Jarmark „Żuławskie Smaki” już 7 i 8 października w CH Osowa
Ekologiczny jarmark domowych specjałów, który zdążył podbić serca mieszkańców Trójmiasta, ponownie pojawi się w CH Osowa 7 i 8 października. „Żuławskie Smaki” to żywność „slow food” tworzona przez lokalnych rzemieślników. Nie braknie tu wędlin własnej produkcji, pierogów, kiszonek, wypieków, a także prawdziwie jesiennych przysmaków, jak miody z domowej pasieki czy innowacyjna nutella ze śliwek. A wszystko to zgodnie z kuchnią regionalną, czyli „po żuławsku”.
Kolejna edycja „Żuławskich Smaków” to okazja, by wyposażyć na jesień swoje spiżarnie w zdrowe, ekologiczne produkty. Jarmark ponownie zawita do CH Osowa w najbliższych dniach - 7 i 8 października. Lokalni producenci zaoferują wyroby, które na co dzień tworzą w swoich domach czy niewielkich manufakturach, zgodnie z ideą slow food, a więc z prostych, naturalnych składników, bez dodatku ulepszaczy. Dodatkowo będą to dania i produkty regionalne, z których słynie Gdańsk i okolice.
Podczas jarmarku dostępna będzie cała gama najróżniejszych smaków. Aromatyczne wędliny, domowe pierogi, słodkie wypieki, naturalne miody z domowej pasieki, zdrowe kiszonki oraz wiele innych specjałów niedostępnych w komercyjnej sprzedaży. Oprócz tradycyjnych potraw lokalni producenci starają się zaskakiwać również nowymi smakami proponując takie innowacje jak keczup z cukinii, czy nutella śliwkowa.
Podczas wydarzenia wystawcy nie tylko będą sprzedawać swoje wyroby, lecz także chętnie opowiedzą
o nich wszystkim zainteresowanym. To dobra okazja, by zasmakować się w kuchni żuławskiej
a jednocześnie także poznać jej specyfikę.
Na tegorocznym jarmarku można będzie spotkać wystawców, takich jak „Miody Gustawa”, „Specjały
z Borów”, „Browar Żuławy”, „Kuchnia Halinki”, „Słodki Zakątek”, „Żuławskie Smaki” czy „Kiszonki”. Najbliższe „Żuławskie Smaki” czynne będą 7 i 8 października, w godzinach otwarcia galerii,
czyli 10.00-21.00.
„Chwalcie siebie!” przekonuje Oranżada Hellena i realizuje niezwykły mural w War
Chrup wafle Familijne i wygraj rodzinny wyjazd do krainy bajek pod Paryżem!
Świadome wybory żywieniowe Polaków. Naturalne składniki nadal w trendach
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Media
Robert El Gendy: Jestem śpiochem i przychodzę do studia w ostatniej chwili. Raz nie obudziłem się na czas i dopiero telefon z redakcji postawił mnie na nogi
Prezenter „Pytania na śniadanie” zaznacza, że lubi sobie pospać, dlatego prowadzenie porannego programu to dla niego prawdziwe wyzwanie. Musi się bowiem sporo natrudzić, by być w studiu telewizyjnym na czas. Zazwyczaj nie udaje mu się jednak obudzić wraz z dźwiękiem pierwszego budzika i zdarzyło się, że z głębokiego snu wyrwał go dopiero telefon od produkcji „Pytania na śniadanie”.
Problemy społeczne
Ukraińcy mają podobne problemy związane z ochroną zdrowia, co Polacy. Problemem jest długi czas oczekiwania na wizytę i wysokie koszty leków
Długi czas oczekiwania, wysokie koszty leczenia i zakupu leków – to największe bariery w dostępie do opieki zdrowotnej, z jakimi mierzą się uchodźcy z Ukrainy w Polsce – wynika z raportu GUS i WHO. – Problemy stają się coraz bardziej podobne do tych charakterystycznych dla całego systemu ochrony zdrowia. Mniej mają charakter nagły, który był charakterystyczny dla okresu tuż po wybuchu wojny – wskazuje dr Dominik Rozkrut, prezes Głównego Urzędu Statystycznego. Większość przypadków, z powodu których Ukraińcy potrzebują pomocy lekarza, to ostre schorzenia. Co czwarty leczy się z powodu choroby przewlekłej. Wyzwaniem pozostają szczepienia ukraińskich dzieci: wskaźnik wyszczepienia rośnie, ale jest poniżej poziomu wśród polskich dzieci.
Teatr
Mateusz Banasiuk: Podczas studiów uczyliśmy się żonglerki maczugami i popisów cyrkowych. Te umiejętności przydały mi się w zawodzie aktora
W pracy zawodowej kolejny raz przydały się Mateuszowi Banasiukowi umiejętności zdobyte w szkole aktorskiej. W spektaklu „Wypiór” wystawianym na scenie Teatru IMKA odtwórca roli Łukasza udowodnił, że potrafi perfekcyjnie żonglować, wzbudzając podziw widowni. W rozmowie z agencją Newseria Lifestyle artysta zdradza, że podczas studiów nauczył się jeszcze kilku innych sztuczek cyrkowych.