Komunikaty PR

Jak pokonać stres dzięki odpowiedniemu odżywianiu?

2020-02-04  |  09:26
Biuro prasowe
Do pobrania IP Mońki ( 0.68 MB )

. Te krótkie słowo, składające się z 5 liter jest znane praktycznie każdemu z nas. Według badań 80% Polaków przeżywa go codziennie. Obecna sytuacja zagrożenia epidemią zdecydowanie także nie sprzyja bezstresowemu życiu. „Co na stres”, „jak opanować stres”, „stres skutki” - te hasła wpisuje w wyszukiwarkę coraz więcej osób. Czy można jednak z nim skutecznie walczyć? I to za pomocą...jedzenia?

Jak stres wpływa na ciało?

Stres jest jak sygnał, który uruchamia w naszym ciele zestaw „odpowiedzi biologicznych”, w tym:

  • Uwalnia hormony stresu z nadnerczy - adrenalinę i kortyzol
  • Powoduje wzrost cukru we krwi
  • Zwiększa ciśnienie krwi
  • Przyspiesza bicie serca

Problem polega na tym, że w dzisiejszej kulturze silnego stresu nasze reakcje obronne są nieustannie włączone, a ciało nie ma szans na powrót do zdrowia. Chroniczny stres powoduje długotrwałe zmiany w strukturze i funkcjonowaniu mózgu, a oprócz tego osłabia cały organizm (co jest bardzo istotne, gdy na co dzień musi walczyć z atakującymi go wirusami). 

Pomocnicy wspierający codzienną walkę ze stresem

Składniki odżywcze, które szczególnie warto włączyć do diety to: 

  • Witamina C

Znajduje się w większości świeżych owoców i warzyw. Pomaga zmniejszyć stres, kontrolując poziom kortyzolu we krwi. Zwiększa także produkcję serotoniny zwanej hormonem szczęścia. Dodatkowym bonusem jest fakt, że pozytywnie wpływa na nasz układ nerwowy i wspiera tzw. sygnalizację komórkową, poprawiając jednocześnie pamięć. 

  • Magnez

W czasach stresu jego niedobory odczuwa wielu z nas (objawy często obejmują zmęczenie, lęk, bezsenność). Magnez znaleźć można w wielu ciemnozielonych warzywach liściastych, produktach pełnoziarnistych, orzechach. Cennym źródłem magnezu jest także ser żółty. - Warto dodać, że ser żółty dodaje także energii, a dzięki serotoninie poprawia humor - wyjaśnia Ewa Polińska z MSM Mońki. A jeśli staramy się wrócić do formy przed wakacjami i ze względu na wysoką kaloryczność obawiamy się tego produktu, to dobrym pomysłem jest, wkomponowanie sera do naszego śniadania. Dzięki temu bez problemu w dalszej części dnia wykorzystamy energię pozyskaną z posiłku.

  • Witaminy z grupy B 

Mogą wspomagać funkcję nadnerczy (szczególnie witamina B12). Ekspert z  MSM Mońki podpowiada: - Sery dojrzewające są bardzo dobrym źródłem witaminy B12. A wszystko to za sprawą procesu ich dojrzewania. W trakcie niego namnażają się specjalnie dodane do sera bakterie, które m.in. właśnie produkują B12. W efekcie otrzymujemy produkt, którego już 100g zapewnia zalecaną dzienna dawka do spożycia (1-5 mikrogramów). Witaminę B znajdziemy także w produktach pełnoziarnistych, nasionach i orzechach. 

Dietą w stres

Zdrowa dieta bez wątpienia może zmniejszyć negatywny wpływ stresu na nasze ciało. Odpowiednie odżywianie buduje solidny, trwalszy fundament dla organizmu, zmniejszając stany zapalne oraz napięcie. 

W momencie, gdy jesteśmy bardzo zajęci (a przez to bardziej narażeni na stres) pilnowanie tego, co jemy, z pewnością nie jest proste. Dla wielu przygotowywanie zdrowych posiłków nie zawsze pasuje do napiętego harmonogramu dnia, a jedzenie poza domem staje się normą. W ostatnim okresie mieliśmy jednak okazję, aby nieco zwolnić i przyjrzeć się swoim wyborom. 

Być może to dobry moment na wprowadzenie nowych nawyków, które pozwolą nam zbudować własną tarczę antystresową. To jak - gotowi do pracy nad pokonaniem stresu? 

 

 

 

 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Unsplash
2025-07-31 | 06:00

NDP i brak wzajemności standardów –pięta Achillesa unijnej polityki handlowej

W raporcie Równi i równiejsi? Czas na środki lustrzane w handlu produktami rolnymi pisano o podwójnych standardach w polityce UE dotyczącej
Żywienie Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE
2025-06-30 | 06:00

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy pestycydy wracają na nasze stoły? Najnowszy raport rzuca światło na poważne niespójności w polityce rolnej i handlowej Unii Europejskiej. Analiza wskazuje, że mimo
Żywienie Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
2025-06-26 | 15:00

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Pieczarki to jedne z najczęściej wybieranych grzybów w polskich domach – są delikatne w smaku, łatwe w przygotowaniu i dostępne przez cały rok. Ale

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Prawo

Kolejne polskie miasta chcą być przyjazne dzieciom. Planują stworzyć najmłodszym dobre warunki do rozwoju

Cztery miasta w Polsce posiadają tytuł Miasta Przyjaznego Dzieciom nadany przez UNICEF Polska. Dziewięć kolejnych miast czeka na certyfikację, a w ostatnich miesiącach do programu zgłosiło się kilka następnych. Na całym świecie inicjatywa została przyjęta już w ponad 4 tys. samorządów, a w Hiszpanii objęła połowę dziecięcej populacji miast. Program UNICEF-u ma na celu zachęcenie włodarzy do traktowania najmłodszych obywateli w sposób podmiotowy, respektowania ich praw i zaproszenia ich do współdecydowania o przyszłości.

Media

Agnieszka Hyży: W „Halo, tu Polsat” wreszcie mogę wykorzystać swoją wiedzę, wykształcenie i doświadczenie. Bardzo się tam rozwijam

Przy okazji prezentacji nowej ramówki Polsatu Agnieszka Hyży chwaliła programy, jakie proponuje stacja, i strategię działania Edwarda Miszczaka. Prezenterka przekonuje, że jesień spędzi albo w studiu, bo jest gospodynią weekendowego pasma śniadaniowego „Halo, tu Polsat” i show „Twoja Twarz Brzmi Znajomo”, albo przed telewizorem. Zamierza oglądać m.in. „Taniec z gwiazdami” i „Milionerów”.