Komunikaty PR

Jesień na talerzu – co jeść, aby zadbać o odporność?

2024-10-28  |  15:00
Biuro prasowe

Sezon jesienny trwa w najlepsze. Kiepskie warunki pogodowe, niskie temperatury, a także początek sezonu grypowego, kiedy wirusy rozpoczynają swoje triumfalne żniwa, stanowią spore wyzwanie dla naszego organizmu. Zastanawiasz się, jak zadbać o odporność jesienią? Z pewnością w walce pomoże Ci dieta wzmacniająca organizm. Sprawdź, co jeść, aby nie zachorować i cieszyć się dobrą kondycją, mimo zmiennej pogody za oknem.

 

Tak jak jesienią zmieniamy garderobę, tak samo w chłodne miesiące warto nieco zmodyfikować dietę. Do codziennego jadłospisu warto włączyć świeże, pełnowartościowe i dobrej klasy produkty spożywcze. Nie ma tutaj miejsca na wysoko przetworzoną żywność, do której zaliczamy m.in. fast foody, słodycze czy słone przekąski. Poniżej przedstawiamy co warto jeść, aby uzupełnić niedobory witamin i zwiększyć odporność jesienią!

 

  1. Produkty bogate w witaminy z grupy B

 

Niewątpliwie sezon jesienno-zimowy sprzyja zmęczeniu, osłabieniu, które objawiają się zarówno obniżonym nastrojem, jak i gorszą kondycją skóry oraz włosów. Dlatego niezbędne witaminy na jesień to również te grupy B. Ich wpływ na nastrój, układ nerwowy i wygląd jest nie do przecenienia. Spełniają wiele funkcji, a w szczególności biorą udział w procesie metabolizmu białka. Co więcej - witamina B6 to główny składnik potrzebny do formowania hemoglobiny – substancji zawartej w czerwonych krwinkach, która rozprowadza po naszym ciele tlen. W diecie dostarczymy je spożywając np. jaja, mięso wołowe, rośliny strączkowe i nabiał. 

  1. Produkty bogate w witaminę A

 

Wśród jesiennych witamin nie może zabraknąć witamin A i E. Osłaniają one komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, zapobiegają procesom zapalnym, a także wspierają układ odpornościowy w prawidłowym funkcjonowaniu. Witamina A występuje w produktach mlecznych, jajach, tłustych rybach, dyni, szpinaku i jarmużu. Natomiast witaminę E możemy spotkać w orzechach, migdałach, otrębach, oleju słonecznikowym oraz produktach pełnoziarnistych.

 

  1. Produkty bogate w witaminę C

 

W okresie jesiennym zaleca się spożywanie witaminy C, ponieważ skraca długość choroby i przyspiesza regenerację organizmu. Niestety organizm człowieka nie wytwarza witaminy C, dlatego powinna być dostarczana przez zbilansowaną dietę albo odpowiednią suplementację. Występuje w owocach i warzywach. Największe stężenie znajdziemy w dzikiej róży, czarnej porzeczce, papryce, natce pietruszki, kiwi, żurawinie czy cytrusach.    


 

  1. Produkty bogate w witaminę D3

 

Z uwagi na krótkie jesienne dni i brak słońca w tym okresie szczególnie jesteśmy narażeni na niedobory witaminy D3. Witamina ta pełni kilka ważnych funkcji. Pomaga na przykład w regulowaniu ilości wapnia i fosforanu w ciele. Jej niedobory mogą prowadzić do krzywicy u dzieci i dorosłych, osteomalacji, charakteryzującej się osłabieniem i bólami spowodowanymi brakiem wapnia w kościach. Źródłem witaminy D3 są niektóre produkty spożywcze (tłuste ryby, orzechy czy oleje roślinne), ale głównym "dostawcą" jest słońce. Jesienią jest go znacznie mniej niż latem, dlatego warto dbać o odpowiednio zbilansowaną dietę, by zachować prawidłowy poziom witaminy D3 w naszym organizmie.

Aby mieć pewność, że dzienne zapotrzebowanie na wszelkie witaminy zostało zaspokojone, warto sięgnąć po produkty Huel, które zawierają odpowiednio zbilansowanych 26 najważniejszych składników odżywczych i witamin do sprawnego funkcjonowania organizmu. W ofercie znajdziesz m.in. pełnowartościowe posiłki z linii Hot&Savory do przygotowania na ciepło, w sam raz na chłodniejsze dni. Wybór dań, nie ustępuje menu popularnych restauracji, serwujących posiłki na wynos. W ofercie znajdują się m.in. Meksykańskie chili, Makaron Bolognese, Mac&Cheeze czy Spaghetti Carbonara. Są to produkty naturalne i w pełni roślinne (zawierają m.in. owies, białko ryżu, kokos, słonecznik czy siemię lniane). Formuła dań została opracowana tak, by dostarczyć organizmowi wszystkiego, czego potrzebuje, w tym idealnej równowagi białka, niezbędnych tłuszczów, węglowodanów oraz witamin i składników mineralnych. Co ważne - ich niewątpliwą zaletą jest łatwość i szybkość przygotowania. Wystarczy wymieszać je z gorącą wodą i cieszyć się pełnowartościowym posiłkiem!

Oczywiście, na odporność człowieka składają się różnorodne czynniki, a same witaminy to nie wszystko. Nie można przecenić wartości dobrego snu, aktywności fizycznej oraz braku czynników stresogennych – razem tworzą one fundament, na którym opiera się dobre zdrowie naszego organizmu.

 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Mistrzowskie połączenie – grzyby i ser Biuro prasowe
2024-10-30 | 01:00

Mistrzowskie połączenie – grzyby i ser

Podczas jesiennego deszczu nudzą się być może dzieci, ale z pewnością nie grzybiarze. Październik przywitał nas prawdziwym wysypem grzybów. Media społecznościowe zalała fala
Żywienie Jesienne wieczory z dreszczykiem: Halloweenowe przepisy od marki Ninja
2024-10-29 | 14:45

Jesienne wieczory z dreszczykiem: Halloweenowe przepisy od marki Ninja

Jesienne wieczory z dreszczykiem: Halloweenowe przepisy od marki Ninja Koniec października to wyjątkowy czas, gdy różne tradycje przeplatają się ze sobą. Dawniej obchodzono
Żywienie Klopsiki z purée ziemniaczanym i marchewką z groszkiem
2024-10-26 | 23:06

Klopsiki z purée ziemniaczanym i marchewką z groszkiem

Gdy aura na zewnątrz bywa kapryśna postaw na sprawdzone przepisy. Soczyste i aromatyczne klopsiki w delikatnym sosie to klasyka, która nigdy się nie nudzi. Pyszny i pożywny obiad dla

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Transport

Edukacja

Medycyna stylu życia zyskuje na znaczeniu. Może zapobiegać przewlekłym chorobom serca i nowotworom

W 2022 roku zmarło w Polsce niemal 450 tys. osób. Za niemal 75 proc. zgonów odpowiadały przewlekłe choroby niezakaźne, przede wszystkim choroby układu krążenia i nowotwory złośliwe. Badania wskazują, że utrzymywanie zdrowego stylu życia może o blisko 80 proc. zmniejszyć ryzyko choroby przewlekłej czy zawału serca. Może też odwrócić skutki chorób i wspierać proces leczenia. Dlatego też coraz większego znaczenia nabiera medycyna stylu życia.

Gwiazdy

Robert El Gendy: Halloween to zupełnie nie moja estetyka. Na początku listopada nie jest mi do śmiechu, raczej pogrążam się w zadumie

Prezenter zaznacza, że nijak nie potrafi się przekonać do świętowania Halloween. Uważa bowiem, że jest to zwyczaj zbyt komercyjny i nieprzystający do jego stylu. Jego zdaniem przełom października i listopada to nie czas na dobrą zabawę, maskaradę i upiorne stroje, ale na zadumę, refleksję i wspomnienia o naszych bliskich zmarłych.