Idealne rozwiązanie w zbilansowanej diecie
Zbilansowana dieta to podstawa zdrowego odżywiania. Jest ona takim sposobem żywienia, w którym dostarczamy organizmowi energii i wszelkich składników odżywczych w odpowiednich proporcjach. Powinna być skomponowana z uwzględnieniem indywidualnych potrzeb, stanu zdrowia, wieku czy poziomu aktywności – jednak istnieją zasady, które powinien wdrożyć każdy, niezależnie od tych uwarunkowań. Zbilansowana dieta powinna opierać się przede wszystkim na różnorodności. Codziennie należy zadbać o to, by na talerzach znalazły się posiłki przygotowane na bazie produktów pochodzących z różnych grup. Mięso dostarcza pełnowartościowego białka, witamin (głównie z grupy B), żelaza oraz stanowi ważne źródło energii. Kluczową rolę w zbilansowanej diecie pełnią oczywiście warzywa, będące bogatym źródłem witamin, błonnika i minerałów.
Sokołów, wychodząc naprzeciw potrzebom konsumentom, którzy na co dzień chcą jeść zdrowo i różnorodnie, wprowadza wyjątkową nowość – mięso z warzywami, pierwszą taką propozycję na rynku. To produkty o wielu możliwościach zastosowania – idealne do przygotowania potraw na rodzinny obiad czy ciepłą kolację. Będą doskonałym sposobem na smakowite wzbogacenie w warzywa dań dla dzieci. Znakomicie sprawdzą się w diecie fleksitariańskiej. Sokołowskie mięso z warzywami posiada znak „Produkt polski”.
Mięso z warzywami Sokołów jest dostępne w czterech wariantach. W każdym z nich 60% stanowi wysokiej jakości mięso (wołowe, z szynki wieprzowej lub łopatki wieprzowej), a 40% - odpowiednio dobrany zestaw warzyw i przypraw. Asortyment obejmuje:
- Mięso wołowe z marchewką, cieciorką i przyprawami
- Mięso wołowe z dynią, fasolą czerwoną i przyprawami
- Mięso wieprzowe (z szynki wieprzowej bez kości) z marchewką, dynią, burakiem i przyprawami
- Mięso wieprzowe (z łopatki wieprzowej bez kości) z papryką, marchewką, czerwoną fasolą i przyprawami
Z ich użyciem można przygotować wiele oryginalnych dań – zarówno polskich, tradycyjnych, jak i tych egzotycznych, wywodzących się z najbardziej znanych kuchni świata. Na opakowaniu został zamieszczony kod QR, po zeskanowaniu którego można zapoznać się z ciekawymi przepisami na potrawy z wykorzystaniem tych produktów.
Oto smakowita inspiracja kulinarna.
Klopsiki z puree ziemniaczanym i sosem pieczarkowym
3 porcje
Czas przygotowania: 70 minut
Składniki:
1 opakowanie mięsa wołowego z dynią,
fasolą czerwoną i przyprawami Sokołów
600 g ziemniaków
1 cebula
250 ml śmietanki 30%
250 g drobnych pieczarek
1 łyżka listków tymianku
1 łyżeczka posiekanego rozmarynu
sól, pieprz
olej do smażenia
Sposób przyrządzenia:
Z mięsa wilgotnymi rękami uformuj klopsiki wielkości orzecha włoskiego i usmaż na złocisto. Ziemniaki obierz, pokrój na równe kawałki i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie, odcedź i utłucz na puree z 50 ml śmietanki. Pieczarki oczyść i większe pokrój na połówki, a mniejsze zostaw w całości. Cebulę obierz, drobno posiekaj i przełóż razem z ziołami na patelnię z niewielką ilością oleju. 200 ml śmietanki zagotuj, zmniejsz ogień i duś przez chwilę, aż sos zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem. Klopsiki podawaj z puree i sosem pieczarkowym.
Tchibo z nową propozycją kawy z limitowanej edycji Raritat
Nawożenie dolistne rzepaku – o czym pamiętać na początku wiosny?
Nowa odsłona Chef’s Menu trwa!
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Partner Serwisu Zdrowie
Gwiazdy
Monika Richardson: Co roku na święta organizujemy zjazd rodzinny w pięknym dworku w Wielkopolsce. Do śniadania wielkanocnego siada 40 osób
Była prezenterka podkreśla, że spędzanie świąt z dala od domu to duży komfort. Wtedy bowiem zamiast robić wielkie zakupy i stać godzinami w kuchni, przygotowując tradycyjne menu, można naprawdę odpocząć i nacieszyć się spotkaniem z bliskimi. Monika Richardson z ekscytacją czeka więc na wyjazd do Wielkopolski, gdzie od lat celebruje Wielkanoc w dużym, rodzinnym gronie.
Gwiazdy
Marcin Bosak: Mam to szczęście, że nie dostaję nietrafionych prezentów. Sam bardzo lubię je dawać
Aktor zaznacza, że lubi wręczać prezenty i obserwować reakcję osób, którym je wręcza. Raczej nie zdarzyło mu się w tej kwestii nieprzyjemnie kogoś zaskoczyć. On sam również nie dostał czegoś, co szybko wylądowało w koszu.
Gwiazdy
Enej: Wielkanoc musi być w rodzinnym gronie. Nie jesteśmy fanami wyjazdów do hoteli, żeby spędzać święta z obcymi ludźmi
Muzycy zespołu Enej przyznają, że lubią i celebrują święta, dlatego cieszą się na nadchodzącą Wielkanoc. Zamierzają wtedy zwolnić tempo, odłożyć na bok pracę i poświęcić czas rodzinie. Mirosław Ortyński i Piotr Sołoducha zdradzają, że ich popisowym, a jednocześnie ulubionym świątecznym przysmakiem jest sałatka jarzynowa. Sami też z przyjemnością ją przygotowują.