Jedzenie na home office nudzi? Trzy przepisy na obiad podczas pracy zdalnej
Podczas pandemii nasza codzienna rutyna została odwrócona do góry nogami. Dla bezpieczeństwa, większość czasu spędzamy w domu i musimy zaadaptować nasze role do całkiem nowych warunków. W tym szczególnym okresie, wielu z nas stanęło przed koniecznością pozostania na home office i znalezienia równowagi między sferą prywatną a zawodową.
Jedzenie pysznie i szybko
Zaistniała sytuacja, mimo pewnych niedogodności, ma jednak swoje plusy. Należy do nich z pewnością dostęp do własnej kuchni i możliwość wygodnego przygotowania ulubionych posiłków, bez walki o ostatni widelec czy kolejki do mikrofalówki z biurze. W czasie dnia pracy, kiedy czas na kulinarne eksperymenty jest ograniczony, najchętniej sięgamy po szybkie i proste rozwiązania, pyszne przepisy, które można przygotować w przerwie między telefonem od przełożonego a wysłaniem ważnego maila. W takich momentach bardziej niż zwykle cenimy uniwersalne produkty, które dodadzą smaku każdej potrawie w zaledwie kilka sekund.
Sos sojowy – uniwersalny dodatek w każdej kuchni
Sos sojowy Kikkoman to produkt najwyżej jakości, doceniony zarówno przez profesjonalnych kucharzy, jak i miłośników jedzenia na całym świecie. Prosty skład, zawierający tylko 4 starannie dobrane elementy: wodę, soję, pszenicę i sól to gwarancja naturalnego smaku bez sztucznych dodatków. Chociaż produkt ten kojarzony był głównie z kuchnią azjatycką, coraz częściej pojawia się jako niezastąpiony składnik dań ze wszystkich zakątków globu. Doskonały do dressingów, marynat, kremowych sosów, a nawet jako zamiennik zwykłej soli. Bogaty aromat i niezwykle intensywny smak umami sprawią, że sos Kikkoman nada charakteru każdemu daniu.
Daj się ponieść fantazji – 3 proste przepisy na dania, które przygotujesz na home office
Proste i szybkie gotowanie nie musi być nudne, a w końcu myślenie outside the box to znak naszych czasów. Daj się ponieść fantazji i sprawdź, jak sos sojowy poradzi sobie w zupełnie nowym kontekście! Przedstawiamy trzy przepisy na dania, które przygotujesz w kilka chwil, nawet podczas pracy zdalnej.
1. Ser Halloumi i soczewica z dressingiem cytrynowo-sojowym
https://www.kikkoman.pl/przepisy/recipe-detail/r/ser-halloumi-i-soczewica-z-dressingiem-cytrynowo-sojowym/c/1663/
Składniki:
- 3 małe buraki, obrane i pokrojone w ćwiartki
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
- 2 gałązki świeżego tymianku
- 200 g soczewicy
- 250 g sera halloumi
- mieszanka sałat
Na dressing cytrynowo-sojowy:
- 4 łyżki oliwy
- sok z 1 cytryny
- 2 łyżki naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
Skrop buraki octem balsamicznym i naturalnie warzonym sosem sojowym Kikkoman, posyp tymiankiem, piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C (lub w 180°C z termoobiegiem) przez około 1 godzinę.
W międzyczasie ugotuj soczewicę na średnim ogniu przez 15-20 minut. Odsącz i odstaw do ostygnięcia.
Na rozgrzanej patelni smaż plastry sera halloumi po 1-2 minutę z każdej strony. W tym czasie przygotuj dressing poprzez dokładne wymieszanie składników. Połową sosu polejsoczewicę, a pozostałą częścią liście sałaty. Ser podawaj z soczewicą, burakami i sałatą.
2. Błyskawiczne spaghetti bolognese z nutą umami
https://www.kikkoman.pl/przepisy/recipe-detail/r/blyskawiczne-spaghetti-bolognese-z-nuta-umami/
Składniki:
- 300 g spaghetti
- 15 ml oleju
- 125 g boczku lub pancetty w kostkach
- 500 g mięsa mielonego (zawartość tłuszczu ok. 20%)
- 200 g marchwi (3 średniej wielkości marchewki)
- 125 g selera (2 łodygi)
- 125 g cebuli (1 mała cebula)
- 3 drobno posiekane ząbki czosnku
- 100 g śmietany (zawartość tłuszczu 10-12%)
- 400 g pokrojonych w kostkę pomidorów z puszki
- 30 ml naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
- świeże listki bazylii
Na średnim ogniu rozgrzej olej. Dodaj mięso mielone i bez rozdzielania podsmaż 2 minuty z każdej strony, aż nabierze brązowego koloru. Dodaj boczek, mieszaj przez kilka minut, aż mięso będzie przesmażone. Odlej nadmiar tłuszczu.
W międzyczasie obierz cebulę i czosnek, marchew i seler, drobno posiekaj, dodaj do mięsa i wymieszaj. Smaż przez 5 minut na średnim ogniu, często mieszając.
Dodaj pomidory, naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman i śmietanę. Całość wymieszaj. Gotować jeszcze przez 5 minut, aż sos nieco odparuje. W razie potrzeby dopraw do smaku solą i pieprzem.
W dużym garnku ugotuj spaghetti al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odsącz makaron, zachowując 100 ml użytej do gotowania wody. Przełóż spaghetti na dużą patelnię, podlej wodą z gotowania i wymieszaj z sosem. Całość mieszaj przez minutę na średnim ogniu. Wyłóż spaghetti na talerze i udekoruj bazylią.
3. Burger z ciecierzycy
https://www.kikkoan.pl/przepisy/recipe-detail/r/burger-z-ciecierzycy/c/1653/
Składniki:
- Puszka ciecierzycy (lub 2/3 szklanki ciecierzycy suchej)
- 2 łyżki wody
- 1 jajko
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2-4 łyżki naturalnie warzonego ekologicznego sosu sojowego Kikkoman
- 1 łyżeczka kminku
- czarny pieprz
- oliwa z oliwek
Ciecierzycę z puszki odsącz z wody (suchą pozostaw wcześniej do namoczenia na 8 godzin w wodzie).Wymieszaj ciecierzycę z wodą, jajkiem, rozgniecionym ząbkiem czosnku, mąką, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, naturalnie warzonym ekologicznym sosem sojowym Kikkoman i przyprawami. Rozgnieć widelcem na jednolitą masę. Na patelni rozgrzej oliwę i przy użyciu łyżki formuj burgery, smaż z każdej strony na złoty brąz.
Kikkoman to światowy lider na rynku sosu sojowego. Naturalnie warzony, złożony z 4 składników, jest znany milionom miłośników kuchni. Na sukces marki pracuje 7000 osób na całym świecie, a około 400 milionów litrów sosu sojowego Kikkoman transportuje się do sklepów każdego roku. Marka pojawiła się w Europie, kiedy w 1973 w Niemczech otwarto japońską restaurację, gdzie klienci mieli okazję poznać jej wyjątkowy produkt. W 1997 roku w Holandii powstał pierwszy europejski zakład produkcyjny, który wciąż wytwarza sos sojowy Kikkoman na cały rynek Starego Kontynentu.

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Muzyka

Zespół Kombii: W tym roku świętujemy 50-lecie naszej współpracy. Jesteśmy nadal w tym zawodzie z miłości do muzyki i do naszych fanów
Grzegorz Skawiński i Waldemar Tkaczyk na co dzień mieszkają w Trójmieście, niedaleko Opery Leśnej. W całej swojej karierze muzycy zespołu Kombii zagrali w sopockim amfiteatrze kilkadziesiąt razy, ale jak zaznaczają – przed każdym kolejnym występem towarzyszą im duże emocje. W tym roku świętują 50-lecie współpracy, a podczas Polsat Hit Festiwal będzie można ich usłyszeć w koncercie „Gdzie się podziały tamte prywatki”.
Media
Przygotowania do Polsat Hit Festiwal trwają cały rok. To olbrzymie przedsięwzięcie logistyczne

Już dziś wieczorem w Operze Leśnej w Sopocie startuje Polsat Hit Festiwal. Maciej Rock, jeden z prowadzących to wydarzenie, podkreśla, że w przygotowanie takiego projektu angażują się setki osób, którym powierzone są określone zadania. By w stu procentach zrealizować założony scenariusz, trzeba włożyć wiele wysiłku, bo przy tak prestiżowej imprezie nie ma miejsca na przypadek. Prezenter nie urywa, że mimo wieloletniego doświadczenia zawodowego, przed wyjściem na scenę towarzyszy mu stres.
Polityka
Kampania prezydencka na ostatniej prostej. Temat ochrony zdrowia na drugim planie

Zdaniem przedstawicieli Naczelnej Izby Lekarskiej temat ochrony zdrowia w kampanii prezydenckiej, prowadzonej przed I turą wyborów, zszedł na dalszy plan. Kandydaci na najwyższy urząd w Polsce nie podawali – poza tematem składki zdrowotnej – w tym obszarze konkretów, a skupili się na kampanijnych ogólnikach i zapewnieniach. Zabrakło poruszenia wielu ważnych kwestii dotyczących m.in. przyszłości zawodów medycznych, kształcenia lekarzy, walki z agresją wobec medyków czy pomysłów na skrócenie kolejek do specjalistów i poprawy finansowania.