Komunikaty PR

JAK ODPOWIEDNIO NAWOZIĆ ZBOŻA I RZEPAK WIOSNĄ?

2020-03-30  |  17:00
Biuro prasowe

Rzepak ozimy jest podstawową rośliną oleistą uprawianą w Polsce, a zboża, zwłaszcza ozime, dominują w zasiewach w naszym kraju.  Warunkiem wysokich plonów tych roślin oraz ich dobrej jakości jest nawożenie. Należy pamiętać, by wczesną wiosną w odpowiednim momencie zastosować pierwszą dawkę azotu i inne nawozy, co w tym roku mogło nastąpić wcześniej, niż zazwyczaj. Jak zatem odpowiednio nawozić zboża i rzepak?   

Rzepak jest rośliną oleistą mającą duże znaczenie w całej Europie, a popyt na jego nasiona wzrasta z roku na rok. Ponadto ma dobroczynny wpływ na środowisko glebowe, a w płodozmianie, gdzie przeważają zboża, stanowi istotny element zapobiegający skutkom monokultury. Co ważne, rzepak jest dobrym przedplonem dla zbóż ozimych. Zbierany jest tuż przed zbożami, co pozwala na pełniejsze wykorzystanie sprzętu oraz lepszą organizację prac żniwnych.

NAWOŻENIE RZEPAKU

Rzepak jest rośliną wrażliwą na niedobór wody. Dlatego najlepiej go uprawiać w regionach o dużej wilgotności względnej powietrza, z rozłożonymi równomiernie opadami atmosferycznymi. Ważnym czynnikiem dla dobrego plonowania rzepaku jest dostarczenie roślinie odpowiedniej dawki azotu. Niedawno rząd zezwolił na aplikację nawozów azotowych już po 15 lutego, a nie, jak było to wcześniej, od 1 marca. Ważne, by azot zastosować tuż przed wznowieniem wegetacji wiosną lub bezpośrednio po jej rozpoczęciu. Wcześniej azot należy wysiać tylko tam, gdzie rzepak zasiano później, niż w optymalnym terminie. Jeżeli natomiast rzepak zasiano w optymalnym terminie, to azot powinno się zastosować nieco później, podczas ruszania wegetacji.

Ze względu na długą jesień oraz ciepłą i bezśnieżną zimę, rośliny wręcz proszą się o dostarczenie im azotu i innych składników pokarmowych. Wczesną wiosną, oprócz azotu, idealnym nawozem dla rzepaku jest MI Rzepak firmy Agrami. Nawóz używany jest do dolistnego stosowania w uprawach rzepaku ozimego i innych roślin kapustowatych. Zawiera dużo boru, a siarka, magnez i molibden zwiększają efektywność nawożenia azotem. Pozostałe składniki występujące we właściwej proporcji korzystnie wpływają na wzrost i zdrowotność roślin. Firma Agrami oferuje również gamę nawozów zawierających pojedyncze mikroelementy, jak BorMI, MoMI. Sam mogę się pochwalić efektami stosowania odpowiednich nawozów, które widać choćby na moim rzepaku gdy rozcinam jego szyjkę korzeniową, widać, że jest ona biała, bez śladów niedoboru składników, w tym boru zawartego w MI Rzepak i BorMI– mówi Marek Różniak, producent nawozów marki Agrami.

NAWOŻENIE ZBÓŻ

W nawożeniu zbóż ozimych najważniejszy wpływ na plon ma pierwsza dawka azotu stosowana wiosną. Od niej zależy przede wszystkim liczba źdźbeł, a w konsekwencji obsada kłosów, która w największym stopniu wpływa na plon ziarna. Należy pamiętać, że zboża pobierają najwięcej azotu od fazy krzewienia do fazy dojrzałości mlecznej, ale nawozy azotowe są ruchliwe w glebie, dlatego należy dzielić azot na co najmniej dwie dawki i ich aplikację dostosować do faz krytycznego zapotrzebowania.

Oprócz azotu warto dostarczyć roślinom zbożowym mikroskładników pokarmowych, jak miedź, żelazo, mangan czy cynk i molibden. Nawozem, który zawiera je wszystkie, jest MI Zboże firmy Agrami, który jest dedykowany do dolistnego stosowania w zbożach ozimych i jarych. Usuwa ukryte i widoczne symptomy niedoboru składników pokarmowych roślin. Zawarte w tym nawozie siarka i molibden poprawiają wykorzystanie azotu i wpływają korzystnie na zawartość białka w ziarnie. Obecny w nawozie krzem dodatkowo wzmacnia ściany komórkowe, zwiększa odporność na wyleganie, choroby i stres abiotyczny. Pojedyncze mikroelementy można uzupełnić stosując MiedźMI czy ManganMI – dodaje Marek Różniak.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów Biuro prasowe
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy
Żywienie Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów
2025-04-09 | 10:45

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Jeszcze dekadę temu zakupy spożywcze online wydawały się rozwiązaniem dla nielicznych. Zmieniające się nawyki konsumentów i rosnące oczekiwania wobec jakości
Żywienie Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
2025-03-19 | 23:00

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?

Tiramisu, comfort food i szczęście na zamówienie. Jak jedzenie poprawia nastrój w Międzynarodowy Dzień Szczęścia. Szczęście ma wiele smaków, ale jeden

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Muzyka

Farmacja

Konieczna większa edukacja na temat dbania o zdrowie i dostępnych leków. To kluczowe dla rozwoju samoleczenia

Osoba o niskim poziomie świadomości zdrowotnej zapłaci ostatecznie za opiekę medyczną trzy razy tyle, ile osoba, która wie na ten temat więcej – wskazuje Jonathan Workman z AESGP. Świadomość to ważny element samoleczenia, czyli samodzielnego dbania o zdrowie i zajmowania się drobnymi dolegliwościami, które pełni coraz istotniejszą funkcję w przeciążonym systemie ochrony zdrowia. Dlatego eksperci wskazują na konieczność prowadzenia szeroko zakrojonych kampanii zdrowotnych, a w działania edukacyjne powinny się włączyć zarówno firmy farmaceutyczne, personel medyczny, jak i rząd.

Moda

Anna Powierza: Nie lubię kupować nowych rzeczy. Śpię w pościeli po mojej babci i używam ręczników po mojej mamie

Aktorka wyznaje zasadę: zanim coś wyrzucisz na śmietnik, upewnij się, czy nie da się tego jeszcze w jakiś sposób wykorzystać. Jak przekonuje, ona sama nadal używa pościeli po babci czy ręczników po mamie. Anna Powierza nie zapełnia też po brzegi swojej szafy i nie musi koniecznie mieć tego, co właśnie jest modne. Preferuje ubrania ponadczasowe, które śmiało można założyć kilka razy i zawsze wygląda się w nich dobrze.