Komunikaty PR

Idzie jesień. O co zadbać w diecie przed srogą zimą.

2020-10-06  |  01:00

Idzie jesień. O co zadbać w diecie przed srogą zimą. O odpowiedź poprosiliśmy Adama Adamskiego, ikonę polskiej kulturystyki, właściciela cateringu dietetycznego Fit Malina
Autor: Adam Adamski, mistrz polski w kulturystyce i właściciel cateringu dietetycznego. 

Brak słońca, szare dni, jesienna chandra i ciepłe wygodne łóżko – te i wiele innych czynników powodują, że w okresie jesienno-zimowym najzwyczajniej w świecie nam się nie chce. Czego? Prawie wszystkiego – więcej śpimy, mniej się ruszamy, więcej jemy i mniej zwracamy uwagę na to, jakie składniki umieszczamy w naszej diecie. Jak temu zapobiec i przez chłodniejsze miesiące przejść z wysoko podniesioną głową, niskim cholesterolem i piękną sylwetką?

Jesteś tym co jesz, w przenośni i dosłownie. Tylko i wyłącznie od nas zależy, czy nasz organizm dostanie od nas codziennie pełną dawkę energii jakiego wymaga do poprawnego funkcjonowania, czy połowę, a połowę słodkich przekąsek, które czają się na nas na półkach w supermarkecie. Catering dietetyczny Fit Malina to zbilansowane posiłki, tworzone w oparciu o cztery podstawowe zasady.

Pierwszym filarem jesienno-zimowej dietyjest balans witamin i minerałów, który wpływa również na naszą odporność. Odpowiednie proporcje składników spożywane w diecie, oparte o międzynarodową piramidę żywieniową i indywidualne potrzeby naszego organizmu to pierwszy klucz do sukcesu. Zbilansowane i zróżnicowane potrawy nie tylko wzbogacą doznania smakowe, ale też pomogą nam zadbać o zdrowe i piękne ciało. 

Regularne posiłki pozytywnie wpływają nie tylko na nasz metabolizm, ale także poprawiają rytm dobowy. Rutyna, jakiej nauczymy nasz organizm według cyklu snu i jedzenia będzie nam towarzyszyła przez długi czas, od tego, czy zostanie dobrana zgodnie z naszymi potrzebami zależą kluczowe czynniki, wpływające na naszą sylwetkę i zdrowie – hormony, trawienie, regeneracja komórek, jakość snu, poczucie głodu a nawet temperatura ciała. 

Witaminy to kluczowy element dla naszego systemu immunologicznego, tym bardziej w okresie jesienno-zimowym. Jakie witaminy szczególnie warto suplementować oraz uwzględniać w codziennej diecie?

  • Witamina D– Od października do marca w Polsce synteza skórna witaminy D nie jest efektywna. Ekspozycja na słońce staje się znikoma, co może negatywnie wpłynąć na naszą odporność i stan kości. Znajdziemy ją m.in. w pożywieniu takim jak: nabiał, wątróbka, jajka, tłuste ryby morskie, oleje rybie, mięso czerwone i drobiowe.
  • Witamina E– Przeciwdziałanie starzenia się skóry oraz jej kondycję i wygląd zawdzięczamy odpowiedniej ilości tej witaminy. Do pielęgnacyjnej rutyny oprócz nawilżających kremów i balsamów wprowadźmy spożywanie jej m.in. w posiłku z: olejem rzepakowym lub słonecznikowym, awokado, orzechami, pestkami słonecznika. 
  • Witaminy grupy B– Pomoże nam się uporać z jesienną chandrą. Witamina B, odpowiedzialna za układ nerwowy chroni nas i nasz układ odpornościowy przed stresem, poprawia samopoczucie oraz sprawność intelektualną. Podniesiemy ją do wyższego poziomu, pamiętając w diecie o: fasoli, pieczywie pełnoziarnistym, sezamie i morelach. Co więcej – osoby rezygnujące ze spożywania mięsa powinny koniecznie pamiętać o właściwej suplementacji witaminy B12. 
  • Cynk –Niezbędny do prawidłowego wzrostu i regeneracji tkanek, zmniejsza bóle reumatyczne, poprawia zdolności intelektualne, wzmacnia włosy i paznokcie – a to tylko nieliczne z jego pozytywnych funkcji, gdy jest dostarczany w odpowiednich ilościach.Najlepiej przyswajalny w takich składnikach jak ryby, czerwone mięso, fasola, groszek zielony, pełnoziarniste chleby i makarony.
  • Witamina C – Podstawa każdej diety, odpowiedzialna za przyswajanie żelaza, stan naszej skóry, samopoczucie i odporność. Źródłem witaminy C są m.in. cytrusy, kiwi, szpinak, czerwona papryka, ananas, maliny, jeżyny, rośliny strączkowe, kalafior, kapusta, brokuły, szparagi, kalarepa i inne warzywa i owoce.

Skład = 75% wody – Czwarty i najważniejszy filar to po prostu człowiek. Catering dietetyczny Fit Malina to nie tylko zdrowa i zbilansowana dieta, to zaoszczędzony czas i cały czas ulepszane oraz dostosowane pod klienta posiłki. Energia czerpana z pożywienia to nieodłączny element codzienności każdego człowieka. To od niej zależy, czy podczas jesienno-zimowego okresu poprawimy naszą aktywność, czy postanowimy jednak odpocząć. Nie musimy jednak rezygnować ze zdrowego stylu życia, ma być on częścią naszego życia, a więc i odpoczynku – niech więc będzie łatwy, dostępny, niewymagający wysiłku w przygotowaniu, a przy tym zawiera wszelkie potrzebne mikro i makroelementy i jest pyszny. 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Skyry – codzienna dawka mocy, z Piątnicy, no bo skąd! Biuro prasowe
2024-12-31 | 10:00

Skyry – codzienna dawka mocy, z Piątnicy, no bo skąd!

Wraz z nowym rokiem OSM Piątnica powraca z kampanią reklamową „Przejdź na dobrą stronę mocy”, promującą Skyry – jogurty typu islandzkiego. Dzięki wysokiej zawartości
Żywienie Ciasta na sylwestrowy stół
2024-12-30 | 14:50

Ciasta na sylwestrowy stół

Ile ciast potrzeba na świąteczno-noworoczny stół, aby domownicy byli zadowoleni? Wszystko zależy od liczby zaproszonych gości, ale jesteśmy pewni, że często wystarczy jedno ciasto,
Żywienie Marnowanie żywności w święta: wyrzucamy 1,6 kg jedzenia na osobę [BADANIE]
2024-12-23 | 12:00

Marnowanie żywności w święta: wyrzucamy 1,6 kg jedzenia na osobę [BADANIE]

Aż 83% Polaków wyrzuca jedzenie świąteczne między 23 a 30 grudnia. To przekłada się na 61,7 tys. ton, czyli aż 1,6 kg na osobę. Choć najczęściej wyrzucaną kategorią

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Film

Joanna Kurowska: Żaden polski aktor nie dostał miliona dolarów za film. Gramy równie dobrze jak amerykańscy, a jesteśmy niedoceniani i hejtowani

Artystka nie ma żadnych wątpliwości – polska branża filmowa wymaga natychmiastowego uzdrowienia. Konieczne jest wprowadzenie gruntownych zmian po to, aby zapewnić aktorom lepsze warunki pracy, odpowiednie wynagrodzenie i wsparcie w sytuacjach kryzysowych. Joanna Kurowska zauważa, że honoraria w polskim kinie są rażąco niskie i chociażby w stosunku do zarobków amerykańskich gwiazd dysproporcja jest ogromna. Dla przykładu żaden polski aktor nie otrzymał jeszcze miliona dolarów za rolę, podczas gdy w USA takie kwoty są standardem.

Ochrona środowiska

Tylko 1 proc. zużytych tekstyliów jest przetwarzanych. Selektywna zbiórka może te statystyki poprawić

Wraz z nowymi przepisami dotyczącymi gospodarki odpadami od stycznia 2025 roku gminy w Polsce wprowadziły selektywną zbiórkę zużytych tekstyliów. To oznacza, że przykładowo zniszczonych ubrań nie można już wyrzucić do frakcji zmieszane. Część gmin wprowadza ułatwienia dla mieszkańców w postaci dodatkowych kontenerów. W innych mieszkańcy będą musieli samodzielnie dostarczyć tekstylia do punktów selektywnej zbiórki odpadów komunalnych (PSZOK).

Problemy społeczne

W Polsce rośnie liczba wykrywanych chorób przenoszonych drogą płciową. Coraz większa świadomość i możliwość testowania

Światowa Organizacja Zdrowia podaje, że na świecie codziennie odnotowuje się ponad milion nowych zakażeń chorób uleczalnych przenoszonych drogą płciową (STI). W rzeczywistości może ich być nawet wielokrotnie więcej. W Polsce tylko w 2023 roku wykryto ponad 5 tys. przypadków kiły, chlamydii i rzeżączki. Ze względu na tę samą drogę transmisji zakażenia choroby te często ze sobą współwystępują, a zakażenie jedną z nich zwiększa znacząco ryzyko zakażenia HIV.