Jakie smakołyki przygotować na ucztę w plenerze?
Best Brands PR
Słomińskiego
00-195 Warszawa
bestbrandspr|bestbrandspr.pl| |bestbrandspr|bestbrandspr.pl
0-22 251 66 86
www.bestbrandspr.pl
Pikniki, spotkania w ogrodzie czy weekendowe biwakowanie - ładna pogoda sprzyja spędzaniu czasu na łonie natury. Podczas wypoczynku w plenerze warto zaopatrzyć się w smaczne przekąski, które umilą chwile w gronie rodziny czy znajomych. Oto kilka propozycji przepisów do przygotowania w mniej niż 10 minut.
W plenerze zawsze najlepiej sprawdzają się drobne przekąski niewymagające użycia wielu naczyń czy sztućców. Warto zabrać ze sobą także aromatyczne sosy – np. Majonez Kielecki w plastikowym, poręcznym opakowaniu z precyzyjnym dozownikiem, który idealnie pasuje do większości przekąsek.
Piknikowe przekąski
Kanapki i sandwicze to prosty i niezastąpiony element letnich pikników. Są szybkie w przygotowaniu, w łatwy sposób można je zapakować, a możliwych kombinacji składników jest naprawdę bardzo wiele. Klasycznym, ale niezwykle smacznym rozwiązaniem może być świeża bagietka z pesto i serem mozzarella. Trafi zarówno w gusta wegetarian, jak i mięsożerców - jest to więc bardzo uniwersalna przekąska dla każdego. Do przygotowania takich kanapek potrzebujemy zaledwie kilka składników:
- świeża bagietka
- kilka łyżek zielonego pesto
- ser mozzarella
- Majonez Kielecki
- pomidorki koktajlowe
- rukola
- sól i pieprz
- świeża bazylia
Bagietkę kroimy na mniejsze kawałki, a potem każdy z nich jeszcze na pół (tak, by móc włożyć składniki do środka). Dolną połowę smarujemy zielonym pesto, a górną Majonezem Kieleckim - najlepiej do kanapek sprawdzi się jego wariant w wygodnym, plastikowym opakowaniu, z którego sos można wycisnąć bezpośrednio na pieczywo. Na dolnej połowie układamy rukolę, plastry sera mozzarella, przekrojone na pół pomidorki, a na koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem i świeżą bazylią. Całość składamy i zabieramy ze sobą na piknik.
Propozycja na przyjęcie w ogrodzie
Jakie smakołyki najlepiej przygotować na przyjęcie w ogrodzie? Świetnie sprawdzą się niewielkie przekąski na jednego kęsa, czyli tzw. finger food. Mogą to być koreczki, ciasteczka, mini kanapki lub smaczne dipy z rozmaitymi dodatkami. Najważniejszy w takim przypadku jest zawsze dodatek, czyli np. czosnkowy dip z awokado lub złocisty sos z curry. Dzięki takim elementom cały stół z przekąskami stanie się kolorowy i bardzo zachęcający.
Czosnkowy dip z awokado
- 2 dojrzałe awokado
- 2 ząbki czosnku
- czubata łyżka Majonezu Kieleckiego
- sól, pieprz i sok z cytryny
Awokado rozgniatamy widelcem (masa może nie być całkiem jednolita) i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, Majonez Kielecki oraz sól, pieprz i sok z cytryny do smaku. Dokładnie mieszamy i podajemy z nachosami lub krakersami.
Złocisty dip z curry
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 4 łyżki Majonezu Kieleckiego
- łyżeczka przyprawy curry
- sól i pieprz
- opcjonalnie: chilli w proszku
Wszystkie składniki umieszczamy w miseczce i dokładnie mieszamy. Fani ostrych smaków mogą dodać do sosu odrobinę chilli w proszku. Dip najlepiej smakuje z słupkami z warzyw, np. marchewki, papryki czy selera naciowego.
Sugerowana cena Majonezu Kieleckiego w plastiku: 8 zł brutto / 450 ml
Wiosenne przepisy szefa kuchni restauracji Hotelu 500 Premium Zegrze
Słodkie święta z Haribo
Świąteczne wariacje na temat kiełbasy
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Partner Serwisu Zdrowie
Media
Michel Moran: Dorota Szelągowska jest dobrą i prawdziwą osobą, a coraz mniej prawdziwych ludzi na tym świecie. Jesteśmy przyjaciółmi, odkąd spotkaliśmy się w programie
Znany szef kuchni cieszy się z tego, że dane mu jest realizować tak ważny dla niego projekt zawodowy wspólnie z Dorotą Szelągowską. Choć wcześniej sporadycznie spotykali się na korytarzach TVN–u, to dopiero na planie programu „MasterChef Nastolatki” mieli okazję bliżej się poznać. Szybko nawiązali nić porozumienia i zostali przyjaciółmi. Teraz obydwoje nie szczędzą sobie pochwał i miłych słów.
Styl życia
Maria Sadowska: Niektórym się nie chce i zamiast malowania pisanek używają gotowych barwników albo naklejek. Dla mnie to jedna z najważniejszych tradycji świątecznych
Reżyserka podkreśla, że w kultywowaniu tradycji przygotowywania pisanek nigdy nie wybiera drogi na skróty. Nie dla niej więc gotowanie jajek w łupinach cebuli czy ozdabianie naklejkami. Maria Sadowska preferuje ręcznie malowane pisanki i tuż przed Wielkanocą angażuje do tego swoich bliskich. Jej zdaniem to doskonała okazja do pogłębienia relacji rodzinnych, a także do uruchomienia czasem uśpionych pokładów wyobraźni i kreatywności.
Handel
Polacy jedzą coraz mniej jaj. Częściej sięgają po te z chowu alternatywnego, za które są skłonni zapłacić więcej
Od 10 lat sukcesywnie rośnie udział alternatywnych systemów chowu kur niosek. Pochodzi z nich już co trzecie opakowanie jaj, choć nadal w klatkach żyje ponad 37 mln kur. Stopniowe zmiany w hodowli to skutek większej świadomości konsumentów, za którymi podąża branża HoReCa. Są oni gotowi nawet zapłacić więcej za jajka, które pochodzą z chowu nieklatkowego.