Komunikaty PR

#Jabłonki – letnie słońce zaklęte w jabłku

2020-10-28  |  12:35
Biuro prasowe

To właśnie teraz, w okresie Jabłonek, nasze jabłka są najsmaczniejsze, a my możemy cieszyć się bogactwem ich odmian. Jak pokazują badania przeprowadzone na zlecenie Fundacji State of Poland, Polki i Polacy chętnie robią domowe przetwory z jabłek. Dzięki słodkim konfiturom, czy suszonym, jabłkowym chipsom utrwalamy smak dojrzałych w jesiennym słońcu owoców. Pozwala nam to dłużej korzystać z energii zmagazynowanej w przetworach – jabłka działają więc jak „baterie słoneczne”, które dodają nam sił podczas zimy.

 

Jabłkowy sekret Polaków

W badaniu przeprowadzonym na zlecenie Fundacji State of Poland około 90% respondentów przyznało, że Polska to kraj, który jego mieszkańcom najbardziej kojarzy się z jabłkami. Wśród jabłkowych konotacji pojawiły się również rajskie sady, letnie wakacje, wspomnienia z dzieciństwa, przyjemny zapach, słodycz.

Jabłko to więc owoc niezwykle nam bliski – dobrze znany z babcinych szarlotek, czy wakacji wśród starych sadów. Nic dziwnego, że ponad 40% z nas przygotowuje jabłkowe konfitury, a wśród lubianych, domowych specjałów z jabłek znajdują się również chipsy, smażone owoce, ocet, musy, dżemy, nalewki i cydry.

Przygotowywanie przetworów w gronie rodziny i przyjaciół to sposób na świętowanie Jabłonek – wyjątkowego okresu w roku, gdy nasze jabłka są najlepsze.

 

Bogactwo odmian

Lobo, papierówka, champion, antonówka, ligol, reneta – 1/4 Polaków wymienia te najpopularniejsze odmiany bez zastanowienia. Dziewięć na dziesięć osób wie, że w naszym kraju uprawia się ponad 20 odmian jabłek. Na masową skalę liczba ta sięga około 30, a hobbystycznie – już powyżej 80.

Rozmaite odmiany jabłek możemy nabyć w sieci sklepów Auchan, które świętują Jabłonki przez cały październik. Do wypieków świetnym wyborem będą szare renety, chipsy ususzymy z koszteli, a smaczne soki i przetwory zrobimy z antonówek. Wiele odmian, takich jak merlose, gala, jonagold, czy golden delicious zachowuje smak podczas przechowywania – po te owoce śmiało możemy sięgać przez całą zimę i jeść je na surowo. Bogactwu odmian towarzyszy różnorodność barw – ulubione przez 3/4 Polek i Polaków są jabłka czerwone, zielone preferuje 15% z nas, a prawie dwa razy mniej – odmiany żółte.

 

Niezależnie od tego, jaki kolor czy odmiana skusi nas na sklepowej półce, warto tej jesieni świętować Jabłonki, przyrządzając jabłkowe przysmaki w domu lub smakując najtrwalsze odmiany na surowo. Słońce zachowane w owocach pozwoli nam „naładować baterie” podczas zimowych dni, zanim na nowo zakwitną jabłonie.

 

 

Fundacja State of Poland została powołana w 2019 r., by przedstawiać nasz kraj w nowym, inspirującym i oryginalnym kontekście trafiającym do serc społeczności międzynarodowej – jako miejsce atrakcyjne, stymulujące, z własnym jasno zdefiniowanym i unikalnym charakterem. Chcąc utrwalić obraz Polski innowacyjnej i przodującej w wielu dziedzinach, koncentrujemy się głównie na obszarze ekonomicznym i gospodarczym.

Siedziba Fundacji mieści się w Warszawie. Wśród zrealizowanych przez State of Poland projektów znajduje się m.in. kampania edukacyjna Niepospolita, kampania informacyjna Tax Solidarity oraz szereg działań on-line o charakterze wizerunkowym.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE Biuro prasowe
2025-06-30 | 06:00

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy pestycydy wracają na nasze stoły? Najnowszy raport rzuca światło na poważne niespójności w polityce rolnej i handlowej Unii Europejskiej. Analiza wskazuje, że mimo
Żywienie Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
2025-06-26 | 15:00

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Pieczarki to jedne z najczęściej wybieranych grzybów w polskich domach – są delikatne w smaku, łatwe w przygotowaniu i dostępne przez cały rok. Ale
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Podróże

Problemy społeczne

Stres w życiu zawodowym może działać destrukcyjnie. O profilaktykę muszą zadbać zarówno pracownicy, jak i pracodawcy

Co czwarty Polak doświadcza w pracy wysokiego lub bardzo wysokiego stresu, a trzech na czterech pracowników znajduje się w stresowej sytuacji zawodowej przynajmniej raz w tygodniu – wynika z badań Instytutu Psychologii Stresu. Najwyższy poziom częstego stresu dotyczy kobiet i pracowników powyżej 55. roku życia. To grupy najbardziej narażone na poczucie przeciążenia obowiązkami zawodowymi, co odbija się na ich zdrowiu fizycznym i psychicznym, a w kontekście społecznym niesie ze sobą poważne skutki ekonomiczne. W Unii Europejskiej stres zabija rocznie nawet 10 tys. osób.

Gwiazdy

Maciej Dowbor: Ostatnio kupiłem zdalnie sterowane motorówki dla córki. Ten wspólnie spędzony czas pozwala oderwać dzieci od smartfonów

Zdaniem prezentera nawet niepozorny gadżet może pomóc w budowaniu relacji ze swoimi pociechami i tworzeniu pięknych wspomnień. On sam przekonał się o tym, kiedy jego siedmioletnia córka chętnie zaczęła się bawić małymi, zdalnie sterowanymi motorówkami. Teraz kolekcja systematycznie się powiększa, a w zabawie bierze udział cała rodzina.