Ile kalorii ma sernik? Oto prosty trik na „odchudzenie" ciasta!

Katarzyna Bagińska
Publicon Sp. z.o.o.
Świdnicka
50-066 Wrocław
k.baginska|publicon.pl| |k.baginska|publicon.pl
693260235
www.publicon.pl
Tradycyjny, z dodatkami, ze spodem, bez – przepisów na sernik jest tyle, ile kucharzy i cukierników. Spróbujmy jednak wziąć pod lupę klasyczny sernik z rodzynkami, który znany jest w każdym domu.
Starając się oszacować kaloryczność standardowego kawałka sernika, będzie to około 300 kalorii. Dużo? To oczywiście… zależy. Od naszych osobistych odczuć, od tego, w jaki sposób zostanie przyrządzony (niektórzy są szczególnie hojni, jeżeli chodzi o masło) albo od naszego indywidualnego zapotrzebowania kalorycznego. Postanowiliśmy zapytać eksperta – jak to jest z tymi kaloriami?
– Dla przeciętnej osoby kawałek sernika to równowartość np. drugiego śniadania. Oznacza to, że jeden kawałek sernika jest „wart” tyle samo, co jeden posiłek. Warto to mieć na uwadze – szczególnie gdy chcemy zredukować naszą wagę lub zadbać o poziom cukru we krwi – mówi Agnieszka Stefaniak, psychodietetyczka i ekspertka programu „Ja Cię SERniczę!”.
Czy można jednak jakoś odchudzić sernik? Jest na to kilka sposobów, którymi dzieli się nasza ekspertka:
– Aby obniżyć nieco kaloryczność sernika, przede wszystkim wykorzystajcie chudy nabiał zamiast pełnotłustego. Lżejszy twaróg, przygotowany w odpowiedni sposób, nie zmieni smaku ciasta. Drugą wskazówką jest ograniczenie cukru i zamiana go na słodzik – słodycz ciasta można podbić np. świeżymi owocami, zamiast oblewać go lukrem lub słodką polewą – dodaje psychodietetyczka. – Natomiast zamieniając mąkę pszenną na pełnoziarnistą (chociaż częściowo), dodając wspomniane owoce, więcej masy twarogowej lub przygotowując sernik bez kruchego spodu, sprawimy, że smakołyk będzie bardziej wartościowy. Tymi zabiegami zwiększymy zawartość białka w deserze, zmniejszymy zawartość cukrów, a tym samym ciasto będzie miało niższy indeks glikemiczny – komentuje Agnieszka Stefaniak.
Jest jeszcze inna alternatywa – zjedzenie jednego, niedużego kawałka bez wyrzutów sumienia. W końcu króla ciast mamy tylko jednego!
Program „Ja Cię SERniczę!” jest sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka.

NDP i brak wzajemności standardów –pięta Achillesa unijnej polityki handlowej

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Edyta Herbuś: Kiedyś niepotrzebnie uwierzyłam, że nie umiem śpiewać. Teraz już wiem, że to była nieprawda
Tancerka cieszy się, że wreszcie dała się namówić do udziału w programie „Twoja Twarz Brzmi Znajomo”, bo podczas nagrań przekonała się, że stać ją na więcej, niż myślała. Znalazła w sobie odwagę do tego, by przełamać pewne swoje wewnętrzne blokady, i teraz jest dumna z tego, co udało jej się osiągnąć. Wcześniej Edyta Herbuś bała się przede wszystkim tego, że nie poradzi sobie wokalnie. Teraz dzięki odpowiednim warsztatom staje już na scenie dużo pewniejsza siebie.
Handel
Polscy naukowcy pracują nad materiałami budowlanymi z roślin. Szerokie zastosowanie mogą mieć przede wszystkim konopie

W związku ze zmianami klimatycznymi i kurczącymi się zasobami naturalnymi naukowcy szukają nowoczesnych, odnawialnych materiałów budowlanych. Przyszłość budownictwa może należeć do roślin jednorocznych – przede wszystkim słomy i konopi. Naukowcy z Wydziału Leśnego i Technologii Drewna z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu pracują nad materiałami roślinnymi, które mogą zastąpić tradycyjne surowce.
Podróże
Tomasz Jacyków: Nie lubię uczestniczyć w wakacyjnym obłędzie migracji ludzi. Unikam jak ognia tego, na co inni czekają cały rok

Stylista zaznacza, że nieco na przekór w wakacje dużo pracuje, a po nich, kiedy kurorty świecą już pustkami, on odpoczywa. W tym roku jednak ze względu na nadmiar obowiązków zawodowych i nawiązanie współpracy z branżą filmową pod znakiem zapytania staje jego urlop, który planował na przełomie września i października.