Jak białko może pomóc oprzeć się świątecznym pokusom
Święta Wielkanocne to czas spędzany w gronie rodziny i przyjaciół, często przy zastawionym suto stole. Jednak wiele świątecznych przysmaków i potraw jest wysokokalorycznych, a przy tym ubogich w składniki odżywcze i witaminy, których potrzebuje nasz organizm.
Jednym ze sposobów na oparcie się pokusie niezdrowych potraw i słodyczy jest włączenie większej ilości białka do każdego posiłku przy jednoczesnym ograniczeniu oczyszczonych produktów węglowodanowych i tłuszczów. Dzięki temu poczujesz się bardziej syty, więc zapewne zjesz mniej i ograniczysz niezdrowe podjadanie.
Rola białka
Białko jest niezwykle ważne dla naszego organizmu, ponieważ pomaga budować i utrzymywać masę mięśniową. Jest podstawą dla budowy kości, mięśni, skóry, krwi i tkanki łącznej. Sprawia również, że posiłki są bardziej sycące oraz pomaga zapanować nad apetytem w ciągu dnia.
Produkty bogate w białko, takie jak np. drób, jaja, rośliny strączkowe i nasiona, dostarczają również witamin z grupy B, witaminy E, żelaza, cynku i magnezu. Zatem dodając białko przy jednoczesnym ograniczeniu pustych kalorii, zyskujesz dodatkowe składniki odżywcze, których potrzebuje Twój organizm.
Jak nie przejadać się w trakcie świąt?
Jak mówi Susan Bowerman, specjalistka ds. edukacji żywieniowej Herbalife, warto zwiększyć ilość białka w pożywieniu, aby zapanować nad świątecznymi pokusami.
Po pierwsze - zjedz zdrowe, bogate w białko śniadanie - około 25 gramów powinno wystarczyć. Zamiast płatków zbożowych wypróbuj koktajl zastępujący posiłek lub owsiankę z dodatkiem odżywki białkowej w proszku. Badania wskazują, że nie tylko pomaga to utrzymać sytość do obiadu, ale może nawet pomóc ograniczyć całkowite spożycie energii w ciągu dnia.
Włącz do diety zdrowe przekąski - staraj się nie siadać do stołu z pustym żołądkiem. Zjedz wcześniej solidną przekąskę, na przykład jogurt grecki, chudy twarożek z owocami lub bogaty w białko batonik.
Mądrze wybieraj potrawy - jeśli chodzi o dodatki, zrezygnuj z tych bogatych w skrobię, takich jak biały ryż, chleb, ziemniaki i makaron z białej mąki. Zamiast tego nałóż na talerz więcej warzyw i poszukaj bogatych w białko ziaren i roślin strączkowych. Pomyśl o daniach z soczewicą lub komosą ryżową. W Wielkanoc na stole królują również jajka, które są jednym z najlepszych źródeł pełnowartościowego białka.
W czasie świąt, zamiast siedzieć przed telewizorem, warto wybrać się na spacer – samemu, z rodziną lub przyjaciółmi. Już 30 minut ruchu dziennie jest niezwykle cenne dla naszego zdrowia i samopoczucia.
Zobacz przepisy na odżywcze śniadania i przekąski białkowe opracowane przez specjalistów Herbalife:
Owsiane kokosanki z komosą ryżową
https://www.herbalife.com/pl-pl/zasoby-wellness/przepisy/owsiane-kokosanki-z-komosa-ryzowa
Proteinowe ciastko z kubka
https://www.herbalife.com/pl-pl/zasoby-wellness/przepisy/proteinowe-ciastko-bananowo-czekoladowe-z-kubka
Chlebek grzybowo-pomidorowy:
https://www.herbalife.com/pl-pl/zasoby-wellness/przepisy/chlebek-grzybowo-pomidorowy
Zupa z groszkiem i miętą:
https://www.herbalife.com/pl-pl/zasoby-wellness/przepisy/zupa-z-groszkiem-i-mieta
Egzotycznie orzeźwiająca nowość!
Smak i zapach owoców granatu ze słonecznej Grecji w każdej szklance!
Zioła mają … smak!
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Uroda
M. Klajda (Miss Polonia 2024): Medycyna estetyczna to forma leczenia kompleksów. Każdy powinien sam zadecydować o ingerencji w swój wygląd
Choć medycyna estetyczna jest branżą bardzo atrakcyjną i perspektywiczną, to jednak taka ścieżka kariery nie była dla Miss Polski 2024 idealnym rozwiązaniem. Nie zdecydowała się rozwijać w tym właśnie kierunku, ale śledzi rozwój tej dziedziny. Maja Klajda nie krytykuje, ani też nie chwali tych, którzy decydują się na poszczególne zabiegi. Jej zdaniem, to indywidualna sprawa, zachęca jednak do podejmowania mądrych decyzji.
Konsument
Sztuczna inteligencja wzbudza w Polakach głównie ciekawość i obawy. Ponad połowa widzi w niej zagrożenie
Prawie połowa Polaków twierdzi, że myśląc o sztucznej inteligencji, odczuwa zaciekawienie, ale aż 39 proc. przyznaje, że są to głównie obawy. Dotyczą one niewłaściwego wykorzystania SI, utraty kontroli nad nią i marginalizacji roli człowieka na rynku pracy. Na razie jednak tylko 11 proc. badanych używa narzędzi opartych na sztucznej inteligencji w swojej pracy. Chociaż rozwiązania te zyskują zwolenników, to wciąż duża grupa pracowników nie wie, w jaki sposób mogłyby one wspomóc ich w obowiązkach zawodowych – wskazuje badanie „Polacy o AI. Codzienność, nadzieje, obawy”.
Ochrona środowiska
Polski rynek roślinny rozwija się wolniej niż na Zachodzie. Kraje z największą konsumpcją mamy szansę dogonić za kilkanaście lat
Wartość rynku roślinnego w Polsce przekroczyła już wartość 1 mld zł. Roślinne zamienniki nabiału stanowią ponad połowę tej kategorii, a silną pozycję w sprzedaży mają alternatywy dla mleka – wynika z raportu Polskiego Związku Producentów Żywności Roślinnej. Polski rynek z rocznymi wydatkami rzędu 4,23 euro na osobę wciąż jednak odbiega od kwot wydawanych na żywność roślinną na Zachodzie. Branża liczy na wsparcie państwa w wykorzystaniu potencjału konsumentów.