Komunikaty PR

Jak przygotować twaróg na sernik?

2022-05-24  |  13:00
Biuro prasowe
Kontakt

Katarzyna Bagińska
Publicon Sp. z.o.o.

Świdnicka
50-066 Wrocław
k.baginska|publicon.pl| |k.baginska|publicon.pl
693260235
www.publicon.pl

Na stole pojawić się może w charakterze poobiedniego niedzielnego deseru, ale także jako słodki dodatek do zamówionej w kawiarni kawy. A co decyduje o jakości sernika? Tutaj również zaskoczeń nie ma, bowiem każdy wie, że dobry twaróg to gwarant dobrego sernika. Nie każdy natomiast wie, jak z twarogiem postępować, aby uzyskać wybitny wypiek. Jak zatem zmielić twaróg na sernik i na co zwrócić szczególną uwagę? 

 

Wszyscy wiemy, że smak naszego wypieku ściśle związany jest z rodzajem sera, na zakup którego się zdecydujemy. Również od sera zależeć będzie jego konsystencja, jak i to, czy ciasto podczas pieczenia nam opadnie. Jednak zdobycie odpowiedniego twarogu to tylko połowa sukcesu. Jak zatem powinniśmy się obchodzić z twarogiem?

 

Dobry ser należy dobrze zmielić

Mamy już najlepszy ser, co dalej? Dobra konsystencja sernika to kwestia kluczowa. By ją uzyskać ser należy dokładnie zmielić, najlepiej kilkukrotnie. Metod na zmielenie twarogu na sernik jest kilka.

 

  1. Maszynka do mięsa

Możemy użyć w tym celu zwykłej maszynki do mięsa. Takie rozwiązanie gwarantuje nam oszczędność czasu, ale żeby uzyskać pożądany efekt, należy użyć nasadki z sitkiem o najmniejszych otworach. Dzięki temu nasze ciasto będzie miało prawdziwie aksamitną konsystencję.

 

  1. A może blender?

Ostatnim sposobem na zmielenie sera jest użycie blendera kuchennego. To metoda zdecydowanie najszybsza i najmniej pracochłonna. Dodatkowo w tym wypadku mamy niemal stuprocentową gwarancję, iż ciasto nasze będzie miało aksamitną konsystencję. 

 

Wiemy już jak, czas na działanie!

Kiedy już mamy zmielony ser, pozostaje połączyć go z resztą składników. W tym celu przydatna będzie kula do ucierania i misa, najlepiej kamionkowa, czyli tzw. makutra, której  wewnętrzną powierzchnię pokrywają poziome wypukłe pasy. Dzięki nim bez najmniejszego problemu zmieszamy wszystkie składniki, a nasze ciasto uzyska niezwykłą puszystość.

 

Jeśli chcemy, by nasz sernik był idealny, potrzebny jest prawdziwie jakościowy twaróg. Na tym się jednak nie kończy, ponieważ proces przygotowania ciasta jest tak samo ważny.. Jeśli jednak odpowiednio przygotujemy bazę twarogową, nasz wypiek będzie bez wątpienia mistrzowski.

 

Program „Ja Cię SERniczę!” jest sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka.

 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Publicon Sp. z.o.o.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów Biuro prasowe
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy
Żywienie Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów
2025-04-09 | 10:45

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Jeszcze dekadę temu zakupy spożywcze online wydawały się rozwiązaniem dla nielicznych. Zmieniające się nawyki konsumentów i rosnące oczekiwania wobec jakości
Żywienie Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
2025-03-19 | 23:00

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?

Tiramisu, comfort food i szczęście na zamówienie. Jak jedzenie poprawia nastrój w Międzynarodowy Dzień Szczęścia. Szczęście ma wiele smaków, ale jeden

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Transport

W Amazon pracuje ponad 750 tys. robotów. Najnowszy jest wyposażony w „zmysł” dotyku

Pierwsze roboty wyposażone w „zmysł” dotyku wykorzystywane są przez Amazon do obsługi produktów w centrach realizacji zamówień w USA i Niemczech. Roboty potrafią precyzyjnie przeszukiwać nawet ciasne przestrzenie półek w poszukiwaniu konkretnych produktów i z wyczuciem przenosić je na taśmę. Dzięki nim pracownicy nie muszą się schylać ani wspinać po drabinie w poszukiwaniu towaru. Automatyzacja wspiera też pracę kurierów. Paczki, które mają być dostarczone pod wskazany adres, podświetlane są w furgonetce na zielono, co ułatwia znalezienie właściwej przesyłki i skraca czas dostawy.

Medycyna

Diagnostyka zaburzeń snu może być łatwiejsza. Inteligentna piżama monitoruje bruksizm i bezdech senny

Naukowcy z Uniwersytetu Cambridge opracowali inteligentną piżamę, której zadaniem jest monitorowanie w warunkach domowych wzorców oddechu podczas snu i wykrywanie jego zaburzeń takich jak bezdech senny, chrapanie czy bruksizm. Jest to możliwe dzięki znajdującym się w materiale zaawansowanym grafenowym czujnikom tensometrycznym. Urządzenie może stać się alternatywą dla często niekomfortowej dla pacjentów diagnostyki w warunkach szpitalnych lub z wykorzystaniem nieporęcznego sprzętu.

Gwiazdy

Julia Kamińska: Elektrośmieci to duży problem. Sama mam w piwnicy zepsutą pralkę i muszę zorganizować jej wywóz

Piotr Zelt, Julia Kamińska i Klaudia Zioberczyk zauważają, że mimo wielu akcji informacyjnych i edukacyjnych nadal nie wszyscy Polacy zdają sobie sprawę z tego, że elektrośmieci, które nie są w odpowiedni sposób zutylizowane, stanowią ogromne zagrożenie dla środowiska. I choć istnieją różne możliwości przekazania zużytych, nieużywanych lub uszkodzonych urządzeń elektrycznych i elektronicznych do punktów zbiórki czy firm zajmujących się recyklingiem, to nie brakuje osób, które lekceważą wszelkie wytyczne i idą na łatwiznę. Wyrzucają takie sprzęty do zwykłych śmietników albo wywożą na przykład do lasu.