Hity wśród letnich przetworów
Best Brands PR
Słomińskiego
00-195 Warszawa
bestbrandspr|bestbrandspr.pl| |bestbrandspr|bestbrandspr.pl
0-22 251 66 86
www.bestbrandspr.pl
Miesiące wakacyjne to czas największej obfitości warzyw i owoców. Jeśli chcemy zachować ich wyjątkowy smak na dłużej to już teraz należy pomyśleć o przygotowaniu domowych przetworów. Tylko jak wybrać najlepszy moment na wykonanie wszelkiego typu przecierów, dżemów czy marynat? Wystarczy kilka wskazówek, a wszystko stanie się jasne.
Po jakie owoce i warzywa warto sięgnąć? Kiedy pomidory smakują najlepiej? Jakie są proporcje składników w idealnej zalewie octowej? Wbrew pozorom przygotowanie przetworów to bardzo proste zadanie. Podstawową wskazówką jest to, żeby wybierać produkty świeże a jednocześnie jak najlepszej jakości. Dotyczy to nie tylko warzyw i owoców. Pamiętajmy, że to właśnie jakość octu bardzo często decyduje o kulinarnym sukcesie lub porażce. W zalewie do marynat doskonale sprawdzi się tradycyjny Ocet Kielecki. Historia jego produkcji sięga bowiem aż 1932 roku! Przez cały ten okres powstaje w oparciu o tą samą, sprawdzoną przez dekady technologię. A przechodząc do konkretów - jak zaplanować cały proces „produkcyjny”, żeby finalne efekty spełniły oczekiwania a domowe rarytasy cieszyły nas swoim niepowtarzalnym smakiem w trakcie długich, zimowych wieczorów?
Hity początku lata
Początek wakacji to sezon na truskawki. W tym roku maj i początek czerwca były wyjątkowe chłodne, dlatego możemy się spodziewać, że szczyt sezonu na te owoce potrwa nawet do końca lipca. Początek wakacji to również koniec sezonu na rabarbar, dlatego jest to idealny moment na wykorzystanie go w różnego rodzaju przetworach. Warto również sięgnąć po koperek, agrest, kurki, młode buraki czy czereśnie. Te ostatnie będą wyśmienicie smakować w zalewie octowej z dodatkiem odrobiny cynamonu. Jak przygotować idealną marynatę? Dzielimy się naszym przepisem na pyszną zalewę octową do czereśni.
Czereśnie myjemy i układamy w słoikach, do każdego wkładamy też… aromatyczną korę cynamonu. W tym czasie 2 szklanki wody zagotowujemy z 1/4 szklanki Octu Kieleckiego, 1,5 szklanki cukru i odrobiną soli. Tak przygotowaną gorącą zalewą napełniamy słoiki, zakręcamy i pasteryzujemy przez 15-20 minut.
Jakie przetwory przygotować w pełni sezonu?
Lipiec to czas największej obfitości owoców i warzyw. Właśnie wtedy warto przygotować aromatyczne marynowane kurki, przetwory z bakłażanów lub cukinii. Oczywiście w sklepach i na targach nie brakuje też składników dla fanów słodkich smaków. W lipcu możemy kupić najlepsze morele, borówki amerykańskie, porzeczki czy jagody.
Przepis na najsmaczniejsze morele w zalewie octowej (składniki na 1 kg moreli)
Morele dokładnie myjemy, oczyszczamy i osuszamy. Następnie kroimy i wkładamy je do słoików w towarzystwie kilku goździków. W tym czasie zagotowujemy zalewę: do dużego garnka wlewamy 2 szklanki wody, 1/4 szklanki Octu Kieleckiego, 5 łyżek cukru oraz łyżkę soli. Teraz wystarczy tylko napełnić słoiki z morelami wrzącym płynem. Pamiętajmy, aby zrobić to bezpośrednio po zdjęciu zalewy z gazu. Zakręcamy słoiki i pasteryzujemy.
Najsmaczniejsze przetwory na koniec wakacji
II połowa wakacji również dostarczy nam licznych okazji do uzupełnienia zapasów w naszych spiżarniach. W tym czasie przede wszystkim pamiętać należy o ogórkach gruntowych, na które sezon zaczyna się już w lipcu, ale to właśnie na początek sierpnia przypada jego szczyt. Nie zapominajmy jednak o grzybach, malinach, jabłkach, śliwkach czy gruszkach. To właśnie z nich słynęła kiedyś jakże bogata w smaki kuchnia staropolska.
Przepyszne gruszki w occie (składniki na 1 kg gruszek)
Gruszki obieramy ze skórki i usuwamy gniazda nasienne. Następnie odstawiamy owoce do zakwaszonej wody. W tym samym czasie do garnka dodajemy ok. 750 ml wody, 125 ml Octu Kieleckiego, 200g cukru, warto także wrzucić kilka goździków oraz korę cynamonu. Dodajemy gruszki i zagotowujemy zalewę do momentu, aż owoce staną się szkliste. Ważne aby pozostawić je w płynie do wystygnięcia. W kolejnym etapie przekładamy gruszki do słoików, zagotowujemy ponownie zalewę i polewamy nią owoce. Zakręcamy słoiki i pasteryzujemy ok. 5 minut.
Dokładny przepis jak zrobić gruszki w occie krok po kroku oraz wiele innych przetworów znajduje się na kanale YouTube WSP „Społem”.
Sugerowana cena Octu Kieleckiego: 5,78 zł brutto / 500 ml
![Głodny? Spróbuj „Porcji DobreGO!” od Żabki Biuro prasowe](/files/630123938/glowne_1,w_300,wo_300,ho_169,r_jpeg,_small.jpg)
Głodny? Spróbuj „Porcji DobreGO!” od Żabki
![Grillowanie z VEGETA Natur: niezwykłe smaki na Twoim talerzu](/files/_uploaded/glownekonf_72690923,w_169,wo_300,ho_169,r_png,_small.png)
Grillowanie z VEGETA Natur: niezwykłe smaki na Twoim talerzu
![Celebruj Światowy Dzień Sernika i nie tylko z letnią ofertą ciast w Tchibo](/files/_uploaded/glownekonf_306983065,w_169,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Celebruj Światowy Dzień Sernika i nie tylko z letnią ofertą ciast w Tchibo
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-innowacje_1.png)
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-biznes_1.png)
Handel
![](/files/1922771799/tpay-platnosci-foto-ram,w_274,r_png,_small.png)
E-konsumenci wybierają jak najszybsze i najprostsze opcje płatności online. Coraz bardziej interesują się płatnościami odroczonymi i ratalnymi
Szybkie płatności, a w szczególności Blik, to metody najchętniej wybierane przez klientów podczas zakupów internetowych. W ostatnim czasie rośnie jednak popularność płatności odroczonych oraz rozłożenia płatności na raty – twierdzą przedstawiciele e-commerce. Niezmiennie ktoś, kto chce osiągnąć sukces w handlu w sieci, musi oferować wszystkie możliwe metody płatności. Jeśli klient nie znajdzie na stronie swojej ulubionej, zwykle rezygnuje z zakupu.
Firma
Polki są przedsiębiorcze. Wciąż mają jednak mniej wiary w swoje kompetencje i pewności siebie niż kobiety biznesu na świecie
![](/files/1922771799/fundacja-lbc-kobiety-foto-1,w_133,r_png,_small.png)
Według danych PIE na koniec 2023 roku do kobiet należało 34 proc. jednoosobowych działalności gospodarczych w Polsce. To więcej niż średnio w skali całej UE, ale i tak kobiety wciąż rzadziej niż mężczyźni decydują się na prowadzenie własnej firmy. Powstrzymuje je przed tym głównie strach przed porażką, brak wiary w swoje umiejętności i wiedzy na temat narzędzi niezbędnych w prowadzeniu biznesu. Według danych przytaczanych przez Fundację LBC Business Women Foundation tylko 11 proc. przedsiębiorczych Polek uważa się za ekspertki w technologiach, a aż 60 proc. kobiet biznesu ocenia, że poziom ich kompetencji w tym zakresie jest niewystarczający. Kampania społeczna GO digital – realizowana przez Fundację LBC przy wsparciu Mastercard Strive, globalnej inicjatywy Caribou Digital i Mastercard Center for Inclusive Growth – ma zachęcić do sprawdzenia poziomu cyfryzacji firmy oraz testowania i wdrażania narzędzi cyfrowych, niezbędnych do rozwoju własnego przedsiębiorstwa.
Media
Katarzyna Pakosińska: Uwielbiam programy na żywo i nieprzewidziane sytuacje. Duże doświadczenie dała mi praca na estradzie
![](/files/1922771799/pakosinska-na-zywo-foto,w_133,_small.jpg)
Gospodyni „Pytania na śniadanie” przekonuje, że zarówno występując na scenie, jak i prowadząc program realizowany „na żywo”, jest w swoim żywiole. I choć w obu przypadkach może się zdarzyć wiele nieprzewidzianych rzeczy, to absolutnie się tym nie stresuje. Zawsze ma w zanadrzu jakiś komentarz czy ripostę i potrafi wybrnąć z każdej sytuacji. Katarzyna Pakosińska zauważa, że widzowie lubią autentyczność, dlatego zamiast udawać, że nic się nie dzieje, ona sama woli odpowiednio zareagować i w ten sposób rozładować napięcie.