Komunikaty PR

Ile kalorii ma sernik? Oto prosty trik na „odchudzenie" ciasta!

2022-06-27  |  11:23
Biuro prasowe
Kontakt

Katarzyna Bagińska
Publicon Sp. z.o.o.

Świdnicka
50-066 Wrocław
k.baginska|publicon.pl| |k.baginska|publicon.pl
693260235
www.publicon.pl

Tradycyjny, z dodatkami, ze spodem, bez – przepisów na sernik jest tyle, ile kucharzy i cukierników. Spróbujmy jednak wziąć pod lupę klasyczny sernik z rodzynkami, który znany jest w każdym domu.

Starając się oszacować kaloryczność standardowego kawałka sernika, będzie to około 300 kalorii. Dużo? To oczywiście… zależy. Od naszych osobistych odczuć, od tego, w jaki sposób zostanie przyrządzony (niektórzy są szczególnie hojni, jeżeli chodzi o masło) albo od naszego indywidualnego zapotrzebowania kalorycznego. Postanowiliśmy zapytać eksperta – jak to jest z tymi kaloriami? 

– Dla przeciętnej osoby kawałek sernika to równowartość np. drugiego śniadania. Oznacza to, że jeden kawałek sernika jest „wart” tyle samo, co jeden posiłek. Warto to mieć na uwadze – szczególnie gdy chcemy zredukować naszą wagę lub zadbać o poziom cukru we krwi – mówi Agnieszka Stefaniak, psychodietetyczka i ekspertka programu „Ja Cię SERniczę!”.

Czy można jednak jakoś odchudzić sernik? Jest na to kilka sposobów, którymi dzieli się nasza ekspertka:

– Aby obniżyć nieco kaloryczność sernika, przede wszystkim wykorzystajcie chudy nabiał zamiast pełnotłustego. Lżejszy twaróg, przygotowany w odpowiedni sposób, nie zmieni smaku ciasta. Drugą wskazówką jest ograniczenie cukru i zamiana go na słodzik – słodycz ciasta można podbić np. świeżymi owocami, zamiast oblewać go lukrem lub słodką polewą – dodaje psychodietetyczka. – Natomiast zamieniając mąkę pszenną na pełnoziarnistą (chociaż częściowo), dodając wspomniane owoce, więcej masy twarogowej lub przygotowując sernik bez kruchego spodu, sprawimy, że smakołyk będzie bardziej wartościowy. Tymi zabiegami zwiększymy zawartość białka w deserze, zmniejszymy zawartość cukrów, a tym samym ciasto będzie miało niższy indeks glikemiczny – komentuje Agnieszka Stefaniak.

Jest jeszcze inna alternatywa – zjedzenie jednego, niedużego kawałka bez wyrzutów sumienia. W końcu króla ciast mamy tylko jednego!

Program „Ja Cię SERniczę!” jest sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka.

 
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Publicon Sp. z.o.o.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Unsplash
2025-07-31 | 06:00

NDP i brak wzajemności standardów –pięta Achillesa unijnej polityki handlowej

W raporcie Równi i równiejsi? Czas na środki lustrzane w handlu produktami rolnymi pisano o podwójnych standardach w polityce UE dotyczącej
Żywienie Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE
2025-06-30 | 06:00

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy pestycydy wracają na nasze stoły? Najnowszy raport rzuca światło na poważne niespójności w polityce rolnej i handlowej Unii Europejskiej. Analiza wskazuje, że mimo
Żywienie Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
2025-06-26 | 15:00

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Pieczarki to jedne z najczęściej wybieranych grzybów w polskich domach – są delikatne w smaku, łatwe w przygotowaniu i dostępne przez cały rok. Ale

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Handel

Polscy naukowcy pracują nad materiałami budowlanymi z roślin. Szerokie zastosowanie mogą mieć przede wszystkim konopie

W związku ze zmianami klimatycznymi i kurczącymi się zasobami naturalnymi naukowcy szukają nowoczesnych, odnawialnych materiałów budowlanych. Przyszłość budownictwa może należeć do roślin jednorocznych – przede wszystkim słomy i konopi. Naukowcy z Wydziału Leśnego i Technologii Drewna z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu pracują nad materiałami roślinnymi, które mogą zastąpić tradycyjne surowce.

Podróże

Tomasz Jacyków: Nie lubię uczestniczyć w wakacyjnym obłędzie migracji ludzi. Unikam jak ognia tego, na co inni czekają cały rok

Stylista zaznacza, że nieco na przekór w wakacje dużo pracuje, a po nich, kiedy kurorty świecą już pustkami, on odpoczywa. W tym roku jednak ze względu na nadmiar obowiązków zawodowych i nawiązanie współpracy z branżą filmową pod znakiem zapytania staje jego urlop, który planował na przełomie września i października.