Jak grillować po mistrzowsku, czyli WSP Społem partnerem Mistrzostw Grillowania
Zakończyła się II edycja Mistrzostw Polski w Grillowaniu Steków 2023 w Ogrodzieńcu. Nie zabrakło zawodników z całej polski, rodzinnego popołudnia z atrakcjami, ale też przepisów autorstwa najlepszych kucharzy z całego kraju. Partnerem wydarzenia było WSP SPOŁEM, którego produkty zostały użyte do live-cookingu, ale i do wybranych potraw i marynat tworzonych przez uczestników. Zwycięzcy wydarzenia zdradzili też przepis na swój autorski sposób na mistrzowski ruszt.
Impreza po raz kolejny odbyła się w pięknym otoczeniu Jury Krakowsko-Częstochowskiej, na terenie Zamku w Ogrodzieńcu. Podczas wydarzenia w dniach 27 i 28 maja, zebrało się tysiące „grillomaniaków”, chcących poznać popisowe dania uczestników z całej Polski. Wg mediów, ale i samych widzów – wydarzenie uznano za największy w rejonie zjazd smakoszy wysokiej jakości wołowiny i dodatków. Nie mogło więc zabraknąć kieleckiego lidera FMCG, który dostarczył produkty do pokazów i do samego konkursu dla najlepszych. Zaletą m.in. Majonezów, Ketchupów czy Musztard Kieleckich, które uzupełniały wydarzenie, jest to, że są nieodłącznym elementem dań z rusztu, a także – są idealną bazą do grillowych marynat.
– Cieszymy się, że WSP Społem odpowiedziało na nasze zaproszenie i jako sponsor dostarczyło produkty będące idealnym dodatkiem do grillowania. Dzięki nim, mięsa, warzywa czy chociażby owoce morza z rusztu nabierają dodatkowego smaku i są wyjątkowo apetyczne. Mogli to skosztować także goście, których Mistrzowie Polski w Grillowaniu Steków w Ogrodzieńcu nakarmili podczas kilku pokazów live-cooking. Dostarczone do naszych pokazów produkty okazały się też wyjątkowo praktyczne w użytkowaniu – m.in. Musztardy czy Ketchupy w tubach można było wygodnie dozować nawet wtedy, kiedy zawodnicy mieli brudne dłonie czy nie mieli zbyt dużo czasu na przygotowanie popisowego dania – powiedział organizator wydarzenia, Andrzej Gibas, Mistrz Polski w Grillowaniu, ale i brązowy medalista Jack Daniel's World Championship Invitational Barbecue, czyli najbardziej prestiżowych mistrzostw BBQ na świecie.
Przepis na mistrzowskiego steka, autorstwa Mistrzów Polski w Grillowaniu 2023
Tegoroczny pojedynek na smaki w Ogrodzieńcu wygrał duet Kamila Piątkiewicza i Bartłomieja Włosińskiego, którzy podczas finału przyrządzili stek Tomahawk metodą odwróconą grillowania.
– Polega ona na tym, że odwracamy etapy grillowania i w pierwszej kolejności układamy mięso nie bezpośrednio pod ogniem, ale przy stosunkowo niskiej temperaturze 140 stopni Celcjusza. Następnie, po 40 minutach podkręciliśmy ogień do ponad 350 stopni i przeszliśmy do etapu drugiego, podczas którego bezpośrednio nad ogniem grillowaliśmy steka nadając mu charakterystyczna kratkę. W finale podstawiliśmy też na klasykę z odrobiną freestylu: mięso przyprawiliśmy pieprzem, solą, cukrem oraz tymiankiem z kolendrą oraz olejem, aby nadać stekowi końcowy niesamowity smak – powiedział Kamil Piątkiewicz, jeden ze zwycięzców Mistrzostw Grillowania 2023, który poza pasją gotowania, jest też Mistrzem Polski w boksie tajskim i zawodnikiem MMA.
Zapytaliśmy zwycięzców także o to, jak grillować po mistrzowsku, czyli jakie rady mają Panowie dla początkujących, aby dania były zawsze pyszne:
– Po pierwsze: najwyższej jakości mięso (wołowina lub wieprzowina która obroni się sama, np. Black Angus Tomahowk), najlepiej jednak by było ono z tłuszczykiem. To on, kiedy topi się, transportuje smak i soczystość. Następnie dobrze jest przygotować marynatę – po to, by mięso skruszało. Do twardszych mięs (takich jak udziec wołowy, żeberka, szynka) – najlepiej dodać alkohol (np. whisky lub gin). Można też podlać marynatę winem lub piwem. Podobne właściwości mają dodatki, które niemal każdy z nas ma w swojej lodówce: musztarda, cukier, sól i ocet – jednak marynaty z tymi dodatkami muszą „przegryźć się dłużej” lub polecane są do delikatniejszych i bardziej kruchych mięs (kurczaka, schabu, skrzydełek itd.). Pamiętajmy o ziołach – np. goździkach, miodzie, szalotce, bazylii czy jałowcu. Po etapie marynowania, czas na smażenie – nie w bardzo wysokiej temperaturze, ale stale podlewając marynatą, wodą lub alkoholem. Dobrze, jeśli tuż obok mamy „wilgotne” warzywa – ananas, gruszkę, cukinię, paprykę czy cebulę. Smażymy do takiego stopnia, aby mięso odchodziło od kości lub aby samoczynnie się rozpadało – radził tegoroczny Mistrz Polski w Grillowaniu Steków, Bartłomiej Włosiński, z zawodu kierownik budowy i pasjonata żywiołu.

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Doda: Realizacja filmu o moim życiu obudziła wielu ludzi, którzy mi bardzo źle życzą. Wśród moich byłych też są jakieś nerwowe ruchy
Wokalistka czuje się zaszczycona tym, że pojawił się pomysł na realizację filmu dokumentalnego, w którym będzie mogła ujawnić szczegóły swojego życia prywatnego i zawodowego. Jak zauważa, nie każdy artysta jest w ten sposób doceniony. Dlatego też ona postanowiła wykorzystać tę szansę i chce jak najlepiej zaprezentować się w tej produkcji. Doda przyznaje również, że ten projekt wywołał wiele negatywnych emocji.
Konsument
Konsumenci doceniają działania firm na rzecz środowiska i społeczeństwa. Dla przedsiębiorstw to szansa na rozwój

Zrównoważony rozwój staje się coraz ważniejszym elementem strategii biznesowych firm. Podmioty wdrażające długofalową strategię ESG mogą liczyć na korzyści finansowe, większe zainteresowanie inwestorów oraz poprawę klimatu i społecznej akceptacji. Spółki i przedsiębiorcy, którzy realizują inwestycje zgodnie z najwyższymi standardami środowiskowymi i społecznymi otrzymali Diamenty Zrównoważonej Gospodarki podczas konferencji Sustainable Economy Summit.
Edukacja
Poziom kompetencji cyfrowych Polaków na bardzo niskim poziomie. Spowalnia to cyfryzację gospodarki i firm

Na tle mieszkańców innych państw UE poziom kompetencji cyfrowych Polaków utrzymuje się na bardzo niskim poziomie – wynika z ostatnich danych Eurostat. Niecała połowa deklaruje posiadanie przynajmniej podstawowych umiejętności cyfrowych, a 20 proc. – więcej niż podstawowe. Staje to na drodze do cyfryzacji gospodarki i zwiększenia produktywności przedsiębiorstw.