Idealny ser do pizzy. Który będzie najlepszy?
Kto z nas nie lubi pizzy? To danie, które uwielbiają dzieci i dorośli, sprawdzi się zarówno na spotkanie ze znajomymi, jak i zimowy wieczór w fotelu z ulubionym serialem. To potrawa uniwersalna, która dzięki możliwościom dowolnego łączenia składników trafia w gust każdego. Z okazji Dnia Pizzy warto zaserwować sobie ulubioną wersję lub zdecydować się na coś zupełnie nowego – szczególnie, że pizzę łatwo możemy przygotować w domu.
Podstawą każdej pizzy jest oczywiście ciasto. Co prawda, potrzeba trochę wprawy, by nauczyć się je robić samemu jednak, gdy już to opanujemy, będziemy mogli bez przeszkód przygotowywać dla rodziny oraz znajomych szybki i lubiany przez wszystkich posiłek. Pamiętajmy jednak, że kluczem do sukcesu są także dobrze dobrane składniki oraz pyszny, ciągnący się ser. Bez niego to danie nie byłoby takie samo.
To jaki ser wybrać?
Najbardziej popularna jest oczywiście mozzarella. To najczęściej wybierany ser do pizzy, który po roztopieniu staje się elastyczny i bardzo rozciągliwy. W połączeniu z sosem pomidorowym i listkiem bazylii tworzy klasyczny smak ponadczasowej margherity, ale także w towarzystwie innych dodatków buduje pyszną kompozycję. Mozzarellę (np. Mlekpol) możemy kupić w kostce lub wiórkach i wykorzystać ją do wielu dań - nie tylko pizzy, ale także zapiekanek czy makaronów. Mozzarella to zapewnienie włoskiego smaku, ale z najwyższej jakości polskiego mleka od krów wypasanych w najczystszych rejonach Polski. To także znakomite źródło wapnia, bogactwo cennych witamin i minerałów.
Nie zapominajmy jednak o serze żółtym
Nie zawsze w domu mamy mozzarellę, a kiedy nie mamy czasu albo możliwości zrobienia zakupów, możemy do pizzy wybrać także inny ser. Większość Polaków ma ten produkt zawsze w swojej lodówce. Pizzę najlepiej posypać startymi wiórkami, aby równomiernie rozłożyły się na przygotowanym cieście. Wybierajmy jednak sery dobrej jakości poparte produkcją z wieloletnim doświadczeniem, dzięki czemu zyskamy gwarancję smaku i długo zachowanej świeżości.
A czy to już wszystkie sery, jakie sprawdzą się na pizzy? Oczywiście, że nie! Zdecydowana większość z nas miała pewnie okazję spróbować słynnej pizzy 4 sery, która poza standardową mozzarellą zawiera inne jego rodzaje tego nabiałowego produktu. Istnieją także zaskakujące kompozycje z użyciem sera mascarpone (np. Mlekpol). W tym przypadku ogranicza nas jedynie wyobraźnia.
A może czas na pizzę w zupełnie nowej odsłonie?
Pizza na spodzie z kalafiora
Składniki:
- 500 g kalafiora
- 1 jajko
- 50 g tartego sera Jantar (Mlekpol)
- ulubione przyprawy do ciasta
- ulubione składniki na pizzę
Przygotowanie:
Kalafiora tniemy na różyczki, gotujemy i blendujemy. Mocno odciskamy z nadmiaru wody. Ser ścieramy na tarce na drobnych oczkach, łączymy z resztą składników i wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto wykładamy na blachę wyścieloną papierem do pieczenia i formujemy placek. Na wierzch kładziemy ulubione składniki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 15-20 minut. Gotowe!
Więcej przepisów na pyszną domową pizzę znajdziecie na www.najlepszewkuchni.pl
Nowe opakowanie, to samo chrupanie!
10 lat edukacji żywieniowej z programem Lekkoatletyka dla każdego!
3 pomysły na wiosenne kanapki
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Prawo
Nieuczciwi najemcy bardziej chronieni przez prawo niż właściciele mieszkań. Konieczne są zmiany przepisów i sprawny system eksmisyjny
Zaległości w czynszach, zniszczenia czy wyprowadzka bez płatności – to tylko niektóre z problemów, jakie lokatorzy wynajmujący mieszkania mogą sprawić właścicielom lokali. Z badania Rendin wynika, że blisko 70 proc. właścicieli mieszkań na wynajem borykało się z podobnymi trudnościami. Wypowiedzenie najmu nieuczciwemu lokatorowi to dopiero początek długiej drogi, na której końcu niekoniecznie jest eksmisja. – Potrzebujemy zmiany w kierunku dodania pewnych praw właścicielom i sprawnego systemu eksmisyjnego – podkreśla Alina Muzioł-Węcławowicz, specjalistka ds. polityki mieszkaniowej.
Teatr
Edyta Herbuś: Teraz mam taki moment obfitości, że mogę wybierać role, które są dla mnie najciekawsze. Ale na pewno muszę sobie zafundować reset, żeby utrzymać równowagę w życiu
Tancerka lubi wypoczywać aktywnie. Po intensywnym okresie w pracy najpierw daje sobie jednak chwilę na złapanie oddechu i szybką regenerację, a dopiero później rusza na podbój danej okolicy. Edyta Herbuś zaznacza, że często decyduje się na pasjonujące wyprawy, dzięki którym może zwiedzać i poznawać urokliwe zakątki świata. Ale zdarza się również tak, że wybiera beztroskie wakacje na plaży pod palmami. Tegoroczny urlop będzie jednak krótki.
Media
Wojciech „Łozo” Łozowski: Wziąłem już udział w większości fajnych dużych formatów telewizyjnych. Dostaję też wiele paździerzowych propozycji i je staram się odrzucać
Wokalista miał już okazję uczestniczyć w takich produkcjach jak: „Taniec z gwiazdami”, „Must Be The Music. Tylko muzyka”, „Azja Express”, „Lego Masters” i „Pokonaj mnie, jeśli potrafisz”. Jak podkreśla, bardzo ceni oryginalne projekty telewizyjne, bo dzięki nim może przeżyć wyjątkowe przygody i nauczyć się czegoś nowego. Dlatego też nie wyklucza, że gdy padnie kolejna ciekawa propozycja, znów weźmie udział w podobnym projekcie.