Komunikaty PR

Jak przygotować pełnowartościowe śniadanie idealne w domu i na wynos?

2020-07-17  |  01:00

Gdy przyjemna aura za oknem zachęca do spędzania większości czasu na zewnątrz, nie warto tracić wielu godzin na  przyrządzanie posiłków w kuchni. Gdy chcemy korzystać z pogody, pojawia się wtedy pytanie – co smacznego można przygotować na śniadanie, drugie śniadanie lub przekąskę? Co bez wyrzutów sumienia można podać również dzieciom? Są produkty, które znane są od pokoleń i śmiało można je wykorzystać, by przygotować coś naprawdę zdrowego, smacznego i pożywnego.

Proste rozwiązania są zawsze najlepsze

Nie bez powodu mówi się, że „piękno tkwi w prostocie”. Podobnie jest z jedzeniem – im prostsze są produkty, z których przyrządzamy nasze posiłki, tym lepiej. Wynika to z faktu, że są nieprzetworzone, czyli najbardziej zbliżone do natury, bez zbędnego udziału ulepszaczy. Brak konserwantów sprawia, że termin przydatności do spożycia może być krótszy, ale przynajmniej nie dostarczamy do organizmu składników szkodliwych dla zdrowia. Wśród produktów, które można zaliczyć do tych zdrowych
i naturalnych są: jajka („zerówki”), produkty zbożowe, warzywa i owoce, oliwy i oleje oraz ziarna (np. kakaowca, czekolady, jagody Goji czy Acai). Ważne jest, by wszystkie (w miarę możliwości) pochodziły z ekologicznych upraw.

W opozycji do tej żywności jest ta przetworzona lub wysoko przetworzona. Wśród niej możemy wyróżnić między innymi: kolorowe napoje, słodycze, chipsy, margaryny, krakersy, przetwory mięsne
i warzywne, dania instant czy fast foody. Są one źródłem cukru, soli, tłuszczów utwardzonych
i niezdrowych kalorii. Nie odżywiają organizmu, a jedynie zapychają go, powodując szkody dla zdrowia.

Gotowe mieszanki na bazie nieprzetworzonych produktów

W całej gamie produktów wartych sprawdzenia w kontekście zdrowego odżywiania się (w tym jedzenia pełnowartościowych śniadań) warto sprawdzić gotowe mieszanki składające się ze zbilansowanego połączenia owoców, warzyw, dobroczynnych, pełnych ziaren - bez dodatku cukru.

Hi5! beeChrunchy to musli gotowe do zjedzenia po zalaniu wodą, mlekiem, jogurtem lub napojem roślinnym. Stanowi wysokie źródło błonnika i nasion oraz witamin i mikroskładników.

W ich składzie znajdują się płatki owsiane, ziarna słonecznika, rodzynki, wiórki kokosowe, daktyle, miód wielokwiatowy, orzechy włoskie, pestki dyni, suszone śliwki, owoc morwy białej, jagody goji, marchew suszona czy pyłek pszczeli. To źródła zdrowych tłuszczów i składników odżywczych. Ta plejada prostych, pochodzących prosto z natury składników tworzy mieszankę będącą gotowym do spożycia produktem, którego nie trzeba wcześniej przyrządzać, a wystarczy wsypać do miski lub termosu i zalać płynem.

Nie trać czasu na gotowanie – poświęć go na odkrywanie!

Dla lepszego zdrowia i samopoczucia warto postawić na intensywne aktywności fizyczne poza domem, dzięki którym zadbamy o swoje zdrowie i odkryjemy nowe, ciekawe miejsca. Warto również pomyśleć o dobrym dla zdrowia jedzeniu, dzięki któremu nie będziemy musieli się głowić nad pożywnymi posiłkami, które będą towarzyszyły nam podczas letnich wypadów w góry, nad jezioro czy gdziekolwiek się nam zamarzy.

myduolife.com

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE Biuro prasowe
2025-06-30 | 06:00

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy pestycydy wracają na nasze stoły? Najnowszy raport rzuca światło na poważne niespójności w polityce rolnej i handlowej Unii Europejskiej. Analiza wskazuje, że mimo
Żywienie Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
2025-06-26 | 15:00

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Pieczarki to jedne z najczęściej wybieranych grzybów w polskich domach – są delikatne w smaku, łatwe w przygotowaniu i dostępne przez cały rok. Ale
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Gwiazdy

Problemy społeczne

Od lipca ułatwienia w dostępie do terapii dla osób z przewlekłą chorobą nerek. Eksperci apelują o włączenie dietetyków w proces leczenia

Na przewlekłą chorobę nerek cierpi nawet ponad 4,7 mln osób. Według prognoz WHO liczba pacjentów wymagających dializ będzie szybko rosnąć. Niskobiałkowa dieta w połączeniu z leczeniem farmakologicznym obejmującym ketoanalogi aminokwasów może znacząco opóźnić konieczność rozpoczęcia dializoterapii. Od 1 lipca Ministerstwo Zdrowia ułatwia dostęp do terapii. Zmiany mają odciążyć specjalistów, dostosować program do codziennej praktyki lekarskiej i uprościć dostęp do terapii.

Żywienie

Dorota Szelągowska: W moim rodzinnym domu się nie przelewało. Od mamy i babci się nauczyłam, jak ugotować coś z niczego

Prezenterka zaznacza, że dużo czasu spędza w kuchni i jak przekonuje, zawsze da się przyrządzić coś smacznego, nawet gdy pod ręką nie ma zbyt wielu produktów. Tego nauczyła się w rodzinnym domu. Dorota Szelągowska uwielbia kulinarne eksperymenty, dlatego też chętnie podgląda, jak gotują inni i z ich pomysłów również czerpie inspiracje.