscy entuzjaści mogą przenieść się – a właściwie

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Muzyka

Handel

Rynek nieprzygotowany do wdrożenia systemu kaucyjnego. Może się opóźnić nawet o kilka miesięcy

Zdaniem przedstawicieli Polskiej Federacji Producentów Żywności Polska nie jest jeszcze przygotowana na wprowadzenie systemu kaucyjnego 1 października br. Za główny powód opóźnień podają brak licencji, które mogą powodować potężne straty finansowe. Eksperci wskazują, że system może ruszyć z kilkumiesięcznym opóźnieniem, co spowoduje chaos zarówno wśród konsumentów, jak i w handlu.

Media

Maciej Pertkiewicz: Kasia Dowbor na planie programu interesowała się remontami i była dociekliwa. Niczego nie udawała tylko na potrzeby zdjęć

Architekt niezwykle miło wspomina współpracę z Katarzyną Dowbor przy realizacji programu „Nasz nowy dom”. I mimo że nie jest już ona gospodynią tego formatu, to nadal utrzymują ze sobą kontakt, wymieniają się doświadczeniami i mają wiele wspólnych tematów do rozmów. Maciej Pertkiewicz zaznacza, że na planie zdjęciowym prezenterka nie przyglądała się kolejnym etapom remontów z założonymi rękami, ale brała w nich czynny udział, by jak najwięcej się nauczyć. Nie bała się żadnej pracy, pomagała zrywać tynki, malować ściany czy też montować poszczególne elementy wyposażenia.