Komunikaty PR

Jedzenie do pracy – szybkie i łatwe pomysły

2021-10-15  |  01:00
Biuro prasowe

Praca biurowa - czyli pomysły na szybkie lunchboxy z sezonowych warzyw i nie tylko

Szacunki są różne, ale eksperci twierdzą, że codzienne kupowanie gotowych posiłków i przekąsek do pracy może kosztować do ponad 1000 złotych miesięcznie! Dlaczego jednak tak wielu z nas to robi? W gruncie rzeczy wszystko sprowadza się do jednego. Nie potrafimy lub nie chcemy na tyle się zorganizować, by przygotowywać lunch do pracy samodzielnie. Co zrobić, by nie skazywać się na fast foody lub jeść coś, na co tak naprawdę nie ma się ochoty, albo - co gorsza - w ogóle nie jeść? Wbrew pozorom to nie takie trudne!

Kluczem do przygotowania idealnych luchboxów do pracy jest prostota, używanie dobrej jakości składników oraz stawianie na potrawy, które można wykonać z wyprzedzeniem i przechowywać w lodówce. Warto włączyć do swojego menu sezonowe warzywa – nasz organizm z pewnością nam podziękuje. Będziemy wydajniejsi i na pewno zdrowsi. Z drugiej strony, aby to osiągnąć wcale nie musimy przez cały dzień chrupać marchewkę z hummusem. Zdrowy i szybki lunch nie wyklucza wcale takich rarytasów jak np. ser.

Jesteś tym co jesz

Wszyscy wiemy, że powinniśmy „spożywać zbilansowaną dietę i regularnie ćwiczyć”, ale łatwiej to powiedzieć niż zrobić. Zwłaszcza, gdy większość dnia spędzamy w pracy, siedząc za biurkiem. Dostępność kuszącego niezdrowego jedzenia wokół, ograniczone zaplecze kuchenne, w którym można by przygotować zdrowy posiłek i wreszcie potrzeba szybkiego zjedzenia czegokolwiek w porze lunchu może oznaczać, że zjadamy o wiele więcej kalorii niż potrzebujemy. W połączeniu z bardzo umiarkowanym ruchem nie wróży to dobrze. Od czego więc zacząć? Od zwiększenia swojej świadomości na temat tego co jemy. Większości z nas wydaje się, że wiemy, co jest zdrowe, a co nie. Jednak kwestia zdrowego odżywiania się jest dużo bardziej złożona. Istnieje wiele mitów na temat różnych produktów spożywczych. Np. mało kto wie, że granola zawiera więcej cukru niż wielu przypuszcza. Z kolei jajka na toście będą lepszym wyborem niż dżem, dzięki zamianie cukru na białko. W dodatku jajko zawiera cynk, żelazo, witaminę D i pobudzającą mózg cholinę. Z krzywdzącymi stereotypami musi się np. mierzyć ser, niesłusznie oskarżany o to, że jego spożywanie tuczy. Każdy pokarm posiada kalorie, więc najwyższy czas przestać się ich bać. Wszystko jednak trzeba spożywać z umiarem. - Wystarczy zjadać około 30-40 g sera żółtego dziennie by uzupełnić 30% zapotrzebowania w wapń. Taka porcja dostarcza również odpowiedniej ilości witaminy A, fosforu i chromu. – tłumaczy Ewa Polińska z MSM Mońki. Mając rzetelną wiedzę na temat jedzenia, będziesz w stanie dokonać prostych i łatwych zmian w swojej diecie. A wtedy już tylko krok dzieli cię od wzięcia sprawy całkowicie w swoje ręce.

Zacznij budować rutynę, która działa

Jednym z powodów, dla których wpadamy w złe nawyki żywieniowe jest to, że nie planujemy i nie budujemy zdrowej rutyny lub po prostu pozwalamy, aby nasz plan oznaczał zjedzenie „czegokolwiek” (a to zwykle oznacza coś niezdrowego). Czy naprawdę samodzielnie przygotowany lunchbox może być ważnym elementem, prowadzącym do zmiany? Stworzenie rutyny w tym zakresie oznacza wybór zdrowszych opcji. Co ważne, podejmujemy wówczas decyzje żywieniowe zanim poczujemy głód. Biorąc do pracy wcześniej przygotowany lunch niwelujemy pokusę kupienia chipsów czy słodyczy w momencie, kiedy uczucie głodu każe nam zjeść cokolwiek.

Uwaga, przerwa na lunch!

Zdrowy lunch podczas pracowitego dnia jest nie tylko najważniejszą rzeczą, którą należy zrobić, ale może być również największym wyzwaniem. Idealnie skomponowany posiłek zawiera odpowiednią ilość białka, cukrów, tłuszczu, błonnika, węglowodanów i innych składników odżywczych. Produkty o wysokiej zawartości węglowodanów, czyli np. makaron, chleb i płatki zbożowe, szybko uwalniają glukozę. Dostajemy wówczas zastrzyk energii, po którym następuje spadek, przekładający się na naszą mniejszą motywację i uwagę. Tymczasem wysokotłuszczowy posiłek dostarcza więcej trwałej energii, ale wymaga cięższej pracy układu trawiennego. Dlatego lunch jedzony w pracy powinien być czymś pomiędzy. Na szczęście dieta w pracy nie musi nudna. - Czasy, gdy królowały kanapki, dawno się skończyły. Dziś mamy do wyboru wiele innych opcji. Niezbędnej energii dostarczą nam np. smakowite tortille z serem czy gruszki z serem i czekoladą (przepisy znajdziesz na końcu artykułu). Są przy tym tak proste i szybkie w przygotowaniu, że wprost idealnie nadają się do lunchboksów. – przekonuje ekspertka z MSM Mońki.

Trudno się z tym nie zgodzić. Nasza dieta powinna być zróżnicowana i bogata w owoce i warzywa. Jedno z badań wykazało, że im więcej owoców i warzyw spożywali ludzie (do 7 porcji dziennie), tym byli szczęśliwsi, bardziej zaangażowani i bardziej kreatywni*. Dzieje się tak, ponieważ te produkty zawierają niezbędne składniki odżywcze, które pobudzają produkcję dopaminy, która odgrywa ważną rolę w doświadczaniu ciekawości, motywacji i zaangażowania. Są również bogate w przeciwutleniacze, które poprawiają pamięć i nastrój. Nie ma lepszej pory roku niż jesień do włączenia w dietę sezonowych warzyw. Buraki, cebula, cukinia, dynia czy papryka są teraz smaczniejsze niż kiedykolwiek. Wśród owoców królują soczyste jabłka i gruszki. A wszystko to jest teraz dostępne na wyciągnięcie ręki! Dla tych, którzy lubią kuchnię fusion, proponujemy jesienną sałatkę z serem morskim i owocami miechunki, która poleca się nie tylko na lunch. Przepis znajdziecie poniżej. Dbajcie o siebie i smacznego!

 

*https://www.aetnainternational.com/en/about-us/explore/fit-for-duty-corporate-wellness/eat-healthy-at-work-7-healthy-eating-tips-for-the-office.html

 

Jesienna sałatka z serem morskim i owocami miechunki

Co będzie potrzebne?

- 250 g sera morskiego MSM Mońki

- 3 łyżki mąki pszennej

- 2 jajka

- 1 szklanka bułki tartej

- olej do głębokiego smażenia

- 3 sztuki świeżej kolorowej papryki

- 1 młoda cukinia

- 1 czerwona cebula

- ½ sztuki średniego bakłażana

- 15 sztuk owoców miechunki peruwiańskiej

- ½ pomarańczy

- płatki chilli

- sól do smaku

Przygotowanie:

Ser pokrój w dwucentymetrową kostkę i obtocz w podwójnej panierce (najpierw w mące, jajku oraz bułce tartej). Wszystkie warzywa pokrój w grube cząstki i podsmaż na trzech łyżkach oleju na mocno rozgrzanej patelni, aż do uzyskania złotego koloru. Pod koniec smażenia dopraw wszystko solą, płatkami chilli i świeżo wyciśniętym sokiem z połówki pomarańczy. Kostki sera usmaż na złoty kolor bezpośrednio przed podaniem sałatki. Udekoruj całość owocami miechunki i przełóż do lunchboxa.

 

Smakowite tortille

Co będzie potrzebne?

- 3 placki tortilli

- 3 serki smakowe MSM Mońki: pieczarkowy, paprykowy, szczypiorkowy

- sałata strzępiasta czerwona i zielona

- pieczarki świeże

- szynka w plasterkach

- szczypior

Przygotowanie:

Każdy placek tortilli posmaruj innym serkiem smakowym. Na serek połóż ulubione dodatki i ciasno zwiń. Ruloniki pokrój w trzycentymetrowe krążki i zapakuj do ulubionego pudełka.

 

Gruszki z serem żółtym i czekoladą

Co będzie potrzebne?

- świeże, twarde gruszki

- ser żółty Aldamer MSM Mońki

- kilka kostek ciemnej czekolady

Przygotowanie:

Gruszki obierz i pokrój na połówki, a następnie usuń z nich gniazdka z pestkami. Następnie pokrój owoce na ćwiartki i wyłóż na talerz. Między kawałkami gruszek umieść grubsze plasterki sera żółtego. Całość posyp startą na tarce ciemną czekoladą i spakuj do lunchboxa.

 

 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Król polskich energetyków w nowych szatach Biuro prasowe
2024-04-18 | 17:15

Król polskich energetyków w nowych szatach

Najnowsza odsłona kampanii King of the Night jest podkreśleniem rynkowego sukcesu ostatnich lat, ze wskazaniem na wieloletnią misję brandu, którą jest odkrywanie drzemiącej w ludziach
Żywienie Życie w biegu a zdrowe odżywianie
2024-04-16 | 17:00

Życie w biegu a zdrowe odżywianie

Sprawdzone “lifehacki”, które pomogą utrzymać równowagę między zdrowiem, a pędem codzienności Jednym z nich jest planowanie posiłków z wyprzedzeniem.
Żywienie Jak przyrządzać szparagi? Poznaj sprawdzone sposoby!
2024-04-16 | 01:00

Jak przyrządzać szparagi? Poznaj sprawdzone sposoby!

Kwiecień to czas szparagowej rozpusty. Smukłe, eleganckie i zgrabne pędy już z daleka przyciągają uwagę klientów osiedlowych targowisk i warzywniaków. Możemy je gotować,

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Żywienie

Prawie 60 proc. Polaków podejmowało próby odchudzania. U większości efekty były krótkotrwałe i powodowały problemy zdrowotne

Trzech na pięciu Polaków ma za sobą próby odchudzania, a w tej grupie więcej jest kobiet – wynika z raportu Centrum Respo. Odchudzamy się z różnym skutkiem, najczęściej osiągamy efekty, ale okazują się one krótkotrwałe. Może o tym świadczyć informacja, że 54 proc. odchudzających się Polaków w ostatnich pięciu latach podchodziło do diety między dwa a pięć razy, a co 10. nawet częściej. Jak podkreślają autorzy raportu, to, że wielu Polaków się odchudza, nie jest niczym niepokojącym, ale jest kilka czynników, które czynią kulturę dietetyczną toksyczną. Jednym z nich jest wczesny wiek rozpoczynania odchudzania, ale też negatywne skutki diet, również dla zdrowia psychicznego.

Edukacja

Polacy mało wiedzą o instytucji rodzicielstwa zastępczego. Dwie trzecie społeczeństwa nigdy nie spotkało się z tym pojęciem

Aż 64 proc. Polaków nigdy nie spotkało się z pojęciem rodzicielstwa zastępczego zawodowego – wynika z badania przeprowadzonego w marcu br. na zlecenie Fundacji Happy Kids. Najliczniejszą grupą, która nie zna tego pojęcia, stanowią respondenci między 18. a 22. rokiem życia. Co 10. badany nie wie, jaka jest różnica między rodzicem zastępczym a rodzicem adopcyjnym. Zdaniem ekspertów brak świadomości ma konsekwencje dla rozwoju instytucji pieczy zastępczej w Polsce.

Muzyka

Luna: Trochę podupadłam na zdrowiu i mój głos nie działa tak, jak bym chciała. Czuję się bezradna i bezsilna

Przed wyjazdem na Konkurs Eurowizji reprezentantka Polski nie ukrywa, że boryka się z problemami zdrowotnymi, a bezradność i zwątpienie mieszają się z nadzieją i chęcią pokonania swoich słabości. By jak najlepiej zadbać o swoje struny głosowe, na jakiś czas zrezygnowała z koncertów. Teraz robi wszystko, by jej głos wrócił do formy i by mogła godnie się zaprezentować na scenie w Malmö.