Jackfruit. Jakie są jego odmiany i jakie dania można z niego przygotować?
Jackfruit – egzotyczny owoc – odkrycie dla wegan i wegetarian. Jakie są jego odmiany i jakie dania można z niego przygotować?
Co raz więcej osób sięga po produkty wegetariańskie, a dieta bez mięsa jest coraz bardziej popularna nie tylko w Polsce, ale i na całym świecie. Weganie i wegetarianie cały czas poszukują pełnowartościowych składników, które nie tylko zastąpią mięso w diecie, ale urozmaicą codzienne posiłki. Naprzeciw tym potrzebom wychodzą produkty azjatyckie i wspomniany jackfruit.
Czym właściwie jest jackfruit?
Jest największym na świecie owocem rosnącym na drzewie bochenkowym chlebowca, który osiąga nawet do 40 kilogramów masy. Uprawiany jest w ciepłych regionach i Indii i Bangladeszu. Posiada neutralny smak i aromat, i z łatwością przyjmuje aromaty przypraw, dlatego wystarczy go w odpowiedni sposób przyprawić, aby stał się alternatywą dla wielu popularnych dań.
Jakie są rodzaje jackfruita?
W ofercie marki QF dostępne są na rynku jego trzy rodzaje: żółty dojrzały owoc oraz zielony młody jakcfruit (w dwóch formach- w kawałkach lub szarpany)
Sprawdźcie, jakie właściwości posiadają i do jakich dań go można wykorzystać.
„Dojrzały, żółty owoc dzięki korzystnemu stosunkowi glukozy do fruktozy jest dobrym źródłem energii dla osób uprawiających sport wytrzymałościowy lub po prostu dla osób aktywnych fizycznie i umysłowo. Wysoka zawartość beta karotenu nadaje pięknego kolorytu skórze i dodatkowo chroni ją przed szkodliwym działaniem UV, działa też przeciwstarzeniowo. Zawartość witaminy A poprawia prawidłową pracę narządu wzoru, a zawartość potasu pomoże w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi. Owoc jest lekko słodki, przypomina teksturą mango i dzięki swojej kremowej konsystencji świetnie sprawdzi się w przygotowaniu deserów i koktajli. Natomiast młody, niedojrzały jackfruit jest niskokaloryczny, sprawdzi się w diecie ketogenicznej i posiada niski indeks glikemiczny. Podobnie jak jego żółta odmiana jest bogaty w potas, a dodatkowo jest odpowiedni dla osób na diecie low Fodmap- czyli między innymi dla zmagających się z dolegliwościami jelita drażliwego. Owoc można gotować, smażyć, dusić, piec czy panierować. Ma konsystencję podobną do mięsa, dlatego możemy go wykorzystać do przygotowania burgerów, gulaszy, kebabów czy popularnego curry z mleczkiem kokosowym.” wyjaśnia Monika Wodyczko, dietetyk kliniczny firmy De Care.
Biorąc pod uwagę właściwości jackfruita nie można się dziwić, że uznany jest za bardzo wartościowy produkt i świetny substytut mięsa w diecie wegańskiej i wegetariańskiej. Stanowić może jednak także urozmaicenie diety każdego z nas.
Co jeszcze powinno przekonać nas do spróbowania jackfruita? Przepisy! Przedstawiamy poniżej kilka przepisów na użycie jackfruita.
Taco z szarpanym jackfruitem zielonym
SKŁADNIKI:
Farsz:
- 1 puszka Jackfruita zielonego szarpanego Quality Food
- 2 łyżeczki Pasty z czosnku House of Asia lub 2-3 ząbki czosnku drobno pokrojone
- 1 opakowanie Taco shells Casa de Mexico
- 2 łyżeczki Przyprawy Chili Con Carne Casa de Mexico
- 100 g Sosu BBQ z Chipotle Casa de Mexico
- 2 średnie cebule pokrojone w pióra
- 100 ml wody
Pasta z fasoli pinto:
- 3 łyżki Pasty z fasoli Pinto Casa de Mexico
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka soku z limonki
- Sól, pieprz czarny do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Jackfruita wyłóż na sitko, dobrze opłucz pod bieżącą wodą i odsącz. Na rozgrzanej patelni usmaż jackfruita na rumiany kolor, a następnie dodaj sos teriyaki i smaż przez ok. 5 min., aby owoc wchłonął nadmiar sosu.
- Przekrój bułki na pół, posmaruj masłem i przypiecz lub ugrilluj na rumiany kolor. W międzyczasie przygotuj sos mieszając wszystkie składniki razem.
- Złóż burgera: posmaruj bułkę sosem, połóż liść sałaty, a następnie usmażonego jackfruita. Na koniec ułóż warzywa i przykryj drugą częścią bułki.
Makaron soba z ragù z zielonego jackfruita
SKŁADNIKI:
- 100 g Makaronu sobą House of Asia
- 400 g Jackfruita zielonego szarpanego Quality Food
- 2 łyżki Pasty z czosnku House of Asia lub 3-4 ząbki drobno posiekane
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 średnie cebule pokrojone w piórka
- 2 pomidory pokrojone w kostkę
- 1 mała marchew starta na tarce
- 500 ml passaty pomidorowej
- Sól i pieprz czarny do smaku
- 1 łyżeczka oregano lub ziół prowansalskich
- 100 g masła
- Świeże zioła do podania
- Świeżo starty ser długo dojrzewający (np. parmezan)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Jackfruita przełóż na sitko i wypłucz pod bieżącą wodą, następnie dobrze odciśnij z jej nadmiaru.
- Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu (zostaw kilka łyżek wody z gotowania).
- Na rozgrzaną patelnię wlej oliwę, podsmaż odsączonego jackfriuta przez 5-6 minut, dodaj pokrojoną cebulę, pastę z czosnku oraz startą marchewkę i smaż kolejne 5 minut. W międzyczasie dodaj pokrojone pomidory, passatę, oregano, dopraw solą, pieprzem i wymieszaj. Przykryj i duś przez 20 minut na wolnym ogniu. Pod koniec raz jeszcze dopraw do smaku.
- Wymieszaj gotowe ragù z makaronem i wodą z gotowania. Dodaj zimne masło, całość wymieszaj i podawaj z tartym serem.
A na deser polecamy:
Ryż z żółtym jackfruitem i kremem kokosowym
SKŁADNIKI:
- 565 g Jackfruita żółtego krojonego Quality Food
- 100 ml Kemu kokosowego Kara
- 200 g Ryżu jaśminowego House of Asia
- 2 łyżki miodu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Jackfruita otwórz i przełóż na sitko, odsącz z zalewy i pokrój w kostkę.
- Przygotuj sos: krem kokosowy podgrzej i wymieszaj z miodem.
- Ugotowany ryż wymieszaj delikatnie w dużej misce z jackfruitem oraz sosem kokosowym. Następnie przełóż do miseczek i od razu podawaj.
Lody z żółtego jackfruita
SKŁADNIKI:
• 1 puszka Jackfruita żółtego krojonego Quality Food (zalewa zamrożona osobno i owoce osobno)
• 400 g mrożonego mango (+ kilka kostek do dekoracji)
• 200 g śmietanki 36%
• 1 łyżka miodu (opcjonalnie)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Wszystkie zmrożone składniki umieść w kielichu blendera i zalej śmietanką oraz miodem.
- Całość zblenduj na wysokich obrotach przez minimum minutę.
- Gotowe lody przełóż bezpośrednio do pucharków lub dodatkowo schłodź godzinę w zamrażarce.
- Udekoruj kawałkami mango.

NDP i brak wzajemności standardów –pięta Achillesa unijnej polityki handlowej

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Edyta Herbuś: Kiedyś niepotrzebnie uwierzyłam, że nie umiem śpiewać. Teraz już wiem, że to była nieprawda
Tancerka cieszy się, że wreszcie dała się namówić do udziału w programie „Twoja Twarz Brzmi Znajomo”, bo podczas nagrań przekonała się, że stać ją na więcej, niż myślała. Znalazła w sobie odwagę do tego, by przełamać pewne swoje wewnętrzne blokady, i teraz jest dumna z tego, co udało jej się osiągnąć. Wcześniej Edyta Herbuś bała się przede wszystkim tego, że nie poradzi sobie wokalnie. Teraz dzięki odpowiednim warsztatom staje już na scenie dużo pewniejsza siebie.
Handel
Polscy naukowcy pracują nad materiałami budowlanymi z roślin. Szerokie zastosowanie mogą mieć przede wszystkim konopie

W związku ze zmianami klimatycznymi i kurczącymi się zasobami naturalnymi naukowcy szukają nowoczesnych, odnawialnych materiałów budowlanych. Przyszłość budownictwa może należeć do roślin jednorocznych – przede wszystkim słomy i konopi. Naukowcy z Wydziału Leśnego i Technologii Drewna z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu pracują nad materiałami roślinnymi, które mogą zastąpić tradycyjne surowce.
Podróże
Tomasz Jacyków: Nie lubię uczestniczyć w wakacyjnym obłędzie migracji ludzi. Unikam jak ognia tego, na co inni czekają cały rok

Stylista zaznacza, że nieco na przekór w wakacje dużo pracuje, a po nich, kiedy kurorty świecą już pustkami, on odpoczywa. W tym roku jednak ze względu na nadmiar obowiązków zawodowych i nawiązanie współpracy z branżą filmową pod znakiem zapytania staje jego urlop, który planował na przełomie września i października.