Jakie składniki wykorzystywane są w popularnych kuchniach świata?
Best Brands PR
Słomińskiego
00-195 Warszawa
bestbrandspr|bestbrandspr.pl| |bestbrandspr|bestbrandspr.pl
0-22 251 66 86
www.bestbrandspr.pl
Niemal każdą kuchnię świata wyróżniają unikalne, charakterystyczne dla danego regionu składniki. W przypadku Azji Południowo-Wschodniej są to na przykład sos sojowy, glony nori i ryż, w Ameryce Południowej na każdym kroku spotkamy kukurydzę i maniok, a na Bliskim Wschodzie – kuskus czy pastę sezamową.
Mimo że prawie każdy kraj może pochwalić się charakterystyczną kuchnią i lokalnymi produktami, istnieją również składniki, które tak samo dużą popularnością cieszą się w większości miejsc na świecie. Wymienić wśród nich można majonez, ketchup czy musztardę – sosy, które wszyscy znamy bardzo dobrze.
3 sosy niezbędne w każdej kuchni
Ketchup – Kurczak po koreańsku, japoński „omlet” okonomiyaki i amerykańskie hot-dogi – co łączy te trzy potrawy? Ketchup! Wydawać by się mogło, że to sos, który znajdziemy przede wszystkim w kuchni amerykańskiej i europejskiej, jednak nic bardziej mylnego – także w Azji i innych zakątkach globu cieszy się on niemałym powodzeniem.
Majonez – Drugi z najczęściej używanych sosów świata to oczywiście majonez. Ten składnik również cieszy się bardzo dużą popularnością w Azji, np. w Japonii. Sięgają po niego też mieszkańcy Ameryki Południowej, a szczególnie Chile, które może pochwalić się trzecim miejscem na świecie pod względem ilości majonezu spożywanego rocznie przez jednego mieszkańca (i pierwszym w Ameryce Łacińskiej!). W Polsce sos ten również budzi niemało emocji – niemal każdy bez dłuższego zastanowienia odpowie na pytanie o swoją ulubioną markę. Wśród kultowych produktów zdecydowanie należy wymienić Majonez Kielecki, który, co ciekawe, dostępny jest również w większości europejskich państw, a nawet w Stanach Zjednoczonych czy Ameryce Południowej.
Musztarda – wywodząca się z francuskiego miasta Dijon musztarda także znajduje się w czołówce najpopularniejszych sosów świata. Nie może zabraknąć jej w amerykańskich hot-dogach i burgerach oraz w kanapkach z całego świata, takich jak duńska flæskestegssandwich lub niemiecka leberkässemmel.
Smaczny sos – podstawa każdej potrawy
Nie da się ukryć, że odpowiedni sos jest kluczem do niemal każdej udanej potrawy. Jako przykład podać można chociażby japońskie sushi podawane z sosem sojowym, amerykańskie burgery, które bez tego składnika prawdopodobnie nie byłyby aż tak smaczne, a nawet hiszpańskie patatas bravas z pikantnym sosem z wędzonej papryki. Także w kuchni bałkańskiej mięsa i grillowane warzywa najczęściej łączy się z ajvarem, czyli pastą z grillowanych papryk, bakłażana i czosnku. Ciekawym dodatkiem do dań z grilla może być Sos Kielecki cygański z wyczuwalnymi cząstkami pomidorów, papryki i cebuli.
Receptur i pomysłów na aromatyczne sosy jest bardzo wiele, a sklepowe półki oferują niezliczoną ilość gotowych dodatków do potraw w słoiczkach czy plastikowych opakowaniach. Jedno jest pewne – smaczny sos to przepis na sukces w każdej kuchni!
Sugerowana cena Sosu Kieleckiego cygańskiego: ok. 3 zł brutto / 200g
![„Chwalcie siebie!” przekonuje Oranżada Hellena i realizuje niezwykły mural w War Biuro prasowe](/files/_uploaded/glownekonf_1877478853,w_169,wo_300,ho_169,_small.jpg)
„Chwalcie siebie!” przekonuje Oranżada Hellena i realizuje niezwykły mural w War
![Chrup wafle Familijne i wygraj rodzinny wyjazd do krainy bajek pod Paryżem!](/files/_uploaded/glownekonf_147330958,w_169,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Chrup wafle Familijne i wygraj rodzinny wyjazd do krainy bajek pod Paryżem!
![Świadome wybory żywieniowe Polaków. Naturalne składniki nadal w trendach](/files/_uploaded/glownekonf_777565942,w_169,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Świadome wybory żywieniowe Polaków. Naturalne składniki nadal w trendach
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-innowacje_1.png)
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-biznes_1.png)
Media
![](/files/1922771799/el-gendy-wstawanie-foto-2,w_274,_small.jpg)
Robert El Gendy: Jestem śpiochem i przychodzę do studia w ostatniej chwili. Raz nie obudziłem się na czas i dopiero telefon z redakcji postawił mnie na nogi
Prezenter „Pytania na śniadanie” zaznacza, że lubi sobie pospać, dlatego prowadzenie porannego programu to dla niego prawdziwe wyzwanie. Musi się bowiem sporo natrudzić, by być w studiu telewizyjnym na czas. Zazwyczaj nie udaje mu się jednak obudzić wraz z dźwiękiem pierwszego budzika i zdarzyło się, że z głębokiego snu wyrwał go dopiero telefon od produkcji „Pytania na śniadanie”.
Problemy społeczne
Ukraińcy mają podobne problemy związane z ochroną zdrowia, co Polacy. Problemem jest długi czas oczekiwania na wizytę i wysokie koszty leków
![](/files/1922771799/zdrowie-ukraincy-foto,w_133,r_png,_small.png)
Długi czas oczekiwania, wysokie koszty leczenia i zakupu leków – to największe bariery w dostępie do opieki zdrowotnej, z jakimi mierzą się uchodźcy z Ukrainy w Polsce – wynika z raportu GUS i WHO. – Problemy stają się coraz bardziej podobne do tych charakterystycznych dla całego systemu ochrony zdrowia. Mniej mają charakter nagły, który był charakterystyczny dla okresu tuż po wybuchu wojny – wskazuje dr Dominik Rozkrut, prezes Głównego Urzędu Statystycznego. Większość przypadków, z powodu których Ukraińcy potrzebują pomocy lekarza, to ostre schorzenia. Co czwarty leczy się z powodu choroby przewlekłej. Wyzwaniem pozostają szczepienia ukraińskich dzieci: wskaźnik wyszczepienia rośnie, ale jest poniżej poziomu wśród polskich dzieci.
Teatr
Mateusz Banasiuk: Podczas studiów uczyliśmy się żonglerki maczugami i popisów cyrkowych. Te umiejętności przydały mi się w zawodzie aktora
![](/files/1922771799/banasiuk-zonglerka,w_133,r_png,_small.png)
W pracy zawodowej kolejny raz przydały się Mateuszowi Banasiukowi umiejętności zdobyte w szkole aktorskiej. W spektaklu „Wypiór” wystawianym na scenie Teatru IMKA odtwórca roli Łukasza udowodnił, że potrafi perfekcyjnie żonglować, wzbudzając podziw widowni. W rozmowie z agencją Newseria Lifestyle artysta zdradza, że podczas studiów nauczył się jeszcze kilku innych sztuczek cyrkowych.