Komunikaty PR

Impreza w stylu wege? Wykorzystaj te przepisy

2023-07-21  |  01:00
Biuro prasowe

Wege przepisy na letnie imprezy

 

Hummus red-curry z sezamem i chlebkiem pita

Ilość porcji: 4 

Czas: 10 min

Poziom trudności: 1

Poziom ostrości: 1

 

Składniki:

3 łyżeczki Pasty curry czerwonej Kanokwan

2 łyżki pasty Tahini Premium OF

1 łyżeczka Oleju z prażonego sezamu House of Asia

2 łyżki uprażonego wcześniej Sezamu Białego House of Asia

2 łyżeczki Pasty z czosnku House of Asia lub 2-3 ząbki czosnku drobno posiekanego

1 opakowanie gotowego chlebka pita

400 g cieciorki konserwowej

1 cebula pokrojona w kostkę

Sok z 1 limonki 

1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego

Pieprz czarny do smaku

2 łyżki oliwy z oliwek

 

Sposób przygotowania:

  1. Podsmaż cebulę z czosnkiem na złoty kolor i odstaw do wystygnięcia.
  2. Do wysokiego pojemnika przełóż cieciorkę (zalewę zostaw i użyj w razie potrzeby, gdy humus będzie zbyt gęsty), dodaj usmażoną cebulę, pastę curry, tahini, sok z limonki, sezam i kmin rzymski. Zmiksuj wszystko razem na gładką masę dopraw do smaku pieprzem.
  3. Hummus polej oliwą z oliwek i olejem sezamowym, podawaj z chlebkiem pita.






Spring Rolls z warzywami i tofu

4 porcje 

Czas: 45 minut 

Poziom trudności: 2

Poziom ostrości: 1

 

Składniki: 

100 ml Sosu do spring rollsów lub Sosu satay Ros Thai Thai

8 płatów Papieru ryżowego House of Asia

2 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia

200g Kiełków fasoli mung House of Asia 

3 liście sałaty np. lodowej

1 czerwona cebuli pokrojona w cienkie piórka

1 marchewka 

1 mała czerwona papryka 

1 ogórek 

100 g tofu

Kilka łyżek czerwonej kapusty 

Kilka gałązek kolendry

 

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój paprykę, ogórka, marchewkę i kapustę w cienkie słupki.
  2. Cebulę zamarynuj w 1 łyżce sosu sojowego.
  3. Tofu pokrój wzdłuż na plastry i usmaż je na złocisty kolor.
  4. Papier ryżowy zanurz w miseczce z wodą, połóż na desce. Układaj kolejno: sałatę, marchew, kapustę, ogórka, paprykę, cebulę, kolendrę i tofu.
  5. Zwiń w rulonik o szczelnie zamkniętych na brzegach i podawaj z sosem do spring rollsów lub satay.

 

TORTILLA Z SZARPANYM JACKRUITEM I WARZYWAMI

 

Liczba porcji: 4

Poziom ostrości: 1

Czas przygotowania: 15 min

Poziom trudności: 1

 

Składniki:

1 puszka Jackfruita zielonego szarpanego QF

4 Wrapy pszenne Casa de Mexico 

3 łyżki Sosu do kaczki po pekińsku House of Asia

Ulubione warzywa: np. cebula, kapusta, papryka, marchewka, pak choi

2 łyżki oleju rzepakowego lub ryżowego

3 łyżki wody

Szczypta soli

 

Sposób przygotowania:

  1. Jackfruita przełóż na sitko, odcedź z zalewy i przepłucz dokładnie pod bieżącą wodą. Odciśnij nadmiar wody i przełóż do miseczki.
  2. Pokrój warzywa w drobne paski. 
  3. Rozgrzej olej na patelni, następnie dodaj pokrojoną cebulę i lekko podsmaż. Następnie dodaj jackfruita i smaż do lekkiego zbrązowienia, od czasu do czasu mieszaj całość.
  4. W osobnej miseczce wymieszaj sos do kaczki po pekińsku z wodą. Tak rozrobiony sos dodaj na patelnię, wymieszaj z jackfruitem i cebulą. 
  5. Po chwili dodaj resztę warzyw i smaż jeszcze ok. minuty, pod koniec dopraw do smaku szczyptą soli. 
  6. Na każdej połowie tortilli ułóż farsz, następnie złóż je na pół i jeszcze raz na pół, tak aby powstał trójkąt. 
  7. Tak przygotowane wrapy podgrzej na patelni grillowej lub w opiekaczu. 

 

 

Warzywa gotowane na parze 

4 porcje 

Czas: 15 minut 

Poziom trudności: 1 

Poziom ostrości: 1

Składniki: 

5-6 różyczek brokułu 

5-6 różyczek kalafiora 

1 mała kapusta pak-choi 

8 zielonych fasolek szparagowych 

Sól do smaku 

Sos: 

2 łyżki Sosu sojowego jasnego 

2 łyżki Sosu ostrygowego 

1 łyżeczka Pasty z czosnku, imbiru i chilli 

½ łyżeczki Białego sezamu 

3 łyżki wody 

1 łyżka posiekanej kolendry 

2 łyżki posiekanej dymki do dekoracji 

 

Sposób przygotowania: 

  1. Warzywa umyj i osusz, z fasolki odetnij końcówki. Przełóż wszystko na głęboki talerz, delikatnie oprósz solą i wstaw do steamera. Gotuj na średnim ogniu przez około 10 minut (warzywa powinny zostać lekko al dente).
  2. W międzyczasie wymieszaj ze sobą wszystkie składniki sosu. 
  3. Ugotowane warzywa posyp dymką i podawaj z sosem.

 

 

Kalafior smażony w sosie żółte curry z orzechami

 

Ilość porcji: 4 

Czas: 30 min

Poziom trudności: 1

Poziom ostrości: 1

 

Składniki:

600 ml Mleczka kokosowego 16-19% Kara

1 łyżka Pasty imbirowej House of Asia lub 1 cm obranego i posiekanego korzenia imbiru

50 g Pasty curry żółtej Kanokwan

100 g ryżu jaśminowego

1 średniej wielkości kalafior

2 łyżki oleju kokosowego

1 średnia cebula pokrojona w piórka

1 małe opakowanie prażonych płatków migdałów

1 pęczek szczypiorku

 

Sposób przygotowania:

  1. Kalafior pokrój w różyczki, zblanszuj w gorącej, osolonej wodzie przez 5 minut, a następnie zahartuj i osusz.
  2. Na rozgrzany wok wlej olej kokosowy i podsmaż kalafiora z cebulą, na rumiany kolor, dodaj pastę curry, pastę z imbiru i na końcu mleczko kokosowe. 
  3. Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  4. Podawaj curry z kalafiora z gorącym ryżem, posiekanym szczypiorkiem i posyp prażonymi płatkami migdałów.

 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów Biuro prasowe
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy
Żywienie Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów
2025-04-09 | 10:45

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Jeszcze dekadę temu zakupy spożywcze online wydawały się rozwiązaniem dla nielicznych. Zmieniające się nawyki konsumentów i rosnące oczekiwania wobec jakości
Żywienie Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
2025-03-19 | 23:00

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?

Tiramisu, comfort food i szczęście na zamówienie. Jak jedzenie poprawia nastrój w Międzynarodowy Dzień Szczęścia. Szczęście ma wiele smaków, ale jeden

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Konsument

Konsumenci doceniają działania firm na rzecz środowiska i społeczeństwa. Dla przedsiębiorstw to szansa na rozwój

Zrównoważony rozwój staje się coraz ważniejszym elementem strategii biznesowych firm. Podmioty wdrażające długofalową strategię ESG mogą liczyć na korzyści finansowe, większe zainteresowanie inwestorów oraz poprawę klimatu i społecznej akceptacji. Spółki i przedsiębiorcy, którzy realizują inwestycje zgodnie z najwyższymi standardami środowiskowymi i społecznymi otrzymali Diamenty Zrównoważonej Gospodarki podczas konferencji Sustainable Economy Summit.

Edukacja

Poziom kompetencji cyfrowych Polaków na bardzo niskim poziomie. Spowalnia to cyfryzację gospodarki i firm

Na tle mieszkańców innych państw UE poziom kompetencji cyfrowych Polaków utrzymuje się na bardzo niskim poziomie – wynika z ostatnich danych Eurostat. Niecała połowa deklaruje posiadanie przynajmniej podstawowych umiejętności cyfrowych, a 20 proc. – więcej niż podstawowe. Staje to na drodze do cyfryzacji gospodarki i zwiększenia produktywności przedsiębiorstw.