Komunikaty PR

Jak kontrolować porcje, aby schudnąć

2023-07-18  |  13:45
Biuro prasowe

Sposób, w jaki serwujemy i układamy jedzenie na talerzu, ma ogromny wpływ na to, ile jemy. Można by pomyśleć, że osobom odżywiającym się zdrowo nie grozi przejadanie się. Tymczasem wiele osób, które napełniają swoje talerze zdrową żywnością, zmaga się z nadmiarem kilogramów, ponieważ jedzą o wiele za dużo.

Kontrola porcji to świetna metoda, która pomoże monitorować, ile jesz, ograniczając przy tym liczbę kalorii. Chodzi o to, by zrozumieć, czego potrzebuje twój organizm i po prostu jeść stosownie do jego prawdziwych potrzeb. Często przejadamy się, ponieważ czujemy, że musimy dokończyć wszystko, co mamy na talerzu. Zgodnie z metaanalizą opublikowaną w Obesity Research & Clinical Practice, kontrolowanie porcji nakładanych na talerz spowodowało znaczne zmniejszenie masy ciała, wskaźnika BMI i obwodu talii u badanych osób. 

8 praktycznych wskazówek, które pomogą Ci kontrolować wielkość porcji
 

Mówi się, że „jemy oczami”. Kiedy nakładamy jedzenie na swój talerz, polegamy na tym, co widzimy. W ten sposób określamy swoją porcję, która często jest znacznie większa niż to, co możemy lub powinniśmy zjeść. Z pomocą przychodzi Susan Bowerman z działu edukacji żywieniowej Herbalife, która prezentuje kilka przydatnych porad dotyczących kontrolowania porcji w trakcie serwowania i nakładania posiłków.

1. Wybieraj mniejsze naczynia do serwowania

Od zupy po słoną przekąskę, każde danie podawane z dużego naczynia może zachęcać do zjedzenia większej ilości. Według Uniwersytetu Cambridge ludzie spożywają więcej, gdy serwuje się im żywność w większych pojemnikach, opakowaniach lub naczyniach niż w przypadku pojemników o mniejszych rozmiarach. Aby zarządzać porcjami, możesz spróbować nakładać je z mniejszego naczynia.

 2. Wybieraj mniejsze akcesoria do serwowania

Nałożysz sobie więcej, jeśli użyjesz dużej łyżki do serwowania. Zwracaj uwagę na to, ile nakładasz na swój talerz. „Tylko kilka łyżek” może powiększyć porcję naprawdę szybko, gdy łyżka jest sporych rozmiarów.

 3. Weź pod uwagę rozmiar talerzy

Kiedy używasz mniejszego talerza, optycznie wydaje się, że mieści on więcej jedzenia. Twoje oczy widzą bardziej obfity posiłek. Zatem jeśli próbujesz ograniczyć kalorie, zmniejszając rozmiary porcji, zmniejsz także rozmiar swojego talerza.

 4. Zwróć uwagę na wysokość i szerokość szklanek.

Jeśli chcesz ograniczyć spożycie płynnych kalorii, weź pod uwagę rozmiar i kształt szklanek, których używasz. Wysokie, wąskie szklanki wydają się mieścić znacznie więcej niż krótkie i szerokie – sprytnie oszukują oczy.

 5. Nakładaj jedzenie w kuchni zamiast przy stole

Serwowanie jedzenia przy stole ułatwia każdemu częstowanie się do woli, dlatego to kiepski pomysł, jeśli próbujesz kontrolować porcje. Zbyt łatwo nałożyć sobie „jeszcze jedną łyżkę”. Jedyne półmiski, które powinno się trzymać na stole, to te zawierające niskokaloryczne warzywa i sałatki.

 6. Weź pod uwagę kolor talerza

Kolor zastawy może wpływać na zdolność do wizualizacji. Przy dużym kontraście między kolorem jedzenia a talerza – wyobraź sobie dla przykładu ciemny kwadrat ciasta czekoladowego na białym talerzu – łatwiej jest ocenić porcję, co ułatwia kontrolowanie ilości jedzenia.

 7. W pierwszej kolejności jedz niskokaloryczne potrawy

Kiedy jesteś naprawdę głodny i szykujesz talerz z jedzeniem, prawdopodobnie nałożysz sobie więcej produktów o najwyższej kaloryczności. Zaczniesz jeść je jako pierwsze, gdy usiądziesz do stołu – to oznacza, że najpierw wypełnisz żołądek tymi wysokokalorycznymi potrawami. Spróbuj najpierw zjeść sałatkę lub warzywa – w ten sposób najpierw zaspokoisz głód produktami o najniższej kaloryczności, co pozostawia mniej miejsca na bardziej kaloryczne rzeczy.

 8. Używaj talerza jako przewodnika

Talerz może nam podpowiadać, jak skomponować posiłek. Poniższe zalecenia są przybliżonymi szacunkami, ponieważ każda osoba ma inne potrzeby żywieniowe, ale mogą być przydatną wskazówką, zwłaszcza gdy jesz w restauracji.

·     Warzywa lub sałatka: około ½ talerza

·     Białko: około ¼ talerza

·     Węglowodany złożone (takie jak produkty pełnoziarniste i warzywa bogate w skrobię): około ¼ talerza

 

Kontrolowanie porcji to prosty i wygodny sposób, który może pomóc w procesie redukcji kilogramów. Wsparcie w realizacji celu możemy uzyskać również od dietetyków lub np. społeczności takiej jak Niezależni Dystrybutorzy Herbalife, którzy mogą zaoferować kompleksowe i spersonalizowane wsparcie na każdym etapie.

 Aby uzyskać więcej informacji, odwiedź www.IamHerbalife.com.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Grillowanie z VEGETA Natur: niezwykłe smaki na Twoim talerzu Biuro prasowe
2024-07-23 | 01:00

Grillowanie z VEGETA Natur: niezwykłe smaki na Twoim talerzu

Słoneczne i ciepłe dni zachęcają do spędzenia wolnego czasu poza domem. To dobry moment, aby przenieść rodzinny obiad lub spotkanie z przyjaciółmi na świeże powietrze i
Żywienie Celebruj Światowy Dzień Sernika i nie tylko z letnią ofertą ciast w Tchibo
2024-07-22 | 16:50

Celebruj Światowy Dzień Sernika i nie tylko z letnią ofertą ciast w Tchibo

Czy jest coś lepszego niż rozkoszowanie się letnimi smakami z filiżanką ulubionej kawy w ręku? Dzięki nowościom dostępnym w coffee barach Tchibo sprawienie sobie tej przyjemności
Żywienie Oliwki drylowane czarne OLE! Śródziemnomorski smak zamknięty w słoiczku
2024-07-22 | 12:00

Oliwki drylowane czarne OLE! Śródziemnomorski smak zamknięty w słoiczku

Aromatyczne Oliwki drylowane czarne OLE!  to przekąska, która porywa w kulinarną podróż. Wyśmienite jako klasyczny dodatek do pizzy, oczarują smakoszy również

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Handel

Podatki od żywności wysokoprzetworzonej mogą pomóc walczyć z otyłością. Wpływy z nich można przeznaczyć na dopłaty do zdrowego jedzenia

Nie tylko napoje słodzone, jak ma to miejsce w Polsce, ale i cała niezdrowa żywność powinna być objęta dodatkowym opodatkowaniem – przekonują badacze z Centrum Ekonomiki Zdrowia i Polityki Innowacji w Imperial College Business School, którzy przyjrzeli się wynikom badań w tym zakresie z całego świata. Pieniądze z podatku od żywności wysokoprzetworzonej, z dużą zawartością soli czy cukru, powinny ich zdaniem zostać spożytkowane na dopłaty do zdrowego jedzenia. Okazuje się, że zwłaszcza w krajach o niskich i średnich dochodach to czynnik ekonomiczny decyduje o wyborze niezdrowego jedzenia, które jest mocno reklamowane i często tańsze.

Gwiazdy

Aleksandra Popławska: Pomysł na trenowanie boksu zrodził się u mnie z fascynacji Sashą Sidorenko. Dyscyplina ta wymaga skupienia, a właśnie tego mi na co dzień brakuje

Aktorka zaznacza, że trenuje boks, bo pozwala jej nauczyć się trzeźwo myśleć, analizować i szybko podejmować decyzje. Z uprawiania tej dyscypliny czerpie sporą przyjemność, zwłaszcza że robi to pod okiem mistrzyni – Sashy Sidorenko. Aleksandra Popławska podkreśla, że dla niej nie tyle liczy się zwycięstwo na ringu, ile taktyka gry, jaką przyjmuje się wobec przeciwnika.