Komunikaty PR

Jak bruch to tylko z jajkami!

2023-11-15  |  10:00
Biuro prasowe
Kontakt
Sylwia Makowska
Orchidea Creative Group

ul. Ruska 51B
50-079 Wrocław
s.makowska|grupaorchidea.pl| |s.makowska|grupaorchidea.pl
517 412 466
https://grupaorchidea.pl/

Jest spożywany zwykle w godzinach porannych, jednak później niż śniadanie, ale wcześniej niż obiad. Brunch zdobył popularność jako nieformalny posiłek, który można jadać w weekendy lub w dni wolne od pracy. Nieodłącznym składnikiem brunchowego menu są jajka.

Znaczenie nowego posiłku

Nazwa powstała przez połączenie angielskich słów breakfast i lunch. W Polsce możemy kojarzyć go z drugim śniadaniem. Obecnie w USA sobotni brunch jedzony w godzinach 10-12 to najpopularniejszy restauracyjny posiłek. I nie tylko – idea brunchu nie opiera się bowiem wyłącznie na konsumowaniu pyszności. Jest to również rodzaj spotkania, podczas którego można w luźnej atmosferze porozmawiać z przyjaciółmi lub rodziną, a przy okazji coś przekąsić. To zdecydowanie coś innego niż typowy obiad czy kolacja.

Co na brunch?

Podczas brunchu podaje się dania charakterystyczne zarówno dla śniadania, jak i obiadu. Na stole pojawiają się jajka w różnych wariantach (np. jajecznica, omlety), wypieki (np. croissanty, bułeczki, tosty), owoce, sery, sałatki, a także potrawy bardziej obiadowe, jak na przykład pieczeń, ryby czy dania z makaronem. Do brunchu często podawane są też napoje takie jak kawa, herbata, soki owocowe czy nawet lekkie alkohole.

Zjedz, ale najpierw sfotografuj!

W internecie bez trudu znaleźć można aktualizowane corocznie rankingi szczególnie polecanych miejsc brunchowych w takich miastach jak Londyn czy Nowy Jork. Restauratorzy prześcigają się też w tworzeniu dań przeznaczonych na ten posiłek. Wiele z nich ma w swoim składzie jajka – to bowiem brunchowy „must have”, obecny w kartach większości restauracji. Co jajecznego można zamówić w lokalach największych światowych metropolii? Przykładowo rösti, czyli szwajcarskie placki ziemniaczane z jajecznicą i truflami, pieczoną dynię z jajkiem w koszulce, kozim serem i kruszonką z prażonych orzechów przyprawioną rozmarynem, muffinki z kiełbasą chorizo i jajkiem, czy jajecznicę masala podawaną z pokruszonym, indyjskim chlebkiem paratha.

– Jajko to produkt zdrowy, niskokaloryczny i bogaty w łatwo przyswajalne białko – mówi Tomasz Jokiel z Ferm Drobiu Jokiel. - Obserwując bogactwo brunchowych przepisów, warto wspomnieć o tym, że jest również bardzo fotogeniczne i doskonale sprawdza się w instagramowych stylizacjach. Niektórych dziwi to, że młodzi ludzie fotografowanie jedzenia uczynili nieodzownym elementem wizyty w restauracji, jednak oglądanie tych zdjęć może być też niezwykle inspirujące. Wystarczy wyszukać znacznik #eggbrunch, żeby zobaczyć jak wiele niesamowitych brunchowych potraw można stworzyć z jajkami.

3 brunchowe propozycje

A jakie potrawy z jajkiem warto przygotować na swój własny brunch, kiedy np. pracujemy zdalnie i nie mamy możliwości wyskoczenia na miasto? Oto nasze 3 propozycje!

Jajecznica z warzywami - do delikatnie ubitych jajek, dodaj szczyptę soli i pieprzu, a następnie usmaż na patelni z dodatkiem pokrojonych warzyw, takich jak papryka, pomidory, szpinak czy cebula. Dla smaku możesz też dodać startego sera.

Omlet z serem i ziołami - ubij jajka i smaż na patelni, dodając pokrojony ser (np. cheddar) oraz świeże zioła (np. natka pietruszki, bazylia czy szczypiorek). Omlet możesz również wzbogacić dodatkowymi składnikami, takimi jak pomidory czy pieczarki.

Tost z jajkiem i awokado – upiecz lub podgrzej kromki chleba, następnie na każdej rozłóż pokrojone na plasterki awokado, usmaż jajko, aby białko było ścięte, a żółtko płynne, połóż je na awokado, przypraw solą i pieprzem oraz płatkami chili, jeśli lubisz.

 


Fermy Drobiu Jokiel to rodzinna polska firma od ponad 30 lat zajmująca się profesjonalną produkcją jaj konsumpcyjnych, mająca swoją siedzibę we Wroniawach koło Wolsztyna w woj. wielkopolskim. Jakość jaj z Ferm Drobiu Jokiel jest zagwarantowana przez kompleksową kontrolę na wszystkich etapach produkcji. Cały proces od początku do końca przebiega wewnątrz firmy, począwszy od wyhodowania kur niosek, przez produkcję jaj, do ich pakowania i dystrybucji. Na Fermach Drobiu Jokiel każdego dnia 190 tys. kur znosi ponad 170 tys. jaj. Nioski karmione są pełnowartościowymi ziarnami zbóż i piją wodę z czystego, lokalnego ujęcia. Producent działa zgodnie ze standardami GMP (Good Manufacturing Practice). www.fdjokiel.pl

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Orchidea Creative Group
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Unsplash
2025-07-31 | 06:00

NDP i brak wzajemności standardów –pięta Achillesa unijnej polityki handlowej

W raporcie Równi i równiejsi? Czas na środki lustrzane w handlu produktami rolnymi pisano o podwójnych standardach w polityce UE dotyczącej
Żywienie Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE
2025-06-30 | 06:00

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy pestycydy wracają na nasze stoły? Najnowszy raport rzuca światło na poważne niespójności w polityce rolnej i handlowej Unii Europejskiej. Analiza wskazuje, że mimo
Żywienie Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
2025-06-26 | 15:00

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Pieczarki to jedne z najczęściej wybieranych grzybów w polskich domach – są delikatne w smaku, łatwe w przygotowaniu i dostępne przez cały rok. Ale

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

A. Hyży: Hubert Urbański jest wisienką na torcie ramówki. To część planu Edwarda Miszczaka tworzenia telewizji gwiazd

Agnieszka Hyży, Elżbieta Romanowska, Lanberry, Martyna Kupczyk i Ewa Wachowicz wierzą, że kultowy format „Milionerzy” zyska w Polsacie drugie życie i znów milion będzie nie tylko w nazwie i w głównej wygranej, ale i w oglądalności. Teleturniej miał swoją premierę na antenie telewizji TVN w 1999 roku. Teraz prawa do tego programu wykupił Polsat. Prowadzącym pozostaje Hubert Urbański, który cieszy się zarówno sympatią widzów, jak i uznaniem innych gwiazd związanych z tą stacją. Zapewniają one, że będą oglądać nowe odcinki i już typują je na hit tej jesieni.

Polityka

Wśród Polaków rośnie zainteresowanie produktami emerytalnymi. Coraz chętniej wpłacają oszczędności na konta IKE i IKZE

Wzrosła liczba osób, które oszczędzają na cele emerytalne, jak również wartość zgromadzonych środków. Liczba uczestników systemu emerytalnego wyniosła w 2024 roku ponad 20,8 mln osób, a wartość aktywów – 307,5 mld zł – wynika z najnowszych danych Urzędu Komisji Nadzoru Finansowego (UKNF). Wyraźny wzrost odnotowano w przypadku rachunków IKE i IKZE, na których korzyść działają m.in. zachęty podatkowe. Wpłacane na nie oszczędności są inwestowane, a tym samym wspierają gospodarkę i mogą przynosić atrakcyjną stopę zwrotu.

Motoryzacja

Gwiazdy: Rower może być alternatywą dla samochodu. To nie tylko tani i ekologiczny środek transportu, ale też wspiera zdrowie

Jeśli tylko pogoda na to pozwala, to Anna Powierza, Iwona Guzowska i Piotr Zelt chętnie przesiadają się na rower, który doskonale sprawdza się zarówno jako środek transportu w zakorkowanym mieście, jak również podczas wycieczek krajoznawczych czy treningów zdrowotnych. Gwiazdy zgodnie przyznają, że jazda jednośladem przynosi wiele korzyści dla organizmu, jest również przyjazna dla środowiska. Pozwala też zaoszczędzić na paliwie i opłatach za parkowanie.