Komunikaty PR

Jedzenie na home office nudzi? Trzy przepisy na obiad podczas pracy zdalnej

2020-06-23  |  14:49
Biuro prasowe

Podczas pandemii nasza codzienna rutyna została odwrócona do góry nogami. Dla bezpieczeństwa, większość czasu spędzamy w domu i musimy zaadaptować nasze role do całkiem nowych warunków. W tym szczególnym okresie, wielu z nas stanęło przed koniecznością pozostania na home office i znalezienia równowagi między sferą prywatną a zawodową.

Jedzenie pysznie i szybko

Zaistniała sytuacja, mimo pewnych niedogodności, ma jednak swoje plusy. Należy do nich z pewnością dostęp do własnej kuchni i możliwość wygodnego przygotowania ulubionych posiłków, bez walki o ostatni widelec czy kolejki do mikrofalówki z biurze. W czasie dnia pracy, kiedy czas na kulinarne eksperymenty jest ograniczony, najchętniej sięgamy po szybkie i proste rozwiązania, pyszne przepisy, które można przygotować w przerwie między telefonem od przełożonego a wysłaniem ważnego maila. W takich momentach bardziej niż zwykle cenimy uniwersalne produkty, które dodadzą smaku każdej potrawie w zaledwie kilka sekund.

Sos sojowy – uniwersalny dodatek w każdej kuchni

Sos sojowy Kikkoman to produkt najwyżej jakości, doceniony zarówno przez profesjonalnych kucharzy, jak i miłośników jedzenia na całym świecie. Prosty skład, zawierający tylko 4 starannie dobrane elementy: wodę, soję, pszenicę i sól to gwarancja naturalnego smaku bez sztucznych dodatków. Chociaż produkt ten kojarzony był głównie z kuchnią azjatycką, coraz częściej pojawia się jako niezastąpiony składnik dań ze wszystkich zakątków globu. Doskonały do dressingów, marynat, kremowych sosów, a nawet jako zamiennik zwykłej soli. Bogaty aromat i niezwykle intensywny smak umami sprawią, że sos Kikkoman nada charakteru każdemu daniu.

Daj się ponieść fantazji – 3 proste przepisy na dania, które przygotujesz na home office

Proste i szybkie gotowanie nie musi być nudne, a w końcu myślenie outside the box to znak naszych czasów. Daj się ponieść fantazji i sprawdź, jak sos sojowy poradzi sobie w zupełnie nowym kontekście! Przedstawiamy trzy przepisy na dania, które przygotujesz w kilka chwil, nawet podczas pracy zdalnej.

 

1. Ser Halloumi i soczewica z dressingiem cytrynowo-sojowym

https://www.kikkoman.pl/przepisy/recipe-detail/r/ser-halloumi-i-soczewica-z-dressingiem-cytrynowo-sojowym/c/1663/

Składniki:

  • 3 małe buraki, obrane i pokrojone w ćwiartki
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • 200 g soczewicy
  • 250 g sera halloumi
  • mieszanka sałat
     

Na dressing cytrynowo-sojowy:

  • 4 łyżki oliwy
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
     

Skrop buraki octem balsamicznym i naturalnie warzonym sosem sojowym Kikkoman, posyp tymiankiem, piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C (lub w 180°C z termoobiegiem) przez około 1 godzinę.

W międzyczasie ugotuj soczewicę na średnim ogniu przez 15-20 minut. Odsącz i odstaw do ostygnięcia.

Na rozgrzanej patelni smaż plastry sera halloumi po 1-2 minutę z każdej strony. W tym czasie przygotuj dressing poprzez dokładne wymieszanie składników. Połową sosu polejsoczewicę, a pozostałą częścią liście sałaty. Ser podawaj z soczewicą, burakami i sałatą.

 

2. Błyskawiczne spaghetti bolognese z nutą umami

https://www.kikkoman.pl/przepisy/recipe-detail/r/blyskawiczne-spaghetti-bolognese-z-nuta-umami/

Składniki:

  • 300 g spaghetti
  • 15 ml oleju
  • 125 g boczku lub pancetty w kostkach
  • 500 g mięsa mielonego (zawartość tłuszczu ok. 20%)
  • 200 g marchwi (3 średniej wielkości marchewki)
  • 125 g selera (2 łodygi)
  • 125 g cebuli (1 mała cebula)
  • 3 drobno posiekane ząbki czosnku
  • 100 g śmietany (zawartość tłuszczu 10-12%)
  • 400 g pokrojonych w kostkę pomidorów z puszki
  • 30 ml naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
  • świeże listki bazylii
     

Na średnim ogniu rozgrzej olej. Dodaj mięso mielone i bez rozdzielania podsmaż 2 minuty z każdej strony, aż nabierze brązowego koloru. Dodaj boczek, mieszaj przez kilka minut, aż mięso będzie przesmażone. Odlej nadmiar tłuszczu.

W międzyczasie obierz cebulę i czosnek, marchew i seler, drobno posiekaj, dodaj do mięsa i wymieszaj. Smaż przez 5 minut na średnim ogniu, często mieszając.

Dodaj pomidory, naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman i śmietanę. Całość wymieszaj. Gotować jeszcze przez 5 minut, aż sos nieco odparuje. W razie potrzeby dopraw do smaku solą i pieprzem.

W dużym garnku ugotuj spaghetti al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odsącz makaron, zachowując 100 ml użytej do gotowania wody. Przełóż spaghetti na dużą patelnię, podlej wodą z gotowania i wymieszaj z sosem. Całość mieszaj przez minutę na średnim ogniu. Wyłóż spaghetti na talerze i udekoruj bazylią.

 

3. Burger z ciecierzycy

https://www.kikkoan.pl/przepisy/recipe-detail/r/burger-z-ciecierzycy/c/1653/

Składniki:

  • Puszka ciecierzycy (lub 2/3 szklanki ciecierzycy suchej)
  • 2 łyżki wody
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2-4 łyżki naturalnie warzonego ekologicznego sosu sojowego Kikkoman
  • 1 łyżeczka kminku
  • czarny pieprz
  • oliwa z oliwek

 

Ciecierzycę z puszki odsącz z wody (suchą pozostaw wcześniej do namoczenia na 8 godzin w wodzie).Wymieszaj ciecierzycę z wodą, jajkiem, rozgniecionym ząbkiem czosnku, mąką, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, naturalnie warzonym ekologicznym sosem sojowym Kikkoman i przyprawami. Rozgnieć widelcem na jednolitą masę. Na patelni rozgrzej oliwę i przy użyciu łyżki formuj burgery, smaż z każdej strony na złoty brąz.

 

Kikkoman to światowy lider na rynku sosu sojowego. Naturalnie warzony, złożony z 4 składników, jest znany milionom miłośników kuchni. Na sukces marki pracuje 7000 osób na całym świecie, a około 400 milionów litrów sosu sojowego Kikkoman transportuje się do sklepów każdego roku. Marka pojawiła się w Europie, kiedy w 1973 w Niemczech otwarto japońską restaurację, gdzie klienci mieli okazję poznać jej wyjątkowy produkt. W 1997 roku w Holandii powstał pierwszy europejski zakład produkcyjny, który wciąż wytwarza sos sojowy Kikkoman na cały rynek Starego Kontynentu.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Unsplash
2025-07-31 | 06:00

NDP i brak wzajemności standardów –pięta Achillesa unijnej polityki handlowej

W raporcie Równi i równiejsi? Czas na środki lustrzane w handlu produktami rolnymi pisano o podwójnych standardach w polityce UE dotyczącej
Żywienie Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE
2025-06-30 | 06:00

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy pestycydy wracają na nasze stoły? Najnowszy raport rzuca światło na poważne niespójności w polityce rolnej i handlowej Unii Europejskiej. Analiza wskazuje, że mimo
Żywienie Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
2025-06-26 | 15:00

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Pieczarki to jedne z najczęściej wybieranych grzybów w polskich domach – są delikatne w smaku, łatwe w przygotowaniu i dostępne przez cały rok. Ale

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Muzyka

Dorota Gardias: Moja piosenka nagrana z Bartasem Szymoniakiem odniosła ogromny sukces. Wiążę z nią pewne plany

Prezenterka pogody podkreśla, że ma w życiu kilka pasji, które szczególnie pielęgnuje. Jedną z nich jest śpiewanie. Nuci nie tylko pod prysznicem, ale swoje umiejętności wokalne prezentuje również na eventach, imprezach okolicznościowych i w programach rozrywkowych. Dorota Gardias nie kryje satysfakcji z tego, że kilka miesięcy temu mogła zaśpiewać w duecie z Bartasem Szymoniakiem, a utwór „Wszystko i nic” bardzo przypadł do gustu odbiorcom. Teraz marzy o tym, by móc wykonać go „na żywo” podczas festiwalu.

Media i PR

Reklama suplementów diety przez influencerów podlega pewnym ograniczeniom. Kontrolują to GIS i UOKiK

Rekomendacje influencerów mają znaczenie w wielu kategoriach zakupowych. Z raportu przygotowanego przez Wavemaker „Influencerzy pod lupą: etyka w social mediach” wynika, że 30 proc. internautów bierze je pod uwagę przy podejmowaniu decyzji zakupowych dotyczących leków i suplementów diety. Reklamy suplementów diety w Polsce podlegają pewnym ograniczeniom. Przykładowo nie można przypisywać im właściwości leczniczych, bo nie są to leki, ani też właściwości wspomagających, które nie są poparte badaniami. Te kwestie sprawdza GIS. UOKiK z kolei może skontrolować poprawne oznaczenie przekazu reklamowego w social mediach.

Moda

Qczaj: Kiedyś na każde wyjście musiałem kupić sobie coś nowego. Teraz już nie chcę kupować kolejnych garniturów, by potem wyrzucać je na śmietnik

Zdaniem trenera, by zadbać o środowisko naturalne i zmniejszyć ilość odpadów, trzeba chociażby zrezygnować z impulsywnych zakupów w sklepach z odzieżą i w modzie postawić na bardziej zrównoważone rozwiązania. Qczaj zachęca więc do zmiany nawyków i refleksji nad własnymi potrzebami. Najpierw bowiem powinniśmy ocenić, czy dany zakup naprawdę jest konieczny, czy może w szafie mamy już podobną rzecz, którą z powodzeniem można ponownie wykorzystać. On sam, na przekór nieprzychylnym komentarzom i krytyce internautów, kilka razy założył już ten sam garnitur i znów za jakiś czas zamierza się w nim pokazać.