Komunikaty PR

Halloweenowe przekąski

2022-10-25  |  01:00
Biuro prasowe
Kontakt
Best Brands PR
Best Brands PR

Słomińskiego
00-195 Warszawa
bestbrandspr|bestbrandspr.pl| |bestbrandspr|bestbrandspr.pl
0-22 251 66 86
www.bestbrandspr.pl

Ostatni tydzień października to czas, w którym świętuje się coraz bardziej popularny w Polsce Halloween. Na tę okazję proponujemy dwa proste przepisy na „straszne” przekąski  dla małych i dużych.

Halloween najhuczniej obchodzi się w Stanach Zjednoczonych, gdzie już z początkiem październik w sklepach pojawiają się różnorodne dekoracje do domu, przebrania i wszelkiego typu akcesoria. W Polsce ten dzień stanowi bardziej okazję do zabawy dla dzieci, np. poprzez przygotowanie specjalnych ozdób czy udział w  okolicznościowych prywatkach. Z tej okazji warto również wspólnie z najmłodszymi przyrządzić specjalne przekąski. Poniżej przedstawiamy przepis na dwa proste dania tematyczne.

Paluchy w cieście

Paluchy w cieście bądź… paluchy strasznej czarownicy to idealna przekąska w Halloween. Prosta, efektowna i szybka w przygotowaniu a do tego idealnie sprawdzi się na „straszny stół”. Do jej przyrządzenia potrzebujemy zaledwie kilka składników.

  • 6 parówek
  • 2 ciasta francuskie
  • 2 jajka
  • kilka łyżeczek Musztardy Kieleckiej czeskiej

Ciasto francuskie rozkładamy na blaszce. Sięgamy po parówki, nakładamy je na ciasto, które następnie zawijamy wokół i odkrawamy. Pamiętajcie, żeby parówki były dokładnie i szczelnie owinięte. Aby nasze paluchy przybrały straszniejszy wygląd, na wierzchu można nożem nakreślić kilka linii. Dzięki temu jeszcze bardziej będą one przypominały skórę na palcach. Na koniec roztrzepujemy jajko i dokładnie smarujemy paluchy. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni Celsjusza, wkładamy nasze przekąski i pieczemy przez ok. 15 minut do zarumienienia ciasta. Po wystygnięciu całość dekorujemy Musztardą lub Ketchupem Kieleckim.

Straszne kanapeczki

Kanapki to przekąska, która sprawdzi się na każdym stole niezależnie od okazji. Jedynie czego potrzebujemy to wielu kolorowych warzyw. Z ich pomocą możemy stworzyć straszne miny, zwierzęta czy też dekoracje. Czarne oliwki np. pomogą przygotować pająki zaś z czerwonej papryki czy rzodkiewki bez problemu wyczarujemy straszne miny. Marchewka i ogórek będą z kolei niezastąpione jeśli zajdzie potrzeba ułożyć miotłę lub kapelusz czarownicy. Możliwości jest naprawdę wiele, wystarczy tylko popuścić wodze fantazji! Sosem, który doskonale sprawdzi się do „strasznych” kanapek będzie Musztarda Kielecka czeska. Wyróżnia się ostro-słodkim aromatem a przy tym ma wyczuwalne cząstki gorczycy, które podkręcą smak.

Sugerowana cena Musztardy Kieleckiej czeskiej: ok. 2,21 zł brutto / 190 g

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Best Brands PR
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów Biuro prasowe
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy
Żywienie Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów
2025-04-09 | 10:45

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Jeszcze dekadę temu zakupy spożywcze online wydawały się rozwiązaniem dla nielicznych. Zmieniające się nawyki konsumentów i rosnące oczekiwania wobec jakości
Żywienie Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
2025-03-19 | 23:00

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?

Tiramisu, comfort food i szczęście na zamówienie. Jak jedzenie poprawia nastrój w Międzynarodowy Dzień Szczęścia. Szczęście ma wiele smaków, ale jeden

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Psychologia

Konsument

Otyłość i niedożywienie u seniorów często idą w parze. Źródłem problemu często tańsza, wysokoprzetworzona żywność

Niemal 64 proc. osób między 65. a 74. rokiem życia ma nadmierną masę ciała. Co piąty senior cierpi z powodu niedożywienia. Szczególną sytuacją jest taka, w której osoba starsza jest otyła, ale jednocześnie niedożywiona jakościowo. U źródeł problemów żywieniowych leżą z jednej strony mechanizmy związane z fizjologią starzenia się oraz różne choroby towarzyszące, a z drugiej – czynniki ekonomiczne i psychologiczne, takie jak samotność czy brak wystarczających środków. Eksperci zwracają uwagę na to, że ważne jest edukowanie i aktywizowanie seniorów, ponieważ zarówno otyłość, jak i niedożywienie prowadzą do poważnych konsekwencji zdrowotnych.

Gwiazdy

Anna Powierza: Mimo wyniku wyborów prezydenckich z czasem będzie mniej podziałów w społeczeństwie. Chciałabym pierwszej damy, która stoi po stronie kobiet

Aktorka nie dziwi się, że wynik wyborów prezydenckich budzi tak ogromne emocje, bo przecież niemal równej połowie głosujących niezwykle trudno pogodzić się z tym, że nie wygrał właśnie ich faworyt. Eksperci zastanawiają się, jak będzie teraz wyglądał polityczny krajobraz, rządzący już podejmują pewne kroki, a Anna Powierza chce wierzyć, że nowy lokator Pałacu Prezydenckiego sprosta wyzwaniu i udowodni, że głos oddany na niego nie został zmarnowany. Na wysokości zadania powinna także stanąć jego żona.