Idzie jesień. O co zadbać w diecie przed srogą zimą.
Idzie jesień. O co zadbać w diecie przed srogą zimą. O odpowiedź poprosiliśmy Adama Adamskiego, ikonę polskiej kulturystyki, właściciela cateringu dietetycznego Fit Malina
Autor: Adam Adamski, mistrz polski w kulturystyce i właściciel cateringu dietetycznego.
Brak słońca, szare dni, jesienna chandra i ciepłe wygodne łóżko – te i wiele innych czynników powodują, że w okresie jesienno-zimowym najzwyczajniej w świecie nam się nie chce. Czego? Prawie wszystkiego – więcej śpimy, mniej się ruszamy, więcej jemy i mniej zwracamy uwagę na to, jakie składniki umieszczamy w naszej diecie. Jak temu zapobiec i przez chłodniejsze miesiące przejść z wysoko podniesioną głową, niskim cholesterolem i piękną sylwetką?
Jesteś tym co jesz, w przenośni i dosłownie. Tylko i wyłącznie od nas zależy, czy nasz organizm dostanie od nas codziennie pełną dawkę energii jakiego wymaga do poprawnego funkcjonowania, czy połowę, a połowę słodkich przekąsek, które czają się na nas na półkach w supermarkecie. Catering dietetyczny Fit Malina to zbilansowane posiłki, tworzone w oparciu o cztery podstawowe zasady.
Pierwszym filarem jesienno-zimowej dietyjest balans witamin i minerałów, który wpływa również na naszą odporność. Odpowiednie proporcje składników spożywane w diecie, oparte o międzynarodową piramidę żywieniową i indywidualne potrzeby naszego organizmu to pierwszy klucz do sukcesu. Zbilansowane i zróżnicowane potrawy nie tylko wzbogacą doznania smakowe, ale też pomogą nam zadbać o zdrowe i piękne ciało.
Regularne posiłki pozytywnie wpływają nie tylko na nasz metabolizm, ale także poprawiają rytm dobowy. Rutyna, jakiej nauczymy nasz organizm według cyklu snu i jedzenia będzie nam towarzyszyła przez długi czas, od tego, czy zostanie dobrana zgodnie z naszymi potrzebami zależą kluczowe czynniki, wpływające na naszą sylwetkę i zdrowie – hormony, trawienie, regeneracja komórek, jakość snu, poczucie głodu a nawet temperatura ciała.
Witaminy to kluczowy element dla naszego systemu immunologicznego, tym bardziej w okresie jesienno-zimowym. Jakie witaminy szczególnie warto suplementować oraz uwzględniać w codziennej diecie?
- Witamina D– Od października do marca w Polsce synteza skórna witaminy D nie jest efektywna. Ekspozycja na słońce staje się znikoma, co może negatywnie wpłynąć na naszą odporność i stan kości. Znajdziemy ją m.in. w pożywieniu takim jak: nabiał, wątróbka, jajka, tłuste ryby morskie, oleje rybie, mięso czerwone i drobiowe.
- Witamina E– Przeciwdziałanie starzenia się skóry oraz jej kondycję i wygląd zawdzięczamy odpowiedniej ilości tej witaminy. Do pielęgnacyjnej rutyny oprócz nawilżających kremów i balsamów wprowadźmy spożywanie jej m.in. w posiłku z: olejem rzepakowym lub słonecznikowym, awokado, orzechami, pestkami słonecznika.
- Witaminy grupy B– Pomoże nam się uporać z jesienną chandrą. Witamina B, odpowiedzialna za układ nerwowy chroni nas i nasz układ odpornościowy przed stresem, poprawia samopoczucie oraz sprawność intelektualną. Podniesiemy ją do wyższego poziomu, pamiętając w diecie o: fasoli, pieczywie pełnoziarnistym, sezamie i morelach. Co więcej – osoby rezygnujące ze spożywania mięsa powinny koniecznie pamiętać o właściwej suplementacji witaminy B12.
- Cynk –Niezbędny do prawidłowego wzrostu i regeneracji tkanek, zmniejsza bóle reumatyczne, poprawia zdolności intelektualne, wzmacnia włosy i paznokcie – a to tylko nieliczne z jego pozytywnych funkcji, gdy jest dostarczany w odpowiednich ilościach.Najlepiej przyswajalny w takich składnikach jak ryby, czerwone mięso, fasola, groszek zielony, pełnoziarniste chleby i makarony.
- Witamina C – Podstawa każdej diety, odpowiedzialna za przyswajanie żelaza, stan naszej skóry, samopoczucie i odporność. Źródłem witaminy C są m.in. cytrusy, kiwi, szpinak, czerwona papryka, ananas, maliny, jeżyny, rośliny strączkowe, kalafior, kapusta, brokuły, szparagi, kalarepa i inne warzywa i owoce.
Skład = 75% wody – Czwarty i najważniejszy filar to po prostu człowiek. Catering dietetyczny Fit Malina to nie tylko zdrowa i zbilansowana dieta, to zaoszczędzony czas i cały czas ulepszane oraz dostosowane pod klienta posiłki. Energia czerpana z pożywienia to nieodłączny element codzienności każdego człowieka. To od niej zależy, czy podczas jesienno-zimowego okresu poprawimy naszą aktywność, czy postanowimy jednak odpocząć. Nie musimy jednak rezygnować ze zdrowego stylu życia, ma być on częścią naszego życia, a więc i odpoczynku – niech więc będzie łatwy, dostępny, niewymagający wysiłku w przygotowaniu, a przy tym zawiera wszelkie potrzebne mikro i makroelementy i jest pyszny.

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Podróże

Anna Dec: Klimat się zmienia i w tym roku wybitnie to widać. Musimy być przygotowani na różne warunki pogodowe na wakacjach
Pogodynka przyznaje, że tegoroczne lato jest wyjątkowo kapryśne. Prognozy wskazują, że w najbliższych tygodniach upały będą się przeplatać z chłodem, burzami i obfitymi opadami deszczu. Taka zmienna pogoda nie powinna nas jednak całkowicie zniechęcać do aktywności na świeżym powietrzu. Zdaniem Anny Dec trzeba korzystać z uroków lata i niezależnie od tego, czy świeci słońce, czy też pada, tak organizować czas wolny, by nie siedzieć w domu.
Problemy społeczne
Stres w życiu zawodowym może działać destrukcyjnie. O profilaktykę muszą zadbać zarówno pracownicy, jak i pracodawcy

Co czwarty Polak doświadcza w pracy wysokiego lub bardzo wysokiego stresu, a trzech na czterech pracowników znajduje się w stresowej sytuacji zawodowej przynajmniej raz w tygodniu – wynika z badań Instytutu Psychologii Stresu. Najwyższy poziom częstego stresu dotyczy kobiet i pracowników powyżej 55. roku życia. To grupy najbardziej narażone na poczucie przeciążenia obowiązkami zawodowymi, co odbija się na ich zdrowiu fizycznym i psychicznym, a w kontekście społecznym niesie ze sobą poważne skutki ekonomiczne. W Unii Europejskiej stres zabija rocznie nawet 10 tys. osób.
Gwiazdy
Maciej Dowbor: Ostatnio kupiłem zdalnie sterowane motorówki dla córki. Ten wspólnie spędzony czas pozwala oderwać dzieci od smartfonów

Zdaniem prezentera nawet niepozorny gadżet może pomóc w budowaniu relacji ze swoimi pociechami i tworzeniu pięknych wspomnień. On sam przekonał się o tym, kiedy jego siedmioletnia córka chętnie zaczęła się bawić małymi, zdalnie sterowanymi motorówkami. Teraz kolekcja systematycznie się powiększa, a w zabawie bierze udział cała rodzina.