Grzyby mun, shiitake i shimeji
Jesień to czas zbiorów jednego z niezwykłych leśnych bogactw – grzybów. Amatorzy grzybobrania na pewno dobrze znają nasze rodzime odmiany, takie jak podgrzybki, kurki, prawdziwki, borowiki czy maślaki. Niewielu jednak z nas wie, czym wyróżniają się grzyby, które przywędrowały do Polski aż z Azji – shiitake, shimeji i mun. Sprawdźmy, czym wyróżniają się te egzotyczne gatunki i gdzie w Polsce możemy ich spróbować.
Grzyby mun
Grzyby mun opisywane są także jako grzyby brzozowe czy judaszowe uszy. Najczęściej występują na czarnym bzie, na akacjach, wierzbach oraz bukach. Rosną głównie na terenie Azji Wschodniej. Można spotkać je także w Polsce – zarówno w sklepach, jak i oryginalnych azjatyckich restauracjach. Grzyby te nie posiadają smakowych walorów, ale podkreślają smak dań orientalnych. W kuchni azjatyckiej stosuje się je w potrawach smażonych w woku, w zupach czy jako dodatek do dań z makaronem. Często wykorzystuje się je także w towarzystwie chili, czosnku, sosu sojowego lub curry.
W kuchni azjatyckiej grzyby są bardzo powszechnie wykorzystywanym dodatkiem do potraw. Grzyby mun, jedne z najpopularniejszych odmian azjatyckich, wykorzystujemy m.in. w mien xao, czyli mięsnym lub wegetariańskim dodatku podawanym z makaronem sojowym, czy w chrupiących nem chay, zwanych potocznie sajgonkami – komentuje Linh Ziółkowska, Managerka warszawskiej restauracji Wi-Taj, specjalizującej się w kuchni wietnamskiej i tajskiej.
Grzyby shiitake
Grzyby shiitake, zwane także twardnikiem japońskim, rosną głównie na spróchniałych, martwych drzewach. Jest to jeden z najstarszych gatunków grzybów jadalnych. Występują głównie na terenach Azji, ale spotykane są także w innych rejonach świata. Ich wygląd przypomina nieco brązowe pieczarki, które charakteryzuje lekko chropowaty kapelusz. Wyróżnia je subtelnie kwaśny smak, co czyni je idealnym dodatkiem do aromatycznych dań kuchni azjatyckiej. Dzięki dość mięsistej strukturze świetnie sprawdzą się także w daniach wegetariańskich oraz wegańskich.
Delikatna tajska kapusta pak choi czy mięsne do bet xao to potrawy, które nie mogłyby obejść się bez dodatku grzybów shiitake. Dodają one potrawom nie tylko pożądanego smaku umami, ale także intensywnego, „bulionowego” aromatu – dodaje Linh Ziółkowska.
Grzyby shimeji
Grzyby shimeji, czyli tłumacząc z języka japońskiego – grzyby rosnące głęboko w lesie, wywodzą się z Azji Wschodniej. Zazwyczaj spotykane są na pniach buków, a wyglądem nieco przypominają opieńki. Największą popularnością cieszą się w Japonii, gdzie znajdują zastosowanie jako źródło smaku umami. Wyjątkowy aromat zyskują dopiero po obróbce termicznej. Świetnie sprawdzają się jako dodatek do mięs, ryb oraz owoców morza.
Grzyby shimeji w kuchni azjatyckiej wykorzystujemy m.in. w chrupkich nemach czy w rozgrzewającej zupie tom kha. Jej wyrazisty smak zawdzięczamy nie tylko pomidorom, galandze, trawie cytrynowej, kolendrze czy liściom kafiru, ale także grzybom shimeji, bez których tom kha nie byłaby tą samą potrawą – podkreśla restauratorka.
Kuchnia azjatycka słynie ze swojej niezwykłej aromatyczności, coraz bardziej docenianej także przez Polaków. Miłośnikom grzybowych smaków polecamy skosztować dań, w których występują grzyby niespotykane w naszych rodzimych lasach. Jednym z miejsc na kulinarnej mapie Warszawy, serwującej dania z dodatkiem grzybów mun, shiitake czy shimeji, jest restauracja Wi-Taj, zlokalizowana w samym sercu stolicy – przy Placu Konstytucji 4.

Klub Pomagania i Niemarnowania WINIARY zmienia codzienność polskich szkół

Polskie słodycze na polskie święta – Boże Narodzenie z ofertą Colian

Ciao a tutti, czyli włoski jarmark znów na rynku Manufaktury
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nowe technologie

Gwiazdy: Stresują nas galerie, więc wolimy zakupy online. W sieci łatwiej też znaleźć dobre promocje
Gwiazdy obecne podczas Domówki Amazon Prime zgodnie przyznają, że zakupy online bardzo ułatwiają życie i pozwalają zaoszczędzić sporo czasu i pieniędzy. Z powodu licznych obowiązków zawodowych czy też opieki nad dziećmi nie zawsze mają bowiem czas na wielogodzinne buszowanie po galeriach, natomiast oferta sklepów internetowych jest dostępna 24 godziny na dobę, co umożliwia dokonanie wyboru o każdej porze
Konsument
Konsumenci rynku telekomunikacyjnego narzekają na nieprzejrzyste oferty. Jeden z operatorów chce je wyeliminować

Co piąty Polak dostrzega pozytywne zmiany na rynku usług telekomunikacyjnych, głównie jego rozwój, zarówno pod kątem liczby ofert, jak i rozwoju technologii. Gorzej jednak wypada przejrzystość ofert – wynika z badania Urzędu Komunikacji Elektronicznej. Konsumenci są zmęczeni skomplikowanymi taryfami i ukrytymi kosztami, dlatego coraz większym zainteresowaniem cieszą się proste pakiety. Dlatego też T-Mobile startuje z nową ofertą „Po prostu", z jednym, prostym abonamentem bez żadnych limitów.
Handel
Rynek piwa kurczy się w I półroczu 2025 roku. Zła pogoda w maju przyniosła 12-proc. spadek sprzedaży

Pierwsze półrocze br. to kolejny okres spadku rynku piwa w Polsce. I to mimo dynamicznego wzrostu produkcji i sprzedaży piwa bezalkoholowego. Zdaniem przedstawicieli Związku Pracodawców Przemysłu Piwowarskiego – Browary Polskie miały na to wpływ m.in. niesprzyjająca pogoda i negatywna narracja wokół branży piwnej. Ponadto wśród wyzwań, z jakimi musi się mierzyć rynek, są rosnące koszty prowadzenia działalności oraz przygotowania do systemu kaucyjnego, który zacznie obowiązywać już za trzy miesiące – wskazuje Mieszko Musiał, nowy prezes zarządu związku.