Komunikaty PR

Jak rolnictwo regeneratywne wpływa na Twoje zdrowie i przyszłość naszej planety

2022-09-27  |  15:00

Wybór żywności to nie tylko kwestia ulubionych smaków, ale też decyzja o zdrowiu, planecie i przyszłości. Z takiego założenia wychodzi Danone, który o jakość produktów i planetę dba już w gospodarstwach, dostarczających składniki. W przypadku mleka, działania zaczynają się zanim jeszcze urosną rośliny, którymi żywią się krowy. Firma już od pięciu lat, wspólnie ze swoimi dostawcami mleka, warzyw, owoców i zbóż, wprowadza nowatorskie sposoby uprawy. Dzięki temu rośliny mają najlepsze warunki do wzrostu, w glebie pozostaje więcej wody i dwutlenku węgla, a bioróżnorodność nie ginie wraz z przejazdem pługa. Te małe-duże kroki w podejściu gospodarstw składają się na prawdziwą transformację żywieniową, która dotarła również do Polski.

Zgłębiając czym właściwie jest żywność wysokiej jakości, warto zadać sobie najpierw pytanie – czy wiem, jak zostało wyprodukowane to, co znajduje się na moim talerzu? Jakie było podejście gospodarstwa do uprawy ziemi? W jaki sposób karmione były krowy, których mleko jest składnikiem produktów, po które sięgam każdego dnia? Na te kwestie coraz większą uwagę zwracają również sami producenci żywności. W Polsce  rośnie grupa odpowiedzialnych rolników i przedsiębiorców, których myślenie o produkcji żywności wykracza poza planowanie najbliższego sezonu na polu czy na półkach sklepowych. Dla nich – sposób w jaki zostanie wytworzone to, co finalnie znajdzie się na naszych stołach,  to decyzja - już na etapie przygotowania gleby do siewu – o zdrowiu konsumentów i planety, mająca znaczenie zarówno dziś, jak i w przyszłości.

Gleba potrzebuje ochrony, a my potrzebujemy zdrowych gleb

Dlaczego gleby dziś zaczynają być w centrum zainteresowania? Powodem jest między innymi ich stan - obecnie 70% gleb na terenie Unii Europejskiej nie jest w dobrej kondycji. Przemysłowa uprawa, często z wykorzystaniem niewłaściwych narzędzi, przenawożenie, zanieczyszczenia, zmiany klimatyczne – jak susza i wynikające z niej niedobory wody, to tylko niektóre z czynników wpływających na postępujące niszczenie gleb i spadek ich jakości. Tymczasem to gleby stanowią podstawę 95%  żywności po którą sięgamy każdego dnia.

 - Produkcja żywności - w tym rolnictwo -  to system naczyń połączonych. Dlatego wybór konkretnego produktu, to coś więcej niż decyzja zakupowa. To także ,,TAK” dla konkretnego sposobu produkcji – która musi iść w parze z dbałością o kondycję gleby oraz troskę o zasoby planety. Doskonale rozumiemy te zależności. Dlatego realizacja naszej misji niesienia zdrowia przez żywność zaczyna się już od wsparcia współpracujących z nami gospodarstw w przechodzeniu na bardziej zrównoważone modele upraw – czego przykładem są rozwiązania rolnictwa regeneratywnego. – mówi Marek Sumiła,  Dyrektor Zarządzający Danone i Żywiec Zdrój.

Regeneracja gleb – jak to się robi?

Rolnictwo regeneratywne,  to rozwiązania, które natura podpowiada nam od tysięcy lat. Mają one na celu wzmocnienie gleby, dzięki czemu jest ona bardziej żyzna. Co dokładnie ją taką czyni? Bezorkowa uprawa, zróżnicowany płodozmian, ograniczenie nawożenia, jak również ochrona warstwy próchniczej ziemi oraz połączenie produkcji rolnej ze zwierzęcą (np. hodowanie wysokiej jakości paszy dla zwierząt) – to tylko niektóre z narzędzi rolnictwa regeneratywnego. Zdrowa gleba zatrzymuje też wodę, przez co staje się bardziej odporna na zmiany klimatu i susze. Kolejna korzyść to  zatrzymywanie CO, które zamiast w atmosferze – pozostaje tam gdzie jego miejsce, czyli właśnie w glebie. W takich warunkach pole zaczynają zamieszkiwać różnorodne mikroorganizmy, jak dobroczynne grzyby i bakterie. W glebie jest życie – w pełnym tego słowa znaczeniu.

Oszczędność dla planety, zyski dla gospodarstw

Dość szybko te pozytywne zmiany zaobserwował w swoim gospodarstwie Ryszard Krychowiak, rolnik z Gęsina (woj. kujawsko-pomorskie), który od 21 lat dostarcza mleko dla DANONE. W gospodarstwie hoduje m.in. kukurydzę na paszę dla krów mlecznych. Pan Ryszard nie miał wątpliwości, że warto postawić na innowacyjną uprawę. Dzięki temu gleba jest zregenerowana i zdrowa. I jak podkreśla – krowy odżywiające się kukurydzą z uprawy regeneratywnej odwdzięczają się dobrym mlekiem. Pozytywnych zmian, które zaobserwował Ryszard Krychowiak jest znacznie więcej.

-  Dajemy naszym roślinom najlepszy, możliwy start.  Dzięki temu, że pracujemy metodą bezorkową, gleba w naszym gospodarstwie jest teraz o wiele bardziej pulchna i przechowuje znacznie więcej wody niż kiedy stosowaliśmy tradycyjne metody rolnicze. Dzięki temu nasze uprawy są zdecydowanie bardziej odporne na suszę. Zauważyłem też inne, wymierne korzyści dla mojego gospodarstwa i środowiska - używamy tylko niezbędne ilości środków ochrony roślin, zużycie paliwa ograniczyliśmy o trzy czwarte - mamy tylko  jeden przejazd po polu, a wcześniej były cztery – wylicza Ryszard Krychowiak.

Korzystają zatem wszyscy: świadomi konsumenci, środowisko naturalne, zwierzęta i gospodarstwa rolne. Do końca 2023 r. DANONE planuje objąć wszystkich swoich dostawców mleka specjalnie przygotowanym dla nich programem, wspierającym przejście gospodarstw na innowacyjne rolnictwo regeneratywne. 

O grupie spółek DANONE:

DANONE to światowy lider na rynku żywności, któremu we wszystkich działaniach przyświeca dbanie o zdrowie. W Polsce DANONE działa w 3 obszarach istotnych dla prawidłowego żywienia: produkty mleczne oraz pochodzenia roślinnego (Danone), woda i napoje (Żywiec Zdrój), żywienie specjalistyczne, obejmujące żywność dla niemowląt i małych dzieci oraz żywność specjalnego przeznaczenia medycznego (Nutricia). Wszystkie spółki DANONE łączy podwójne zobowiązanie na rzecz zrównoważonego rozwoju gospodarczego i społecznego oraz misja niesienia zdrowia poprzez żywność tak wielu ludziom, jak to możliwe. Poprzez oferowane produkty oraz realizowane projekty i programy - w myśl wspólnej wizji One Planet. One Health - spółki DANONE zachęcają do podejmowania właściwych wyborów żywieniowych na co dzień, a także przyczyniają się do zdrowia kolejnych pokoleń i lepszego stanu naszej planety. W 10 lokalizacjach w kraju zatrudnienie znajduje ponad 3 000 osób, rozwijających się zawodowo w bezpiecznym i przyjaznym środowisku pracy.

 

Dodatkowych informacji udzielają:

Katarzyna Owsianko

Starszy Kierownik ds. Komunikacji Zewnętrznej, grupa spółek DANONE

katarzyna.owsianko@danone.com, tel. 666 048 940

 

Anna Twardowska

24/7Communication

anna.twardowska@247.com.pl, tel. 530 224 456

 

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie „Chwalcie siebie!” przekonuje Oranżada Hellena i realizuje niezwykły mural w War Biuro prasowe
2024-07-03 | 15:05

„Chwalcie siebie!” przekonuje Oranżada Hellena i realizuje niezwykły mural w War

Oranżada Hellena wystartowała z nową odsłoną kampanii #hellendż, realizowaną w tym roku pod hasłem „Chwalcie siebie!”. W ramach akcji, na Nowym Mieście w Warszawie, pojawił
Żywienie Chrup wafle Familijne i wygraj rodzinny wyjazd do krainy bajek pod Paryżem!
2024-07-03 | 15:00

Chrup wafle Familijne i wygraj rodzinny wyjazd do krainy bajek pod Paryżem!

Spotkanie z ulubionymi postaciami z kultowych animacji, światowej klasy pokazy oraz pięć niezwykłych krain – to tylko część atrakcji jakie czekają na zwycięzcę loterii „Mus
Żywienie Świadome wybory żywieniowe Polaków. Naturalne składniki nadal w trendach
2024-07-02 | 11:00

Świadome wybory żywieniowe Polaków. Naturalne składniki nadal w trendach

Świadomość konsumentów w kwestii odżywiania rośnie w szybkim tempie, co potwierdzają wyraźne trendy z ostatnich lat[i]. Polacy coraz uważniej analizują składy

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Problemy społeczne

Ukraińcy mają podobne problemy związane z ochroną zdrowia, co Polacy. Problemem jest długi czas oczekiwania na wizytę i wysokie koszty leków

Długi czas oczekiwania, wysokie koszty leczenia i zakupu leków – to największe bariery w dostępie do opieki zdrowotnej, z jakimi mierzą się uchodźcy z Ukrainy w Polsce – wynika z raportu GUS i WHO. – Problemy stają się coraz bardziej podobne do tych charakterystycznych dla całego systemu ochrony zdrowia. Mniej mają charakter nagły, który był charakterystyczny dla okresu tuż po wybuchu wojny – wskazuje dr Dominik Rozkrut, prezes Głównego Urzędu Statystycznego. Większość przypadków, z powodu których Ukraińcy potrzebują pomocy lekarza, to ostre schorzenia. Co czwarty leczy się z powodu choroby przewlekłej. Wyzwaniem pozostają szczepienia ukraińskich dzieci: wskaźnik wyszczepienia rośnie, ale jest poniżej poziomu wśród polskich dzieci.

Teatr

Mateusz Banasiuk: Podczas studiów uczyliśmy się żonglerki maczugami i popisów cyrkowych. Te umiejętności przydały mi się w zawodzie aktora

W pracy zawodowej kolejny raz przydały się Mateuszowi Banasiukowi umiejętności zdobyte w szkole aktorskiej. W spektaklu „Wypiór” wystawianym na scenie Teatru IMKA odtwórca roli Łukasza udowodnił, że potrafi perfekcyjnie żonglować, wzbudzając podziw widowni. W rozmowie z agencją Newseria Lifestyle artysta zdradza, że podczas studiów nauczył się jeszcze kilku innych sztuczek cyrkowych.