Jakie potrawy przygotować na święta?
Best Brands PR
Słomińskiego
00-195 Warszawa
bestbrandspr|bestbrandspr.pl| |bestbrandspr|bestbrandspr.pl
0-22 251 66 86
www.bestbrandspr.pl
Boże Narodzenie coraz bliżej. Jedno jest pewne - im szybciej zabierzemy się za planowanie świąt, tym mniej stresu i zamieszania czeka nas przed samą Wigilią. Pozostaje najważniejsze pytanie - jakie potrawy przygotować? Tradycyjne polskie dania, czy może coś zaskakującego, w nowoczesnym wydaniu? Idealnie byłoby znaleźć złoty środek. Poniżej kilka inspiracji.
Połączenie tradycji z nowoczesnością to doskonałe rozwiązanie na Święta Bożego Narodzenia. Warto postawić na sprawdzone produkty i przygotować potrawy, które na wigilijnym stole uzupełnią klasyczne śledzie czy sałatkę jarzynową. Nie powinno także zabraknąć aromatycznych sosów, które podkreślą smak dań. Taką bazę dressingów w wielu potrawach świątecznych stanowi majonez, jak na przykład Majonez Kielecki. Z tradycyjną, znaną i niezmienną od lat recepturą. Jego kremowa konsystencja i wyjątkowy smak to gwarancja udanej sałatki czy sosu do mięsa, ryb, a nawet… krewetek.
Krewetki w świątecznym wydaniu
Krewetki nie należą do typowych dań na wigilijnym stole, jednak obok tego przepisu trudno przejść obojętnie. Owoce morza, aromatyczny sos i świeży szczypiorek - czego chcieć więcej? Taka przystawka śmiało może zająć miejsce obok śledzia z cebulką i karpia w galarecie. Potrzebne składniki:
- ok. 400 g gotowanych krewetek w zalewie
- 4 łyżki Majonezu Kieleckiego
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 duży lub 2 małe ząbki czosnku
- 3/4 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- sok z cytryny
- sól i pieprz do smaku
- łyżka brandy
- szczypiorek do posypania
Krewetki odsączamy z zalewy (najlepiej na sitku) i przekładamy do miski, skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy Majonez Kielecki, jogurt naturalny, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy oraz brandy. Wszystko dokładnie mieszamy, a na koniec posypujemy drobno pokrojonym szczypiorkiem.
A może sałatka śledziowa?
Na wigilijnym stole nie może zabraknąć śledzia. Obok tego klasycznego z cebulką często pojawiają się rozmaite wariacje. Dużym powodzeniem cieszy się śledź po szwedzku czy mielony. Ciekawym pomysłem jest również sałatka śledziowa z burakami - ta propozycja zadowoli zarówno fanów tradycyjnych potraw, jak i poszukujących nowych kulinarnych wrażeń. Z pewnością takiej sałatce nie można odmówić efektownego wyglądu - dzięki burakom ma ona piękny, fioletowawy kolor! Co jest potrzebne do jej przygotowania?
- ok. 250 g śledzi w oleju
- małe jabłko
- 2 pieczone buraki
- mała cebula
- 2 ogórki konserwowe
- 3 łyżki Majonezu Kieleckiego
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- odrobina soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki lub koperek
Śledzie, jabłko, buraki, ogórki konserwowe oraz cebulę kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Następnie dodajemy Majonez Kielecki, śmietanę oraz przyprawy i odrobinę soku z cytryny, po czym wszystko mieszamy. Przekładamy na półmisek i ozdabiamy natką pietruszki lub koperkiem.
Sugerowana cena Majonezu Kieleckiego: ok. 10 zł brutto / 700 ml

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Psychologia

Qczaj: Moja siostra przeszła załamanie psychiczne. Dźwigamy na swoich barkach bardzo dużo i czasami po prostu nie mamy już siły
Trener przeżył niedawno prawdziwe chwile grozy po tym, gdy jego siostra trafiła do szpitala. Mimo że jest już dorosła, to nadal czuje się za nią odpowiedzialny, tak samo jak wtedy, kiedy opiekował się nią po wyjeździe mamy do USA. Jednocześnie Qczaj apeluje do tych, którzy zmagają się z jakimś kryzysem psychicznym, by nie wstydzili się mówić o swoich problemach i mieli odwagę prosić o pomoc. Dzięki temu można zapobiec tragedii.
Konsument
Otyłość i niedożywienie u seniorów często idą w parze. Źródłem problemu często tańsza, wysokoprzetworzona żywność

Niemal 64 proc. osób między 65. a 74. rokiem życia ma nadmierną masę ciała. Co piąty senior cierpi z powodu niedożywienia. Szczególną sytuacją jest taka, w której osoba starsza jest otyła, ale jednocześnie niedożywiona jakościowo. U źródeł problemów żywieniowych leżą z jednej strony mechanizmy związane z fizjologią starzenia się oraz różne choroby towarzyszące, a z drugiej – czynniki ekonomiczne i psychologiczne, takie jak samotność czy brak wystarczających środków. Eksperci zwracają uwagę na to, że ważne jest edukowanie i aktywizowanie seniorów, ponieważ zarówno otyłość, jak i niedożywienie prowadzą do poważnych konsekwencji zdrowotnych.
Gwiazdy
Anna Powierza: Mimo wyniku wyborów prezydenckich z czasem będzie mniej podziałów w społeczeństwie. Chciałabym pierwszej damy, która stoi po stronie kobiet

Aktorka nie dziwi się, że wynik wyborów prezydenckich budzi tak ogromne emocje, bo przecież niemal równej połowie głosujących niezwykle trudno pogodzić się z tym, że nie wygrał właśnie ich faworyt. Eksperci zastanawiają się, jak będzie teraz wyglądał polityczny krajobraz, rządzący już podejmują pewne kroki, a Anna Powierza chce wierzyć, że nowy lokator Pałacu Prezydenckiego sprosta wyzwaniu i udowodni, że głos oddany na niego nie został zmarnowany. Na wysokości zadania powinna także stanąć jego żona.