Komunikaty PR

Jak wykorzystać wiosenne warzywa w wielkanocnym menu?

2022-04-14  |  01:00

Świąteczne inspiracje

Podejrzewamy, że w większości domów zestaw dań, które muszą obowiązkowo pojawić się na wielkanocnym stole, od lat jest niezmienny. Wiele receptur przekazywanych jest z pokolenia na pokolenie, a wszystko to tworzy pyszne tradycje. Mamy jednak nadzieję, że w potrawach nie brakuje wiosennych warzyw, które są wybornym uzupełnieniem świątecznego menu. Jeśli brakuje ci pomysłów na ich przygotowanie, skorzystaj z wielkanocnych inspiracji szefa kuchni Knorr. Będzie świeżo, kolorowo i bardzo smacznie!

Postaw na nowalijki

Wiosenna aura sprzyja zmianie menu. Wreszcie na targach i w warzywniakach trafić możemy na świeże i dorodne rarytasy w postaci nowalijek. Niektórzy z nas mają to szczęście, że mogą cieszyć się smakiem warzyw z własnej działki lub ogródka. Zadbajmy o to, by dla tych produktów znaleźć miejsce nie tylko na codziennych kanapkach, ale też w daniach wielkanocnych. Rzodkiewka, szczypiorek, szparagi, zielona sałata i kiełki, w tym charakterystyczna dla Wielkanocy rzeżucha – jest w czym wybierać!

Towarzystwo dla jajek

Jaja są najważniejszym kulinarnym symbolem Wielkanocy. Ważne jest jednak, by w świątecznym menu nie ograniczać się do jajek ugotowanych na twardo podanych z majonezem. Wiosenne warzywa przełamują kulinarną rutynę! Wystarczy połączyć jajka z rzodkiewką, by stworzyć niebanalną i lekko pikantną pastę do pieczywa. Jeśli zależy nam na zaserwowaniu czegoś naprawdę wyjątkowego, skorzystajmy z patentu szefa kuchni Knorr na wielkanocny quiche z szynką szwarcwaldzką i szczypiorem:

 Wielkanocny quiche z szynką schwarzwaldzką i szczypiorem

czas przygotowania: 25 min.

ilość porcji: 7

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 7 jajek
  • 1 kostka bulionu Rosołu z kury Knorr
  • 150 ml śmietany
  • 4 plastry szynki szwarcwaldzkiej
  • 100 g sera pleśniowego typu blue
  • 1 cebula biała
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szczypta Pieprzu czarnego z Wietnamu mielony Knorr

 

Sposób przygotowania:

  1. Dwa jajka ugotuj na twardo i wystudź. Obierz i pokrój w plastry. Okrągłą formę do tarty wyłóż pergaminem, a następnie nałóż płat ciasta. Ponakłuwaj widelcem i zapiecz w nagrzanym piekarniku (200 st. C, 6-8 minut).
  2. Szynkę rozłóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem i upiecz na chrupko. Po upieczeniu połam na mniejsze kawałki. Szczypior pokrój drobno. Cebulę pokrój w piórka i zeszklij na rozgrzanej patelni z olejem.
  3. Do kielicha blendera wbij jajka, dodaj śmietanę, pieprz oraz kostkę drobiową. Całość zmiksuj na jednolitą masę.
  4. Na zapieczone ciasto wyłóż pokruszony ser oraz szynkę i cebulę. Całość zalej jajeczną masą, a na koniec rozłóż plastry jajka, dociskając je palcami tak, aby zanurzyły się z pozostałymi składnikami. Zapiekankę wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz przez 12-15 minut. Po wyjęciu posyp szczypiorem i podawaj.

Sałatka musi być!

Choć świąteczne obchody skupione są przede wszystkim na uroczystym śniadaniu oraz obiedzie, goście mogą pojawić się przy naszym stole o dowolnej porze. Dlatego w zanadrzu powinniśmy mieć barwne sałatki, po które każdy będzie mógł sięgnąć w dowolnym momencie. To najlepsza okazja do skorzystania z potencjału świeżych wiosennych warzyw. Rzodkiewkę połączmy z ogórkiem, natką pietruszki i pomidorkami koktajlowymi, a całość ukoronujmy aromatycznym dressingiem. Po obfitym śniadaniu taka przekąska przyjemnie odświeży kubki smakowe.

Warzywnie i elegancko

Zimą chętnie zajadaliśmy się różnorodnymi rozgrzewającymi potrawami. Trudno się temu dziwić, kiedy na zewnątrz chłodno, a świeżych lokalnych warzyw brak. Niech Święta Wielkanocne będą dla nas nowym początkiem i inspiracją do wprowadzenia do posiłków większej porcji świeżości. Jeśli chcemy uraczyć gości popisową pieczenią, zadbajmy też o to, by obok porcji mięsa nie zabrakło wykwintnego warzywnego akcentu. W tej roli doskonale sprawdzą się szparagi z jajkami w sosie maślanym. Sezon na te warzywa nie trwa długo, więc zacznijmy z niego korzystać, gdy tylko szparagi pojawią się w sklepach!

 Szparagi z jajkami w sosie maślanym

czas przygotowania: 60 min.

ilość porcji: 4 os.

Składniki:

  • 60 dag szparagów
  • 3 jajka
  • 2 kostki Rosołu z kury z pietruszką i lubczykiem Knorr
  • 1 szczypta Pieprzu czarnego z Wietnamu mielony Knorr
  • 1 szczypta soli
  • 3 łyżki masła
  • 1 litr wrzątku

Sposób przygotowania:

  1. Rozpuść kostki Rosołu z kury z pietruszką i lubczykiem Knorr w 1 litrze wrzątku.
  2. Umyj dokładnie szparagi. Odetnij zgrubiałe końce i oskrob szczelinowym nożykiem. Następnie zwiąż nitką i gotuj w rosole około 20 minut (do momentu, gdy szparagi będą całkowicie miękkie).
  3. Ugotuj jajka na twardo, wystudź, obierz, a następnie drobno posiekaj.
  4. Wyjmij szparagi z rosołu, odsącz starannie. Ułóż na półmisku, oprósz solą oraz pieprzem i posyp jajkami.
  5. Roztop w rondelku masło, polej nim szparagi i jajka. Możesz też ugotowane szparagi posypać pikantnym żółtym serem i bułką tartą, po czym zapiec w mocno nagrzanym piekarniku.

Wielkanoc nie tylko dla mięsożerców

Duszone, pieczone i smażone mięsa, szynki i biała kiełbasa wcale nie muszą dominować w świątecznym jadłospisie. Nawet największym fanom kotletów przypadną do gustu apetyczne pasztety warzywne. Przygotujemy je z cukinii, selera, marchwi, soczewicy… Do takich specjałów wracać będziemy nie tylko od święta.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Unsplash
2025-07-31 | 06:00

NDP i brak wzajemności standardów –pięta Achillesa unijnej polityki handlowej

W raporcie Równi i równiejsi? Czas na środki lustrzane w handlu produktami rolnymi pisano o podwójnych standardach w polityce UE dotyczącej
Żywienie Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE
2025-06-30 | 06:00

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy pestycydy wracają na nasze stoły? Najnowszy raport rzuca światło na poważne niespójności w polityce rolnej i handlowej Unii Europejskiej. Analiza wskazuje, że mimo
Żywienie Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
2025-06-26 | 15:00

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Pieczarki to jedne z najczęściej wybieranych grzybów w polskich domach – są delikatne w smaku, łatwe w przygotowaniu i dostępne przez cały rok. Ale

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Handel

Polscy naukowcy pracują nad materiałami budowlanymi z roślin. Szerokie zastosowanie mogą mieć przede wszystkim konopie

W związku ze zmianami klimatycznymi i kurczącymi się zasobami naturalnymi naukowcy szukają nowoczesnych, odnawialnych materiałów budowlanych. Przyszłość budownictwa może należeć do roślin jednorocznych – przede wszystkim słomy i konopi. Naukowcy z Wydziału Leśnego i Technologii Drewna z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu pracują nad materiałami roślinnymi, które mogą zastąpić tradycyjne surowce.

Podróże

Tomasz Jacyków: Nie lubię uczestniczyć w wakacyjnym obłędzie migracji ludzi. Unikam jak ognia tego, na co inni czekają cały rok

Stylista zaznacza, że nieco na przekór w wakacje dużo pracuje, a po nich, kiedy kurorty świecą już pustkami, on odpoczywa. W tym roku jednak ze względu na nadmiar obowiązków zawodowych i nawiązanie współpracy z branżą filmową pod znakiem zapytania staje jego urlop, który planował na przełomie września i października.