Jakie smakołyki przygotować na ucztę w plenerze?
Best Brands PR
Słomińskiego
00-195 Warszawa
bestbrandspr@bestbrandspr.pl
0-22 251 66 86
www.bestbrandspr.pl
Pikniki, spotkania w ogrodzie czy weekendowe biwakowanie - ładna pogoda sprzyja spędzaniu czasu na łonie natury. Podczas wypoczynku w plenerze warto zaopatrzyć się w smaczne przekąski, które umilą chwile w gronie rodziny czy znajomych. Oto kilka propozycji przepisów do przygotowania w mniej niż 10 minut.
W plenerze zawsze najlepiej sprawdzają się drobne przekąski niewymagające użycia wielu naczyń czy sztućców. Warto zabrać ze sobą także aromatyczne sosy – np. Majonez Kielecki w plastikowym, poręcznym opakowaniu z precyzyjnym dozownikiem, który idealnie pasuje do większości przekąsek.
Piknikowe przekąski
Kanapki i sandwicze to prosty i niezastąpiony element letnich pikników. Są szybkie w przygotowaniu, w łatwy sposób można je zapakować, a możliwych kombinacji składników jest naprawdę bardzo wiele. Klasycznym, ale niezwykle smacznym rozwiązaniem może być świeża bagietka z pesto i serem mozzarella. Trafi zarówno w gusta wegetarian, jak i mięsożerców - jest to więc bardzo uniwersalna przekąska dla każdego. Do przygotowania takich kanapek potrzebujemy zaledwie kilka składników:
- świeża bagietka
- kilka łyżek zielonego pesto
- ser mozzarella
- Majonez Kielecki
- pomidorki koktajlowe
- rukola
- sól i pieprz
- świeża bazylia
Bagietkę kroimy na mniejsze kawałki, a potem każdy z nich jeszcze na pół (tak, by móc włożyć składniki do środka). Dolną połowę smarujemy zielonym pesto, a górną Majonezem Kieleckim - najlepiej do kanapek sprawdzi się jego wariant w wygodnym, plastikowym opakowaniu, z którego sos można wycisnąć bezpośrednio na pieczywo. Na dolnej połowie układamy rukolę, plastry sera mozzarella, przekrojone na pół pomidorki, a na koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem i świeżą bazylią. Całość składamy i zabieramy ze sobą na piknik.
Propozycja na przyjęcie w ogrodzie
Jakie smakołyki najlepiej przygotować na przyjęcie w ogrodzie? Świetnie sprawdzą się niewielkie przekąski na jednego kęsa, czyli tzw. finger food. Mogą to być koreczki, ciasteczka, mini kanapki lub smaczne dipy z rozmaitymi dodatkami. Najważniejszy w takim przypadku jest zawsze dodatek, czyli np. czosnkowy dip z awokado lub złocisty sos z curry. Dzięki takim elementom cały stół z przekąskami stanie się kolorowy i bardzo zachęcający.
Czosnkowy dip z awokado
- 2 dojrzałe awokado
- 2 ząbki czosnku
- czubata łyżka Majonezu Kieleckiego
- sól, pieprz i sok z cytryny
Awokado rozgniatamy widelcem (masa może nie być całkiem jednolita) i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, Majonez Kielecki oraz sól, pieprz i sok z cytryny do smaku. Dokładnie mieszamy i podajemy z nachosami lub krakersami.
Złocisty dip z curry
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 4 łyżki Majonezu Kieleckiego
- łyżeczka przyprawy curry
- sól i pieprz
- opcjonalnie: chilli w proszku
Wszystkie składniki umieszczamy w miseczce i dokładnie mieszamy. Fani ostrych smaków mogą dodać do sosu odrobinę chilli w proszku. Dip najlepiej smakuje z słupkami z warzyw, np. marchewki, papryki czy selera naciowego.
Sugerowana cena Majonezu Kieleckiego w plastiku: 8 zł brutto / 450 ml

Tylko 7% Polaków wie, co oznacza pierwotna czystość wody

Skyry – codzienna dawka mocy, z Piątnicy, no bo skąd!

Ciasta na sylwestrowy stół
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Teatr

Małgorzata Potocka: Nigdy nie przejmowałam się złą opinią, bo na ogół jest ona złośliwa, podła i pełna zazdrości. Moje spektakle są na światowym poziomie
Artystka przyznaje, że z dumą dzierży tytuł królowej polskiej rewii, który zyskała dzięki swojej determinacji, ciężkiej pracy i uznaniu publiczności. Teatr Sabat bowiem to miejsce, które od ćwierć wieku nieustannie przyciąga uwagę odbiorców, a wizja artystyczna oraz umiejętność gromadzenia w jednym miejscu utalentowanych artystów czynią Małgorzatę Potocką jedną z najważniejszych postaci w polskim środowisku teatralno-rozrywkowym. Jak sama podkreśla, krytyka jej działań wynika tylko z zazdrości, dlatego stara się ignorować złośliwe komentarze.
Żywienie
Naukowcy opracowali czynniki wpływające na długowieczność. Decyduje o niej nie tylko dieta i tryb życia, ale też relacje z rodziną

Wiadomo już, że są pewne czynniki, które sprzyjają długowieczności. Aby dożyć 100, a nawet więcej lat trzeba stosować dietę bogatą w warzywa i owoce, odstawić używki, dbać o regularną aktywność fizyczną i zdrowy sen. Niezwykle ważne są także udane relacje rodzinne i towarzyskie. Prof. Grzegorz Dworacki z Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu podkreśla, że kluczem do opracowania czynników długowieczności było wyznaczenie na świecie pięciu tzw. niebieskich stref, w których żyje najwięcej zdrowych, sprawnych i zadowolonych z życia stulatków.
Seriale
Julia Kamińska: Dzięki roli lekarki z większą pewnością wykonywałabym teraz masaż serca. Potrafiłabym pewnie też zrobić szew na skórze

Aktorka przyznaje, że rola lekarki w serialu „Szpital św. Anny” wiąże się z dodatkowymi trudnościami. Przygotowując się do poszczególnych scen, musi bowiem opanować dość trudną terminologię medyczną. Julia Kamińska zaznacza też, że wykonywanie poszczególnych zabiegów również wymaga dużej precyzji, by na ekranie wszystko wyglądało jak najbardziej profesjonalnie. Najwięcej zawsze dzieje się na SOR-ze i producentom zależało, żeby odzwierciedlić właśnie tę atmosferę i ekstremalne warunki pracy.