Komunikaty PR

Jak wykorzystać sezonowe owoce w deserach by osłodzić sobie jesień?

2022-10-21  |  12:00
Biuro prasowe

Kolory widoczne za oknem przypominają, że jesień rozpoczęła się na dobre. Nie oznacza to jednak, że na sezonowe owoce będziemy musieli czekać cały rok. Październik to przecież pyszne jabłka w różnych odmianach, śliwki, winogrona oraz prawdziwy skarb tego sezonu pod postacią gruszek. Marcin Sikora, kucharz Winiarni Zamojskiej, zdradza, jakie desery można przyrządzić z występujących jesienią owoców.

Sezon na gruszki trwa w najlepsze

- Jesienią szczególnie polecam korzystanie ze świeżych sezonowych produktów, w tym właśnie gruszek, które nadają się zarówno do dań wytrawnych, jak i słodkich. Moja propozycja deseru to tarta z orzechami, chutneyem z gruszki oraz słonym karmelem. Łatwa w przygotowaniu stanowi świetnie uzupełnienie głównego dania i jest najlepszym dowodem na to, że jesienią królują nie tylko warzywa - objaśnia Marcin Sikora

Przygotowanie tarty z gęstym sosem z gruszki jest banalnie proste i nie zajmuje dużo czasu. Do jej przyrządzenia wystarczy kilka podstawowych składników oraz dodatki dobrane wedle uznania. Tarta z sosem z gruszki i słonym karmelem będzie smakowała pysznie w towarzystwie ulubionych orzechów - laskowych, włoskich, lub migdałów.

Deser śliwkowy w jesiennej odsłonie

Kolejną ze słodkich rekomendacji Marcina Sikory są śliwki karmelizowane z anyżem, cynamonem i kruszonką kokosową:

- Śliwki z dodatkiem anyżu i cynamonu to dla mnie kwintesencja tej pory roku. Sekret tego deseru tkwi zarówno w wydobytej przez przyprawy esencjonalności, jak i łatwości jego przygotowania. To słodkość, którą bez problemu przyrządzi każdy z nas - podkreśla kucharz.

W jesiennym zestawieniu deserów nie może zabraknąć również klasyki pod postacią jabłecznika, który podany z bezą i powidłami odda na talerzu cały charakter trwającego sezonu.

Przepisy:
Tarta orzechowa z chutneyem z gruszki i słonym karmelem:
https://winiarniazamojska.pl/posts/2022/tarta-orzechowa-slony-karmel-z-chutneyem-z-
gruszki.html
Śliwki karmelizowane z cynamonem i kruszonką kokosową:
https://winiarniazamojska.pl/posts/2022/sliwki-karmelizowane-z-anyzem-cynamonem-i-
kruszonka-kokosowa.html
Jabłecznik: https://winiarniazamojska.pl/posts/2022/jablecznik.html

Więcej przepisów na jesienne potrawy na blogu: https://winiarniazamojska.pl/blog/

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Unsplash
2025-07-31 | 06:00

NDP i brak wzajemności standardów –pięta Achillesa unijnej polityki handlowej

W raporcie Równi i równiejsi? Czas na środki lustrzane w handlu produktami rolnymi pisano o podwójnych standardach w polityce UE dotyczącej
Żywienie Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE
2025-06-30 | 06:00

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy pestycydy wracają na nasze stoły? Najnowszy raport rzuca światło na poważne niespójności w polityce rolnej i handlowej Unii Europejskiej. Analiza wskazuje, że mimo
Żywienie Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
2025-06-26 | 15:00

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Pieczarki to jedne z najczęściej wybieranych grzybów w polskich domach – są delikatne w smaku, łatwe w przygotowaniu i dostępne przez cały rok. Ale

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Handel

Polscy naukowcy pracują nad materiałami budowlanymi z roślin. Szerokie zastosowanie mogą mieć przede wszystkim konopie

W związku ze zmianami klimatycznymi i kurczącymi się zasobami naturalnymi naukowcy szukają nowoczesnych, odnawialnych materiałów budowlanych. Przyszłość budownictwa może należeć do roślin jednorocznych – przede wszystkim słomy i konopi. Naukowcy z Wydziału Leśnego i Technologii Drewna z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu pracują nad materiałami roślinnymi, które mogą zastąpić tradycyjne surowce.

Podróże

Tomasz Jacyków: Nie lubię uczestniczyć w wakacyjnym obłędzie migracji ludzi. Unikam jak ognia tego, na co inni czekają cały rok

Stylista zaznacza, że nieco na przekór w wakacje dużo pracuje, a po nich, kiedy kurorty świecą już pustkami, on odpoczywa. W tym roku jednak ze względu na nadmiar obowiązków zawodowych i nawiązanie współpracy z branżą filmową pod znakiem zapytania staje jego urlop, który planował na przełomie września i października.