Jarmark lokalnych produktów Żuławskie Smaki w CH Osowa

Katarzyna Bagińska
Publicon Sp. z.o.o.
Świdnicka
50-066 Wrocław
k.baginska|publicon.pl| |k.baginska|publicon.pl
693260235
www.publicon.pl
W najbliższy piątek i sobotę, 3 i 4 lipca, odbędzie się pierwszy po długiej przerwie jarmark lokalnych producentów Żuławskie Smaki w CH Osowa. Wystawcy z Żuław zaprezentują swoje wyroby w letniej, świeżej odsłonie.
Po kilku miesiącach przerwy do CH Osowa wracają lokalni producenci z Żuław wraz ze swoimi znakomitymi produktami. Od samego początku inicjatywa powstania marki miała na celu pokazanie, co na Żuławach jest najsmaczniejsze i czym mogą podzielić się lokalni wytwórcy – najlepiej tym, co sami od lat z wielkim sercem tworzą w swoich domostwach lub niewielkich manufakturach. Dlatego teraz, po przerwie, będzie można w pełni docenić wszystkie ich produkty.
Od samego początku stałym uczestnikiem jarmarku w CH Osowa jest Żuławska Zagroda ze swoimi kiszonkami, zwłaszcza ogórkami, które rosną na polach Żuław. Właścicielem przedsiębiorstwa jest Adam Spirewski, który zainicjował zebranie najlepszych producentów z okolicy, aby mogli podzielić się szerzej swoimi produktami i wciąż koordynuje cały projekt.
„Pod szyldem Żuławskich Smaków postanowiliśmy sprzedawać lokalne produkty. Pomysł przyjął się bardzo szybko i obecnie jest już sporo przedsiębiorstw, które chcą dzielić się swoimi wyrobami” – opowiada Adam Spirewski.
Oprócz kiszonek na jarmarku będzie można nie tylko zakupić, ale i skosztować np. aromatycznych żuławskich serów marki Sery Witka, tegorocznych miodów z Pasieki Gustawa czy wypieków i słodkości od Słodkiego Zakątka. Dla koneserów kuchni polskiej w ofercie jarmarku są też pierogi i gołąbki pani Halinki Uzdowskiej, które od zawsze cieszą się bardzo dużym uznaniem klientów. Wśród wystawców znajdą się także naturalne produkty od Tłoczni Olejowej, które polecane są zarówno jako dodatek kulinarny i działają prozdrowotnie dla organizmu.
„Produkty oznaczone etykietą Żuławskie Smaki to zbiór wyrobów wysokiej jakości z polskich wytwórni. Od wielu lat wspieramy okolicznych producentów, doceniając płody naszych pól i hodowli. Jarmark w naszym centrum cieszy się bardzo dużym zainteresowaniem co niezmiernie nas cieszy – że mieszkańcy Trójmiasta doceniają swoje rodzime produkty” – komentuje dyrektor CH Osowa, Aleksandra Słowińska.
Wystawcy lipcowej edycji Żuławskie Smaków:
– Miody Gustawa – miody z Żuław
– Żuławska Zagroda – ogórki kiszone z własnego pola
– Pierogi Halinki – pierogi i kuchnia polska– Słodki Zakątek – słodkie wypieki i pieczywo
– Sery Witka – sery i twarogi własnej produkcji
– Tłocznia Olejowa

Tylko 7% Polaków wie, co oznacza pierwotna czystość wody

Skyry – codzienna dawka mocy, z Piątnicy, no bo skąd!

Ciasta na sylwestrowy stół
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Patricia Kazadi: Maciek Rock jest dla mnie ogromną inspiracją. Uczę się od mistrza
Prowadząca „Must Be the Music” jest przekonana, że nowa odsłona programu zrobi wśród widzów prawdziwą furorę. Ona sama, mimo że zna kulisy, to i tak z dużym zaciekawieniem obejrzała pierwszy odcinek i to, co zobaczyła na ekranie, zrobiło na niej ogromne wrażenie. Patricia Kazadi chwali uczestników, jurorów, a także współprowadzących nową edycję. Nie ukrywa, że dużą inspiracją jest dla niej Maciej Rock, pracowity, utalentowany, a zarazem niezwykle skromny człowiek.
Handel
Ekonomiczna dostępność alkoholu rośnie. To zwiększa jego konsumpcję i prowadzi do uzależnień

Spożycie alkoholu w Polsce systematycznie wzrasta, co pociąga za sobą dziesiątki tysięcy przedwczesnych zgonów i koszty społeczno-ekonomiczne liczone w miliardach złotych rocznie. – W Polsce alkohol tanieje w stosunku do naszych zarobków, jego cena nie nadąża za wzrostem gospodarczym. A im wyższa dostępność ekonomiczna, tym wyższa konsumpcja. Alkohol jest według mnie absurdalnie tani – mówi dr hab. n. med. Łukasz Balwicki, krajowy konsultant ds. zdrowia publicznego. Jak ocenia, konieczna jest kompleksowa zmiana polityki podatkowej, dzięki której alkohol stałby się mniej dostępną ekonomicznie używką.
Transport
Co trzeci wypadek na kolei powoduje kierowca samochodu. Wciąż za mało skrzyżowań bezkolizyjnych

Ze statystyk Urzędu Transportu Kolejowego wynika, że w systemie kolejowym w Polsce co trzeci wypadek powodują kierowcy samochodów. Zdaniem eksperta najsłabszymi punktami w bezpieczeństwie na kolei są miejsca, w których tory przecinają się z drogami. Kierowcy zapominają, że droga hamowania pociągu jest bardzo długa, a samochód w starciu z lokomotywą jest bez szans.