Jakie składniki wykorzystywane są w popularnych kuchniach świata?
Best Brands PR
Słomińskiego
00-195 Warszawa
bestbrandspr|bestbrandspr.pl| |bestbrandspr|bestbrandspr.pl
0-22 251 66 86
www.bestbrandspr.pl
Niemal każdą kuchnię świata wyróżniają unikalne, charakterystyczne dla danego regionu składniki. W przypadku Azji Południowo-Wschodniej są to na przykład sos sojowy, glony nori i ryż, w Ameryce Południowej na każdym kroku spotkamy kukurydzę i maniok, a na Bliskim Wschodzie – kuskus czy pastę sezamową.
Mimo że prawie każdy kraj może pochwalić się charakterystyczną kuchnią i lokalnymi produktami, istnieją również składniki, które tak samo dużą popularnością cieszą się w większości miejsc na świecie. Wymienić wśród nich można majonez, ketchup czy musztardę – sosy, które wszyscy znamy bardzo dobrze.
3 sosy niezbędne w każdej kuchni
Ketchup – Kurczak po koreańsku, japoński „omlet” okonomiyaki i amerykańskie hot-dogi – co łączy te trzy potrawy? Ketchup! Wydawać by się mogło, że to sos, który znajdziemy przede wszystkim w kuchni amerykańskiej i europejskiej, jednak nic bardziej mylnego – także w Azji i innych zakątkach globu cieszy się on niemałym powodzeniem.
Majonez – Drugi z najczęściej używanych sosów świata to oczywiście majonez. Ten składnik również cieszy się bardzo dużą popularnością w Azji, np. w Japonii. Sięgają po niego też mieszkańcy Ameryki Południowej, a szczególnie Chile, które może pochwalić się trzecim miejscem na świecie pod względem ilości majonezu spożywanego rocznie przez jednego mieszkańca (i pierwszym w Ameryce Łacińskiej!). W Polsce sos ten również budzi niemało emocji – niemal każdy bez dłuższego zastanowienia odpowie na pytanie o swoją ulubioną markę. Wśród kultowych produktów zdecydowanie należy wymienić Majonez Kielecki, który, co ciekawe, dostępny jest również w większości europejskich państw, a nawet w Stanach Zjednoczonych czy Ameryce Południowej.
Musztarda – wywodząca się z francuskiego miasta Dijon musztarda także znajduje się w czołówce najpopularniejszych sosów świata. Nie może zabraknąć jej w amerykańskich hot-dogach i burgerach oraz w kanapkach z całego świata, takich jak duńska flæskestegssandwich lub niemiecka leberkässemmel.
Smaczny sos – podstawa każdej potrawy
Nie da się ukryć, że odpowiedni sos jest kluczem do niemal każdej udanej potrawy. Jako przykład podać można chociażby japońskie sushi podawane z sosem sojowym, amerykańskie burgery, które bez tego składnika prawdopodobnie nie byłyby aż tak smaczne, a nawet hiszpańskie patatas bravas z pikantnym sosem z wędzonej papryki. Także w kuchni bałkańskiej mięsa i grillowane warzywa najczęściej łączy się z ajvarem, czyli pastą z grillowanych papryk, bakłażana i czosnku. Ciekawym dodatkiem do dań z grilla może być Sos Kielecki cygański z wyczuwalnymi cząstkami pomidorów, papryki i cebuli.
Receptur i pomysłów na aromatyczne sosy jest bardzo wiele, a sklepowe półki oferują niezliczoną ilość gotowych dodatków do potraw w słoiczkach czy plastikowych opakowaniach. Jedno jest pewne – smaczny sos to przepis na sukces w każdej kuchni!
Sugerowana cena Sosu Kieleckiego cygańskiego: ok. 3 zł brutto / 200g

NDP i brak wzajemności standardów –pięta Achillesa unijnej polityki handlowej

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Edyta Herbuś: Kiedyś niepotrzebnie uwierzyłam, że nie umiem śpiewać. Teraz już wiem, że to była nieprawda
Tancerka cieszy się, że wreszcie dała się namówić do udziału w programie „Twoja Twarz Brzmi Znajomo”, bo podczas nagrań przekonała się, że stać ją na więcej, niż myślała. Znalazła w sobie odwagę do tego, by przełamać pewne swoje wewnętrzne blokady, i teraz jest dumna z tego, co udało jej się osiągnąć. Wcześniej Edyta Herbuś bała się przede wszystkim tego, że nie poradzi sobie wokalnie. Teraz dzięki odpowiednim warsztatom staje już na scenie dużo pewniejsza siebie.
Handel
Polscy naukowcy pracują nad materiałami budowlanymi z roślin. Szerokie zastosowanie mogą mieć przede wszystkim konopie

W związku ze zmianami klimatycznymi i kurczącymi się zasobami naturalnymi naukowcy szukają nowoczesnych, odnawialnych materiałów budowlanych. Przyszłość budownictwa może należeć do roślin jednorocznych – przede wszystkim słomy i konopi. Naukowcy z Wydziału Leśnego i Technologii Drewna z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu pracują nad materiałami roślinnymi, które mogą zastąpić tradycyjne surowce.
Podróże
Tomasz Jacyków: Nie lubię uczestniczyć w wakacyjnym obłędzie migracji ludzi. Unikam jak ognia tego, na co inni czekają cały rok

Stylista zaznacza, że nieco na przekór w wakacje dużo pracuje, a po nich, kiedy kurorty świecą już pustkami, on odpoczywa. W tym roku jednak ze względu na nadmiar obowiązków zawodowych i nawiązanie współpracy z branżą filmową pod znakiem zapytania staje jego urlop, który planował na przełomie września i października.