HISTORIA KAWY, CZYLI CO KRYJE SIĘ W NASZEJ FILIŻANCE
1 października obchodzimy Międzynarodowy Dzień Kawy. To dzięki arabskim handlarzom udało się ją rozpowszechnić na tak ogromną skalę. Początkowo jedynie Półwysep Arabski rozkoszował się tym aromatycznym napojem, bowiem przez długi czas obowiązywał kategoryczny zakaz eksportu sadzonek cennego krzewu kawowca. Z czasem zauważono, że dłuższe trzymanie ziaren w ogniu pozytywnie wpływa na smak oraz zdecydowanie zwiększą moc kawy. - Na nasz kontynent kawa przybyła prosto z Konstantynopola, gdzie zyskała uznanie. Bardzo szybko zadomowiła się w Anglii czy we Francji, a w jej rozpowszechnieniu na terenie całej Europy dużą rolę odegrał Polak - Jerzy Franciszek Kulczycki, który otworzył elegancką kawiarnię w stolicy Austrii – opowiada o polskim wątku w dziejach kawy nagrodzony gwiazdką Michelin Chef Andrea Camastra z restauracji NUTA. Po bitwie pod Wiedniem po przegranych Turkach zostało m.in. około 300 worków wypełnionych kawą. Sprowadzono je do Polski, jednak początkowo ludzie brali kawę za czarne zboże, które miało służyć do karmienia wielbłądów. Nic bardziej mylnego. Z czasem zaczęto doceniać jej pozytywne właściwości lecznicze, chociażby w zakresie chorób przewodu pokarmowego. Wzmianki o kawie pojawiały się w najbardziej poczytnych magazynach epoki Oświecenia. Z czasem znalazła duże grono zwolenników,szczególnie wśród arystokracji i zamożnego mieszczaństwa. De Mocca była najchętniej sprowadzaną odmianą z Turcji. - Najpierw pito czarną kawę, tak jak na wschodzie, jednak wraz z upływem czasu zaczęto eksperymentować z rozmaitymi dodatkami. - Dodawano mleko, cukier, słodką śmietankę, a w niektórych regionach nawet… sól. Osiemnastowieczna kawa „po polsku”, ceniona przez cudzoziemców serwowana była z tłustą śmietanką. W restauracji NUTA serwujemy najlepszej jakości kawę, której używamy także do przygotowywania naszej wersji tiramisu, czyli bezy pieczonej bez cukru z dyskiem waniliowym i kremem sernikowym z wanilią – opowiada Chef Camastra.
Obecnie kawa uprawiana jest w ponad 70 regionach całego globu i stała się jednym z najważniejszych towarów handlowych na świecie. Jest powszechnie dostępna, jednak na rynku mamy również bardzo ekskluzywne odmiany ziarna. - Najdroższa kawa świata Kopi Luwak pozyskiwanaa jest z odchodówniewielkiego ssaka, łaskuna palmowego, który żywi się tylko najlepszymi ziarnami krzewu. Najpowszechniejsza dostępna kawa to arabica. Popularna na rynku jest również robusta, zawierająca więcej kofeiny i posiadająca nieco więcej gorzkich nut w porównaniu do arabiki – wylicza Chef Camastra. I dodaje: na świecie rocznie wypija się około 400 miliardów filiżanek kawy, ja mam w tym swój niemały udział, bo codziennie piję ich aż kilkanaście. Dla mnie kawa jest jak religia – nie mogę bez niej żyć. Poza tym genialnie podkreśla i wzbogaca smak mięsa, doskonale łączy się z rybami oraz różnymi gatunkami sera.
Kawa szczególnie duże uznanie zyskała we Włoszech. Mimo, że nie rosną tam krzewy kawowca, to kraj ten uważany jest za wzorzec, jeśli chodzi o kulturę picia kawy. Dla Włochów jest to ważny rytuał obwarowany pewnymi zasadami, np. i kawę z dodatkiem mleka pije się tylko do godziny jedenastej. Warto też pamiętać o odpowiednim nazewnictwie. Samo słowo „latte” oznacza mleko, dlatego warto zwrócić na to uwagę składając zamówienie w kawiarni w Rzymie, Mediolanie czy Neapolu. Chcąc skosztować espresso prośmy o „un caffe”:espresso pije się szybko - w dwóch maksymalnie trzech łykach przy barze. Najpierw sięgamy, jednak po wodę, a dopiero później po espresso. Robimy to, aby nie naruszyć doskonałego smaku palonych ziaren.
Kawa na dobre zagościła w naszym życiu i nie wydaje się, aby miała zamiar szybko z niego zniknąć. Jej smak jest ceniony na całym świecie, a miejsca w popularnych kawiarniach wypełnione są po brzegi. Historia tych ziaren jest długa, a ich kultura stała się integralną częścią społeczeństwa na Ziemi.

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Podróże

Anna Dec: Klimat się zmienia i w tym roku wybitnie to widać. Musimy być przygotowani na różne warunki pogodowe na wakacjach
Pogodynka przyznaje, że tegoroczne lato jest wyjątkowo kapryśne. Prognozy wskazują, że w najbliższych tygodniach upały będą się przeplatać z chłodem, burzami i obfitymi opadami deszczu. Taka zmienna pogoda nie powinna nas jednak całkowicie zniechęcać do aktywności na świeżym powietrzu. Zdaniem Anny Dec trzeba korzystać z uroków lata i niezależnie od tego, czy świeci słońce, czy też pada, tak organizować czas wolny, by nie siedzieć w domu.
Problemy społeczne
Stres w życiu zawodowym może działać destrukcyjnie. O profilaktykę muszą zadbać zarówno pracownicy, jak i pracodawcy

Co czwarty Polak doświadcza w pracy wysokiego lub bardzo wysokiego stresu, a trzech na czterech pracowników znajduje się w stresowej sytuacji zawodowej przynajmniej raz w tygodniu – wynika z badań Instytutu Psychologii Stresu. Najwyższy poziom częstego stresu dotyczy kobiet i pracowników powyżej 55. roku życia. To grupy najbardziej narażone na poczucie przeciążenia obowiązkami zawodowymi, co odbija się na ich zdrowiu fizycznym i psychicznym, a w kontekście społecznym niesie ze sobą poważne skutki ekonomiczne. W Unii Europejskiej stres zabija rocznie nawet 10 tys. osób.
Gwiazdy
Maciej Dowbor: Ostatnio kupiłem zdalnie sterowane motorówki dla córki. Ten wspólnie spędzony czas pozwala oderwać dzieci od smartfonów

Zdaniem prezentera nawet niepozorny gadżet może pomóc w budowaniu relacji ze swoimi pociechami i tworzeniu pięknych wspomnień. On sam przekonał się o tym, kiedy jego siedmioletnia córka chętnie zaczęła się bawić małymi, zdalnie sterowanymi motorówkami. Teraz kolekcja systematycznie się powiększa, a w zabawie bierze udział cała rodzina.