Komunikaty PR

Jak prawidłowo zbilansować dietę wegetariańską?

2022-03-28  |  12:00

Coraz więcej osób decyduje się na ograniczenie spożycia mięsa, a dieta wegetariańska z każdym dniem zyskuje na popularności. I słusznie, bo wegetarianizm znajduje się w czołówce najzdrowszych diet świata [1], a stosowanie takiego modelu żywieniowego jest popierane przez środowiska naukowe i dietetyczne. Kluczem do osiągnięcia wszelkich korzyści stosowania diety wegetariańskiej jest jej odpowiednie zbilansowanie.

Prawidłowe zbilansowanie diety to nic innego jak dostarczanie wraz z żywnością niezbędnych makroskładników tj białka, węglowodanów oraz tłuszczów w odpowiednich proporcjach. Za dawkę energii każdego wegetarianina odpowiadają węglowodany, które powinny pochodzić z niskoprzetworzonych produktów takich jak pełnoziarniste produkty zbożowe, warzywa oraz świeże i suszone owoce. Podobnie, jak w przypadku każdej zdrowej diety, biały cukier oraz wszelkie przetworzone produkty słodzone należy ograniczyć do minimum, a jako ich alternatywę warto stosować naturalnie słodkie produkty. Idealnie sprawdzą się tutaj daktyle So Soft Helio Natura, które dodatkowo dostarczą błonnika pokarmowego, korzystnego dla pracy naszych jelit. Źródło białka w diecie wegetariańskiej stanowią przede wszystkim nasiona roślin strączkowych, pestki oraz orzechy. Migdały pieczone, orzechy włoskie oraz pestki dyni Helio Natura dostarczą nie tylko niezbędnego składnika budulcowego, jakim jest białko, ale również szereg korzystnych kwasów tłuszczowych wpływających na prawidłową pracę mózgu [2]. Dość powszechnym zjawiskiem w przypadku nieodpowiednio zbilansowanej diety wegetariańskiej jest niedobór żelaza, który może powodować ogólne osłabienie, a nawet niedokrwistość. Dodatek do diety suszonych fig czy pestek dyni Helio Natura będących jego źródłem, pozwoli uniknąć przykrych skutków zbyt niskiej podaży tego składnika. Warto podkreślić, że obecność źródła witaminy C w posiłku polepsza wchłanialność żelaza. Jeśli nie masz czasu zastanawiać się w jaki sposób łączyć ze sobą produkty, na ratunek przychodzą suszone morele Helio, które są nie tylko źródłem żelaza, ale zawierają również naturalnie występującą witaminę C.

Odpowiednio skomponowana dieta wegetariańska może być pełnowartościowa i korzystna dla organizmu. Produkty Helio niewątpliwie pomogą Ci w jej prawidłowym zbilansowaniu, a dodatkowo urozmaicą smak Twoich wege posiłków! 

Autorką artykułu jest Marta Białek - dietetyczka, specjalistka ds. żywienia człowieka, współzałożycielka profilu ”Praktyka dietetyka”. 

1. Wg raportu US News and world report diets 2022 

2. “Wege - dieta roślinna w praktyce”. Iwona Kibil, red. naukowa Danuta Gajewska, Wyd. PZWL, 2020.

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów Biuro prasowe
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy
Żywienie Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów
2025-04-09 | 10:45

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Jeszcze dekadę temu zakupy spożywcze online wydawały się rozwiązaniem dla nielicznych. Zmieniające się nawyki konsumentów i rosnące oczekiwania wobec jakości
Żywienie Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
2025-03-19 | 23:00

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?

Tiramisu, comfort food i szczęście na zamówienie. Jak jedzenie poprawia nastrój w Międzynarodowy Dzień Szczęścia. Szczęście ma wiele smaków, ale jeden

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Psychologia

Konsument

Otyłość i niedożywienie u seniorów często idą w parze. Źródłem problemu często tańsza, wysokoprzetworzona żywność

Niemal 64 proc. osób między 65. a 74. rokiem życia ma nadmierną masę ciała. Co piąty senior cierpi z powodu niedożywienia. Szczególną sytuacją jest taka, w której osoba starsza jest otyła, ale jednocześnie niedożywiona jakościowo. U źródeł problemów żywieniowych leżą z jednej strony mechanizmy związane z fizjologią starzenia się oraz różne choroby towarzyszące, a z drugiej – czynniki ekonomiczne i psychologiczne, takie jak samotność czy brak wystarczających środków. Eksperci zwracają uwagę na to, że ważne jest edukowanie i aktywizowanie seniorów, ponieważ zarówno otyłość, jak i niedożywienie prowadzą do poważnych konsekwencji zdrowotnych.

Gwiazdy

Anna Powierza: Mimo wyniku wyborów prezydenckich z czasem będzie mniej podziałów w społeczeństwie. Chciałabym pierwszej damy, która stoi po stronie kobiet

Aktorka nie dziwi się, że wynik wyborów prezydenckich budzi tak ogromne emocje, bo przecież niemal równej połowie głosujących niezwykle trudno pogodzić się z tym, że nie wygrał właśnie ich faworyt. Eksperci zastanawiają się, jak będzie teraz wyglądał polityczny krajobraz, rządzący już podejmują pewne kroki, a Anna Powierza chce wierzyć, że nowy lokator Pałacu Prezydenckiego sprosta wyzwaniu i udowodni, że głos oddany na niego nie został zmarnowany. Na wysokości zadania powinna także stanąć jego żona.