Halloweenowe przekąski
Best Brands PR
Słomińskiego
00-195 Warszawa
bestbrandspr|bestbrandspr.pl| |bestbrandspr|bestbrandspr.pl
0-22 251 66 86
www.bestbrandspr.pl
Ostatni tydzień października to czas, w którym świętuje się coraz bardziej popularny w Polsce Halloween. Na tę okazję proponujemy dwa proste przepisy na „straszne” przekąski dla małych i dużych.
Halloween najhuczniej obchodzi się w Stanach Zjednoczonych, gdzie już z początkiem październik w sklepach pojawiają się różnorodne dekoracje do domu, przebrania i wszelkiego typu akcesoria. W Polsce ten dzień stanowi bardziej okazję do zabawy dla dzieci, np. poprzez przygotowanie specjalnych ozdób czy udział w okolicznościowych prywatkach. Z tej okazji warto również wspólnie z najmłodszymi przyrządzić specjalne przekąski. Poniżej przedstawiamy przepis na dwa proste dania tematyczne.
Paluchy w cieście
Paluchy w cieście bądź… paluchy strasznej czarownicy to idealna przekąska w Halloween. Prosta, efektowna i szybka w przygotowaniu a do tego idealnie sprawdzi się na „straszny stół”. Do jej przyrządzenia potrzebujemy zaledwie kilka składników.
- 6 parówek
- 2 ciasta francuskie
- 2 jajka
- kilka łyżeczek Musztardy Kieleckiej czeskiej
Ciasto francuskie rozkładamy na blaszce. Sięgamy po parówki, nakładamy je na ciasto, które następnie zawijamy wokół i odkrawamy. Pamiętajcie, żeby parówki były dokładnie i szczelnie owinięte. Aby nasze paluchy przybrały straszniejszy wygląd, na wierzchu można nożem nakreślić kilka linii. Dzięki temu jeszcze bardziej będą one przypominały skórę na palcach. Na koniec roztrzepujemy jajko i dokładnie smarujemy paluchy. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni Celsjusza, wkładamy nasze przekąski i pieczemy przez ok. 15 minut do zarumienienia ciasta. Po wystygnięciu całość dekorujemy Musztardą lub Ketchupem Kieleckim.
Straszne kanapeczki
Kanapki to przekąska, która sprawdzi się na każdym stole niezależnie od okazji. Jedynie czego potrzebujemy to wielu kolorowych warzyw. Z ich pomocą możemy stworzyć straszne miny, zwierzęta czy też dekoracje. Czarne oliwki np. pomogą przygotować pająki zaś z czerwonej papryki czy rzodkiewki bez problemu wyczarujemy straszne miny. Marchewka i ogórek będą z kolei niezastąpione jeśli zajdzie potrzeba ułożyć miotłę lub kapelusz czarownicy. Możliwości jest naprawdę wiele, wystarczy tylko popuścić wodze fantazji! Sosem, który doskonale sprawdzi się do „strasznych” kanapek będzie Musztarda Kielecka czeska. Wyróżnia się ostro-słodkim aromatem a przy tym ma wyczuwalne cząstki gorczycy, które podkręcą smak.
Sugerowana cena Musztardy Kieleckiej czeskiej: ok. 2,21 zł brutto / 190 g

NDP i brak wzajemności standardów –pięta Achillesa unijnej polityki handlowej

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Edyta Herbuś: Kiedyś niepotrzebnie uwierzyłam, że nie umiem śpiewać. Teraz już wiem, że to była nieprawda
Tancerka cieszy się, że wreszcie dała się namówić do udziału w programie „Twoja Twarz Brzmi Znajomo”, bo podczas nagrań przekonała się, że stać ją na więcej, niż myślała. Znalazła w sobie odwagę do tego, by przełamać pewne swoje wewnętrzne blokady, i teraz jest dumna z tego, co udało jej się osiągnąć. Wcześniej Edyta Herbuś bała się przede wszystkim tego, że nie poradzi sobie wokalnie. Teraz dzięki odpowiednim warsztatom staje już na scenie dużo pewniejsza siebie.
Handel
Polscy naukowcy pracują nad materiałami budowlanymi z roślin. Szerokie zastosowanie mogą mieć przede wszystkim konopie

W związku ze zmianami klimatycznymi i kurczącymi się zasobami naturalnymi naukowcy szukają nowoczesnych, odnawialnych materiałów budowlanych. Przyszłość budownictwa może należeć do roślin jednorocznych – przede wszystkim słomy i konopi. Naukowcy z Wydziału Leśnego i Technologii Drewna z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu pracują nad materiałami roślinnymi, które mogą zastąpić tradycyjne surowce.
Podróże
Tomasz Jacyków: Nie lubię uczestniczyć w wakacyjnym obłędzie migracji ludzi. Unikam jak ognia tego, na co inni czekają cały rok

Stylista zaznacza, że nieco na przekór w wakacje dużo pracuje, a po nich, kiedy kurorty świecą już pustkami, on odpoczywa. W tym roku jednak ze względu na nadmiar obowiązków zawodowych i nawiązanie współpracy z branżą filmową pod znakiem zapytania staje jego urlop, który planował na przełomie września i października.