Gwiazda jesiennych dań - potrawy z dynią w roli głównej
Sezon na dynię zbliża się ku końcowi. Choć dzieci kojarzą ją głównie z Halloween, to prócz walorów dekoracyjnych warto z nią także poeksperymentować w kuchni. Można ją piec, gotować, faszerować, przyrządzać z niej dania główne, a nawet desery. Podpowiadamy, jak wykorzystać to typowo jesienne warzywo i przygotować smaczne, zaskakujące, pomarańczowe dania.
Dynia to cenne źródło składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na osłabiony jesienią układ odpornościowy. Ważne, by w sklepie dokonać dobrego wyboru. Warto obejrzeć jej skórkę, ważne by była nieuszkodzona i twarda. Natomiast po postukaniu dojrzała dynia powinna wydać głuchy odgłos. Gdy już się na którąś zdecydujecie, warto przygotować z niej zaskakujące i pełne walorów zdrowotnych danie! Zupa krem czy puree to już klasyka. Pora na nutkę nowoczesności! Podpowiadamy, jak wykorzystać dynię w zapiekankach, deserach, a nawet koktajlach.
Zapiekanka z tuńczykiem i dynią
Tuńczyk i dynia to niecodzienne, ale przepyszne połączenie. Warto zaskoczyć domowników i przygotować niebanalną, jesienną zapiekankę pełną zdrowia.
Składniki:
- 300 g tuńczyka
- 400 g dyni
- sól i pieprz
- 1 łyżeczka oliwy
- 125 g mozzarelli Mlekpol
- 200 g makaronu penne
- świeża natka pietruszki
Sos:
- 120 ml śmietanki Łaciatej 18%
- 200 g sera żółtego Gouda Mlekpol
- sól i pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
Przygotowanie: Nagrzewamy piekarnik do 190°C. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Dynię kroimy w kostkę i pieczemy 10 minut. Przygotowujemy sos: łączymy śmietankę ze startym żółtym serem. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Aby uzyskać gładką konsystencję, można podgrzać sos na małym ogniu. W naczyniu żaroodpornym układamy makaron, kawałki dyni i tuńczyka. Całość zalewamy przygotowanym sosem. Następnie posypujemy wierzch startą mozzarellą. Pieczemy około 20 minut. Przed podaniem posypujemy danie świeżą natką pietruszki.
Sernik dyniowy z karmelem
To sernik w nowej odsłonie smakowej, który skradnie Wasze serca i podniebienia. Idealny na jesienne popołudnia z kubkiem kawy w dłoni.
Składniki:
Masa serowa:
- 2 szklanki puree z dyni
- 500 g sera mascarpone Mlekpol
- 500 g twarogu sernikowego 18% Mlekpol
- 5 jajek
- 2 żółtka
- 1 i 1/2 szklanki mleka Łaciate 3,2%
- 1/2 szklanki śmietanki Łaciatej 30%
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżeczki cukru waniliowego
Ciasto:
- ½ szklanki mąki pełnoziarnistej
- 1 łyża kakao
- 3 łyżki brązowego cukru
- 60 g masła ekstra Łaciate
Dodatkowo:
- 100 ml śmietanki Łaciatej 30% (schłodzonej)
- 2 łyżeczki cukru pudru
- sos karmelowy
Przygotowanie: Nastawiamy piekarnik na 180°C. Składniki na ciasto zagniatamy na jednolitą masę i wykładamy nim spód formy. Pieczemy 10 minut. W tym czasie wszystkie składniki na masę serową miksujemy na wolnych obrotach. Wylewamy do przygotowanej tortownicy na już upieczone ciasto. Ponownie wstawiamy do piekarnika na 15 minut. Zmniejszamy temperaturę do 120°C. Pieczemy kolejne 90 minut. Śmietankę Łaciatą ubijamy z cukrem pudrem. Po wyjęciu sernika z pieca wierzch smarujemy ubitą śmietanką i polewamy sosem karmelowym. Łaciata musi być dobrze schłodzona, aby się ubiła.
Korzenny koktajl z dyni i banana
Aromatyczny, korzenny koktajl na bazie mleka, dyni i bananów. Smak wzbogacają typowo rozgrzewające przyprawy, takie jak cynamon, imbir, kardamon i goździki. Idealny napój na jesień! Pamiętajcie - im bardziej dojrzałe banany wybierzecie, tym napój będzie słodszy.
Składniki:
- 250 ml mleka Łaciate 3,2%
- 200 g puree dyniowego
- 2 bardzo dojrzałe banany (z lodówki)
- 2 łyżki miodu lub syropu klonowego
- ½ łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki imbiru
- ½ łyżeczki zmielonych goździków
- ½ łyżeczki kardamonu
Przygotowanie: Obieramy banany, kroimy na mniejsze kawałki i umieszczamy w pojemniku malaksera. Do bananów dodajemy mleko, puree z dyni, miód lub syrop klonowy i wszystkie przyprawy. Blendujemy na gładko. Próbujemy i w razie potrzeby dodatkowo dosładzamy. Koktajl rozlewany do szklanek i podajemy.
Więcej ciekawych przepisów na jesienne potrawy z dynią w roli głównej znajdziecie na www.najlepszewkuchni.pl.

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Psychologia

Qczaj: Moja siostra przeszła załamanie psychiczne. Dźwigamy na swoich barkach bardzo dużo i czasami po prostu nie mamy już siły
Trener przeżył niedawno prawdziwe chwile grozy po tym, gdy jego siostra trafiła do szpitala. Mimo że jest już dorosła, to nadal czuje się za nią odpowiedzialny, tak samo jak wtedy, kiedy opiekował się nią po wyjeździe mamy do USA. Jednocześnie Qczaj apeluje do tych, którzy zmagają się z jakimś kryzysem psychicznym, by nie wstydzili się mówić o swoich problemach i mieli odwagę prosić o pomoc. Dzięki temu można zapobiec tragedii.
Konsument
Otyłość i niedożywienie u seniorów często idą w parze. Źródłem problemu często tańsza, wysokoprzetworzona żywność

Niemal 64 proc. osób między 65. a 74. rokiem życia ma nadmierną masę ciała. Co piąty senior cierpi z powodu niedożywienia. Szczególną sytuacją jest taka, w której osoba starsza jest otyła, ale jednocześnie niedożywiona jakościowo. U źródeł problemów żywieniowych leżą z jednej strony mechanizmy związane z fizjologią starzenia się oraz różne choroby towarzyszące, a z drugiej – czynniki ekonomiczne i psychologiczne, takie jak samotność czy brak wystarczających środków. Eksperci zwracają uwagę na to, że ważne jest edukowanie i aktywizowanie seniorów, ponieważ zarówno otyłość, jak i niedożywienie prowadzą do poważnych konsekwencji zdrowotnych.
Gwiazdy
Anna Powierza: Mimo wyniku wyborów prezydenckich z czasem będzie mniej podziałów w społeczeństwie. Chciałabym pierwszej damy, która stoi po stronie kobiet

Aktorka nie dziwi się, że wynik wyborów prezydenckich budzi tak ogromne emocje, bo przecież niemal równej połowie głosujących niezwykle trudno pogodzić się z tym, że nie wygrał właśnie ich faworyt. Eksperci zastanawiają się, jak będzie teraz wyglądał polityczny krajobraz, rządzący już podejmują pewne kroki, a Anna Powierza chce wierzyć, że nowy lokator Pałacu Prezydenckiego sprosta wyzwaniu i udowodni, że głos oddany na niego nie został zmarnowany. Na wysokości zadania powinna także stanąć jego żona.