Idealny ser do pizzy. Który będzie najlepszy?
Kto z nas nie lubi pizzy? To danie, które uwielbiają dzieci i dorośli, sprawdzi się zarówno na spotkanie ze znajomymi, jak i zimowy wieczór w fotelu z ulubionym serialem. To potrawa uniwersalna, która dzięki możliwościom dowolnego łączenia składników trafia w gust każdego. Z okazji Dnia Pizzy warto zaserwować sobie ulubioną wersję lub zdecydować się na coś zupełnie nowego – szczególnie, że pizzę łatwo możemy przygotować w domu.
Podstawą każdej pizzy jest oczywiście ciasto. Co prawda, potrzeba trochę wprawy, by nauczyć się je robić samemu jednak, gdy już to opanujemy, będziemy mogli bez przeszkód przygotowywać dla rodziny oraz znajomych szybki i lubiany przez wszystkich posiłek. Pamiętajmy jednak, że kluczem do sukcesu są także dobrze dobrane składniki oraz pyszny, ciągnący się ser. Bez niego to danie nie byłoby takie samo.
To jaki ser wybrać?
Najbardziej popularna jest oczywiście mozzarella. To najczęściej wybierany ser do pizzy, który po roztopieniu staje się elastyczny i bardzo rozciągliwy. W połączeniu z sosem pomidorowym i listkiem bazylii tworzy klasyczny smak ponadczasowej margherity, ale także w towarzystwie innych dodatków buduje pyszną kompozycję. Mozzarellę (np. Mlekpol) możemy kupić w kostce lub wiórkach i wykorzystać ją do wielu dań - nie tylko pizzy, ale także zapiekanek czy makaronów. Mozzarella to zapewnienie włoskiego smaku, ale z najwyższej jakości polskiego mleka od krów wypasanych w najczystszych rejonach Polski. To także znakomite źródło wapnia, bogactwo cennych witamin i minerałów.
Nie zapominajmy jednak o serze żółtym
Nie zawsze w domu mamy mozzarellę, a kiedy nie mamy czasu albo możliwości zrobienia zakupów, możemy do pizzy wybrać także inny ser. Większość Polaków ma ten produkt zawsze w swojej lodówce. Pizzę najlepiej posypać startymi wiórkami, aby równomiernie rozłożyły się na przygotowanym cieście. Wybierajmy jednak sery dobrej jakości poparte produkcją z wieloletnim doświadczeniem, dzięki czemu zyskamy gwarancję smaku i długo zachowanej świeżości.
A czy to już wszystkie sery, jakie sprawdzą się na pizzy? Oczywiście, że nie! Zdecydowana większość z nas miała pewnie okazję spróbować słynnej pizzy 4 sery, która poza standardową mozzarellą zawiera inne jego rodzaje tego nabiałowego produktu. Istnieją także zaskakujące kompozycje z użyciem sera mascarpone (np. Mlekpol). W tym przypadku ogranicza nas jedynie wyobraźnia.
A może czas na pizzę w zupełnie nowej odsłonie?
Pizza na spodzie z kalafiora
Składniki:
- 500 g kalafiora
- 1 jajko
- 50 g tartego sera Jantar (Mlekpol)
- ulubione przyprawy do ciasta
- ulubione składniki na pizzę
Przygotowanie:
Kalafiora tniemy na różyczki, gotujemy i blendujemy. Mocno odciskamy z nadmiaru wody. Ser ścieramy na tarce na drobnych oczkach, łączymy z resztą składników i wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto wykładamy na blachę wyścieloną papierem do pieczenia i formujemy placek. Na wierzch kładziemy ulubione składniki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 15-20 minut. Gotowe!
Więcej przepisów na pyszną domową pizzę znajdziecie na www.najlepszewkuchni.pl

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Muzyka

Trwający Festiwal Mozartowski przyciąga tłumy melomanów. To jedno z najważniejszych wydarzeń w stolicy
Artystka zaznacza, że za sprawą Warszawskiej Opery Kameralnej jeszcze przez dwa tygodnie Warszawa będzie rozbrzmiewać Mozartem. Kolejna edycja festiwalu poświęconego temu wybitnemu kompozytorowi zajmuje ważne miejsce w kulturalnym kalendarzu stolicy i przyciąga tłumy melomanów. A przed nimi jeszcze sporo atrakcji. Alicja Węgorzewska szczególnie zaprasza na dwie premiery, jedną skierowaną do młodych odbiorców, drugą – dedykowaną koneserom. Niezwykle ciekawie zapowiada się także nowy sezon artystyczny w WOK-u. Twórcy już pracują nad kolejnymi spektaklami i nagrywają nowe płyty.
Muzyka
Mietek Szcześniak: Gdybym chciał zbudować karierę, tobym ją budował. Nigdy o tym nie myślałem, zawsze po prostu chciałem muzykować

Wokalista zaznacza, że płyta „Brothers”, którą nagrał z czarnoskórym chórem, to efekt jego amerykańskiej przygody. Nie planuje robić kariery za granicą, ale z entuzjazmem przyjął propozycję współpracy z ludźmi, którzy tak jak on kochają śpiewać i muzykować. Krążek utrzymany jest w klimacie starego rhytm’n’bluesa, gospelu i soulu. Producentem jest H.B. Barnum, który przez trzy dekady był kierownikiem muzycznym Arethy Franklin i produkował albumy Franka Sinatry.
Farmacja
Konieczna większa edukacja na temat dbania o zdrowie i dostępnych leków. To kluczowe dla rozwoju samoleczenia

Osoba o niskim poziomie świadomości zdrowotnej zapłaci ostatecznie za opiekę medyczną trzy razy tyle, ile osoba, która wie na ten temat więcej – wskazuje Jonathan Workman z AESGP. Świadomość to ważny element samoleczenia, czyli samodzielnego dbania o zdrowie i zajmowania się drobnymi dolegliwościami, które pełni coraz istotniejszą funkcję w przeciążonym systemie ochrony zdrowia. Dlatego eksperci wskazują na konieczność prowadzenia szeroko zakrojonych kampanii zdrowotnych, a w działania edukacyjne powinny się włączyć zarówno firmy farmaceutyczne, personel medyczny, jak i rząd.