Komunikaty PR

Jakiego sera użyć, aby powstał idealny sernik?

2022-03-30  |  12:00
Biuro prasowe
Kontakt

Katarzyna Bagińska
Publicon Sp. z.o.o.

Świdnicka
50-066 Wrocław
k.baginska|publicon.pl| |k.baginska|publicon.pl
693260235
www.publicon.pl

Kiedy mówimy o najpopularniejszych ciastach, sernik zawsze będzie w TOP 3 ciast Polaków. Nie ma sobie równych i jest często serwowanym przysmakiem na uroczystościach rodzinnych czy podczas świąt. Przepisów na ten wypiek jest tak dużo, jak dużo piekarzy i cukierników, ale i tak wszystko zależy od jakości twarogu!

Ser na sernik – który wybrać?

 

Odpowiednio dobrany smak, tekstura, grubość zmielenia i konsystencja sera pozwoli na idealny wypiek. Jego jakość i faktura są tak ważne, ponieważ może od nich zależeć, czy sernik opadnie lub popęka w trakcie pieczenia. Ale jakie cechy powinien mieć „ten jedyny”?

Twaróg – musi być zmielony?

 

Świeży twaróg stanowi kluczowy element tego uwielbianego ciasta. Najlepszy w tym wypadku jest wariant półtłusty lub tłusty, najlepiej zmielony kilkukrotnie tak, aby powstała gładka masa. Grudki mogą bowiem zmienić teksturę ciasta i powodować różnicę w jego wypieczeniu. Są oczywiście i fani tego rozwiązania, ale najlepszy efekt uzyskamy, mieląc twaróg co najmniej 3 razy, co pozwoli uzyskać gładką i delikatną masę.

Gotowa masa z wiaderka – tak czy nie?

 

Na rynku dostępnych jest wiele szybkich mas sernikowych i serów kremowych, które producenci rekomendują do wypieków. Jednak to Ty musisz wiedzieć, jak smakuje, jak zachowuje się w piecu, aby dopasować go do swoich preferencji – warto zatem przed pieczeniem wypróbować kilka wariantów, żeby wybrać najlepszy dla nas. Ważny jest też jego skład – chcąc postawić na jakościowy produkt, warto zapoznać się z tym, jakie składniki przeważają. Przede wszystkim musimy mieć pewność, że zawartość wiaderka to prawdziwy zmielony twaróg. Ponadto ważna jest cena – gotowy ser nie może być tańszy od jego niezmielonego wariantu. Ważna jest także serwatka – jest to wskaźnik „naturalności” sera, ale warto zwrócić uwagę na to, ile jest jej w produkcie. Co za dużo, to niezdrowo.

 

Program „Ja Cię SERniczę!” jest sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka.

 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Publicon Sp. z.o.o.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Unsplash
2025-07-31 | 06:00

NDP i brak wzajemności standardów –pięta Achillesa unijnej polityki handlowej

W raporcie Równi i równiejsi? Czas na środki lustrzane w handlu produktami rolnymi pisano o podwójnych standardach w polityce UE dotyczącej
Żywienie Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE
2025-06-30 | 06:00

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy pestycydy wracają na nasze stoły? Najnowszy raport rzuca światło na poważne niespójności w polityce rolnej i handlowej Unii Europejskiej. Analiza wskazuje, że mimo
Żywienie Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
2025-06-26 | 15:00

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Pieczarki to jedne z najczęściej wybieranych grzybów w polskich domach – są delikatne w smaku, łatwe w przygotowaniu i dostępne przez cały rok. Ale

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Handel

Polscy naukowcy pracują nad materiałami budowlanymi z roślin. Szerokie zastosowanie mogą mieć przede wszystkim konopie

W związku ze zmianami klimatycznymi i kurczącymi się zasobami naturalnymi naukowcy szukają nowoczesnych, odnawialnych materiałów budowlanych. Przyszłość budownictwa może należeć do roślin jednorocznych – przede wszystkim słomy i konopi. Naukowcy z Wydziału Leśnego i Technologii Drewna z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu pracują nad materiałami roślinnymi, które mogą zastąpić tradycyjne surowce.

Podróże

Tomasz Jacyków: Nie lubię uczestniczyć w wakacyjnym obłędzie migracji ludzi. Unikam jak ognia tego, na co inni czekają cały rok

Stylista zaznacza, że nieco na przekór w wakacje dużo pracuje, a po nich, kiedy kurorty świecą już pustkami, on odpoczywa. W tym roku jednak ze względu na nadmiar obowiązków zawodowych i nawiązanie współpracy z branżą filmową pod znakiem zapytania staje jego urlop, który planował na przełomie września i października.