Komunikaty PR

Jak uzupełniać wapń w diecie dziecka?

2022-11-28  |  10:00
Biuro prasowe
Kontakt
PR Manager
Publicon Sp. z o.o.



m.hliwa|publicon.pl| |m.hliwa|publicon.pl
691274042

1000 mg – tyle wapnia dziennie potrzebuje przedszkolak, aby jego organizm prawidłowo się rozwijał. Nie zawsze jednak dieta jest na tyle zbilansowana, by było to w pełni możliwe. Jak zatem zatroszczyć się o prawidłową podaż tego pierwiastka? W ramach kampanii „Mamy kota na punkcie mleka” przyglądamy się najpopularniejszym sposobom na uzupełnianie wapnia w diecie.

Naukowcy alarmują

Niedobór wapnia w diecie to dość powszechny problem – zarówno wśród dzieci, jak i dorosłych. Dane National Health and Nutritional Examination Survey (NHNES) wskazują, że spożycie tego pierwiastka pochodzącego z produktów mlecznych u dzieci poniżej 5 roku życia zmalało z 62% w latach 1976-80 do 52% na przestrzeni 2001-06. Tendencję tę potwierdzają również wyniki badań przeprowadzonych przez polski organ – Instytut Żywności i Żywienia. Wskazują one na niedobory wapnia w diecie u dzieci w wieku 1-9 lat na poziomie niemal 70%. To alarmujące dane – wapń odgrywa bowiem bardzo istotną rolę w wielu procesach w organizmie.

Wapń potrzebny od teraz

Do czego tak naprawdę potrzebujemy tego pierwiastka? Przede wszystkim jest podstawowym materiałem budulcowym kości i zębów. Jego niedobór może być przyczyną krzywicy – choroby polegającej na nieprawidłowej mineralizacji kości. Stają się wskutek tego miękkie i podatne na złamania. Łatwiej również o próchnicę. Co ciekawe, wapń ma także duże znaczenie w procesach krzepnięcia krwi i sprawia, że rany goją się szybciej. Wpływa także na pracę układu nerwowego. Nie ma zatem wątpliwości, że w każdym wieku należy dbać o jego odpowiednią podaż. 

Prosty sposób na dostarczenie wapnia

Jak zatem dostarczyć odpowiednią ilość wapnia w diecie dziecka? Dla tych najmłodszych – do 3 roku życia – norma wynosi 700 mg, dla starszych już 1000 mg. Najłatwiejszym sposobem na suplementację jest podawanie mleka i jego przetworów. Żółty ser w 100 gramach dostarcza 700 mg wapnia, szklanka mleka – 300 mg. To znacznie zdrowszy sposób niż suplementacja w tabletkach.

Oprócz nabiału warto również dodawać do pożywienia warzywa bogate w ten pierwiastek – jarmuż, fasolkę szparagową czy brukselkę. Dobre będą również orzechy czy nasiona chia. To właśnie prawidłowo zbilansowana dieta, bogata zarówno w mleko, jak i warzywa, jest kluczem do zrównoważonego rozwoju organizmu.

Więcej informacji o mleku i produktach mlecznych dostępnych jest na stronie kampanii „Mamy kota na punkcie mleka”, sfinansowanej z Funduszu Promocji Mleka.

 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Publicon Sp. z o.o.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów Biuro prasowe
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy
Żywienie Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów
2025-04-09 | 10:45

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Jeszcze dekadę temu zakupy spożywcze online wydawały się rozwiązaniem dla nielicznych. Zmieniające się nawyki konsumentów i rosnące oczekiwania wobec jakości
Żywienie Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
2025-03-19 | 23:00

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?

Tiramisu, comfort food i szczęście na zamówienie. Jak jedzenie poprawia nastrój w Międzynarodowy Dzień Szczęścia. Szczęście ma wiele smaków, ale jeden

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Psychologia

Konsument

Otyłość i niedożywienie u seniorów często idą w parze. Źródłem problemu często tańsza, wysokoprzetworzona żywność

Niemal 64 proc. osób między 65. a 74. rokiem życia ma nadmierną masę ciała. Co piąty senior cierpi z powodu niedożywienia. Szczególną sytuacją jest taka, w której osoba starsza jest otyła, ale jednocześnie niedożywiona jakościowo. U źródeł problemów żywieniowych leżą z jednej strony mechanizmy związane z fizjologią starzenia się oraz różne choroby towarzyszące, a z drugiej – czynniki ekonomiczne i psychologiczne, takie jak samotność czy brak wystarczających środków. Eksperci zwracają uwagę na to, że ważne jest edukowanie i aktywizowanie seniorów, ponieważ zarówno otyłość, jak i niedożywienie prowadzą do poważnych konsekwencji zdrowotnych.

Gwiazdy

Anna Powierza: Mimo wyniku wyborów prezydenckich z czasem będzie mniej podziałów w społeczeństwie. Chciałabym pierwszej damy, która stoi po stronie kobiet

Aktorka nie dziwi się, że wynik wyborów prezydenckich budzi tak ogromne emocje, bo przecież niemal równej połowie głosujących niezwykle trudno pogodzić się z tym, że nie wygrał właśnie ich faworyt. Eksperci zastanawiają się, jak będzie teraz wyglądał polityczny krajobraz, rządzący już podejmują pewne kroki, a Anna Powierza chce wierzyć, że nowy lokator Pałacu Prezydenckiego sprosta wyzwaniu i udowodni, że głos oddany na niego nie został zmarnowany. Na wysokości zadania powinna także stanąć jego żona.