Komunikaty PR

Gwiazda jesiennych dań - potrawy z dynią w roli głównej

2021-11-18  |  16:00
Biuro prasowe

Sezon na dynię zbliża się ku końcowi. Choć dzieci kojarzą ją głównie z Halloween, to prócz walorów dekoracyjnych warto z nią także poeksperymentować w kuchni. Można ją piec, gotować, faszerować, przyrządzać z niej dania główne, a nawet desery. Podpowiadamy, jak wykorzystać to typowo jesienne warzywo i przygotować smaczne, zaskakujące, pomarańczowe dania.

Dynia to cenne źródło składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na osłabiony jesienią układ odpornościowy. Ważne, by w sklepie dokonać dobrego wyboru. Warto obejrzeć jej skórkę, ważne by była nieuszkodzona i twarda. Natomiast po postukaniu dojrzała dynia powinna wydać głuchy odgłos. Gdy już się na którąś zdecydujecie, warto przygotować z niej zaskakujące i pełne walorów zdrowotnych danie! Zupa krem czy puree to już klasyka. Pora na nutkę nowoczesności! Podpowiadamy, jak wykorzystać dynię w zapiekankach, deserach, a nawet koktajlach.

Zapiekanka z tuńczykiem i dynią

Tuńczyk i dynia to niecodzienne, ale przepyszne połączenie. Warto zaskoczyć domowników i przygotować niebanalną, jesienną zapiekankę pełną zdrowia.

Składniki:

  • 300 g tuńczyka
  • 400 g dyni
  • sól i pieprz
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 125 g mozzarelli Mlekpol
  • 200 g makaronu penne
  • świeża natka pietruszki

Sos:

  • 120 ml śmietanki Łaciatej 18%
  • 200 g sera żółtego Gouda Mlekpol
  • sól i pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej

Przygotowanie: Nagrzewamy piekarnik do 190°C. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Dynię kroimy w kostkę i pieczemy 10 minut. Przygotowujemy sos: łączymy śmietankę ze startym żółtym serem. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Aby uzyskać gładką konsystencję, można podgrzać sos na małym ogniu. W naczyniu żaroodpornym układamy makaron, kawałki dyni i tuńczyka. Całość zalewamy przygotowanym sosem. Następnie posypujemy wierzch startą mozzarellą. Pieczemy około 20 minut. Przed podaniem posypujemy danie świeżą natką pietruszki.

Sernik dyniowy z karmelem

To sernik w nowej odsłonie smakowej, który skradnie Wasze serca i podniebienia. Idealny na jesienne popołudnia z kubkiem kawy w dłoni.

Składniki:

Masa serowa:

  • 2 szklanki puree z dyni
  • 500 g sera mascarpone Mlekpol
  • 500 g twarogu sernikowego 18% Mlekpol
  • 5 jajek
  • 2 żółtka
  • 1 i 1/2 szklanki mleka Łaciate 3,2%
  • 1/2 szklanki śmietanki Łaciatej 30%
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego

Ciasto:

  • ½ szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyża kakao
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 60 g masła ekstra Łaciate

Dodatkowo:

  • 100 ml śmietanki Łaciatej 30% (schłodzonej)
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • sos karmelowy

Przygotowanie: Nastawiamy piekarnik na 180°C. Składniki na ciasto zagniatamy na jednolitą masę i wykładamy nim spód formy. Pieczemy 10 minut. W tym czasie wszystkie składniki na masę serową miksujemy na wolnych obrotach. Wylewamy do przygotowanej tortownicy na już upieczone ciasto. Ponownie wstawiamy do piekarnika na 15 minut. Zmniejszamy temperaturę do 120°C. Pieczemy kolejne 90 minut. Śmietankę Łaciatą ubijamy z cukrem pudrem. Po wyjęciu sernika z pieca wierzch smarujemy ubitą śmietanką i polewamy sosem karmelowym. Łaciata musi być dobrze schłodzona, aby się ubiła.

Korzenny koktajl z dyni i banana

Aromatyczny, korzenny koktajl na bazie mleka, dyni i bananów. Smak wzbogacają typowo rozgrzewające przyprawy, takie jak cynamon, imbir, kardamon i goździki. Idealny napój na jesień! Pamiętajcie - im bardziej dojrzałe banany wybierzecie, tym napój będzie słodszy.

Składniki:

  • 250 ml mleka Łaciate 3,2%
  • 200 g puree dyniowego
  • 2 bardzo dojrzałe banany (z lodówki)
  • 2 łyżki miodu lub syropu klonowego
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki imbiru
  • ½ łyżeczki zmielonych goździków
  • ½ łyżeczki kardamonu

Przygotowanie: Obieramy banany, kroimy na mniejsze kawałki i umieszczamy w pojemniku malaksera. Do bananów dodajemy mleko, puree z dyni, miód lub syrop klonowy i wszystkie przyprawy. Blendujemy na gładko. Próbujemy i w razie potrzeby dodatkowo dosładzamy. Koktajl rozlewany do szklanek i podajemy.

Więcej ciekawych przepisów na jesienne potrawy z dynią w roli głównej znajdziecie na www.najlepszewkuchni.pl.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Skyry – codzienna dawka mocy, z Piątnicy, no bo skąd! Biuro prasowe
2024-12-31 | 10:00

Skyry – codzienna dawka mocy, z Piątnicy, no bo skąd!

Wraz z nowym rokiem OSM Piątnica powraca z kampanią reklamową „Przejdź na dobrą stronę mocy”, promującą Skyry – jogurty typu islandzkiego. Dzięki wysokiej zawartości
Żywienie Ciasta na sylwestrowy stół
2024-12-30 | 14:50

Ciasta na sylwestrowy stół

Ile ciast potrzeba na świąteczno-noworoczny stół, aby domownicy byli zadowoleni? Wszystko zależy od liczby zaproszonych gości, ale jesteśmy pewni, że często wystarczy jedno ciasto,
Żywienie Marnowanie żywności w święta: wyrzucamy 1,6 kg jedzenia na osobę [BADANIE]
2024-12-23 | 12:00

Marnowanie żywności w święta: wyrzucamy 1,6 kg jedzenia na osobę [BADANIE]

Aż 83% Polaków wyrzuca jedzenie świąteczne między 23 a 30 grudnia. To przekłada się na 61,7 tys. ton, czyli aż 1,6 kg na osobę. Choć najczęściej wyrzucaną kategorią

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Film

Joanna Kurowska: Żaden polski aktor nie dostał miliona dolarów za film. Gramy równie dobrze jak amerykańscy, a jesteśmy niedoceniani i hejtowani

Artystka nie ma żadnych wątpliwości – polska branża filmowa wymaga natychmiastowego uzdrowienia. Konieczne jest wprowadzenie gruntownych zmian po to, aby zapewnić aktorom lepsze warunki pracy, odpowiednie wynagrodzenie i wsparcie w sytuacjach kryzysowych. Joanna Kurowska zauważa, że honoraria w polskim kinie są rażąco niskie i chociażby w stosunku do zarobków amerykańskich gwiazd dysproporcja jest ogromna. Dla przykładu żaden polski aktor nie otrzymał jeszcze miliona dolarów za rolę, podczas gdy w USA takie kwoty są standardem.

Ochrona środowiska

Tylko 1 proc. zużytych tekstyliów jest przetwarzanych. Selektywna zbiórka może te statystyki poprawić

Wraz z nowymi przepisami dotyczącymi gospodarki odpadami od stycznia 2025 roku gminy w Polsce wprowadziły selektywną zbiórkę zużytych tekstyliów. To oznacza, że przykładowo zniszczonych ubrań nie można już wyrzucić do frakcji zmieszane. Część gmin wprowadza ułatwienia dla mieszkańców w postaci dodatkowych kontenerów. W innych mieszkańcy będą musieli samodzielnie dostarczyć tekstylia do punktów selektywnej zbiórki odpadów komunalnych (PSZOK).

Problemy społeczne

W Polsce rośnie liczba wykrywanych chorób przenoszonych drogą płciową. Coraz większa świadomość i możliwość testowania

Światowa Organizacja Zdrowia podaje, że na świecie codziennie odnotowuje się ponad milion nowych zakażeń chorób uleczalnych przenoszonych drogą płciową (STI). W rzeczywistości może ich być nawet wielokrotnie więcej. W Polsce tylko w 2023 roku wykryto ponad 5 tys. przypadków kiły, chlamydii i rzeżączki. Ze względu na tę samą drogę transmisji zakażenia choroby te często ze sobą współwystępują, a zakażenie jedną z nich zwiększa znacząco ryzyko zakażenia HIV.