Jak bruch to tylko z jajkami!
Orchidea Creative Group
ul. Ruska 51B
50-079 Wrocław
s.makowska|grupaorchidea.pl| |s.makowska|grupaorchidea.pl
517 412 466
https://grupaorchidea.pl/
Jest spożywany zwykle w godzinach porannych, jednak później niż śniadanie, ale wcześniej niż obiad. Brunch zdobył popularność jako nieformalny posiłek, który można jadać w weekendy lub w dni wolne od pracy. Nieodłącznym składnikiem brunchowego menu są jajka.
Znaczenie nowego posiłku
Nazwa powstała przez połączenie angielskich słów breakfast i lunch. W Polsce możemy kojarzyć go z drugim śniadaniem. Obecnie w USA sobotni brunch jedzony w godzinach 10-12 to najpopularniejszy restauracyjny posiłek. I nie tylko – idea brunchu nie opiera się bowiem wyłącznie na konsumowaniu pyszności. Jest to również rodzaj spotkania, podczas którego można w luźnej atmosferze porozmawiać z przyjaciółmi lub rodziną, a przy okazji coś przekąsić. To zdecydowanie coś innego niż typowy obiad czy kolacja.
Co na brunch?
Podczas brunchu podaje się dania charakterystyczne zarówno dla śniadania, jak i obiadu. Na stole pojawiają się jajka w różnych wariantach (np. jajecznica, omlety), wypieki (np. croissanty, bułeczki, tosty), owoce, sery, sałatki, a także potrawy bardziej obiadowe, jak na przykład pieczeń, ryby czy dania z makaronem. Do brunchu często podawane są też napoje takie jak kawa, herbata, soki owocowe czy nawet lekkie alkohole.
Zjedz, ale najpierw sfotografuj!
W internecie bez trudu znaleźć można aktualizowane corocznie rankingi szczególnie polecanych miejsc brunchowych w takich miastach jak Londyn czy Nowy Jork. Restauratorzy prześcigają się też w tworzeniu dań przeznaczonych na ten posiłek. Wiele z nich ma w swoim składzie jajka – to bowiem brunchowy „must have”, obecny w kartach większości restauracji. Co jajecznego można zamówić w lokalach największych światowych metropolii? Przykładowo rösti, czyli szwajcarskie placki ziemniaczane z jajecznicą i truflami, pieczoną dynię z jajkiem w koszulce, kozim serem i kruszonką z prażonych orzechów przyprawioną rozmarynem, muffinki z kiełbasą chorizo i jajkiem, czy jajecznicę masala podawaną z pokruszonym, indyjskim chlebkiem paratha.
– Jajko to produkt zdrowy, niskokaloryczny i bogaty w łatwo przyswajalne białko – mówi Tomasz Jokiel z Ferm Drobiu Jokiel. - Obserwując bogactwo brunchowych przepisów, warto wspomnieć o tym, że jest również bardzo fotogeniczne i doskonale sprawdza się w instagramowych stylizacjach. Niektórych dziwi to, że młodzi ludzie fotografowanie jedzenia uczynili nieodzownym elementem wizyty w restauracji, jednak oglądanie tych zdjęć może być też niezwykle inspirujące. Wystarczy wyszukać znacznik #eggbrunch, żeby zobaczyć jak wiele niesamowitych brunchowych potraw można stworzyć z jajkami.
3 brunchowe propozycje
A jakie potrawy z jajkiem warto przygotować na swój własny brunch, kiedy np. pracujemy zdalnie i nie mamy możliwości wyskoczenia na miasto? Oto nasze 3 propozycje!
Jajecznica z warzywami - do delikatnie ubitych jajek, dodaj szczyptę soli i pieprzu, a następnie usmaż na patelni z dodatkiem pokrojonych warzyw, takich jak papryka, pomidory, szpinak czy cebula. Dla smaku możesz też dodać startego sera.
Omlet z serem i ziołami - ubij jajka i smaż na patelni, dodając pokrojony ser (np. cheddar) oraz świeże zioła (np. natka pietruszki, bazylia czy szczypiorek). Omlet możesz również wzbogacić dodatkowymi składnikami, takimi jak pomidory czy pieczarki.
Tost z jajkiem i awokado – upiecz lub podgrzej kromki chleba, następnie na każdej rozłóż pokrojone na plasterki awokado, usmaż jajko, aby białko było ścięte, a żółtko płynne, połóż je na awokado, przypraw solą i pieprzem oraz płatkami chili, jeśli lubisz.
Fermy Drobiu Jokiel to rodzinna polska firma od ponad 30 lat zajmująca się profesjonalną produkcją jaj konsumpcyjnych, mająca swoją siedzibę we Wroniawach koło Wolsztyna w woj. wielkopolskim. Jakość jaj z Ferm Drobiu Jokiel jest zagwarantowana przez kompleksową kontrolę na wszystkich etapach produkcji. Cały proces od początku do końca przebiega wewnątrz firmy, począwszy od wyhodowania kur niosek, przez produkcję jaj, do ich pakowania i dystrybucji. Na Fermach Drobiu Jokiel każdego dnia 190 tys. kur znosi ponad 170 tys. jaj. Nioski karmione są pełnowartościowymi ziarnami zbóż i piją wodę z czystego, lokalnego ujęcia. Producent działa zgodnie ze standardami GMP (Good Manufacturing Practice). www.fdjokiel.pl
Skyry – codzienna dawka mocy, z Piątnicy, no bo skąd!
Ciasta na sylwestrowy stół
Marnowanie żywności w święta: wyrzucamy 1,6 kg jedzenia na osobę [BADANIE]
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Film
Joanna Kurowska: Żaden polski aktor nie dostał miliona dolarów za film. Gramy równie dobrze jak amerykańscy, a jesteśmy niedoceniani i hejtowani
Artystka nie ma żadnych wątpliwości – polska branża filmowa wymaga natychmiastowego uzdrowienia. Konieczne jest wprowadzenie gruntownych zmian po to, aby zapewnić aktorom lepsze warunki pracy, odpowiednie wynagrodzenie i wsparcie w sytuacjach kryzysowych. Joanna Kurowska zauważa, że honoraria w polskim kinie są rażąco niskie i chociażby w stosunku do zarobków amerykańskich gwiazd dysproporcja jest ogromna. Dla przykładu żaden polski aktor nie otrzymał jeszcze miliona dolarów za rolę, podczas gdy w USA takie kwoty są standardem.
Ochrona środowiska
Tylko 1 proc. zużytych tekstyliów jest przetwarzanych. Selektywna zbiórka może te statystyki poprawić
Wraz z nowymi przepisami dotyczącymi gospodarki odpadami od stycznia 2025 roku gminy w Polsce wprowadziły selektywną zbiórkę zużytych tekstyliów. To oznacza, że przykładowo zniszczonych ubrań nie można już wyrzucić do frakcji zmieszane. Część gmin wprowadza ułatwienia dla mieszkańców w postaci dodatkowych kontenerów. W innych mieszkańcy będą musieli samodzielnie dostarczyć tekstylia do punktów selektywnej zbiórki odpadów komunalnych (PSZOK).
Problemy społeczne
W Polsce rośnie liczba wykrywanych chorób przenoszonych drogą płciową. Coraz większa świadomość i możliwość testowania
Światowa Organizacja Zdrowia podaje, że na świecie codziennie odnotowuje się ponad milion nowych zakażeń chorób uleczalnych przenoszonych drogą płciową (STI). W rzeczywistości może ich być nawet wielokrotnie więcej. W Polsce tylko w 2023 roku wykryto ponad 5 tys. przypadków kiły, chlamydii i rzeżączki. Ze względu na tę samą drogę transmisji zakażenia choroby te często ze sobą współwystępują, a zakażenie jedną z nich zwiększa znacząco ryzyko zakażenia HIV.