Komunikaty PR

Jak szybko przygotować karnawałowe przekąski?

2024-01-15  |  16:00
Biuro prasowe
Kontakt
Sylwia Makowska
Orchidea Creative Group

ul. Ruska 51B
50-079 Wrocław
s.makowska|grupaorchidea.pl| |s.makowska|grupaorchidea.pl
517 412 466
https://grupaorchidea.pl/

Karnawał to okres intensywnych spotkań w gronie rodziny, przyjaciół i znajomych. Jednym z ważnych elementów udanego przyjęcia jest jedzenie. Musi być nie tylko smaczne, ale trafiać w różne gusta, wyglądać efektownie i być wygodne do spożywania. Podpowiadamy, czym kierować się, komponując imprezowe menu.

Nie od dziś wiadomo, że jedzenie łączy. Nic więc dziwnego, że jest nieodzowną częścią mniejszych i większych imprez, bali, rodzinnych spotkań i „domówek” organizowanych w gronie przyjaciół. Pozwala nie tylko zaspokoić głód, ale też jest jedną z atrakcji i uprzyjemnia spędzany razem czas. Serwując naszym gościom starannie przygotowane dania, możemy sprawić, że poczują się docenieni i zadbani. Kluczem do sukcesu jest dopasowanie menu do charakteru uroczystości.

Poczęstunek na karnawałowym party 

O ile lubimy celebrować tworzenie świątecznych potraw, a czas wspólnie spędzany w kuchni przed Bożym Narodzeniem jest w wielu domach rodzinną tradycją, w okresie karnawału zależy nam raczej na tym, żeby przygotowania do imprezy poszły jak najsprawniej i zajęły jak najkrócej. W święta na wiele godzin zasiadamy przy suto zastawionym stole pełnym wykwintnych dań. Natomiast domowe imprezy karnawałowe – zamiast uroczystej kolacji – przyjmują często bardziej dynamiczną formę. Nie serwujemy kolejnych dań przy stole, tylko wystawiamy je od razu na ogólnodostępnych talerzach tak, aby goście mogli się częstować w dowolnie przez siebie wybranym momencie. Liczy się także to, aby smakołyki można było w łatwy sposób zjeść, czasami nawet na stojąco i bez użycia sztućców. Co zatem powinno się znaleźć w karnawałowym menu?   

Szybko, wygodnie, efektownie

Na karnawałowych przyjęciach królują wszelkiego rodzaju przekąski. To dania, które przygotowuje się szybko i łatwo serwuje w małych porcjach, na ciepło i na zimno. Ważna jest różnorodność, ale też forma podania i wygląd potraw. Oczywiście można po prostu postawić na stole gotowe przekąski, np. kabanosy, ale raczej znajdują one zastosowanie na imprezach studenckich. Dla osób, które chcą podjąć swoich gości czymś bardziej efektownym niż przysłowiowe słone paluszki, polecamy domowe przekąski. Ich przygotowanie może zająć niewiele dłużej, ale zrobią z pewnością o wiele lepsze wrażenie.

– Podstawą wielu przekąsek są wędliny – stwierdza Anna Burak, menadżer ds. produktu firmy Dobrowolscy. – W zasadzie wystarczy je pokroić, ułożyć na talerzu i mamy gotową przekąskę. Ale organizując przyjęcie, zwróćmy uwagę właśnie na ułożenie i dodatki. Zwykły talerz z wędlinami można zamienić w przykuwającą wzrok kompozycję. Wybierzmy szynki i kiełbasy o zróżnicowanych kolorach i rozmiarach. Paterę z wędlinami dobrze jest uzupełnić o inne dodatki, takie jak warzywa i owoce, np. pomidorki koktajlowe, pokrojoną paprykę, winogrona, gruszki czy liście sałaty. Wciąż popularne są deski z przekąskami, na których wędlinom towarzyszą różnego rodzaju sery, bakalie, pieczywo, sosy i konfitury.

Wędliny na kilka sposobów

Robiąc zakupy spożywcze na imprezę, warto zaopatrzyć się w dobrej jakości wędliny. Możemy nie tylko ułożyć je talerzu, ale przydadzą się też w przygotowaniu innych przekąsek.

– Szynka jest podstawą wielu sałatek – podpowiada Anna Burak. – Świetnie komponuje się z warzywami i sosami, dodając sałatkom wyrazistości i czyniąc je bardziej sycącymi. Przepisów na sałatki z szynką jest wiele. Począwszy od pięknie prezentującej się sałatce warstwowej, przez makaronową z szynką, papryką i serem, po lubianą warzywną z szynką i majonezem.

Wędliny wykorzystamy też w różnego rodzaju koreczkach, mini kanapkach, roladkach z szynki z nadzieniem itp. Wygodnym sposobem podania są tzw. jarcuterie, czyli małe słoiczki czy szklaneczki, do których możemy włożyć np. kawałki kiełbasy, grzanki, oliwki, ser, korniszony czy cokolwiek innego chcemy. Ważne, żeby stworzyć gotowe porcje łatwe do zjedzenia, które staną się jednocześnie ozdobą stołu.

Dobrze jest też mieć w lodówce ciasto francuskie lub filo. Razem z szynką i innymi dodatkami pozwala stworzyć w kilkanaście minut przekąski w dowolnych formach np. ślimaczki, chrupiące nadziewane paluchy, sakiewki.

– Przygotowując poczęstunek dla gości, klienci kierują się przede wszystkim ich jakością i sięgają po sprawdzone wyroby, często z półki premium – stwierdza Anna Burak, menadżer ds. produktu firmy. – Szczególną popularnością z oferty firmy Dobrowolscy cieszy się linia Tradycyjnie Wędzone, m.in. Szynka z Wadowic oraz kiełbasy Wiejska z Wadowic i Krakowska sucha z Wadowic. Wyroby te dają klientom gwarancję, że zachwycą swoich gości zarówno smakiem, jak i wyglądem wszystkiego, co pojawi się na stole. Minimum wysiłku, maksimum efektu! 

Na ciepło w kilka chwil

Jeśli planujemy całonocną zabawę, dobrze jest przewidzieć jakieś dania na ciepło, które będziemy mogli zaserwować w trakcie trwania imprezy.

– Dla osób, które chcą zaserwować bardziej zaawansowane menu, a mają niewiele czasu na przygotowanie poczęstunku, polecamy wyroby garmażeryjne – radzi specjalistka z firmy Dobrowolscy. – Dzięki takim produktom jak nasze Hamburgery mięsne, Roladki mięsne kebab czy Klopsiki mięsne nie trzeba już wykonywać najbardziej pracochłonnych czynności – wystarczy krótko podgrzać i podać je z wybranym sosem oraz dodatkami. 


Dobrowolscy to rodzinny zakład mięsny założony w 1990 roku przez Stanisława Dobrowolskiego i jego syna Adama, zlokalizowany w Wadowicach Górnych. Specjalizuje się w produkcji wysokiej jakości wędlin i dań gotowych zgodnie z mottem
„Łączymy smakiem pokolenia”. Do produkcji wykorzystuje mięso pozyskiwane z tradycyjnego chowu. Od początku współpracuje z lokalnymi hodowcami, co łączy z dbałością o środowisko naturalne. Jest firmą ze 100% polskim kapitałem, która uzyskała liczne nagrody i wyróżnienia, m.in. Podkarpacką Nagrodę Gospodarczą i certyfikaty „Przedsiębiorstwo Fair Play” oraz „Solidna Firma”.

www.dobrowolscy.pl

 

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie 10 lat edukacji żywieniowej z programem Lekkoatletyka dla każdego! Biuro prasowe
2024-05-16 | 16:00

10 lat edukacji żywieniowej z programem Lekkoatletyka dla każdego!

W tym roku mija 10 lat od uruchomienia programu Lekkoatletyka dla każdego! (Ldk!) organizowanego przez Polski Związek Lekkiej Atletyki. Inicjatywa, której od początku partnerem jest
Żywienie 3 pomysły na wiosenne kanapki
2024-05-16 | 14:20

3 pomysły na wiosenne kanapki

Smakowite, lekkie, po prostu pyszne. Takie są właśnie wiosenne kanapki. Kto nie miałby na nie chrapki? Dlatego uzupełnijmy nasze zapasy o składniki, które pachną wiosną i
Żywienie Kupuj, rejestruj i ciesz się smakiem zwycięstwa! Startuje wielka loteria 4MOVE z
2024-05-14 | 11:00

Kupuj, rejestruj i ciesz się smakiem zwycięstwa! Startuje wielka loteria 4MOVE z

Kup dowolny napój 4MOVE, zachowaj paragon i zarejestruj go na stronie konkursowej. To wystarczy, by wziąć udział w losowaniu sportowego samochodu BMW Serii 2 Gran Coupe! Ponadto, co

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Prawo

Nieuczciwi najemcy bardziej chronieni przez prawo niż właściciele mieszkań. Konieczne są zmiany przepisów i sprawny system eksmisyjny

Zaległości w czynszach, zniszczenia czy wyprowadzka bez płatności – to tylko niektóre z problemów, jakie lokatorzy wynajmujący mieszkania mogą sprawić właścicielom lokali. Z badania Rendin wynika, że blisko 70 proc. właścicieli mieszkań na wynajem borykało się z podobnymi trudnościami. Wypowiedzenie najmu nieuczciwemu lokatorowi to dopiero początek długiej drogi, na której końcu niekoniecznie jest eksmisja. – Potrzebujemy zmiany w kierunku dodania pewnych praw właścicielom i sprawnego systemu eksmisyjnego – podkreśla Alina Muzioł-Węcławowicz, specjalistka ds. polityki mieszkaniowej.

Teatr

Edyta Herbuś: Teraz mam taki moment obfitości, że mogę wybierać role, które są dla mnie najciekawsze. Ale na pewno muszę sobie zafundować reset, żeby utrzymać równowagę w życiu

Tancerka lubi wypoczywać aktywnie. Po intensywnym okresie w pracy najpierw daje sobie jednak chwilę na złapanie oddechu i szybką regenerację, a dopiero później rusza na podbój danej okolicy. Edyta Herbuś zaznacza, że często decyduje się na pasjonujące wyprawy, dzięki którym może zwiedzać i poznawać urokliwe zakątki świata. Ale zdarza się również tak, że wybiera beztroskie wakacje na plaży pod palmami. Tegoroczny urlop będzie jednak krótki.

Media

Wojciech „Łozo” Łozowski: Wziąłem już udział w większości fajnych dużych formatów telewizyjnych. Dostaję też wiele paździerzowych propozycji i je staram się odrzucać

Wokalista miał już okazję uczestniczyć w takich produkcjach jak: „Taniec z gwiazdami”, „Must Be The Music. Tylko muzyka”, „Azja Express”, „Lego Masters” i „Pokonaj mnie, jeśli potrafisz”. Jak podkreśla, bardzo ceni oryginalne projekty telewizyjne, bo dzięki nim może przeżyć wyjątkowe przygody i nauczyć się czegoś nowego. Dlatego też nie wyklucza, że gdy padnie kolejna ciekawa propozycja, znów weźmie udział w podobnym projekcie.