Idealny dodatek do grilla. Poznaj nowy przepis na ziemniaczaną sałatkę
Początek maja to długo wyczekiwane otwarcie sezonu grillowego. W menu, obok aromatycznych mięs i kolorowych przekąsek, warto przypomnieć klasyczną sałatkę ziemniaczaną, która z dodatkiem Pieczarek marynowanych z marchewką i cebulą OLE! zyskuje nowe oblicze i zachwyca smakiem.
Wraz z nadejściem cieplejszych dni, zapach grillowanych potraw roznosi się w powietrzu, a my zaczynamy planować przyjęcia na świeżym powietrzu oraz spotkania z przyjaciółmi. Nic nie pasuje do tych okazji lepiej niż wyjątkowo smaczne warzywa, w kompozycjach inspirowanych smakiem wakacji. Wśród nich z pewnością warto uwzględnić ziemniaczaną sałatkę, która należy do jednej z najbardziej lubianych propozycji.
Przepisów na ten uwielbiany klasyk znajdziemy wiele. Od tych prostych z boczkiem i majonezem, po bardziej wykwintne ziemniaczane propozycje z dodatkiem bobu, sera halloumi, czy suszonych pomidorów. W przepisie, który zachwyci Twoich gości, wyjątkowym składnikiem będą Pieczarki marynowane z marchewką i cebulą OLE! Połączenie łagodnych pieczarek, aromatycznej marynaty i chrupiącej cebulki, zaskakuje smakiem i zmienia klasyczny przepis w niebanalną propozycję na grilla.
Sałatka ziemniaczana z marynowanymi pieczarkami i srebrną cebulką
Składniki (na ok. 3-4 porcje):
· 700 g ziemniaków
· Marynowane pieczarki z marchewką i cebulą OLE!
· Cebulka marynowana srebrna OLE!
· dymka lub szczypiorek
· 3-4 kiszone lub konserwowe ogórki
· 0,5 czerwonej cebuli, pokrojonej w piórka
· 2 łodygi selera naciowy, posiekany
Sos:
· 2 łyżki majonezu
· 2 łyżki musztardy
· 2 łyżeczki syropu klonowego lub miodu
Przygotowanie:
Ziemniaki sałatkowe pokrój w kostkę i ugotuj w osolonym wrzątku przez ok. 10 minut lub dopóki nie będą miękkie. Wymieszaj wszystkie składniki na sos.
Do miski dodaj ostudzone ziemniaki, pokrojone w kostkę ogórki, drobno pokrojony seler naciowy i czerwoną cebulkę. Dodaj słoik odsączonych z zalewy Pieczarek marynowanych i srebrnej cebulki.
Na koniec dodaj posiekany szczypiorek lub dymkę, wymieszaj z sosem.
Gotowa ziemniaczana sałatka to nie tylko doskonały dodatek do grillowanych mięs czy warzyw, ale także samodzielna przekąska, która zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia podczas ogrodowych spotkań.
Więcej pysznych propozycji na dania z warzywnymi przekąskami OLE! znajdziesz w PRZEPIŚNIKU OLE! na: www.wole-ole.pl
__________________________
Pieczarki marynowane z marchewką i cebulą OLE!
Pojemność: 305 ml Cena: ok. 7 zł
Egzotycznie orzeźwiająca nowość!
Smak i zapach owoców granatu ze słonecznej Grecji w każdej szklance!
Zioła mają … smak!
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Uroda
M. Klajda (Miss Polonia 2024): Medycyna estetyczna to forma leczenia kompleksów. Każdy powinien sam zadecydować o ingerencji w swój wygląd
Choć medycyna estetyczna jest branżą bardzo atrakcyjną i perspektywiczną, to jednak taka ścieżka kariery nie była dla Miss Polski 2024 idealnym rozwiązaniem. Nie zdecydowała się rozwijać w tym właśnie kierunku, ale śledzi rozwój tej dziedziny. Maja Klajda nie krytykuje, ani też nie chwali tych, którzy decydują się na poszczególne zabiegi. Jej zdaniem, to indywidualna sprawa, zachęca jednak do podejmowania mądrych decyzji.
Konsument
Sztuczna inteligencja wzbudza w Polakach głównie ciekawość i obawy. Ponad połowa widzi w niej zagrożenie
Prawie połowa Polaków twierdzi, że myśląc o sztucznej inteligencji, odczuwa zaciekawienie, ale aż 39 proc. przyznaje, że są to głównie obawy. Dotyczą one niewłaściwego wykorzystania SI, utraty kontroli nad nią i marginalizacji roli człowieka na rynku pracy. Na razie jednak tylko 11 proc. badanych używa narzędzi opartych na sztucznej inteligencji w swojej pracy. Chociaż rozwiązania te zyskują zwolenników, to wciąż duża grupa pracowników nie wie, w jaki sposób mogłyby one wspomóc ich w obowiązkach zawodowych – wskazuje badanie „Polacy o AI. Codzienność, nadzieje, obawy”.
Ochrona środowiska
Polski rynek roślinny rozwija się wolniej niż na Zachodzie. Kraje z największą konsumpcją mamy szansę dogonić za kilkanaście lat
Wartość rynku roślinnego w Polsce przekroczyła już wartość 1 mld zł. Roślinne zamienniki nabiału stanowią ponad połowę tej kategorii, a silną pozycję w sprzedaży mają alternatywy dla mleka – wynika z raportu Polskiego Związku Producentów Żywności Roślinnej. Polski rynek z rocznymi wydatkami rzędu 4,23 euro na osobę wciąż jednak odbiega od kwot wydawanych na żywność roślinną na Zachodzie. Branża liczy na wsparcie państwa w wykorzystaniu potencjału konsumentów.