Jarmark „Żuławskie Smaki” już 7 i 8 października w CH Osowa
Ekologiczny jarmark domowych specjałów, który zdążył podbić serca mieszkańców Trójmiasta, ponownie pojawi się w CH Osowa 7 i 8 października. „Żuławskie Smaki” to żywność „slow food” tworzona przez lokalnych rzemieślników. Nie braknie tu wędlin własnej produkcji, pierogów, kiszonek, wypieków, a także prawdziwie jesiennych przysmaków, jak miody z domowej pasieki czy innowacyjna nutella ze śliwek. A wszystko to zgodnie z kuchnią regionalną, czyli „po żuławsku”.
Kolejna edycja „Żuławskich Smaków” to okazja, by wyposażyć na jesień swoje spiżarnie w zdrowe, ekologiczne produkty. Jarmark ponownie zawita do CH Osowa w najbliższych dniach - 7 i 8 października. Lokalni producenci zaoferują wyroby, które na co dzień tworzą w swoich domach czy niewielkich manufakturach, zgodnie z ideą slow food, a więc z prostych, naturalnych składników, bez dodatku ulepszaczy. Dodatkowo będą to dania i produkty regionalne, z których słynie Gdańsk i okolice.
Podczas jarmarku dostępna będzie cała gama najróżniejszych smaków. Aromatyczne wędliny, domowe pierogi, słodkie wypieki, naturalne miody z domowej pasieki, zdrowe kiszonki oraz wiele innych specjałów niedostępnych w komercyjnej sprzedaży. Oprócz tradycyjnych potraw lokalni producenci starają się zaskakiwać również nowymi smakami proponując takie innowacje jak keczup z cukinii, czy nutella śliwkowa.
Podczas wydarzenia wystawcy nie tylko będą sprzedawać swoje wyroby, lecz także chętnie opowiedzą
o nich wszystkim zainteresowanym. To dobra okazja, by zasmakować się w kuchni żuławskiej
a jednocześnie także poznać jej specyfikę.
Na tegorocznym jarmarku można będzie spotkać wystawców, takich jak „Miody Gustawa”, „Specjały
z Borów”, „Browar Żuławy”, „Kuchnia Halinki”, „Słodki Zakątek”, „Żuławskie Smaki” czy „Kiszonki”. Najbliższe „Żuławskie Smaki” czynne będą 7 i 8 października, w godzinach otwarcia galerii,
czyli 10.00-21.00.

NDP i brak wzajemności standardów –pięta Achillesa unijnej polityki handlowej

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Edyta Herbuś: Kiedyś niepotrzebnie uwierzyłam, że nie umiem śpiewać. Teraz już wiem, że to była nieprawda
Tancerka cieszy się, że wreszcie dała się namówić do udziału w programie „Twoja Twarz Brzmi Znajomo”, bo podczas nagrań przekonała się, że stać ją na więcej, niż myślała. Znalazła w sobie odwagę do tego, by przełamać pewne swoje wewnętrzne blokady, i teraz jest dumna z tego, co udało jej się osiągnąć. Wcześniej Edyta Herbuś bała się przede wszystkim tego, że nie poradzi sobie wokalnie. Teraz dzięki odpowiednim warsztatom staje już na scenie dużo pewniejsza siebie.
Handel
Polscy naukowcy pracują nad materiałami budowlanymi z roślin. Szerokie zastosowanie mogą mieć przede wszystkim konopie

W związku ze zmianami klimatycznymi i kurczącymi się zasobami naturalnymi naukowcy szukają nowoczesnych, odnawialnych materiałów budowlanych. Przyszłość budownictwa może należeć do roślin jednorocznych – przede wszystkim słomy i konopi. Naukowcy z Wydziału Leśnego i Technologii Drewna z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu pracują nad materiałami roślinnymi, które mogą zastąpić tradycyjne surowce.
Podróże
Tomasz Jacyków: Nie lubię uczestniczyć w wakacyjnym obłędzie migracji ludzi. Unikam jak ognia tego, na co inni czekają cały rok

Stylista zaznacza, że nieco na przekór w wakacje dużo pracuje, a po nich, kiedy kurorty świecą już pustkami, on odpoczywa. W tym roku jednak ze względu na nadmiar obowiązków zawodowych i nawiązanie współpracy z branżą filmową pod znakiem zapytania staje jego urlop, który planował na przełomie września i października.