Komunikaty PR

#Jabłonki – letnie słońce zaklęte w jabłku

2020-10-28  |  12:35
Biuro prasowe

To właśnie teraz, w okresie Jabłonek, nasze jabłka są najsmaczniejsze, a my możemy cieszyć się bogactwem ich odmian. Jak pokazują badania przeprowadzone na zlecenie Fundacji State of Poland, Polki i Polacy chętnie robią domowe przetwory z jabłek. Dzięki słodkim konfiturom, czy suszonym, jabłkowym chipsom utrwalamy smak dojrzałych w jesiennym słońcu owoców. Pozwala nam to dłużej korzystać z energii zmagazynowanej w przetworach – jabłka działają więc jak „baterie słoneczne”, które dodają nam sił podczas zimy.

 

Jabłkowy sekret Polaków

W badaniu przeprowadzonym na zlecenie Fundacji State of Poland około 90% respondentów przyznało, że Polska to kraj, który jego mieszkańcom najbardziej kojarzy się z jabłkami. Wśród jabłkowych konotacji pojawiły się również rajskie sady, letnie wakacje, wspomnienia z dzieciństwa, przyjemny zapach, słodycz.

Jabłko to więc owoc niezwykle nam bliski – dobrze znany z babcinych szarlotek, czy wakacji wśród starych sadów. Nic dziwnego, że ponad 40% z nas przygotowuje jabłkowe konfitury, a wśród lubianych, domowych specjałów z jabłek znajdują się również chipsy, smażone owoce, ocet, musy, dżemy, nalewki i cydry.

Przygotowywanie przetworów w gronie rodziny i przyjaciół to sposób na świętowanie Jabłonek – wyjątkowego okresu w roku, gdy nasze jabłka są najlepsze.

 

Bogactwo odmian

Lobo, papierówka, champion, antonówka, ligol, reneta – 1/4 Polaków wymienia te najpopularniejsze odmiany bez zastanowienia. Dziewięć na dziesięć osób wie, że w naszym kraju uprawia się ponad 20 odmian jabłek. Na masową skalę liczba ta sięga około 30, a hobbystycznie – już powyżej 80.

Rozmaite odmiany jabłek możemy nabyć w sieci sklepów Auchan, które świętują Jabłonki przez cały październik. Do wypieków świetnym wyborem będą szare renety, chipsy ususzymy z koszteli, a smaczne soki i przetwory zrobimy z antonówek. Wiele odmian, takich jak merlose, gala, jonagold, czy golden delicious zachowuje smak podczas przechowywania – po te owoce śmiało możemy sięgać przez całą zimę i jeść je na surowo. Bogactwu odmian towarzyszy różnorodność barw – ulubione przez 3/4 Polek i Polaków są jabłka czerwone, zielone preferuje 15% z nas, a prawie dwa razy mniej – odmiany żółte.

 

Niezależnie od tego, jaki kolor czy odmiana skusi nas na sklepowej półce, warto tej jesieni świętować Jabłonki, przyrządzając jabłkowe przysmaki w domu lub smakując najtrwalsze odmiany na surowo. Słońce zachowane w owocach pozwoli nam „naładować baterie” podczas zimowych dni, zanim na nowo zakwitną jabłonie.

 

 

Fundacja State of Poland została powołana w 2019 r., by przedstawiać nasz kraj w nowym, inspirującym i oryginalnym kontekście trafiającym do serc społeczności międzynarodowej – jako miejsce atrakcyjne, stymulujące, z własnym jasno zdefiniowanym i unikalnym charakterem. Chcąc utrwalić obraz Polski innowacyjnej i przodującej w wielu dziedzinach, koncentrujemy się głównie na obszarze ekonomicznym i gospodarczym.

Siedziba Fundacji mieści się w Warszawie. Wśród zrealizowanych przez State of Poland projektów znajduje się m.in. kampania edukacyjna Niepospolita, kampania informacyjna Tax Solidarity oraz szereg działań on-line o charakterze wizerunkowym.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Świadome wybory żywieniowe Polaków. Naturalne składniki nadal w trendach Biuro prasowe
2024-07-02 | 11:00

Świadome wybory żywieniowe Polaków. Naturalne składniki nadal w trendach

Świadomość konsumentów w kwestii odżywiania rośnie w szybkim tempie, co potwierdzają wyraźne trendy z ostatnich lat[i]. Polacy coraz uważniej analizują składy
Żywienie Polscy konsumenci zainteresowani mlekiem A2A2
2024-06-28 | 10:00

Polscy konsumenci zainteresowani mlekiem A2A2

Chociaż mleko A2A2 – w przeciwieństwie do krajów zachodnich – nie jest jeszcze powszechnie dostępne w naszym kraju, dotychczasowe działania w ramach
Żywienie Wakacyjne odchudzanie - jak utrzymać motywację podczas zrzucania kilogramów?
2024-06-25 | 23:20

Wakacyjne odchudzanie - jak utrzymać motywację podczas zrzucania kilogramów?

Zapewne myślami jesteś już na wakacjach w nadmorskim kurorcie, ale sporym wyzwaniem wydaje się utrzymanie zdrowej diety podczas błogiego lenistwa na all inclusive. Ale jak tu nie

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Teatr

Ochrona środowiska

Rośnie liczba producentów ekologicznych zarówno w Polsce, jak i innych krajach Unii. Wciąż jednak jest to ułamek produkcji rolnej

Rolnictwo i hodowla zwierząt to jedna z głównych przyczyn wycinki lasów na świecie, utraty bioróżnorodności i największy emitent metanu. Sektor ten pochłania ogromne zasoby wody i odpowiada w dużym stopniu za zanieczyszczenie gleby. Ekspansja rolnictwa przyczynia się więc do zmian klimatu, a jednocześnie sektor boleśnie odczuwa ich skutki, co odbija się na produkcji rolnej. Zdaniem naukowców transformacja ekologiczna rolnictwa jest dziś koniecznością w walce z postępującymi niekorzystnymi zmianami klimatycznymi.

Ochrona środowiska

Radykalne formy protestów klimatycznych mogą mieć wpływ na spadek poparcia społecznego dla działań na rzecz klimatu. Najmniej akceptowalne blokady dróg czy niszczenie obrazów

Aktywiści klimatyczni coraz częściej wykorzystują pokojowe nieposłuszeństwo obywatelskie, aby podnieść ekologiczną świadomość społeczeństwa. Badania przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu George’a Masona wykazały, że niektóre z ich działań, jak np. marsze i protesty okupacyjne, są postrzegane jako bardziej akceptowalne niż na przykład blokady dróg czy niszczenie obrazów. To sugeruje, że forma protestu może więc wpłynąć na to, jak bardzo ludzie popierają postulaty głoszone przez protestujących, ale wymaga to dalszych badań.