Komunikaty PR

Jajko w zieleni

2022-05-17  |  16:30
Biuro prasowe
Kontakt
Sylwia Makowska
Orchidea Creative Group

ul. Ruska 51B
50-079 Wrocław
s.makowska|grupaorchidea.pl| |s.makowska|grupaorchidea.pl
517 412 466
https://grupaorchidea.pl/

Okres wiosenny oznacza zieleń nie tylko w naturze, ale także na naszych talerzach. Nowalijki, takie jak szczypiorek, koperek, pietruszka, rzodkiewka czy szparagi, są w tym okresie najsmaczniejsze. Zatem kiedy już nabędziemy te dary wiosny w warzywniaku albo wyhodujemy we własnym ogródku, powinniśmy spożywać je jak najczęściej. Idealnym dodatkiem do nich są jaja.

Połówka jajka posypana pokrojonym szczypiorkiem z niewielkim dodatkiem majonezu to klasyczny przysmak. Jednak to niejedyny sposób na kreatywne wykorzystanie wiosennych, sezonowych warzyw w jadłospisie jajkożercy.

- Łączenie nowalijek czy w ogóle sezonowych warzyw z jajkami to sposób na posiłek smaczny, zdrowy i prosty do przyrządzenia dla każdego – mówi Tomasz Jokiel, ekspert firmy Fermy Drobiu Jokiel. – Jajko w połączeniu z warzywami to porządna dawka witamin i minerałów. Takie danie uwalnia więcej kartenoidów, czyli przeciwutleniaczy. A te chronią przed rakiem i schorzeniami układu krążenia.

Omlet z nowalijkami – śniadanie idealne

Składniki:

1 łyżka mąki pszennej

2 jaja (M lub L Fermy Drobiu Jokiel)

1 cebula dymka

szczypiorek

świeże zioła (np. oregano, bazylia)

dwa plasterki szynki

szczypta soli

pęczek rzodkiewki

1 łyżka zielonego groszku

masło do smażenia

Oddzielamy białka od żółtek, białka ubijamy mikserem lub trzepaczką ręczną, dodając szczyptę soli. Dodajemy żółtka oraz łyżkę mąki pszennej, całość mieszamy na gładką masę. Na koniec wsypujemy posiekane zioła oraz szczypiorek i delikatnie mieszamy. Wylewamy puszystą masę jajeczną i smażymy na małym ogniu pod przykryciem z obu stron przez około 5 minut. Osobno na patelni podsmażamy szynkę, następnie mieszamy z groszkiem i pokrojoną w ćwiartki rzodkiewkę. Farsz wykładamy na omlet i składamy na pół. Podajemy z pieczywem.

Francuskie naleśniki ze szparagami – pomysł na wiosenny obiad lub kolację

Składniki na ciasto:

2 jaja (M lub L Fermy Drobiu Jokiel)

150 ml mleka

150 ml wody

125 g mąki

szczypta soli

40 g rozpuszczonego masła

Składniki na farsz:

1 wiązka zielonych szparagów

szynka parmeńska

twardy żółty ser

Jaja łączymy z płynnymi składnikami i miksujemy przy użyciu malaksera. Do tak przygotowanych jajek dodajemy partiami przesianą mąkę, a na koniec rozpuszczone masło. Ciasto przykrywamy i odstawiamy do lodówki na co najmniej pół godziny. Zanim przystąpimy do smażenia, całość należy ponownie wymieszać. Na rozgrzanej patelni smażymy cienkie naleśniki. Od szparagów odcinamy zdrewniałe końcówki i gotujemy w osolonej i lekko posłodzonej wodzie przez ok. 5 minut (w zależności od grubości szparagów). Wyjmujemy, przelewamy zimną wodą i odsączamy. Na naleśniku układamy plaster szynki, po 2-3 szparagi, posypujemy startym żółtym serem, a następnie zawijamy w rulon. W wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym układamy zwinięte naleśniki. Zapiekamy w rozgrzanym do 180 st. piekarniku przez ok. 20 minut. Naleśniki można zapiekać z sosem beszamelowym lub podawać polane sosem holenderskim.


Fermy Drobiu Jokiel to rodzinna polska firma od ponad 30 lat zajmująca się profesjonalną produkcją jaj konsumpcyjnych, mająca swoją siedzibę we Wroniawach koło Wolsztyna w woj. wielkopolskim. Jakość jaj z Ferm Drobiu Jokiel jest zagwarantowana przez kompleksową kontrolę na wszystkich etapach produkcji. Cały proces od początku do końca przebiega wewnątrz firmy, począwszy od wyhodowania kur niosek, przez produkcję jaj, do ich pakowania i dystrybucji. Na Fermach Drobiu Jokiel każdego dnia 190 tys. kur znosi ponad 170 tys. jaj. Nioski karmione są pełnowartościowymi ziarnami zbóż i piją wodę z czystego, lokalnego ujęcia. Producent działa zgodnie ze standardami GMP (Good Manufacturing Practice). www.fdjokiel.pl

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Orchidea Creative Group
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE Biuro prasowe
2025-06-30 | 06:00

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy pestycydy wracają na nasze stoły? Najnowszy raport rzuca światło na poważne niespójności w polityce rolnej i handlowej Unii Europejskiej. Analiza wskazuje, że mimo
Żywienie Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
2025-06-26 | 15:00

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Pieczarki to jedne z najczęściej wybieranych grzybów w polskich domach – są delikatne w smaku, łatwe w przygotowaniu i dostępne przez cały rok. Ale
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Dom i ogród

Transport

Trwa debata o nowych przepisach dotyczących praw pasażerów. Możliwe zmiany w wysokości odszkodowań za opóźnione loty

W dyskusji o prawach pasażerów linii lotniczych pojawiają się rozbieżności między unijnymi instytucjami. Dotyczą one m.in. odszkodowań za opóźnione lub odwołane loty. Ministrowie transportu UE proponują 300 euro odszkodowania za czterogodzinne opóźnienie lub odwołanie krótkiego lotu, a Parlament Europejski opowiada się za wyższymi odszkodowaniami i to po trzech godzinach opóźnienia. Parlamentarna komisja transportowa proponuje także szereg zmian dotyczących m.in. bagażu podręcznego czy odpowiedzialności pośredników sprzedających bilety.

Dziecko

Marcelina Zawadzka: Uwielbiam zakupy online. Kiedy mały wieczorem zasypia, to ja mam wtedy czas na przeglądanie ofert w sieci

Odkąd modelka została mamą, zmieniła nawyki zakupowe, ponieważ nie ma czasu ani siły, żeby chodzić po galeriach w poszukiwaniu wszystkiego, co jest jej aktualnie potrzebne. A najwięcej rzeczy kupuje teraz właśnie dla swojego syna, który rośnie w oczach i często trzeba mu chociażby wymieniać garderobę. Marcelina Zawadzka zaznacza, że w sieci zazwyczaj robi zakupy wieczorem, kiedy jej syn już zasypia.