Jakiego sera użyć, aby powstał idealny sernik?

Katarzyna Bagińska
Publicon Sp. z.o.o.
Świdnicka
50-066 Wrocław
k.baginska|publicon.pl| |k.baginska|publicon.pl
693260235
www.publicon.pl
Kiedy mówimy o najpopularniejszych ciastach, sernik zawsze będzie w TOP 3 ciast Polaków. Nie ma sobie równych i jest często serwowanym przysmakiem na uroczystościach rodzinnych czy podczas świąt. Przepisów na ten wypiek jest tak dużo, jak dużo piekarzy i cukierników, ale i tak wszystko zależy od jakości twarogu!
Ser na sernik – który wybrać?
Odpowiednio dobrany smak, tekstura, grubość zmielenia i konsystencja sera pozwoli na idealny wypiek. Jego jakość i faktura są tak ważne, ponieważ może od nich zależeć, czy sernik opadnie lub popęka w trakcie pieczenia. Ale jakie cechy powinien mieć „ten jedyny”?
Twaróg – musi być zmielony?
Świeży twaróg stanowi kluczowy element tego uwielbianego ciasta. Najlepszy w tym wypadku jest wariant półtłusty lub tłusty, najlepiej zmielony kilkukrotnie tak, aby powstała gładka masa. Grudki mogą bowiem zmienić teksturę ciasta i powodować różnicę w jego wypieczeniu. Są oczywiście i fani tego rozwiązania, ale najlepszy efekt uzyskamy, mieląc twaróg co najmniej 3 razy, co pozwoli uzyskać gładką i delikatną masę.
Gotowa masa z wiaderka – tak czy nie?
Na rynku dostępnych jest wiele szybkich mas sernikowych i serów kremowych, które producenci rekomendują do wypieków. Jednak to Ty musisz wiedzieć, jak smakuje, jak zachowuje się w piecu, aby dopasować go do swoich preferencji – warto zatem przed pieczeniem wypróbować kilka wariantów, żeby wybrać najlepszy dla nas. Ważny jest też jego skład – chcąc postawić na jakościowy produkt, warto zapoznać się z tym, jakie składniki przeważają. Przede wszystkim musimy mieć pewność, że zawartość wiaderka to prawdziwy zmielony twaróg. Ponadto ważna jest cena – gotowy ser nie może być tańszy od jego niezmielonego wariantu. Ważna jest także serwatka – jest to wskaźnik „naturalności” sera, ale warto zwrócić uwagę na to, ile jest jej w produkcie. Co za dużo, to niezdrowo.
Program „Ja Cię SERniczę!” jest sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka.

NDP i brak wzajemności standardów –pięta Achillesa unijnej polityki handlowej

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Edyta Herbuś: Kiedyś niepotrzebnie uwierzyłam, że nie umiem śpiewać. Teraz już wiem, że to była nieprawda
Tancerka cieszy się, że wreszcie dała się namówić do udziału w programie „Twoja Twarz Brzmi Znajomo”, bo podczas nagrań przekonała się, że stać ją na więcej, niż myślała. Znalazła w sobie odwagę do tego, by przełamać pewne swoje wewnętrzne blokady, i teraz jest dumna z tego, co udało jej się osiągnąć. Wcześniej Edyta Herbuś bała się przede wszystkim tego, że nie poradzi sobie wokalnie. Teraz dzięki odpowiednim warsztatom staje już na scenie dużo pewniejsza siebie.
Handel
Polscy naukowcy pracują nad materiałami budowlanymi z roślin. Szerokie zastosowanie mogą mieć przede wszystkim konopie

W związku ze zmianami klimatycznymi i kurczącymi się zasobami naturalnymi naukowcy szukają nowoczesnych, odnawialnych materiałów budowlanych. Przyszłość budownictwa może należeć do roślin jednorocznych – przede wszystkim słomy i konopi. Naukowcy z Wydziału Leśnego i Technologii Drewna z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu pracują nad materiałami roślinnymi, które mogą zastąpić tradycyjne surowce.
Podróże
Tomasz Jacyków: Nie lubię uczestniczyć w wakacyjnym obłędzie migracji ludzi. Unikam jak ognia tego, na co inni czekają cały rok

Stylista zaznacza, że nieco na przekór w wakacje dużo pracuje, a po nich, kiedy kurorty świecą już pustkami, on odpoczywa. W tym roku jednak ze względu na nadmiar obowiązków zawodowych i nawiązanie współpracy z branżą filmową pod znakiem zapytania staje jego urlop, który planował na przełomie września i października.