Komunikaty PR

Jak przygotować przysmaki na tłusty czwartek bez odchudzania kieszeni?

2024-02-07  |  01:00
Biuro prasowe

Przed nami ulubione święto wszystkich łasuchów. Tłusty czwartek ocieka lukrem i otula aromatem przysmaków z dzieciństwa. Tego dnia wszystkie kulinarne grzeszki zostają wybaczone. I tylko ceny pączków każdego roku wywołują w nas coraz większe wyrzuty sumienia. A może by tak wrócić do korzeni i zacząć samodzielnie przygotowywać ulubione łakocie, zwłaszcza od święta? Z naszymi wskazówkami, przygotowanie nawet najbardziej fantazyjnego pączka to bułka z masłem!

 

Ile kosztuje smak dzieciństwa?

 

Ponad 20 zł – dokładnie tyle będzie w tym roku kosztować pączek z piekarni znanej blond restauratorki. Czy wart jest swojej ceny? Dla wytrawnych smakoszy – być może. Dla wielbicieli tradycyjnych smaków – niekoniecznie. Przecież istotą pączków jest wyjątkowo prosty skład – jaja, mąka, mleko, cukier, masło, drożdże, odrobina alkoholu, tłuszcz i domowa konfitura, która czekała na swój moment od lata. Wypiekanie, a w zasadzie wysmażanie pączków, również nie jest jakoś szczególnie pracochłonne. Czy zatem naprawdę chcemy dopłacać za nazwisko na kartoniku? Przecież domowa receptura, przekazywana od pokoleń, niejednokrotnie okazuje się być najlepszą marką.

 

Niestety, niebotycznym cenom pączków w renomowanych piekarniach, towarzyszy znacznie bardziej szkodliwy trend – wypełnione chemią wyroby „pączkopodobne”, dostępne za grosze we wszystkich supermarketach i dyskontach. Tu nazwa pączek jest wyraźną nadinterpretacją. Konserwanty, spulchniacze, emulgatory, regulatory, jaja i mleko w proszku. Czy tak powinna smakować długo wyczekiwana celebracja tego wyjątkowego momentu w roku? To raczej profanacja tłustego czwartku i działanie na szkodę własnego żołądka. Zatem w trosce o własne zdrowie i zawartość portfela, najwyższa pora uruchomić własną, domową piekarenkę. Dlaczego warto spróbować?

 

Samodzielne smażenie pączków i faworków z wykorzystaniem naturalnych składników z prostym składem to gwarancja nie tylko świeżości i smaku, ale także wartościowego czasu w rodzinnym gronie. Każdy członek rodziny może wnieść w tworzenie domowych pączków swój cenny wkład. Energiczne zagniatanie ciasta, cierpliwe smażenie, precyzyjne wypełnianie, czy kreatywne lukrowanie – tu każdy ma szansę wykorzystać własne, niepowtarzalne talenty. Wartość pączka przygotowanego z takim zaangażowaniem, czułością i uważnością z pewnością okaże się bezcenna.

 

Pączek idealny? Nic prostszego!

 

Tłusty czwartek to najprzyjemniejszy i najsmaczniejszy sposób pożegnania się z karnawałem. Co ciekawe, różnego rodzaju pączki oraz smażone słodkości stanowią istotny element tradycji kulinarnych na całym świecie. Wypełnione konfiturą, orzechowymi kremami lub rodzynkami, mięciutkie drożdżowe poduszeczki lub ultracienkie, chrupiące, rozpływające się w ustach, faworki – jak świat długi i szeroki, każda gospodyni ma własny pomysł na słodką ucztę przed wielkim postem. Tu nie ma żadnych ograniczeń! Ważne jednak, by wszystkie składniki były najlepszej jakości. Od tego bowiem zależy ostateczny efekt.

 

– Dodawanie do wypieków wysokiej jakości masła stanowi kluczowy element. Zapewnia doskonały aromat i delikatność, co przekłada się na wyjątkowe doznania smakowe. Zawarte w takim maśle naturalne tłuszcze nadają strukturę i puszystość ciastom oraz ciasteczkom, sprawiając, że stają się one bardziej kruche i apetyczne. – wylicza Ewa Polińska z MSM Mońki.

 

Sukcesem wybitnych pączków, oprócz najwyższej jakości składników, jest też wierność tradycyjnej recepturze. Z jednego kilograma mąki jesteśmy w stanie wyczarować nawet 30 zgrabnych pączusiów, zatem „gra w domową piekarenkę” jest wyjątkowo „warta świeczki”. Oto jak krok po kroku zabrać się za ich przygotowanie.

 

Składniki na tradycyjne pączki:

– 1 kg mąki,

– 50 g świeżych drożdży,

– 500 ml mleka,

– 100 g masła MSM Mońki,

– 100 g cukru,

– 5 żółtek plus jedno całe jajko,

– 50 ml spirytusu lub innego alkoholu np. rumu lub likieru orzechowego,

– litr tłuszczu do smażenia (najlepiej smalcu),

– słoiczek konfitury lub marmolady, jako nadzienie,

– cukier puder lub lukier do ozdoby.

 

Przepis:

Ze 100 ml ciepłego, ale nie gorącego mleka, świeżych drożdży, łyżki cukru i 5 łyżek mąki przygotować rozczyn. Odstawić go do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Gotowy rozczyn dodać do reszty składników i energicznie wyrobić ręcznie lub z pomocą robota kuchennego do momentu, aż ciasto będzie odpowiednio elastyczne i gładkie. Następnie przełożyć je do oprószonej mąką miski i odłożyć w ciepłe miejsce na ok. godzinę, by podwoiło swoją objętość. Wyrośnięte ciasto podzielić na niewielkie, ok. 50 gramowe kulki, które przed smażeniem również będą potrzebować ok. pół godziny odpoczynku. Zgrabnie wyrobione kulki wrzucamy na tłuszcz rozgrzany do ok. 175 stopni i smażymy z obu stron na złoty kolor. Pączki możemy nadziewać konfiturą zarówno przed, jak i po smażeniu. Początkującym kucharzom oraz wielbicielom naprawdę dużej ilości nadzienia, polecamy szprycowanie pączków dopiero po wysmażeniu. Pączki ozdabiamy cukrem pudrem lub lukrem dopiero po wystygnięciu.

 

Tłusty nie znaczy niezdrowy!

 

Tłusty czwartek nie ma najlepszego PR-u w świecie żywienia i dietetyki. Tymczasem wspomniane już, najwyższej jakości masło, będące kluczowym składnikiem karnawałowych przepisów, to źródło wielu cennych składników odżywczych.

 

– Tradycyjnie wyrabiane masło składa się jedynie z tłuszczu mlecznego, mleka, wody i odrobiny soli. To całkowicie naturalny produkt, który nie potrzebuje żadnych dodatkowych ulepszaczy – podkreśla Ewa Polińska z MSM Mońki. – W swojej prostocie, stanowi doskonałe źródło witamin i mikroelementów. Co ciekawe, działa przeciwnowotworowo i zmniejsza stany zapalne w organizmie, a także wpływa pozytywnie na nasz układ hormonalny. Tym samym dobrej jakości masło dodatkowo podnosi wartość odżywczą wypieków. – dodaje.

 

 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Egzotycznie orzeźwiająca nowość! Biuro prasowe
2024-11-04 | 11:30

Egzotycznie orzeźwiająca nowość!

Herbata zielona, choć znana od wieków, cieszy się nadal w pełni zasłużoną popularnością. Każdego dnia sięgają po nią osoby, które chcą dbać o swoje dobre samopoczucie i
Żywienie Smak i zapach owoców granatu ze słonecznej Grecji w każdej szklance!
2024-11-04 | 10:35

Smak i zapach owoców granatu ze słonecznej Grecji w każdej szklance!

Syropy cieszą się dużą popularnością przez cały rok. Latem służą jako prosty i wygodny sposób na upragnione orzeźwienie. Jesienią i zimą szczególnie chętnie sięgamy po
Żywienie Zioła mają … smak!
2024-11-04 | 10:35

Zioła mają … smak!

Wyjątkowe, ziołowo-owocowe kompozycje znajdziemy w linii herbatek Herbapolu. Teraz pojawiły się w niej dwa nowe warianty: Mięta z cytryną i trawą cytrynową oraz Rumianek z limonką i

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Gwiazdy

Piotr Zelt: Od dawna weryfikuję swoje nawyki. Gonię też wszystkich z mojego otoczenia, żeby oszczędzali wodę i porządnie segregowali śmieci

Aktor zauważa, że w dzisiejszych czasach ekologiczny styl życia powinien być nie tylko modą, ale wręcz koniecznością. Zwraca bowiem uwagę na przyspieszającą degradację naszego środowiska i konieczność weryfikacji własnych przyzwyczajeń. Dobitnie tłumaczy to również swoim bliskim i mobilizuje ich do odpowiedzialnego postępowania. Zdaniem Piotra Zelta kluczowe jest przede wszystkim oszczędzanie wody, bo za jakiś czas może jej zabraknąć w naszych kranach, a także segregowanie śmieci i ograniczenie zakupów nowych ubrań oraz urządzeń elektronicznych.

Handel

Polski rynek odzieży sportowej i outdoorowej notuje stabilne wzrosty. Kupujący szukają technologicznych nowinek

Niemal połowa Polaków kupujących artykuły sportowe ćwiczy kilka razy w tygodniu, a 13 proc. robi to codziennie. Większa aktywność powoduje, że rośnie krajowy rynek artykułów sportowych. W latach 2023–2028 ma to być średnio 6 proc. rocznie – wynika z danych PMR. Polscy konsumenci w coraz większym stopniu zwracają uwagę na technologiczne aspekty i rozwiązania w produktach outdoorowych. Producenci tacy jak Columbia Sportswear inwestują więc coraz więcej w patenty i innowacje. W centrum handlowym Westfield Mokotów w Warszawie został właśnie otwarty drugi w Polsce monobrandowy sklep tej marki.