Komunikaty PR

Jarmark „Żuławskie Smaki” już 7 i 8 października w CH Osowa

2022-10-07  |  10:00

Ekologiczny jarmark domowych specjałów, który zdążył podbić serca mieszkańców Trójmiasta, ponownie pojawi się w CH Osowa 7 i 8 października. „Żuławskie Smaki” to żywność „slow food” tworzona przez lokalnych rzemieślników. Nie braknie tu wędlin własnej produkcji, pierogów, kiszonek, wypieków, a także prawdziwie jesiennych przysmaków, jak miody z domowej pasieki czy innowacyjna nutella ze śliwek. A wszystko to zgodnie z kuchnią regionalną, czyli „po żuławsku”.

Kolejna edycja „Żuławskich Smaków” to okazja, by wyposażyć na jesień swoje spiżarnie w zdrowe, ekologiczne produkty. Jarmark ponownie zawita do CH Osowa w najbliższych dniach - 7 i 8 października. Lokalni producenci zaoferują wyroby, które na co dzień tworzą w swoich domach czy niewielkich manufakturach, zgodnie z ideą slow food, a więc z prostych, naturalnych składników, bez dodatku ulepszaczy. Dodatkowo będą to dania i produkty regionalne, z których słynie Gdańsk i okolice.

Podczas jarmarku dostępna będzie cała gama najróżniejszych smaków. Aromatyczne wędliny, domowe pierogi, słodkie wypieki, naturalne miody z domowej pasieki, zdrowe kiszonki oraz wiele innych specjałów niedostępnych w komercyjnej sprzedaży. Oprócz tradycyjnych potraw lokalni producenci starają się zaskakiwać również nowymi smakami proponując takie innowacje jak keczup z cukinii, czy nutella śliwkowa.

Podczas wydarzenia wystawcy nie tylko będą sprzedawać swoje wyroby, lecz także chętnie opowiedzą
o nich wszystkim zainteresowanym. To dobra okazja, by zasmakować się w kuchni żuławskiej
a jednocześnie także poznać jej specyfikę.

Na tegorocznym jarmarku można będzie spotkać wystawców, takich jak „Miody Gustawa”, „Specjały
z Borów”, „Browar Żuławy”, „Kuchnia Halinki”, „Słodki Zakątek”, „Żuławskie Smaki” czy „Kiszonki”. Najbliższe „Żuławskie Smaki” czynne będą 7 i 8 października, w godzinach otwarcia galerii,
czyli 10.00-21.00.

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Unsplash
2025-07-31 | 06:00

NDP i brak wzajemności standardów –pięta Achillesa unijnej polityki handlowej

W raporcie Równi i równiejsi? Czas na środki lustrzane w handlu produktami rolnymi pisano o podwójnych standardach w polityce UE dotyczącej
Żywienie Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE
2025-06-30 | 06:00

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy pestycydy wracają na nasze stoły? Najnowszy raport rzuca światło na poważne niespójności w polityce rolnej i handlowej Unii Europejskiej. Analiza wskazuje, że mimo
Żywienie Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
2025-06-26 | 15:00

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Pieczarki to jedne z najczęściej wybieranych grzybów w polskich domach – są delikatne w smaku, łatwe w przygotowaniu i dostępne przez cały rok. Ale

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Handel

Polscy naukowcy pracują nad materiałami budowlanymi z roślin. Szerokie zastosowanie mogą mieć przede wszystkim konopie

W związku ze zmianami klimatycznymi i kurczącymi się zasobami naturalnymi naukowcy szukają nowoczesnych, odnawialnych materiałów budowlanych. Przyszłość budownictwa może należeć do roślin jednorocznych – przede wszystkim słomy i konopi. Naukowcy z Wydziału Leśnego i Technologii Drewna z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu pracują nad materiałami roślinnymi, które mogą zastąpić tradycyjne surowce.

Podróże

Tomasz Jacyków: Nie lubię uczestniczyć w wakacyjnym obłędzie migracji ludzi. Unikam jak ognia tego, na co inni czekają cały rok

Stylista zaznacza, że nieco na przekór w wakacje dużo pracuje, a po nich, kiedy kurorty świecą już pustkami, on odpoczywa. W tym roku jednak ze względu na nadmiar obowiązków zawodowych i nawiązanie współpracy z branżą filmową pod znakiem zapytania staje jego urlop, który planował na przełomie września i października.